Data: 10.12.2019 20:29

Autor: Ostry_Burrito

Wracając od młodego ze szkoły (z jakiejś tam imprezy), moja żona dzwoni do mnie i pyta:

– Kupić ci coś w sklepie?

– Osiem browarów – rzucam, co mi pierwsze do głowy głupiego wpadło.

Żona wchodzi do domu za 10 minut i stawia na blacie:

#piwo

Miało być 3, będzie 10%! Wzrost akcyzy to nie tylko walka z alkoholizmem... To także likwidacja...

Data: 20.11.2019 22:35

Autor: ziemianin

swiatrolnika.info

#codziennaprasowka #informacje #wiadomosci #polska #piwo #akcyza #alkohol

Podwyżka akcyzy od piwa o 10% spowoduje wzrost cen piwa, spadek sprzedaży, niższe od zakładanych wpływy budżetowe oraz ryzyko utraty miejsc pracy związanych z produkcją i sprzedażą piwa w Polsce – informuje Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie.

Miało być 3, będzie 10%! Wzrost akcyzy to nie tylko walka z alkoholizmem… To także likwidacja miejsc pracy i cios w zwykłych konsumentów

"Z zaskoczeniem przyjmujemy ogłoszony w dniu dzisiejszym, z pominięciem konsultacji społecznych, rządowy projekt ustawy podnoszący stawkę akcyzy od piwa o 10% czyli w wysokości ponad 3-krotnie wyższej niż pierwotnie projektowano"

– czytamy w komunikacie Związku.

Do tej pory sektor piwowarski był przygotowany na podwyżkę akcyzy od piwa o 3% od roku 2020.

"Wielokrotnie zwracaliśmy uwagę, że podwyżka akcyzy w stopniu większym niż zaplanowana dotychczas doprowadzi do radykalnego zmniejszenia wpływu gospodarczego branży, zmniejszenia wielkości produkcji i utraty miejsc pracy. Wzrost stawki będzie czynnikiem blokującym rozwój kategorii piwnej i obniży konkurencyjność polskiego piwa"

– informuje ZPPP-BP.

"Ogłoszony teraz wzrost akcyzy należy także rozpatrywać w szerszej perspektywie. Oprócz wyższej stawki akcyzy, branża piwowarska zmaga się w tym samym czasie z wieloma innymi poważnymi wyzwaniami kosztowymi – np. znacząco większe koszty pracy i projektowane zmiany dot. składek na ZUS, wyższe koszty surowców, energii, etc. Wiele presji kosztowych skumulowanych w tym samym czasie może doprowadzić do stagnacji, a nawet załamania branży piwowarskiej, co w efekcie może odbić się negatywnie m.in. na poziomie zatrudnienia, a także obniżeniu dochodów budżetu państwa"

– prognozują przedstawiciele branży.

"Należy pamiętać, że produkcja i sprzedaż piwa generuje w polskiej gospodarce 157 tysięcy miejsc pracy w różnych sektorach – w produkcji opakowań, transporcie, handlu, gastronomii i rolnictwie. Oceniamy, że możliwe zmniejszenie wolumenu produkcji piwa w szczególności dotknie 22 tysiące osób zatrudnionych w rolnictwie i przetwórstwie spożywczym, które zapewniają polskiej branży piwowarskiej chmiel i zboża oraz handlu, w którym piwo zapewnia utrzymanie 48 tysiącom osób, najczęściej w małych sklepach, bo piwo sprzedawane jest w Polsce w 85 tysiącach placówek handlowych, z których 78 tysięcy stanowią sklepy małoformatowe – często małe, rodzinne interesy"

– czytamy w komunikacie.

"Jesteśmy przekonani, że z uwagi na podwyżkę ceny piwa, będącą skutkiem drastycznego podniesienia akcyzy i związane z tym zmniejszenie wolumenu sprzedaży, niemożliwym będzie zrealizowanie dochodów budżetu państwa na założonym poziomie. Branża doświadczyła negatywnych skutków podwyżki akcyzy od piwa w roku 2009. Rynek piwa zmniejszył się wtedy o ponad 4%, zatrudnienie związane z produkcją i sprzedażą o 24%, a dochody budżetu okazały się 2-krotnie niższe niż zakładano. Branża piwowarska potrzebowała trzech lat aby odbudować rynek do poziomu sprzed podwyżki"

– dodają browarnicy.

