Cztery sposoby dekoracji sałatki warzywnej

Data: 17.04.2019 08:22

Autor: Fajerki

youtu.be

Święta Wielkanocne są najbardziej oczekiwane i radosne. W tym dniu nasza dusza jest wypełniona najmilszymi uczuciami. Wszędzie słychać życzenia, na stole są Wielkanocne ciasta, piękne pisanki i smakołyki. Wymieniamy kolorowe jajka jako symbol życia. Dla takich chwil warto zadbać o wystrój świątecznego stołu, dlatego przygotowałam 4 sposoby dekoracji sałatki warzywnej. Dania powinny być nie tylko smaczne ale i pięknie wyglądać.

Sposób 1:

– łodyżki kopru świeżego

– pomidory koktajlowe czerwone i żółtego

– oliwki czarne

– majonez

Łodyżki kopru układamy na sałatkę, pomidorki kroimy w cienkie plasterki, układamy w kwiatek, na środek kładziemy plasterek oliwki i wypełniamy majonezem.

Sposób 2:

– 3 jajka ugotowane na twardo

– świeża papryka

– oliwki

– jajko przepiórki

– majonez

Białko oddzielamy od żółtek, ścieramy na tarce na średnich oczkach. Sałatkę rozdzielamy majonezem na pół. Na jedną rozkładamy starte białka, u góry rozkładamy starte żółtko. Z jajka przepiórki wycinamy oczy, ozdabiamy oliwką. Grzywę i dziobek wycinamy z papryki czerwonej.

Sposób 3:

– groszek konserwowy

– świeża lub gotowana marchew

– oliwki czarne

– 2 pomidorki koktajlowe (żółte lub czerwone)

– kilka ziaren kukurydzy konserwowej

– majonez

Na środek układamy szlaczek z kukurydzy i pokrojonej w poprzek oliwki – wypełnionej ziarnami kukurydzy. Z obu stron oddzielamy majonezem i wypełniamy startą marchewką. Pomidorek kroimy wzdłuż ( nie do końca) rozkładamy jak wachlarz, układamy na końcach po obu stronach sałatki.

Sposób 4:

– szczypiorek

– oliwki czarne

– pieczarki świeże lub z octu

– majonez

Z majonezu formujemy drzewo. Szczypiorek siekamy na drobno, układamy na drzewo – imitacja liści.

Pieczarki kroimy wzdłuż, układamy pod drzewem, wykańczamy siekanym szczypiorkiem.

Smacznego :)

#przepisy #jedzenie #wielkanoc #kuchnia

Sernik pajęczynka z mascarpone

Data: 15.04.2019 14:37

Autor: Fajerki

youtube.com

Istnieje teoria, że do Polski sernik dotarł dzięki królowi Janowi III Sobieskiemu, który przywiózł tamtejszą odmianę ciasta, czyli Topfenkuchen, po bitwie Pod Wiedniem.

Sernik to rodzaj ciasta deserowego, którego głównym składnikiem jest twaróg. Pozostałe składniki to jajka, masło lub śmietanka, cukier i dodatki smakowe. Sernik można upiec na spodzie lub bez spodu, może nim być kruchy spód lub zrobiony z gotowych pokruszonych ciasteczek. Oprócz zmielonego twarogu możemy upiec sernik również z gotowych zmielonych serów, Philadelphii, ricotty, mascarpone, dodając je w różnych proporcjach. To deser, który można przygotować na wiele pysznych sposobów – pieczony, na zimno, z owocami, zagęszczony żelatyną lub agar-agarem.

Ciasto nieustannie cieszy się dużą popularnością.

Od czasów starożytnych powstało bardzo wiele odmian tego popularnego deseru. Obecnie jest ich tyle, że łatwo się pogubić! Dla kulinarnego laika ciężko czasami odróżnić nawet podstawowe odmiany ciasta.

Polecam sernik z serka mascarpone i twarogu sernikowego.

Składniki:

Masa serowa

– 500g serka mascarpone

– 500g twarogu

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

– 3/4 szklanki cukru

– 3 jajka

– kilka kropli olejku cytrynowego lub sok z pół cytryny

Spód sernika

– 250g wafelków czekoladowych

– 3 łyżki masła

– 1 łyżka kakao

Dodatkowo

– 100g czekolady gorzkiej ( do dekoracji)

– 50g masła

Pierwszym etapem jest przygotowanie spodu pod sernik. Na tarce o dużych oczkach ścieramy wafle. Masło wkładamy do rondla i podgrzewamy do rozpuszczenia, dodajemy kakao, mieszamy i przelewamy do wafli. Wymieszaną masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy i lekko dociskamy do dna, wkładamy do lodówki na 15 minut.

Możemy teraz przygotować masę serową. Jajka z cukrem ucieramy do białości, dodajemy ser mascarpone, zmielony twaróg, olejek cytrynowy, wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Krótko miksujemy aby połączyły się składniki. Masę sernikową przekładamy na spód z wafelków. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok. 60 minut, studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Przestudzony sernik polewamy rozpuszczoną czekoladą z masłem, odstawiamy do chłodnego miejsca na kilka godzin.

Smacznego.

#sernik #sernikzrodzynkami #kuchnia #gotowanie #przepisy

Baba drożdżowa Wielkanocna

Data: 27.03.2019 18:49

Autor: Fajerki

youtube.com

Baba drożdżowa Wielkanocna :)

Wyrośnięta, puszysta i bardzo mięciutka, musi wystygnąć aby można było kroić. Nic tak nie smakuje jak własnoręcznie zrobiona baba drożdżowa. Stare porzekadło mówi: jeżeli uda Ci się upiec ciasto drożdżowe na Wielkanoc i będzie wyrośnięte – będziesz mieć pomyślny rok. Powodzenia w przygotowaniu ciasta.

Składniki:

– 150ml mleka

– 100g cukru

– drożdże instant 7g

– 1 jajko+2 żółtka

– cukier waniliowy

– 500g mąki

– 50g masła

– szczypta soli

Dodatkowo:

bakalie – rodzynki, żurawina, morele suszone

cukier puder

Do misy przesiać mąkę, zrobić tzw. bocianie gniazdo, wsypać drożdże, trochę cukru i ciepłe mleko. Lekko pomieszać z małą ilością mąki, zostawić do wyrośnięcia rozczynu. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do wyrośniętego rozczynu. Dodajemy resztę składników – roztopione masło, cukier waniliowy, szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Sparzone i wysuszone bakalie kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy do wyrośniętego ciasta, wyrabiamy. Formujemy zgrabną kulę i wkładamy do przygotowanej formy, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Górę ciasta można naciąć delikatnie nożem na krzyż, na środek kładziemy troszeczkę masła.

Pieczemy 45 minut w temperaturze 175 stopni.

Po wystudzeniu polewamy lukrem i posypujemy owocami kandyzowanymi.

Smacznego.

Zakręcone bułeczki drożdżowe z kremem czekoladowym :)

Data: 25.03.2019 20:41

Autor: Fajerki

youtube.com

Witam wszystkich, nie ma to jak śniadanie własnoręcznie przygotowane. Puszyste, gorące bułeczki z czekoladowym kremem. Kiedy serwuję gorące bułeczki moim gościom, ubolewam ze zrobiłam tak mało – szybko znikają. Jeśli nie robiłeś takich bułeczek wcześniej, zdecydowanie polecam.

Składniki: (składniki można zmniejszyć o połowę, bardzo dużo wychodzi bułeczek)

– 1 szklanka wody

– 1 szklanka mleka

– 1 szklanka oleju

– 1 białko jaj

– 1 opakowanie drożdży instant (7g)

– łyżeczka soli

– 1 łyżka cukru

– 4 szk mąki

Dodatkowo:

– krem czekoladowy

– serek śmietankowy

– żółtko z mlekiem do smarowania

Składniki do ciasta połączyć, dobrze wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Podzielić ciasto, uformować 3 kule, znowu odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.

