Cztery sposoby dekoracji sałatki warzywnej

Data: 17.04.2019 08:22

Autor: Fajerki

youtu.be

Święta Wielkanocne są najbardziej oczekiwane i radosne. W tym dniu nasza dusza jest wypełniona najmilszymi uczuciami. Wszędzie słychać życzenia, na stole są Wielkanocne ciasta, piękne pisanki i smakołyki. Wymieniamy kolorowe jajka jako symbol życia. Dla takich chwil warto zadbać o wystrój świątecznego stołu, dlatego przygotowałam 4 sposoby dekoracji sałatki warzywnej. Dania powinny być nie tylko smaczne ale i pięknie wyglądać.

Sposób 1:

– łodyżki kopru świeżego

– pomidory koktajlowe czerwone i żółtego

– oliwki czarne

– majonez

Łodyżki kopru układamy na sałatkę, pomidorki kroimy w cienkie plasterki, układamy w kwiatek, na środek kładziemy plasterek oliwki i wypełniamy majonezem.

Sposób 2:

– 3 jajka ugotowane na twardo

– świeża papryka

– oliwki

– jajko przepiórki

– majonez

Białko oddzielamy od żółtek, ścieramy na tarce na średnich oczkach. Sałatkę rozdzielamy majonezem na pół. Na jedną rozkładamy starte białka, u góry rozkładamy starte żółtko. Z jajka przepiórki wycinamy oczy, ozdabiamy oliwką. Grzywę i dziobek wycinamy z papryki czerwonej.

Sposób 3:

– groszek konserwowy

– świeża lub gotowana marchew

– oliwki czarne

– 2 pomidorki koktajlowe (żółte lub czerwone)

– kilka ziaren kukurydzy konserwowej

– majonez

Na środek układamy szlaczek z kukurydzy i pokrojonej w poprzek oliwki – wypełnionej ziarnami kukurydzy. Z obu stron oddzielamy majonezem i wypełniamy startą marchewką. Pomidorek kroimy wzdłuż ( nie do końca) rozkładamy jak wachlarz, układamy na końcach po obu stronach sałatki.

Sposób 4:

– szczypiorek

– oliwki czarne

– pieczarki świeże lub z octu

– majonez

Z majonezu formujemy drzewo. Szczypiorek siekamy na drobno, układamy na drzewo – imitacja liści.

Pieczarki kroimy wzdłuż, układamy pod drzewem, wykańczamy siekanym szczypiorkiem.

Smacznego :)

#przepisy #jedzenie #wielkanoc #kuchnia

Wielkanocne jajko sprzeczne z konstytucją? Warszawscy radni KO protestują

Data: 12.04.2019 14:13

Autor: Immortal_Emperor

tvp.info

Wielkanocne jajeczko w miejskim ratuszu narusza konstytucję – uważają radni Koalicji Obywatelskiej Agata Diduszko-Zyglewska i Tomasz Sybilski. Radni napisali list do przewodniczącej Rady m. st. Warszawy, w którym wytykają Kościołowi katolickiemu sprzeciw wobec Karty LGBT+ i niepoparcie strajku nauczycieli. Jak powiedziała portalowi tvp.info radna Alicja Żebrowska, spotkanie ostatecznie się odbyło, ale część radnych KO je zbojkotowała.

#wielkanoc #lewackalogika #bekazlewactwa #warszawa

Wielkanocna Babka makowo-białkowa

Data: 11.04.2019 19:26

Autor: Fajerki

youtube.com

Babka makowo-białkowa

Czasami zdarza się, że robimy coś z samych żółtek i nie wiemy co zrobić z białek. Jeżeli mam nadmiar białek, po prostu je mrożę, używam jeżeli potrzebuję samych białek. Drugim sposobem na wykorzystanie białek jest upieczenie ciasta. Jednym z wypróbowanych wypieków jest bardzo smaczna i pulchna babka makowo-białkowa. Polecam.

Składniki:

– 1 szk. maku

– 1 szk. mąki

– 1 szk. cukru pudru

– 1 szk. białek jaj

– kostka masła lub margaryny

– olejek migdałowy

– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wymieszać cukier, mąkę z proszkiem, wypłukany i wysuszony mak. Do utartego na puch masła dodać suche składniki i starannie połączyć. Następnie wlać olejek migdałowy, dodać ubitą na sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać. Przelać do formy. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, pieczemy ok. 50 minut, do suchego patyczka.