Już dzisiaj branża piwowarska w Polsce jest największym, po Wielkiej Brytanii i Francji, płatnikiem podatku akcyzowego od piwa w Unii Europejskiej. Polscy konsumenci piwa płacą akcyzę 2.5 krotnie wyższą niż mieszkańcy Niemiec i kilkadziesiąt procent wyższą niż Czesi i Słowacy. Od piwa produkowanego w Polsce do budżetu państwa wpływa 829,4 mln EUR rocznie, co jest kwotą o 25% wyższą niż w przypadku Niemiec, gdzie produkcja piwa jest ponad dwukrotnie większa"

"Jesteśmy trzecim w Europie producentem piwa i jednocześnie największym płatnikiem akcyzy w naszym regionie. Obecna stawka akcyzy od piwa w Polsce wynosi 22 EUR/hl  i jest niemal 240% wyższa od stawki w Niemczech (9,4 EUR/hl), 50% wyższa niż w Czechach (14,69 EUR/hl) i 28% wyższa od stawki akcyzy na Słowacji (17,22 EUR/hl).  Dalsze podnoszenie akcyzy na piwo w Polsce spowoduje spadek konkurencyjności produktu produkowanego w naszym kraju wobec piwa z rynków ościennych, wzmagając tym samym jego niekontrolowany import. A przepisy unijne dają taką możliwość – każdy może przewieźć z zagranicy na swój użytek 110 litrów piwa.  Podobna sytuacja miała miejsce na rynku estońskim, powodując załamanie lokalnego rynku piwa"

– twierdzą autorzy stanowiska Związku.

Dodają, że "Branża piwowarska w Polsce zawsze była i jest stabilnym płatnikiem podatków a także przewidywalnym i rzetelnym partnerem dla strony rządowej".

"Dlatego oczekujemy również poważnego potraktowania przedstawianych przez nas argumentów. Jest nieakceptowalne, że tak ważna zmiana jak stawka podatku akcyzowego jest  wprowadzana poprzez zaskoczenie, wbrew publicznie przedstawianym planom i projektom. Wymaga także gruntownego skonsultowania i rzetelnej oceny skutków z udziałem wszystkich zainteresowanych stron w ramach Rady Dialogu Społecznego. Apelujemy do Rządu o respektowanie przyjętych uprzednio założeń i konsekwentne podtrzymanie założonej i ogłoszonej wielokrotnie podwyżki o 3 procent"

– apeluje Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie.

WTF? Włamali się do teatru. Ukradli piwo i strój papugi. :)

Data: 20.11.2019 22:19

Autor: ziemianin

tvp.info

#codziennaprasowka #informacje #wiadomosci #teatr #zlodzieje #sprzet #kostiumy #papuga #piwo

Krakowski teatr niezależny Scena Supernova okradziony. Złodzieje wynieśli sprzęt oraz niektóre kostiumy. Do kradzieży doszło w nocy z 16 na 17 listopada.

WTF? Włamali się do teatru. Ukradli piwo i strój papugi. :)

Złodzieje wynieśli z teatru projektory multimedialne, głośniki, i część kostiumów, w tym przebranie papugi.

Jak poinformowali pracownicy teatru, sprawcy oprócz sprzętu i kostiumów rabusie wynieśli także zgrzewkę piwa bezalkoholowego, którą porzucili po drodze. Zaskoczeniem jest fakt, że pozostawili oni karteczkę z napisem „Przepraszam. Głodna byłam i smutna”.

Ze względu na brak państwowych dotacji państwowych teatr nie jest w stanie odkupić skradzionego sprzętu.

Na razie teatr gra spektakle na pożyczonych projektorach. Jednak pracownicy zastanawiają się nad internetową zbiórką, dzięki której mogliby kupić nowy sprzęt.

Sprawą zajmuje się już policja.

Data: 11.10.2019 21:30

Autor: Deadlyo

Ale dziś energii mam (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)

Pobiłem rekord w swojej pracy dziś, wykonałem 170% zadań

Szefostwo zadowolone, walnęli mi premią 1050zł (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)

Piosenka

Dziś będzie jak w piosence

I feel like a million bucks, the truth is,

I'm about a bill away from broke as fuck,

But i got a little weed, so imma roll it up,

'Cuz Funny got a funny feeling that can change his luck.

Yeah, coming up, throwing up, West Coast banging,

Maryjane, light it up, no complaining,

Six shooters spraying, that's what I'm saying,

No more shots, taking bottles to the brain man.