Każdą kulę rozwałkować, starać się aby wyszedł prostokąt. Krem czekoladowy wymieszać z serkiem śmietankowym. Ciasto posmarować kremem, lewą i prawą stronę ciasta założyć na siebie do środka. Pociąć poprzeczne paski ok. 3 centymetrowe. Każdy pasek lekko rozciągnąć, skręcić spiralnie i zwinąć jak “ślimaczek”. Zostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec 20 minut.

Smacznego.

Kanapka gyros w cieście francuskim

Data: 23.03.2019 19:54

Autor: Fajerki

youtube.com

Gyros troszkę inaczej, nie z kurczakiem a z mięskiem wieprzowym.

Składniki:

– szynka wieprzowa

– sól i pieprz do smaku

– słodka papryka mielona

– cebula

– boczek

– pieczarki

– świeża żółta papryka

– żółtko z mlekiem do smarowania

– łyżka smalcu (lub oleju)

Plastry mięsa rozbijamy, dodajemy przyprawy – sól, pieprz, paprykę słodką, można dodać trochę chili jeżeli lubicie ostrzej. Odstawiamy.

Gdy mięso przechodzi przyprawami, przygotowujemy składniki do smażenia. Cebulę siekamy drobno, umyte pieczarki kroimy w plastry, boczek kroimy w kosteczkę. Żółtą paprykę w 4 łódeczki.

Wracamy do mięsa, kroimy w paseczki, smażymy na smalcu lub innym tłuszczu. W trakcie smażenia dodajemy stopniowo resztę składników. Dorzucamy cebulę, chwilę smażymy, następnie boczek i na końcu pieczarki. Lekko solimy i doprawiamy pieprzem do smaku.

Ciasto francuskie kroimy na cztery części. Na połowie kładziemy żółtą paprykę, na to farsz, przykrywamy drugą połową, zlepiamy brzegi i smarujemy rozmąconym żółtkiem.

Pieczemy 20 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni.

Smacznego. :)

Czekoladowy tort z truskawkami

Data: 20.03.2019 12:39

Autor: Fajerki

youtube.com

Pyszne wypieki z czekoladą, które sprawdzą się doskonale na przeróżne okazje – klasyką wśród wypieków – nasz doskonały tort czekoladowy. Pięknie wykończony truskawkami, mocno czekoladowy i bardzo smaczny.

Składniki:

Ciasto:

– 200 gram mąki

– 28 gram kakao

– 1/2 łyżeczki soli

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 200 gram cukru

– 120 ml oleju

– 240 ml gorącej wody

– 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

– 1 łyżki octu

– wanilia

Masa:

– 250g czekolady gorzkiej

– 180ml kremu kokosowego

– 100ml bitej śmietany

– 100g truskawek

Ozdoby:

– 250g truskawek + czekolada

Przygotowanie ciasta: wymieszać – mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia, cukier. Do gorącej wody wsypać kawę – rozpuścić, dodać olej, wanilię, ocet – wymieszać. Teraz połączyć suche składniki z mokrymi, mieszać aż uzyskamy jednolite ciasto. Przelać do 3 równych foremek, piec ok 15min – 180 stopni. Wyjąć z foremek, przestudzić.

Przygotowanie masy do wypełnienia: podgrzać krem kokosowy (twarda warstwa z puszki mleczka kokosowego), dodać do czekolady – wymieszać aż do rozpuszczenia, odstawić na 10min.

Po wystudzeniu miksować przez chwilę aż do uzyskania konsystencji podobnej do musu – uwaga zbyt długie miksowanie może powodować oddzielanie się wody.

Na pierwszą warstwę położyć masę z czekoladą, na drugą ubitą śmietanę z pokrojonymi truskawkami.

Całe ciasto przykryć warstwą masy z czekoladą. Można wyrównać lub przejechać łopatką z ząbkami i udekorować truskawkami zanurzonymi w czekoladzie.

Smacznego.

Biszkopt który zawsze się udaje

Data: 17.03.2019 15:40

Autor: Fajerki

youtube.com

Zmorą wypieku tortów (dla niektórych) jest biszkopt. Jak upiec aby wyrósł równy, pulchny a co najważniejsze bez proszku do pieczenia. Stosując się do poniższych wskazówek na pewno upieczecie biszkopt który Wam nie opadnie będzie równy i wysoki. Podana proporcja jest na blaszkę o średnicy 26 cm.

Składniki:

– 5 jajek

– 130g mąki

– 40g mąki ziemniaczanej

– 165g cukru

Jajka najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki. Do misy wbijamy całe jajka nie rozdzielając żółtek od białek, dodajemy cukier i miksujemy mikserem ok. 6 minut na najwyższych obrotach. Cukier ma być niewyczuwalny.

Misę wyjmujemy z miksera, przesiewamy obie mąki i delikatnie łączymy z masą jajeczną za pomocą szpatułki.

Na dół formy kładziemy papier do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułkę tartą. Boków formy nie smarujemy niczym, ciasto wtedy ładnie się wspina do góry – nie robi się tzw. “kopiec kreta”.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni do ok. 40 minut.

Po upieczeniu wyjmujemy z formy po lekkim przestudzeniu. Pamiętajmy aby biszkopt objechać nożem przy blaszce.

Smacznego.

Salami w cieście drożdżowym

Data: 14.03.2019 18:25

Autor: Fajerki

youtube.com

Salami w cieście drożdżowym

Witam wszystkich, żałuję, że nie zrobiłem tego wcześniej, a mianowicie dzieląc się z Wami tym przepisem. Puszyste, gorące bułeczki z salami. Kiedy serwuję gorące bułeczki z salami moim gościom, ubolewam ze zrobiłem tak mało – szybko znikają. Jeśli nie robiłeś takich bułeczek wcześniej, zdecydowanie polecam.

Składniki:

– 1 szklanka wody

– 1 szklanka mleka

– 1 szklanka oleju

– 1 białko jaj

– 1 opakowanie drożdży instant (7g)

– łyżeczka soli

– 1 łyżka cukru

– 4 szk mąki

Dodatkowo:

– salami

– ser żółty

– żółtko z mlekiem do smarowania

Składniki do ciasta połączyć, dobrze wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Formować małe kule (ok. 50g każda), znowu odstawić do wyrośnięcia.

  1. Na środek każdej bułki położyć plaster grubości 5mm kiełbasy (najlepiej salami).

  2. Rozwałkować okrąg, przeciąć na cztery części, boki każdej części ponacinać (nie przecinać do końca). Na środku położyć trzy plastry salami – jeden za drugim, przykryć plasterkami sera żółtego, boki założyć do środka na siebie.

Zostawić na 10 minut. Rozmąconym jajkiem z mlekiem posmarować bułeczki. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

Smacznego.

Ps. Ilości składników można zmniejszyć o połowę, z tej porcji wychodzi ich dużo. Jeśli będą to same bułeczki z salami, wyjdzie ok. 32 sztuk.

Hot bunny - czyli króliczek z ciasta drożdżowego z parówką

Data: 11.03.2019 20:46

Autor: Fajerki

youtube.com

Króliczek z ciasta drożdżowego z parówką

Miłośnicy pysznego i oryginalnego pieczenia oferują przepis na kiełbaski w cieście. Przygotuję je w formie tych małych króliczków. To będą króliczki, fajne, miękkie i puszyste, z pyszną kiełbasą w środku. Takich bułeczek raczej nie odmówią dzieci, a także dorośli. Z podanych składników wyszło 10 sztuk. Pamiętajcie aby zaopatrzyć się w wysokiej jakości parówki (aby zawierały jak najwięcej mięsa). Takie króliczki świetnie sprawdzą się na wielkanocnym stole.