Smacznego. :)

#gotujzlurkerem #przepis #kuchnia #wielkanoc

Keks “Klasyczny” – puszysty i aromatyczny

Data: 10.04.2019 14:43

Autor: Fajerki

youtube.com

KEKS klasyczny – najlepszy wypiek do herbaty! Wspaniałe wspomnienie z dzieciństwa, można szybko upiec w domu z najprostszych produktów. Jest smaczny, aromatyczny, miękki, a jego dużą zaletą jest to, że długo utrzymuje swoją świeżość. Można go jeść od razu lub po ostygnięciu zawinąć w ściereczkę, włożyć do woreczka. Po 2- 3 dniach zyska pełnię smaku, a po tygodniu jest równie pyszny (osobiście nie udało mi się utrzymać tak długo). Puszysty i aromatyczny, najlepszy keks.

Składniki:

– Jajka – 4 szt. (duże)

– Masło (miękkie) – 225 g

– Cukier – 225 g

– Śmietana 18% gęsta – 70 g

– Sok pomarańczowy – 40 ml

– Skórka pomarańczowa – 1 łyżka.

– Sól – 1/3 łyżeczki

– Proszek do pieczenia – 7 g

– Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka.

– Mąka – 300 g

– Rodzynki – 225 g

– cukier puder – 1 łyżka.

forma: 10 cm x 30 cm x 7,5 cm

Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Wlewamy śmietanę, sok pomarańczowy, wsypujemy wanilię, proszek do pieczenia, szczyptę soli. Po wymieszaniu dodajemy stopniowo mąkę, mieszamy, na koniec wsypujemy rodzynki obtoczone w cukrze pudrze. Wszystko razem delikatnie wymieszać, przełożyć do formy, wygładzić.

Piec w nagrzanym piekarniku (góra-dół) ok. 85 minut w temperaturze 160°C, do suchego patyczka. (Po ok. 40 minutach pieczenia można na chwilę uchylić drzwiczki piekarnika i szybkim ruchem naciąć ciasto wzdłuż na głębokość ok. 1cm, aby zapobiec nierównemu pękaniu ciasta.)

Po upieczeniu pozostawić w formie, aż lekko przestygnie. Następnie wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Jeszcze tylko posypać cukrem pudrem lub polukrować i możemy pieścić nasze podniebienia pysznym keksem.

Smacznego.

#przepis #wielkanoc #ciasto #gotowanie

Mazurek Wielkanocny

Data: 05.04.2019 09:10

Autor: Fajerki

youtube.com

Niestety, mazurek nie ma korzeni w tradycji polskiej. Okazuje się, że wypiek ten pochodzi prawdopodobnie z Turcji. W naszym kraju zaczęto go zaś regularnie wypiekać w XVII wieku. Od początku jednak ciasto stanowiło symbol zakończenia Wielkiego Postu, a więc czasu poprzedzającego Wielkanoc. Dawniej był on nagrodą dla tych, którzy wytrzymali czterdzieści dni wstrzemięźliwości od spożywania potraw mięsnych i deserów. Z jego przygotowywaniem wiązał się więc cały rytuał. Dziś, nie pamięta się już o tej tradycji. Oczywiście, mazurek wciąż jest typowym ciastem świątecznym, jednak mało kto zna jego historię i rozumie znaczenie. Niezmiennie jednak przykłada się dużą uwagę do dekorowania tegoż wypieku, który ma nie tylko wyśmienicie smakować, ale również być ozdobą suto zastawionego stołu. Polecam wypróbowanie i zachwycanie się mazurkiem Wielkanocnym.

Składniki:

– 250g mąki krupczatki

– 125g masła

– 2 żółtka + 1 jajko

– 1 łyżka cukru pudru

Pomada śmietanowa:

– 1 cukier waniliowy

– 1 szk. cukru

– 1/2 szk. śmietany 30%

Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Odłożyć na 30 minut do godziny w chłodne miejsce, może być lodówka. Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, wykroić kółko, z pozostałych skrawków uformować wałeczek, obłożyć dookoła na ciasto. Nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec 15-20 minut.

Przygotowanie pomady: Do garnka wsypać cukier, cukier waniliowy, zalać śmietaną. Doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 10 minut, mieszając. Po zdjęciu z ognia przez chwilę ucieramy drewnianą łyżką. Pomadę wylać na upieczone ciasto, po stężeniu pomady udekorować dowolnie.

Smacznego.

#wielkanoc #gotowanie