#pracbaza #piwo #narkotyki #premia

Data: 24.09.2019 15:52

Autor: reflex1

Chciałem się zimnego piwka napić po pracy, a w lodówce jedynie Heineken, którego nie lubię, białe, którego też nie lubię oraz taki oto wynalazek. Trochę się obawiam, bo kosztuje jedynie 0,4 chf.

#piwo #pijzlurker

Znamy listę piw zawierających glifosat! Podejrzany o rakotwórczość w 19 na 20 marek browarów!

Data: 22.08.2019 10:09

Autor: ziemianin

swiatrolnika.info

#codziennaprasowka #wiadomosci #ciekawostki #piwo #wino #alkohol #browar

"Przeprowadzone w USA testy wykazały, że 19 z 20 badanych marek piw i win zawierało glifosat, włącznie z markami ekologicznymi. Glifosat jest głównym środkiem popularnego herbicydu, Roundupu, i podejrzewany jest o wywoływanie nowotworów"

Znamy listę piw zawierających glifosat! Podejrzany o rakotwórczość w 19 na 20 marek browarów! A co z polskimi alkoholami? Sprawdziliśmy!

Nie tylko większość piw, ale także wina znanych marek zawierają środek o nazwie Roundup nazywany częściej glifosatem. Tak wynika z raportu amerykańskiej grupy PIRG ds. Nadzoru Publicznego. Nie inaczej wyglądają niemieckie badania. Jak zatem stoi browar polski na tle zachodnich?

O jakie piwa i wina chodzi?

 "Grupa amerykańskich rzeczników testowała pięć win i piętnaście piw. Wśród testowanych marek piwa znalazły się najlepiej w USA sprzedające się: Budweiser, Coors, Miller Lite, Sam Adams, Samuel Smith Organic i New Belgium. Badane marki win obejmowały Beringer, Barefoot i Sutter Home. Spośród łącznie 20 badanych marek, glifosat stwierdzono w 19 z nich – w tym w 3 z 4 ekologicznych"

Wina:

– Sutter Home Merlot: 51.4 ppb

– Beringer Founders Estates Moscato: 42.6 ppb

– Barefoot Cabernet Sauvignon: 36.3 ppb

– Inkarri Malbec, Certified Organic: 5.3 ppb

– Frey Organic Natural White: 4.8 ppb

Piwa:

– Tsingtao Beer: 49.7 ppb

– Coors Light: 31.1 ppb

– Miller Lite: 29.8 ppb

– Budweiser: 27.0 ppb

– Corona Extra: 25.1 ppb

– Heineken: 20.9 ppb

– Guinness Draught: 20.3 ppb

– Stella Artois: 18.7 ppb

– Ace Perry Hard Cider: 14.5 ppb

– Sierra Nevada Pale Ale: 11.8 ppb

– New Belgium Fat Tire Amber Ale: 11.2 ppb

– Sam Adams New England IPA: 11.0 ppb

– Stella Artois Cidre: 9.1 ppb

– Samuel Smith’s Organic Lager: 5.7 ppb

Czy glifosat jest nadmiernie demonizowany?

"Kontrowersje wokół tego herbicydu wynikają z kilku powodów. Po pierwsze, powszechne jest przekonanie, że jest on szkodliwy dla zdrowia ludzi i zwierząt, w szczególności, że może wywoływać nowotwory. Po drugie, część ruchów obrońców przyrody obawia się jego wpływu na środowisko. Trzecią istotną kwestią jest fakt, że glifosat został wyprodukowany i opatentowany przez Monsanto – koncern biotechnologiczny, znienawidzony przez działaczy anty-GMO"

A jak wyglądają marki browarów popularnych w Polsce? Lepiej nie wiedzieć czy przeciwnie?

"W niemieckim piwie wykryto pestycydy! To glifosat, składnik środka chwastobójczego uznany za „potencjalnie rakotwórczy”. Badania przeprowadził Instytut Ochrony Środowiska w Monachium. Zbadano 14 najpopularniejszych marek na rynku niemieckim. Glifosat wykryto w każdym!"

"Polscy piwosze mogą nadal spokojnie raczyć się naszymi piwami"

– uspokajał Paweł Kwiatkowski, rzecznik prasowy Kompanii Piwowarskiej (piwa Tyskie, Lech, Żubr, Dębowe, Wojak, Redds, Gingers, Grolsch, Pilsner Urquell, Książęce, Kozel).