Składniki:

– 3,5 szk mąki pszennej

– 1 szk mleka

– 4 łyżeczki cukru

– 1 łyżeczka drożdży (7g)

– 50g roztopionego masła

– łyżeczka soli

– 1 jajko

Dodatkowo:

– żółtko + łyżka mleka do posmarowania

Do miski wlewamy ciepłe mleko, cukier i drożdże. Mieszamy rózgą. Następnie wbijamy jajko, wsypujemy sól, cały czas mieszając wlewamy roztopione masło, stopniowo dodajemy mąkę. Możemy zagniatać ręką lub użyć miksera – wyrobić ciasto.

Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Z wyrośniętego formujemy 10 bułeczek – dobrze jest ważyć każdą. Odstawić do ponownego wyrośnięcia, przykryć folią spożywczą.

Formujemy króliczka: bierzemy jedną bułeczkę, wałkujemy owalnie na cienkie placki. Zwijamy jak roladę dłuższym bokiem, powstały wałeczek rozciągamy wałkując dłońmi. Składamy na pół, końcówkę z literą u kładziemy w połowie ciasta. W powstałe oczka ciasta wkładamy parówki ok 10-cio centymetrowe. Wystające końcówki ciasta lekko spłaszczamy (uszy). Z ziaren pieprzu robimy królikowi oczy i nosek. Odstawiamy na chwilkę, następnie smarujemy żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Pieczemy w temperaturze 180 przez 20 minut.

Smacznego. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Klopsiki w cieście ziemniaczanym

Data: 10.03.2019 09:00

Autor: Fajerki

youtube.com

Klopsiki w cieście ziemniaczanym

Bardzo smaczne i proste, z produktów, które są zawsze w domu. Podstawa ciasta ziemniaczanego i nadzienie przepysznych klopsików! Świetnie sprawdza się jako rodzinny obiad lub świąteczna uczta, koniecznie ugotuj!

Ciasto:

– ziemniaki (gotowane) 400 gr

– mąka 300-400 gr

– masło 100 gr

– szczypta soli

– jajko 1 szt

nadzienie-klopsik:

– mięso mielone (wieprzowina) 400-500 gr

– czosnek 2 ząb.

– słone krakersy 3 szt. lub bułka tarta

– mleko 3 łyżki.

– imbir (świeży)

– sól i czarny pieprz do smaku

– olej do smażenia

– żółtko do smarowania

Ugotowane ziemniaki ugnieść lub przecisnąć przez praskę, dodać jajko, szczyptę soli, masło, na końcu mąkę (zostawić trochę do podsypania). Wszystko zagnieść na jednolitą masę. Odstawić.

Przygotować klopsiki.

Bułkę tartą lub krakersy zalać mlekiem. Do mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Zetrzeć trochę imbiru, dodać do mięsa. Posolić, popieprzyć do smaku. Wszystkie składniki połączyć, dokładnie wyrobić. Formujemy małe klopsiki, smażymy.

Ciasto rozwałkować na ok. 1cm. Wykrawać kółka o średnicy ok 10cm. Na środek każdego kółka położyć jeden klopsik, ciasto podwijać do góry i wkładać do foremek.

Smarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem.

Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200stopni. Najlepiej smakują gorące.

Smacznego.

Kurczak faszerowany – pieczony w warzywach

Data: 06.03.2019 13:11

Autor: Fajerki

youtube.com

Kurczak faszerowany papryką i pieczarkami to doskonały pomysł na smaczny i syty obiad. Idealnie sprawdzi się zarówno jako niedzielny posiłek, jak i szybkie danie dla niespodziewanych gości. Tak przygotowany kurczak nie tylko ładnie prezentuje się na talerzu ale również wyśmienicie smakuje.

Składniki:

– 1 kurczak 1,5kg

– 1 papryka czerwona

– 1 cebula

– 300g pieczarek

Paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w półplasterki.

Wszystko podsmażamy na rozgrzanej patelni. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Mieszanka przypraw do kurczaka:

– 1 łyżeczka kurkumy

– 2 łyżeczki słodkiej papryki

– 1 łyżeczka ostrej papryki

– 2 łyżki majeranku

– 1 łyżeczka tymianku

– 2 łyżeczki czosnku

– 1 łyżeczka soli

– 1 łyżeczka lubczyku

– 1 łyżeczka pieprzu

– 1/2 łyżeczka cukru

Wszystkie zioła wsypujemy do miseczki, mieszamy.

Kurczaka dokładnie nacieramy przygotowaną przyprawą. Środek wypełniamy przygotowanym farszem. Kurczaka zamykamy dokładnie wykałaczkami tak aby nic ze środka nie wypadło. Układamy mięso na blaszce.

Warzywa do obłożenia kurczaka:

– 1 marchewka większa (talarki)

– 2 średnie cebule (piórka)

– 1 papryka czerwona (paski)

– 1 papryka żółta (paski)

– 3-4 ziemniaki (grubsze frytki)

– 1/2 szk wody do podlania

Obkładamy większymi pieczarkami, pokrojoną marchewką, papryką, pokrojonymi w grubsze plastry ziemniakami i cebulą (mieszanka warzyw musi być posolona i doprawiona do smaku pieprzem). Przykrywamy folią aluminiową, pieczemy w 200 stopniach przez 1 godzinę i 30 minut w 180 stopniach bez folii.

Smacznego.

Czas na Pancake Day czyli dzień naleśnika! :D

Data: 05.03.2019 14:26

Autor: Fajerki

fajerki.pl

Dziękuje @RaW za przypomnienie :D

Naleśniki z malinami

Naleśniki to tanie i proste w przygotowaniu danie, zajmie nam tylko kwadrans pieczenia i dziesięć minut jedzenia, a potem będziemy mogli czuć się naładowani niezbędną energią przez kilka godzin!

Naleśniki z malinami możemy wykorzystać na deser, śniadanie lub podwieczorek, naleśniki są lekkie i bardzo pożywne.

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe to podstawa, aby danie smakowało wyśmienicie. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, wtedy naleśniki wyjdą miękkie, puszyste i elastyczne.

Oto przepis na szybkie naleśniki z malinami:

– 1 jajko

– 1/2 szklanki mleka

– 1 szklanka wody gazowanej

– mąka (tyle mąki aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany)

– 2 szklanki świeżych malin

– pół szklanki cukru (można bez cukru)

– szczypta soli

– olej do smażenia

Jajko ubijamy trzepaczką, dodajemy mleko, wodę, sól, ciągle ubijając wsypujemy stopniowo przesianą mąkę do uzyskania żądanej konsystencji.

Maliny wsypujemy do małego garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy chwilę ciągle mieszając do rozpuszczenia cukru.

Patelnię natłuszczamy niewielką ilością oleju. Smażymy naleśniki, jeden po drugim, aż do wykorzystania całego ciasta.

Na połowę naleśnika układamy po 2 łyżeczki malin, zakrywamy drugą połową i jeszcze raz składamy (uzyskamy trójkąt),

na każdy naleśnik kładziemy po łyżeczce gęstej śmietany (lub bez śmietany), dekorujemy malinami i zjadamy.

Smacznego.

Coś dla wszystkich Pań ( ͡~ ͜ʖ ͡°) - Torcik “Biała Dama” – w 30 minut

Data: 04.03.2019 20:41

Autor: Fajerki

youtube.com

Torcik “Biała Dama” – delikatne i bardzo smaczne ciasto! Przygotowanie jest niezwykle łatwe i szybkie, w zaledwie 30 minut! Smak jest niesamowity! Śmietana i ciastka są doskonale połączone ze sobą, tworząc delikatny i lekki smak! Pamiętaj, aby spróbować.

Ciasto:

– 2 średnie jaja

– 180 gr. mąki pszennej

– 380 gr. mleka skondensowanego słodzonego

– 50 gr. masła

– 12 gr. proszku do pieczenia

– szczypta soli

Krem:

– 340 gr. Sera twarogowego śmietanowego

– 300 gr. śmietany kremówki 36%

– 70 gr. cukru pudru

Dodatkowo:

wiórki kokosowe lub 50 gr. białej czekolady do dekoracji

Przygotowanie ciasta.

