Sernik pajęczynka z mascarpone

Data: 15.04.2019 14:37

Autor: Fajerki

youtube.com

Istnieje teoria, że do Polski sernik dotarł dzięki królowi Janowi III Sobieskiemu, który przywiózł tamtejszą odmianę ciasta, czyli Topfenkuchen, po bitwie Pod Wiedniem.

Sernik to rodzaj ciasta deserowego, którego głównym składnikiem jest twaróg. Pozostałe składniki to jajka, masło lub śmietanka, cukier i dodatki smakowe. Sernik można upiec na spodzie lub bez spodu, może nim być kruchy spód lub zrobiony z gotowych pokruszonych ciasteczek. Oprócz zmielonego twarogu możemy upiec sernik również z gotowych zmielonych serów, Philadelphii, ricotty, mascarpone, dodając je w różnych proporcjach. To deser, który można przygotować na wiele pysznych sposobów – pieczony, na zimno, z owocami, zagęszczony żelatyną lub agar-agarem.

Ciasto nieustannie cieszy się dużą popularnością.

Od czasów starożytnych powstało bardzo wiele odmian tego popularnego deseru. Obecnie jest ich tyle, że łatwo się pogubić! Dla kulinarnego laika ciężko czasami odróżnić nawet podstawowe odmiany ciasta.

Polecam sernik z serka mascarpone i twarogu sernikowego.

Składniki:

Masa serowa

– 500g serka mascarpone

– 500g twarogu

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

– 3/4 szklanki cukru

– 3 jajka

– kilka kropli olejku cytrynowego lub sok z pół cytryny

Spód sernika

– 250g wafelków czekoladowych

– 3 łyżki masła

– 1 łyżka kakao

Dodatkowo

– 100g czekolady gorzkiej ( do dekoracji)

– 50g masła

Pierwszym etapem jest przygotowanie spodu pod sernik. Na tarce o dużych oczkach ścieramy wafle. Masło wkładamy do rondla i podgrzewamy do rozpuszczenia, dodajemy kakao, mieszamy i przelewamy do wafli. Wymieszaną masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy i lekko dociskamy do dna, wkładamy do lodówki na 15 minut.

Możemy teraz przygotować masę serową. Jajka z cukrem ucieramy do białości, dodajemy ser mascarpone, zmielony twaróg, olejek cytrynowy, wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Krótko miksujemy aby połączyły się składniki. Masę sernikową przekładamy na spód z wafelków. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok. 60 minut, studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Przestudzony sernik polewamy rozpuszczoną czekoladą z masłem, odstawiamy do chłodnego miejsca na kilka godzin.

Smacznego.

#sernik #sernikzrodzynkami #kuchnia #gotowanie #przepisy

Keks “Klasyczny” – puszysty i aromatyczny

Data: 10.04.2019 14:43

Autor: Fajerki

youtube.com

KEKS klasyczny – najlepszy wypiek do herbaty! Wspaniałe wspomnienie z dzieciństwa, można szybko upiec w domu z najprostszych produktów. Jest smaczny, aromatyczny, miękki, a jego dużą zaletą jest to, że długo utrzymuje swoją świeżość. Można go jeść od razu lub po ostygnięciu zawinąć w ściereczkę, włożyć do woreczka. Po 2- 3 dniach zyska pełnię smaku, a po tygodniu jest równie pyszny (osobiście nie udało mi się utrzymać tak długo). Puszysty i aromatyczny, najlepszy keks.

Składniki:

– Jajka – 4 szt. (duże)

– Masło (miękkie) – 225 g

– Cukier – 225 g

– Śmietana 18% gęsta – 70 g

– Sok pomarańczowy – 40 ml

– Skórka pomarańczowa – 1 łyżka.

– Sól – 1/3 łyżeczki

– Proszek do pieczenia – 7 g

– Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka.

– Mąka – 300 g

– Rodzynki – 225 g

– cukier puder – 1 łyżka.

forma: 10 cm x 30 cm x 7,5 cm

Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Wlewamy śmietanę, sok pomarańczowy, wsypujemy wanilię, proszek do pieczenia, szczyptę soli. Po wymieszaniu dodajemy stopniowo mąkę, mieszamy, na koniec wsypujemy rodzynki obtoczone w cukrze pudrze. Wszystko razem delikatnie wymieszać, przełożyć do formy, wygładzić.

Piec w nagrzanym piekarniku (góra-dół) ok. 85 minut w temperaturze 160°C, do suchego patyczka. (Po ok. 40 minutach pieczenia można na chwilę uchylić drzwiczki piekarnika i szybkim ruchem naciąć ciasto wzdłuż na głębokość ok. 1cm, aby zapobiec nierównemu pękaniu ciasta.)

Po upieczeniu pozostawić w formie, aż lekko przestygnie. Następnie wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Jeszcze tylko posypać cukrem pudrem lub polukrować i możemy pieścić nasze podniebienia pysznym keksem.

Smacznego.

#przepis #wielkanoc #ciasto #gotowanie

Mazurek Wielkanocny

Data: 05.04.2019 09:10

Autor: Fajerki

youtube.com

Niestety, mazurek nie ma korzeni w tradycji polskiej. Okazuje się, że wypiek ten pochodzi prawdopodobnie z Turcji. W naszym kraju zaczęto go zaś regularnie wypiekać w XVII wieku. Od początku jednak ciasto stanowiło symbol zakończenia Wielkiego Postu, a więc czasu poprzedzającego Wielkanoc. Dawniej był on nagrodą dla tych, którzy wytrzymali czterdzieści dni wstrzemięźliwości od spożywania potraw mięsnych i deserów. Z jego przygotowywaniem wiązał się więc cały rytuał. Dziś, nie pamięta się już o tej tradycji. Oczywiście, mazurek wciąż jest typowym ciastem świątecznym, jednak mało kto zna jego historię i rozumie znaczenie. Niezmiennie jednak przykłada się dużą uwagę do dekorowania tegoż wypieku, który ma nie tylko wyśmienicie smakować, ale również być ozdobą suto zastawionego stołu. Polecam wypróbowanie i zachwycanie się mazurkiem Wielkanocnym.

Składniki:

– 250g mąki krupczatki

– 125g masła

– 2 żółtka + 1 jajko

– 1 łyżka cukru pudru

Pomada śmietanowa:

– 1 cukier waniliowy

– 1 szk. cukru

– 1/2 szk. śmietany 30%

Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Odłożyć na 30 minut do godziny w chłodne miejsce, może być lodówka. Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, wykroić kółko, z pozostałych skrawków uformować wałeczek, obłożyć dookoła na ciasto. Nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec 15-20 minut.

Przygotowanie pomady: Do garnka wsypać cukier, cukier waniliowy, zalać śmietaną. Doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 10 minut, mieszając. Po zdjęciu z ognia przez chwilę ucieramy drewnianą łyżką. Pomadę wylać na upieczone ciasto, po stężeniu pomady udekorować dowolnie.

Smacznego.

#wielkanoc #gotowanie