 "Dostawy słodu i chmielu zaopatrzone są w certyfikaty wystawiane przez dostawców, w których oznaczane są poziomy różnych substancji potencjalnie szkodliwych – np. metali ciężkich, mykotoksyn oraz pozostałości pestycydów. Certyfikaty te opracowuje się na podstawie badań wykonywanych przez wysoko specjalizowane i uprawnione laboratoria zewnętrzne na zamówienie dostawców. Certyfikaty nie wykazują obecności żadnych z tych substancji"

– jeśli nawet byłyby obecne, to w ilościach poniżej poziomu wykrywalności.

Także zostajemy przy swoim i pamiętajmy, nie wszystkie polsko brzmiące nazwy browarów są nadal polskie!

12 mitów na temat whisky, piwa i wina

Data: 11.08.2019 17:43

Autor: ziemianin

menshealth.pl

#ciekawostki #codziennaprasowka #wiadomosci #zdrowie #piwo #wino #alkohol #whisky #zprzymruzeniemoka

Weekendowy wieczór przy drinku z przyjaciółmi może być dobrą okazją, aby popisać się wiedzą na temat właśnie pitego alkoholu. Oto garść mitów na temat popularnych trunków, których znajomość pozwoli Ci zrobić dobre wrażenie na wszystkich gościach.

12 mitów na temat whisky, piwa i wina

3 mity na temat whisky


Każda whisky smakuje inaczej. Różnorodność świata whisky jest ogromna. Na końcowy smak trunku mają wpływ m.in. kraj i region, z jakiego whisky pochodzi. Różnorodność gatunków, marek, sposobów serwowania może wprawić w zdumienie.

  1. Whisky to męski trunek

Szkocka to trunek dla ludzi o otwartym umyśle, niezależnie od szerokości geograficznej czy płci. Każda kobieta z pewnością odnajdzie w różnorodnej ofercie whisky tę ulubioną. Np. Ballantine’s Finest – można w niej odnaleźć delikatną równowagę aromatów i ciekawe nuty wanilii, owoców i miodu.

  1. Whisky dojrzewa w butelce

Zabutelkowana whisky ma już postać ostateczną i przechowywanie jej w butelce nie wpływa na dalsze starzenie się whisky. Celebrujmy zatem miłe chwile z whisky i nie odkładajmy ich na później!

  1. Whisky ocenia się zmysłem smaku

Whisky oceniamy głównie zmysłem węchu. Przed wypiciem powąchaj trunek. Przeciętnie człowiek rozróżnia około 32 zapachów, a Master Blender potrafi zidentyfikować ich ponad 80! Opisowi smaku towarzyszyć może wrażenie słodyczy, kwaśności, goryczy i słoności.

Niekoniecznie z lodem. Szkoci twierdzą, że każdy sposób na konsumpcję whisky jest dobry. Dodana do szklanki odrobina wody uwolni ukryte w whisky aromaty i smaki – pokaże jej pełne oblicze.

Zbyt duża ilość lodu – wręcz przeciwnie – schłodzi nasz trunek, zatrzyma aromaty i utrudni nam rozpoznanie whisky. Gdy pijesz młody blend, jak Ballantine’s Finest, i lubisz whisky „on the rocks”, jedna lub dwie kostki lodu będą idealne.

5 mitów na temat piwa


Piwo ma doskonałe właściwości odżywcze, zawiera około 40 związków mineralnych oraz potrzebnych witamin. Dodatkowo jest izotonikiem, czyli idealnym napojem do picia po treningu. Musimy przywrócić mu dobre imię.

  1. Piwo tuczy

Kufel piwa to ok. 200 kcal (dla porównania – kieliszek czystej wódki to ok. 250 kcal). Samo piwo pite z umiarem wcale nie tuczy. Tyjemy od podjadania przy piciu, bo ten napój pobudza apetyt. Więc ostrożnie z czipsami.

  1. Ciemne piwo ma więcej kalorii

Akurat. Kalorie w różnych piwach pochodzą głównie z alkoholu. Im piwo mocniejsze, tym bardziej kaloryczne.

  1. Piwo z butelki smakuje lepiej

Puszka lepiej chroni piwo, ponieważ izoluje je od światła. Dlatego piwo w puszce dłużej zachowuje swój smak. To ma znaczenie, gdy piwo stoi na oświetlonej półce w sklepie.

  1. Im zimniejsze piwo, tym lepsze

Serwowanie lodowatego piwa (w temperaturze bliskiej zeru) mija się z celem, bo przestajemy czuć jego smak. Piwa jasne podaje się w temperaturze od 4 do 7 st. C, piwa ciemne nawet w 16 st. C.