Jajka z mlekiem skondensowanym rozmącić rózgą, dodać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i rozpuszczone masło. Wszystko razem rozmieszać do połączenia składników (na jednolitą masę). Wylać na dużą blachę, wyrównać.

Pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Z upieczonego wykrawać krążki lub pociąć na prostokąty.

Przygotować krem.

Zmiksować ser z cukrem, dodać śmietanę kremówkę, ubić.

Blaty ciasta smarować kremem, układać jeden na drugim, zakończyć kremem. Wyrównać, obsypać wiórkami kokosowymi. Dowolnie udekorować.

Odstawić na kilka godzin w zimne miejsce.

Smacznego. ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

Pizzerinka - Mini pizza rolowana

Data: 03.03.2019 12:15

Autor: Fajerki

youtube.com

Prosta pyszna mini pizza rolowana. Wystarczy kilka składników, zazwyczaj to co mamy w lodówce, trochę chęci i pizza gotowa. Polecam.

Składniki:

– Suche drożdże: 1 łyżeczka

– Mleko: 100 ml

– Jajko: 1 szt

– Olej: 50 ml

– Mąka pszenna: 300g

– Sól: 1 łyżeczka

Dodatki:

– Ser żółty

– Czerwona papryka

– Zielona papryka

– Siekana Cebula

– Oliwki

– Kukurydza w puszce

– Świeże chilli

– Mleko (zimne lub temperatura pokojowa do posmarowania przed pieczeniem)

Suche drożdże zalać ciepłym mlekiem, wbić jajko, dodać olej i sól. Wymieszać. Wsypać mąkę i wyrabiać do uzyskania jednolitego, lśniącego ciasta. Zostawić przykryte ściereczką na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Rozwałkować bardzo cienko, rozkładać równomiernie dodatki, zwinąć jak roladę. Pokroić w paski 3 cm. Ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko przycisnąć, posmarować mlekiem. Odstawić na 10 minut przykryte ściereczką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Czas pieczenia: 20-25 minut w 200 °C.

Smacznego.

Czym i jak nadziewać pączki

Data: 26.02.2019 16:40

Autor: Fajerki

youtube.com

Czym i jak nadziewać pączki

Sposobów, czym nadziewać pączki, jest wiele. Każdy, spośród przedstawionych poniżej, jest dobry, ale też każdy musi wybrać taką metodę, jaka pasuje mu najbardziej. Zanim jednak przejdziemy do nadziewania, trzeba mieć odpowiedni przepis na pączki. Mając dobry przepis na ciasto, możemy skupić się na temacie, jakim jest nadziewanie pączków.

Czym nadziewać pączki – nadzienie

Pierwsza myśl, która przychodzi do głowy, jako odpowiedź na to pytanie, to oczywiście, co włożyć do środka pączka, by był on przepyszny. Odpowiedzi jest wiele, bo wiele jest pomysłów. Najbardziej klasycznym nadzieniem jest konfitura. Dla wielu jedyna właściwa jest konfitura różana. Z drugiej strony ma ona tylu zwolenników, co i przeciwników. Jeśli więc nie przepadasz za charakterystycznym smakiem róży, wybierz bardziej klasyczną konfiturę truskawkową czy konfiturę malinową.

Jednak konfitura to nie jedyne, czym można nadziewać pączki. Równie popularna, jeśli nawet nie bardziej lubiana, jest marmolada. A to dlatego, że jest ona gęsta i zwarta, łatwo więc umieścić ją w środku pączka.

Innym pomysłem jest oczywiście dżem. Pączki z dżemem truskawkowym to pierwsze, co przychodzi nam do głowy, jeśli myślimy o takim nadzieniu, ale sprawdzi się praktycznie każdy dżem. Pamiętajmy jednak, by wybierać te bardziej gęste, w przeciwnym razie nadzienie wypłynie nam przy pierwszym kęsie. A jeśli to wciąż nie jest to, czego szukasz, wypróbuj pączki z powidłami śliwkowymi.

Powyższe pomysły to jednak dość popularne rozwiązania, jeśli chodzi o to, czym nadziewać pączki, miłośnikom czekolady polecamy pączki z czekoladą i pączki z nutellą, a ci, którzy wolą coś bardziej lekkiego – pączki z bitą śmietaną. Zaskakujące mogą wydać się pączki z kajmakiem, jednak zapewniamy, że to nadzienie jest przepyszne.

Nie zapomnijmy też o budyniu – coraz bardziej popularnym w cukierniach kremowym nadzieniu, którego smak można dopasować według upodobań. A jeśli smażycie pączki tylko dla dorosłych, pomyślcie o pączkach z adwokatem.

Z pewnością osoby, które nie smażyły nigdy pączków, zastanawiały się, w którym momencie – przed smażeniem czy po, nadzienie pojawia się w środku tych drożdżowych kul. Szkoły są dwie – możemy albo nałożyć nadzienie do środka pączka przed smażeniem lub gdy rumiane pączki stygną.

Jak to zrobić?

Nadziewanie pączków przed smażeniem – porcję ciasta lekko spłaszczamy, na sam środek nakładamy łyżeczkę ulubionego nadzienia i dokładnie sklejamy. Zadbajmy o to, by dokładnie zlepić ciasto, w przeciwnym razie pączek podczas smażenia może się rozkleić, a nadzienie wypłynie na zewnątrz.

Inny sposób – z rozwałkowanego ciasta wykrawam kółka, na jednym kładę łyżeczkę nadzienia i przykrywam drugim kółkiem. Szklanką o mniejszej średnicy odciskam pączusia.

Nadziewanie pączków po smażeniu – do tego zabiegu potrzebny nam będzie rękaw cukierniczy i długa tylka. Przekładamy do niej nasze nadzienie, tylkę wbijamy głęboko w ciastko i wciskamy je do środka pączka. Ten sposób jest łatwiejszy i polecany dla osób, które nie mają wprawy w nadziewaniu, bo jest mniejsza szansa, że nadzienie wypłynie.

Jeżeli nie mamy tylki – wystarczy kupić strzykawkę 60ml lub 100ml, nałożyć nadzienie i nadziewać pączki.

Teraz, kiedy już wiesz czym nadziewać pączki i jakie wybrać do nich nadzienie, zabierz się za smażenie.

Powodzenia.

Smacznego.

Delikatne domowe faworki

Data: 24.02.2019 10:05

Autor: Fajerki

youtube.com

Jak zrobić najlepsze faworki własnoręcznie? Mam sprawdzony przepis na faworki. Można je zrobić nawet przed tłustym czwartkiem, chociaż tego dnia, 28 lutego będą smakować najlepiej. Mój przepis na faworki jest prosty ale sprawdzony. Ich przygotowanie zajmuje mało czasu. A smakują wybornie. Zobaczycie sami, że zrobicie faworki bez żadnego problemu. Ze mną uda Wam się zrobić faworki w kilkanaście minut. I zapewniam, że będą pyszne, chrupiące, lekkie.

Składniki:

– 400 g mąki pszennej tortowej

– 50 g masła

– 4 żółtka

– 1 jajko

– 1 łyżka cukru pudru

– 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%

– 1 łyżka spirytusu

– szczypta soli

– 1,5l oleju do smażenia

Wykonanie. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i pokrojone na kawałeczki masło. Najlepiej masło rozetrzeć dokładnie palcami razem z mąką na tzw. suchy piasek. W drugiej misce ubijamy przez kilka minut jajko i żółtka z łyżką cukru pudru na puszystą i gęstą pianę. Do ubitych jajek dodajemy, śmietanę, stopniowo mąkę z roztartym masłem, wlewamy spirytus i miksujemy aż powstanie jednolite ciasto. Wyłożyć na matę i zbijać wałkiem, składamy ciasto i znów zbijamy (ok 5 minut), zabieg ten napowietrzy nam ciasto.

Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy na około 40 minut, do czasu aż zmięknie i dzięki czemu będzie łatwiejsze do wałkowania.

Ciasto rozwałkowujemy na nieduży placek. Aby ułatwić sobie pracę, można rozwałkowywać mniejsze placki, ale bardzo cienkie. Nożem wycinamy paski o długości ok. 10-12 cm i szerokości ok. 3 cm (nie dłuższe niż średnica garnka, w którym będziemy smażyć). W środku każdego paska robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta. Układać na stolnicy jeden obok drugiego.

Rozgrzewamy olej do 175 stopni w szerokim i dużym garnku (jak na pączki) i wkładamy do niego po maksymalnie 3 faworki. Szybko od spodu zaczną się rumienić, więc drewnianym, długim patyczkiem, przewracamy je i smażymy dalej aż lekko zrumienią się z drugiej strony. Faworki nie powinny za bardzo się zrumienić, mają być złote, nie brązowe! Inaczej będą zbyt suche i twarde. Faworki wyławiamy i układamy je na ręcznikach papierowych. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego. :)

Carskie Naleśniki

Data: 21.02.2019 13:20

Autor: Fajerki

youtube.com

Jedliście kiedyś czekoladowe naleśniki? Z bananami i kremem? Jeden taki i macie energii na cały dzień :) Pychota :D Składniki:

Ciasto:

Około 200g mąki pszennej tortowej

500 ml mleka 3,2%

2 jajka

1 łyżka kakao

szczypta soli

3-4 łyżki oleju rzepakowego

Dodatki:

4-5 bananów

Krem orzechowy

2-3 łyżki masła

niewielka ilość cukru pudru

niewielka ilość kakao

Składniki na ciasto miksujemy do idealnego ich połączenia. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na około 30 minut, po upływie tego czasu smażymy cienkie naleśniki (około 10szt.)

Usmażone naleśniki smarujemy kremem orzechowym, następnie na naleśnikach umieszczamy pokrojone w plasterki banany. Naleśniki zwijamy w trójkąty. Na patelni rozpuszczamy masło i ponownie smażymy z obu stron zwinięte naleśniki. Smażenie powinno odbywać się na małym ogniu.

Gotowe naleśniki podajemy posypane cukrem pudrem i kakao.

Smacznego :)

Najlepsze pączki tradycyjne :)

Data: 20.02.2019 18:11

Autor: Fajerki

youtube.com

Są puszyste, mięciutkie i bardzo delikatne. Najszybciej znikają jeszcze ciepłe, chociaż na drugi dzień są również pyszne.

Pączki – wyrób cukierniczy w postaci ciasta drożdżowego uformowanego na kształt lekko spłaszczonej, mieszczącej się w dłoni kuli i usmażonego na głębokim tłuszczu na kolor ciemno-złoty lub upieczonego w wysokiej temperaturze na kolor jasno-złoty. Tradycyjnie nadziewa się pączki konfiturą lub marmoladą przed smażeniem.

Powszechne jest przekonanie, że idealny (polski) pączek jest puszysty i jednocześnie lekko zapadnięty, z jasną obwódką dookoła – ma to świadczyć o tym, że ciasto smażone było na świeżym tłuszczu (według mnie – ciasto jest dobrze wyrośnięte, puszyste i lekkie). Wartość energetyczna jednego typowego pączka (60 g) wynosi ok. 244 kcal (tj. 406 kcal w 100 g). Rzeczywista kaloryczność pączka będzie w znacznym stopniu uzależniona od ilości tłuszczu pochłoniętego przez ciasto.

Składniki na ciasto drożdżowe:

– 500 g mąki pszennej

– 50 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant

– 100 g masła (lub margaryny)

– 100 g cukru

– 4 żółtka

– 1 jajko

– 250 ml mleka

– 1 łyżka spirytusu (wódki lub rumu)

Dodatkowo:

olej do smażenia (1– 1,5 litra)

Opcjonalnie: dżem lub powidła

Sposób przygotowania:

Do dużej miski przesiewamy mąkę, w mące robimy zagłębienie tzw. ‘bocianie gniazdo’. Wsypujemy drożdże, trochę cukru i wlewamy w to zagłębienie ciepłe mleko. Delikatnie mieszamy z częścią mąki. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut.

Po upływie czasu wymaganego do wyrośnięcia rozczynu możemy przejść do jego całkowitego wymieszania z pozostałą mąką a następnie dodajemy żółtka, całe jajko, cukier waniliowy, roztopioną margarynę lub masło, szczyptę soli.

Ciasto wyrabiamy do momentu aż zacznie odklejać się od rąk lub mikserem na najwyższych obrotach przez 5-6 minut.

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Po około 30-40 minutach jego rozmiary mogą nas nieźle zaskoczyć.

Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagniatamy, delikatnie podsypując mąką. Formujemy pączki – odrywamy kawałki ciasta, ważymy. Każdy kawałek powinien ważyć 60-70g, formujemy kulę . Pączki układamy na desce obsypanej mąką (ostrożnie z ilością mąki! Podczas smażenia pączków nadmiar mąki będzie się przypalał), uformowane pączki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.

Pączki powinny być leciutkie i puszyste.

Smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Jeśli pączki będą dobrze napuszone, podczas pieczenia pojawi się charakterystyczna biała obwódka. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C). Pączki wkładać wyrośniętą stroną w dół i smażyć ok. 2 minut z jednej strony.

Pączki po usmażeniu układać na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Pączki posypać cukrem pudrem lub polukrować. Najsmaczniejsze są świeże.

Aby przygotować lukier należy 1 szklankę przesianego cukru pudru utrzeć z taką ilością gorącej wody, aż otrzymamy lukier o pożądanej gęstości. Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty troszkę wody lub soku z cytryny.

Smacznego! :)

Uwaga:

– Wkładając co pewien czas kawałek ziemniaka do tłuszczu, zapobiega przypaleniu się tłuszczu.

– Jeżeli nie mamy termometru, wrzucamy kawałek ciasta do tłuszczu, jeżeli wypływa po wrzuceniu, możemy smażyć pączki.

Smaczne kąski na przyjęcie – przekąski frutti di mare :)

Data: 18.02.2019 21:18

Autor: Fajerki

youtube.com

Krewetki najczęściej występują na wybrzeżach mórz i oceanów. Ciepłolubne skorupiaki zamieszkują południowe zatoki Francji, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii. Żyją także w Morzu Północnym i okolicach Grenlandii.

Niektóre gatunki krewetek (zwłaszcza słodkowodne) są hodowane w akwariach.

Najbardziej cenioną częścią jadalną u tych skorupiaków jest białe mięso pochodzące z wnętrza krewetki. Nie wykorzystuje się natomiast głowy, pancerza ani ogona.

W zależności od gatunku mogą przyjmować różne ubarwienie: od soczystych żółci, przez intensywne czerwienie, błękity, zielenie po ciemne brązy. Wszystkie jednak po ugotowaniu staja się zazwyczaj pomarańczowe bądź różowe. Krewetki charakteryzują się elastycznym pancerzem i wydłużonym odwłokiem, nie posiadają kleszczy.

Krewetki są cenione nie tylko ze względu na smak. Krewetki mają liczne właściwości i wartości odżywcze, a przy tym niewiele kalorii. Krewetki pozytywnie wpływają na układ nerwowy i układ krążenia. Mają właściwości przeciwzapalne, antynowotworowe i opóźniające procesy starzenia.

Krewetki można marynować, robić z nich szaszłyki, przekąski kanapkowe, smażone w cieście, grillowane, zawijane (np. w szynce), zapiekane. Są dodatkiem wielu gotowych dań mrożonych. Stanowią składnik wielu zup, sosów, past z makaronami, ryżem oraz sałatek. Spożywane są także na surowo, maczane w dipie, np. majonezowym.

Świetnie sprawdzają się jako przekąska.