  1. Piwo ogłupia

Wcale nie. Naukowcy udowodnili, że picie 1-6 piw tygodniowo obniża ryzyko wystąpienia demencji starczej.

4 mity na temat wina


Nie musisz być wybitnym znawcą wina, aby cieszyć się jego smakiem, ale warto znać trochę faktów i nie ulegać rozpowszechnionym mitom. Dzięki temu łatwiej Ci będzie wybrać w sklepie coś odpowiedniego i niekoniecznie najdroższego.

  1. Im starsze wino, tym lepsze

Powyższe jest prawdą w odniesieniu do 1% światowej produkcji. 85% win znajdujących się na półkach sklepowych jest przeznaczonych do szybkiego wypicia. Po kilku latach tracą swoje walory smakowe.

  1. Tylko kiepskie wina mają zakrętkę

Obecnie coraz częściej producenci dobrych win do korkowania butelek używają zakrętek. Zakrętki okazały się bowiem szczelniejsze niż korki z tworzywa.

  1. Wino z siarczynami szkodzi

Związki siarki od wieków są używane do konserwacji wina i nie ma w tym nic podejrzanego. Dopuszczalna ilość siarczynów w winie wynosi 10mg/l i jest absolutnie bezpieczna dla zdrowia.

  1. Medal na butelce świadczy o jakości wina

Wiele tzw. międzynarodowych konkursów to zwykła lipa i medal (których tam przyznają setki) pełni tylko funcję marketingową. Za nieliczne miarodajne specjaliści uważają Decanter World Wine Awards i International Wine Challenge.

Data: 11.08.2019 14:02

Autor: drewniany

Proponuję pewien eksperyment.

Wziąć dwa piwa identycznego gatunku i producenta np. Łomża jasne pełne, z tym że, jedno zwykłe a drugie bezalkoholowe.

Bezalkoholowe rozmieszać ze spirytusem (najlepiej chemicznie czysty etanol) tak, aby uzyskać stężenie jak w normalnym piwie.

Teraz wystarczy porównać smak i przekonać się czy piwo bezalkoholowe to tak jak twierdzą producenci "prawdziwe piwo tylko bez alkoholu".

#piwo #eksperyment #nauka #pijzlurker #alkohol

Piwo zmieniło Polskę

Data: 13.06.2019 12:56

Autor: Starszyoborowy

wgospodarce.pl

Polacy są narodem, który najbardziej w Europie docenia wkład browarów w promocję odpowiedzialnej konsumpcji napojów alkoholowych – wynika z badań organizacji Brewers of Europe. Aż 79,5 proc. z nas uważa, że umiarkowane i odpowiedzialne spożywanie piwa jest częścią naszej kultury i stylu życia.

#polska #alkohol #piwo

Data: 29.05.2019 19:33

Autor: Alojz

Jutro w Niemczech dzień wolny od pracy ( jakieś święto kościelne ) i do tego dzień ojca.

W Niemczech w tym dniu ojcowie i nie tylko, chleja piwsko w terenie w męskim towarzystwie.

A jak to wygląda, można zobaczyć w reportażu gazety Spiegel

https://youtu.be/kkRd2QQDddI

Nie ma napisów po angielsku , ale obraz mówi sam za siebie

Ja jutro pracuje więc pije dziś :)

#wszystkooniemczech

#piwo

#dzienojca

Data: 08.04.2019 23:13

Autor: xyz

Przeważnie jak wychodzimy w plener z kumplami to pijemy po 2 piwka, przeważnie pije jakieś pszeniczne (namysłów pszeniczny chyba najlepszy w normalnym sklepie). Tym razem dostałem 2 "kapsle" z puszek z wygraną.

Wymieniłem więc 2 kapsle na dwie tatry. Nie sądziłem że te piwo jest takie mocne plus da się je normalnie pić.

Lece spać bo dziś już ze mnie nie będzie pożytku. Dobranoc

#tatra

#piwo

Data: 08.04.2019 20:44

Autor: Moody

Mamy tu jakiś lurków którzy lubią wypić dobre piwo? Jeśli tak to jaki macie ulubiony styl/browar?

U mnie zdecydowanie królują wszelkie IPA. Na drugim miejscu porter bałtycki. Z konkretnych piw to Taura, Pan IPAni (oba od Trzech Kumpli) oraz Imperator Bałtycki (Pinta) mnie urzekły ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#craftbeer #piwo