Składniki:

– krewetki

– ogórek zielony

– sałata lodowa

– ser żółty

– awokado

– pałeczki krabowe

– serek śmietankowy

– natka pietruszki

– jajka gotowane

– oliwki

– cytryna

– majonez

– sól, pieprz do smaku

Ze składników układamy według swojego pomysłu przekąski. Można wykorzystać moje propozycje.

Smacznego. ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

Kotlety mielone z łososia - szybko i prosto

Data: 15.02.2019 12:04

Autor: Fajerki

youtube.com

Delikatne, różowe mięso łososia smakuje wybornie w każdej postaci: z patelni, z piekarnika, z wody. Najlepsze są oczywiście świeże ryby z dzikich wód. Musimy jednak zadowolić się łososiem ze sklepu, sprawdzajmy jednak czy są świeże. Kotlety mielone z łososia to proste i szybkie danie, wystarczy dodatek surówki, ziemniaczki i obiad gotowy.

Składniki:

– 300g łososia

– 1/2 pęczka koperku

– 1 mała cebula

– 2 łyżki bułki tartej

– 1 jajko

– sól, pieprz do smaku

– 1 łyżeczka soku cytryny

– 2 łyżki oleju do smażenia

Łososia siekamy w drobną kosteczkę. Cebulkę również kroimy w kosteczkę, smażymy na złoty kolor na odrobinie oleju. Studzimy. Łączymy ze sobą łososia, podsmażoną cebulkę, łyżeczkę soku z cytryny. Dodajemy jajka, bułkę tartą. Dokładnie mieszamy. Formujemy mini kotleciki. Na patelni, smażymy kotleciki przez ok 3 min z każdej strony.

Smacznego. ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

Sękacz domowym sposobem

Data: 04.02.2019 07:54

Autor: Fajerki

youtube.com

Bardzo lubię sękacz, czasami kupowałam gotowy w sklepie, zawsze było rozczarowanie. To nie to – sękacz był całkiem inny niż ten, który wypiekała moja babcia. Na długim wałku, przy ogniu, polewała wałek ciastem na którym tworzyły się piękne sople tzw. sęki. Zapach był niesamowity w pomieszczeniu, taki rodzinny i ciepły. Czasami któremuś dziecku wpadła „niechcący” rączka do ciasta, którą szybko się lizało. Z perspektywy czasu dziwię się, że nikt nie zachorował na salmonellę. Zabawa była przednia a ciasto po upieczeniu bajecznie pyszne. Dziś nawet nie ma dla kogo piec. Większość z nas liczy kalorie. Dlatego czasami piekę namiastkę sękacza domowym sposobem w piekarniku w małych ilościach. Spróbujcie, jest puszysty, mięciutki i szybko znika .
Składniki:
– 8 żółtek
– 200g masła
– 60g mąki tortowej
– 60g mąki ziemniaczanej
– 100g cukru pudru
– op. cukru wanilinowego
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– otarta skórka z 1 pomarańczy
– szczypta soli
– 3 łyżki wódki
– 8 białek z jajek + 100g cukru
Polewa:
– 100g gorzkiej czekolady (lub deserowej)
– 100ml śmietany kremówki 30
%– 40g masła
Masło wyjmujemy z lodówki wcześniej aby zmiękło. Przekładamy do pojemnika miksera, wsypujemy cukier, cukier wanilinowy i ucieramy. W trakcie ucierania stopniowo dodajemy żółtka, następnie mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól, skórkę z pomarańczy i alkohol.
Ubijamy białka z cukrem i za pomocą łopatki łączymy z wcześniej przygotowaną masą.
Aby było nam wygodniej, ciasto przekładamy do worka cukierniczego i nakładamy na dno formy bardzo cieniutką warstwę. Piekarnik nagrzewamy do 210-220 stopni, wstawiamy formę i pieczemy ok. 6 minut. Po upieczeniu pierwszej warstwy, nakładamy drugą, którą również pieczemy ok. 6 minut. Tak postępujemy aż wyrobimy całe ciasto. Odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowanie polewy.
Śmietanę kremówkę zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i wrzucamy pokruszoną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia, na koniec dodajemy masło.
Wystudzony sękacz polewamy polewą.
Smacznego. ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

Walentynkowy tort Serce

Data: 03.02.2019 08:12

Autor: Fajerki

youtube.com

Walentynki – coroczne święto zakochanych przypadające 14 lutego. Nazwa pochodzi od św. Walentego, którego wspomnienie liturgiczne w Kościele katolickim obchodzone jest również tego dnia.
Zwyczajem w tym dniu jest wysyłanie listów zawierających wyznania miłosne (często pisane wierszem). Na Zachodzie, zwłaszcza w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych, czczono św. Walentego jako patrona zakochanych. Dzień 14 lutego stał się więc okazją do obdarowywania się drobnymi upominkami.
Do Polski obchody walentynkowe trafiły wraz z kultem świętego Walentego z Bawarii i Tyrolu. Popularność uzyskały jednak dopiero w latach 90. XX wieku. Jedyne i największe w Polsce odbywają się corocznie od 14 lutego 2002 roku w Chełmnie (województwo kujawsko-pomorskie) pod nazwą „Walentynki Chełmińskie”. Za sprawą przechowywanej, prawdopodobnie od średniowiecza, w chełmińskim kościele farnym pw. Wniebowzięcia NMP (1280–1320) relikwii św. Walentego, połączono tu lokalny kult św. Walentego z tradycją anglosaską.
W święto zakochanych mamy doskonałą okazję, aby zrobić przyjemność ukochanej osobie, szykując romantyczną kolację. Aby taki wieczór sprawił wiele przyjemności ukochanemu czy ukochanej, kolacja powinna być własnoręcznie przygotowana, romantyczna i smakowita.
Jako dodatek do kolacji polecam pyszny deser – tort w kształcie serca.
Składniki na biszkopt:
– 5 jajek
– 165g drobnego cukru
– 120g mąki pszennej
– 40g mąki ziemniaczanej
Glazura błyszcząca:
– 65g cukru
– 200ml wody
– 5 łyżek mleka
– 50g białej czekolady
– 7g żelatyny
– czerwony barwnik
Krem:
– 300ml śmietany 36
%– 2 łyżki cukru pudru
– wanilia
Poncz:
– 130ml przegotowanej letniej wody
– 4-5 łyżki rumu
Przygotowanie biszkoptu:
Oddzielmy żółtka od białek. Najpierw ubijamy białka dodając stopniowo cukier. Ubijamy do uzyskania sztywnej lśniącej masy, dodajemy stopniowo po jednym żółtku, ubijamy do wyczerpania żółtek. Resztę robimy łopatką.
Wsypujemy połowę przesianej mąki. Delikatnie mieszamy do połączenia składników, dosypujemy resztę mąki i mąkę ziemniaczaną. Ciasto wlewamy do formy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni, pieczemy ok. 40 minut.
Przygotowanie kremu:
Schłodzoną śmietanę kremówkę wlewamy do naczynia miksera, miksując dodajemy stopniowo cukier puder i wanilię.
Wystudzony biszkopt kroimy na dwa blaty. Nasączamy ponczem i przykrywamy kremem śmietanowym. Układamy warstwę biszkoptu – również nasączamy ponczem, nakładamy krem na górę i boki, wyrównujemy.
Przygotowanie polewy błyszczącej:
Żelatynę zalewamy mlekiem, odstawiamy. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, czekoladę i stawiamy na ogniu.
Podgrzewamy mieszając do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia żelatyny.
Teraz wystarczy wystudzić i polać polewą tort, rozprowadzić po całym torcie.
Dekorujemy według swojego pomysłu.
Smacznego.
Ps.
Walentynki jest to wyjątkowy dzień, który skłania nas do okazania ukochanej osobie, tego co naprawdę czujemy, a na co dzień nie mamy czasu i sposobności, żeby to wyrazić. Korzystajmy zatem z tych chwil i słowami, czynami wyraźmy to, co podpowiada nam serce.
Szczęśliwych Walentynek!

Niesamowite Mięsne róże - palce lizać :)

Data: 31.01.2019 22:35

Autor: Fajerki

youtube.com

Nasze róże mięsne są alternatywą dla pierogów. Wszyscy uwielbiają pierogi, ale nie zawsze jest czas na ich ugotowanie, a tutaj takie rozetki mięsne całkowicie zastąpią standardowe. Przygotowuje się szybciej, smaczniej niż zazwyczaj, bo podajemy je z sosem. Palce lizać.
Bardzo łatwo jest przygotować takie róże, nawet dziecko może sobie z tym poradzić, a wynik będzie bardzo przyjemny dla Ciebie. Nie trudne, ale bardzo smaczne danie, które zdobi każdy świąteczny stół!
Składniki na ciasto:
– 500g mąki
– 1 jajko
– ciepła woda
– sól
Farsz:
– 400g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
– 1 cebula
– sól, pieprz do smaku
– płaska łyżeczka kolendry,
– natka pietruszki
– 1/3 szk wody
Sos:
– 2 cebule
– 2 pomidory
– pęczek pietruszki
– 1 ząbek czosnku
– sól, pieprz do smaku
– 2 łyżki oleju
1. Ciasto. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić jak na pierogi. Zawinąć folią aby nie wyschło, odłożyć.
2. Farsz. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, kolendrę zmielić, pietruszkę posiekać, dodać składniki do mięsa, posolić i popieprzyć, wyrabiając mięso podlewać wodą. Mięso musi wchłonąć wodę.
3. Sos. Cebulę pokroić w „bananki”, zeszklić na oleju. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w grubszą kostkę, dodać do cebuli, dusić na małym ogniu ok. 5 minut. Czosnek przecisnąć przez praskę, pietruszkę posiekać – również dodać do cebuli. Posolić i popieprzyć do smaku. Chwilę dusić. Gotowe.
4. Ciasto rozwałkować wykrawać po 3 krążki różnej wielkości. Krążki układamy jeden na drugi tak aby boki zachodziły na siebie ok 1 cm. Lekko ugniatamy w miejscu nachodzenia ciasta na siebie. Na środek, wzdłuż ciasta kładziemy mały wałek farszu. Zakrywamy farsz, z obu stron końcówki zlepiamy. Teraz pozostało nam tylko zwinąć jak ślimaczka, odchylić lekko na boki płatki i róża gotowa. Takie róże parujemy nad wodą z dodatkiem soli przez 20 minut.

Dobrze jest przed włożeniem do parowania, spód róży zanurzyć w oleju – unikniemy przywarcia do sita. Po wyjęciu na talerz, polewamy ciepłym sosem i od razu zajadamy.

Sposób drugi: wykrawamy prostokąty, układamy wałek z farszu, całość zlepiamy i zwijamy na ślimaczka.
Ten sposób jest łatwiejszy dla dzieci i zawsze się udaje. Gotowanie jw.
Smacznego. ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

Do farszu użyłam mięsa wołowo-wieprzowego, można stosować dowolne mięso. Jeżeli nie będzie wołowiny, nie dajemy wody.

Jak zrobić: Puszyste bułeczki na hamburgery

Data: 30.01.2019 23:42

Autor: Fajerki

youtube.com

Dziś chcę podzielić się z Wami jedną z najlepszych recept na bułki dla burgerów. Uważa się, że fast food jest szkodliwym pożywieniem, ale jeśli nie używasz tłuszczowych frytek i słodkiej sody i pieczesz swoje domowe burgery, to takie jedzenie będzie nie tylko bardzo smaczne, ale także użyteczne! A żeby gotować prawdziwe hamburgery, potrzebujemy specjalnych bułeczek, które teraz zrobimy. Zaletą takich bułeczek jest to, że mogą one być używane nie tylko do burgerów, ale również jako chleb na pierwsze i drugie danie, a także podawane z dżemem lub masłem do herbaty i kawy. Te bułeczki są niskokaloryczne ze względu na niewielką ilość cukru i masła, a przygotowywane według tego przepisu, są bardzo miękkie, porowate, białe od wewnątrz z chrupiącą złotą skórką. Przygotujemy od 6 – do 8 bułeczek i uwierzcie mi, to niewiele, są bardzo smaczne i szybko zjedzone.
Przepis krok po kroku. W tym przepisie opowiem ci szczegółowo, jak zrobić pyszne, bardzo bujne, miękkie, przewiewne i delikatne „bułeczki sezamowe” dla szerokiej gamy hamburgerów (hamburgery, cheeseburgery, krabowce, Chickenburgers itp.). Bułeczki są łatwe i proste. Jeśli kupowałeś takie bułeczki w sklepie, to po wypróbowaniu tego przepisu na pewno upieczesz je w domu, ponieważ bułeczki są niezwykle smaczne i, co najważniejsze, naturalne!
Do ich przygotowania potrzebujemy:
Na ciasto:
– 400 g mąki
– 120 ml. wody
– 130 ml. mleka
– 10g cukru
– 50 gr. masła
– 6 g suchych drożdży (lub 25g świeżych)
– 1 łyżeczka soli
Smarować:
– 1 żółtko
– 1 łyżka mleka
– sezam
Na początek przygotujemy rozczyn w misce, w której będziemy zagniatać ciasto, wylewamy rozgrzane, ale nie gorące mleko i wodę. Dodajemy sprasowane drożdże do płynu, jeśli nie ma świeżych, możemy zastąpić suchymi drożdżami. Wszystko dobrze wymieszać, aby drożdże się rozproszyły, jeśli nie zostały całkowicie rozpuszczone, nic wielkiego. Dodaj połowę całkowitej ilości cukru, ponownie wymieszaj i wsyp około 1 szklanki przesianej mąki. Doprowadzić mieszaninę do stanu homogenicznego i postawić miskę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Jeśli drożdże są świeże, z reguły trwa to 15-20 minut. Gdy tylko pojawi się bujna czapka drożdżowa na powierzchni, można przystąpić do dalszego przygotowania ciasta. Wsypać pozostały cukier do rozczynu, dodać sól, resztę przesianej mąki, rozpuszczone masło i wszystko dobrze wymieszać. Spokojnie możemy użyć miksera do mieszania. Po wymieszaniu pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia w ciepłym miejscu ( lub w piekarniku z funkcją „wyrastanie ciasta”). Ciasto ma podwoić swoją objętość.
Przygotowaną matę lekko natłuścić, również dłonie. Wyjmujemy ciasto na matę, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 6 lub 8 równych części.

Formujemy z ciasta kule i układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy na 15 minut do wyrastania.

Gotowe, delikatnie smarujemy rozmąconym żółtkiem z mlekiem i posypujemy sezamem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy 15-20 minut.

Po upieczeniu zostawiamy w otworzonym piekarniku przez 5 minut.
Bułeczki zawsze mi się udają i bardzo szybko znikają.
Smacznego. ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
https://www.youtube.com/watch?v=IoHW58irA6o

Kuchnia Kwasiora - majonez chipottle

Data: 30.01.2019 14:36

Autor: Ostry_Burrito

youtube.com

Doskonały, sprawdzony, pyszny, HOT majonezik.
Wersja "light" też jest spoko ( ͡º ͜ʖ͡º)
Polecam!

https://www.youtube.com/watch?v=sQr60uJCXM8

Tak na marginesie dodam, że majonez można przygotować dużo szybciej używając blendera, np wg tego filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=sas5TSLrB7E

Amerykańskie pączki – Donuts

Data: 29.01.2019 09:27

Autor: Fajerki

youtube.com

Amerykańskie pączki – Donuts
Pyszne donaty oblane grubą warstwą lukru lub polewy czekoladowej. Zna go każdy, nie każdy próbował, ale każdy może sprawdzić czy warto. Z przygotowanej porcji wychodzi ok.15 donaty, w zależności jak duże wykrawamy kółka. Ciasto nie jest skomplikowane i zawsze się udaje. Jest mięciutkie, puszyste i szybko znika.
Składniki:
– 375 g mąki pszennej
– 175 g mleka
– 40 g cukru
– 35 g masła
– 7 g suchych drożdży piekarniczych
– 1 paczka cukru waniliowego
– 1 jajko
– szczypta soli
– 3 łyżki ciepłej wody
– olej do smażenia

Lukier:
– szklanka cukru
– 1/2 szk wody
– 1 białko z jajka
– łyżka soku z cytryny
Drożdże wsypujemy do ciepłej wody, mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Przelewamy do ciepłego mleka, mieszamy i odstawiamy na chwilę. Do miksera wbijamy jajko, rozkłócamy rózgą, wsypujemy cukier waniliowy, miękkie masło, cukier, szczyptę soli, wlewamy mleko z drożdżami. Rózgę zamieniamy na łyżkę, wsypujemy połowę przesianej mąki, mieszamy, dosypujemy resztę mąki. Zamiast ręcznego mieszania możemy użyć miksera – miksujemy na średnich obrotach tylko do połączenia składników. Wymieszane ciasto przekładamy na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiamy.
Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na grubość ok. 1 cm. Wykrawamy kółka szklanką lub obręczą, w środku robimy kieliszkiem dziurki. Papier rozcinamy tak, aby każdy krążek był na swoim papierku. (Użycie papieru pozwala mi na swobodne przenoszenie krążków bez deformacji) Donaty przykrywamy ściereczką, zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do 180 stopni z obu stron na rumiano.
Przygotowanie lukru.
Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier, gotujemy do momentu aż osiągnie temperaturę ok 108 stopni. Studzimy. Jajko należy dobrze wyparzyć wrzątkiem i oddzielić żółtko od białka. Białko ubijamy z łyżką cukru, stopniowo wlewamy jeszcze ciepły syrop, pod koniec wlewamy sok z cytryny.
Donaty po wystudzeniu moczymy w lukrze a następnie w kolorowej lub czekoladowej posypce.
Smacznego. ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
https://www.youtube.com/watch?v=A8PKoq6z3Jc

Data: 28.01.2019 20:47

Autor: lachiarma

Dzień dobry wieczór, postanawiam otworzyć ubera kuchnia dzieląc się moim przepisem na pizzę :3

Pizza według lachiarma

Składniki na ciasto (na 2 średnie pizze na cienkim cieście)
- mąka typu 00 (może być też zwykła pszenna, ale 00 sprawi że ciasto będzie bardzo elastyczne)
- 150 ml letniej wody
- 25 gram dobrych drożdży (to znaczy nieprzeterminowanych i jakichś sprawdzonych - ja kupuję produkowane lokalnie)
- 1-2 łyżeczki soli (zależy jakie słone chcecie ciasto)
- łyżeczka cukru
- oliwa

Składniki na sos
- 2 średnie pomidory (najwyżej trochę zostanie)
- oliwa
- oregano
- bazylia
- papryka słodka/ostra w proszku
- ewentualnie przecier pomidorowy (gdyby pomidory były nie takie w smaku jak chcecie)

To zaczynamy!

1. Zaczyn

Zaczynamy od zaczynu ;) Do miski rozdrabniamy i wrzucamy drożdże, dodajemy cukru i zalewamy wodą. Czekamy aż drożdże się rozpuszczą i wypłyną na powierzchnię. Powinny tworzyć bąbelki i gazować - jeżeli same tak nie robią to po zamieszaniu już powinny. Dodajelmy soli i mieszamy, mieszamy.

2. Ciasto

Teraz czas na ciasto. Wsypujemy mąki do miski (niestety, nie wiem ile, zawsze dodaję na oko, ale myślę że to będzie tak z 400g) i zalewamy zaczynem. Ugniatamy, ugniatamy. Jeżeli się nie chce wiązać, dolewamy odrobinę wody, jeżeli się lepi i pływa, dosypujemy mąki. Gdy po 2-3 minutach już będzie jakakolwiek kulka, dolewamy oliwy i zagniatamy - ilość oliwy wedle uznania, ale myślę, że niepełna łyżeczka wystarczy. Ciasto powinniśmy ugniatać do momentu aż będzie jednolite i bez grudek. Jeżeli jest elastyczne - super! Jeżeli twarde, nic się nie stało, też powinna wyjść. Ciasto dzielimy na dwie kulki i dajemy do nasmarowanych oliwą misek (aby nie wyschło!), przykrywamy i dajemy w ciepłe miejsce aby wyrosło. Czekamy 30-45 minut. Jeżeli będzie stało dłużej (np. zostawiamy na następny dzień) trzeba pamiętać o smarowaniu powierzchni wodą aby nie wyschło!

3. Sos

Gdy już wsadzimy ciasto do wyrośnięcia możemy zająć się sosem. Wrzucamy pomidory do wrzątku i czekamy aż skórka pęknie, odejdzie lub przynajmniej się osłabi po wbiciu noża. Obieramy ze skórki i miksujemy nasze pomidory. Miksujemy dokładnie! Po drodze dodajemy pozostałe składniki - oliwę, oregano, bazylię i paprykę. Można dodać przecier pomidorowy, gdyby nam nie odpowiadał smak, chociaż raz zdarzyło się już ratować nawet ketchupem :D

4. Placek

Nastawiamy piekarnik aby się nagrzał na maksa. Dajemy najwyższą temperaturę jak możemy - nie żadne 220°C! Wyciągamy kulkę ciasta. Rozpłaszczamy ją rękami i uwaga - nie wałkujemy! Jeżeli będziemy wałkować to spłaszczymy wszelkie pęcherzyki powietrza w cieście i pizza nie będzie puszysta, a jak papier. Gdy już rozpłaszczymy na maxa, to ją rozciągamy - najlepiej na śliskiej powierzchni. Moim sposobem jest chwytanie za brzegi, rozciągnięcie, obrócenie o 45 stopni i znów rozciągnięcie. Brzegi staramy się zostawić grube - nie zawijamy ich!

5. Składniki

Smarujemy nasz placek sosem. Można posmarować brzegi oliwą, aby nie były takie blade (chociaż mi i tak zawsze wychodzą blade :). Rzucamy ser i na to kładziemy składniki według uznania. Składniki NIGDY pod serem! Jeżeli ktoś z was da np. szynkę pod ser, to osobiście zadzwonię na policję, a tutaj mam napisane, że składniki pod serem to jak zepsuty pociąg to za 50 lat może sobie wyjdziesz.

6. Pieczenie

Wsadzamy do tego maskymalnie nagrzanego piekarnika naszą pizzę - najlepiej na papierze do pieczenia. Ile pieczemy? Nie dam uniwersalnej odpowiedzi - każdy piekarnik jest inny! W moim piecze się 12-13 minut, ale mam dosyć mało sprawny. Najlepiej pierwszy raz pizzę cały czas obserwować i po 7-8 minutach sprawdzić nożem wnętrze ciasta na brzegu - czy już jest upieczone.

7. Końcówka

Pizzę wyciągamy aby się nie poparzyć, kroimy i posypujemy oregano. Smacznego!

Oczywiście możecie sobie modyfikować ten przepis według uznania, zwłaszcza po tym jak już znajdziecie swój sposób i złapiecie wprawę, ale to jest przepis taki przykładowy - starter i od tego polecam zacząć. Potem już możecie eksperymentować - czegoś więcej, czegoś mniej.

Załączam jak taka pizza według mojego przepisu wygląda i życzę miłego klepanka! :^)

Kanapka Elvis - szybki i łatwy przepis na ulubioną przekąskę króla Rock'n'Rolla

Data: 28.01.2019 17:27

Autor: Immortal_Emperor

roadtripbus.pl

Kanapka Elvis to amerykański sandwich z masłem orzechowym, bekonem i bananami. Prosty i oryginalny przepis na ulubioną przekąskę króla Rock and Rolla!