Data: 16.06.2019 15:05

Autor: Jones

Wygląda jak gówno, a smakuje jeszcze lepiej ( ͡º ͜ʖ͡º)

Wiem że porcja jest minimalna, ale to dlatego że wcześniej byłem na mieście na burgerze.

I przestańcie szkalować moje obiady, bo mi się przykro robi. ( ͡° ʖ̯ ͡°) Lepiej powiedzcie mi co zrobić żeby były lepsze.

Zamiast tego możecie na przykład poszkalować neoliberałów( ͡° ͜ʖ ͡°)

#gotujzlurkerem #gotowanie

Smak dzieciństwa – Proziaki – sodowe chlebki z Podkarpacia

Data: 12.06.2019 16:05

Autor: Fajerki

youtube.com

“Proziaki, chleb sodowy – placki mączne z dodatkiem “prozy” (sody oczyszczonej) pochodzące z Podkarpacia, znane też w innych częściach Polski”, tak podaje Wikipedia. Moja babcia pochodzi z lubelskiego i czasami przebywając u niej na wakacjach, też robiła takie “proziaki”. Piekła na piecu, układała na fajerkach, smak pamiętam do dziś. Zastanawiam się czy na pewno proziaki pochodzą z Podkarpacia. W gruncie rzeczy nie jest ważne skąd pochodzą – ważne że są dobre. Polecam wypróbowanie tego przepisu

Składniki:

– 500 g mąki pszennej

– 2 małe jajka lub 1 duże

– 250 ml kefiru

– pół łyżeczki soli

– 1 łyżeczka sody

– 1 łyżeczka cukru

Wszystkie składniki wymieszać, następnie zagnieść na jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość 1,5 – 2cm, wykrawać krążki, zostawić na ok 30 minut do wyrośnięcia. Patelnię lekko rozgrzać, układać placki i opiekać z obu stron na rumiano. Można zjadać na ciepło, zimno, z dżemem lub masłem.

Smacznego. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#kuchnia #gotowanie #przepisy #gotujzlurkerem #jedzenie #kuchnia

Zupa szczawiowa z szczawiem prosto z łąki

Data: 10.06.2019 10:30

Autor: Fajerki

youtube.com

Szczaw to dla mnie niezaprzeczalnie smak wiosny. W sklepach, oprócz sezonowego, świeżego szczawiu, dostępny jest także szczaw w wersji mrożonej i konserwowej, ale to już nie to samo. Bardzo znanym i lubianym daniem z kwaśnych

liści jest oczywiście zupa szczawiowa.

Maksymalna ilość szczawiu w potrawie powinna wynosić 90 gram i należy do niej zawsze dodawać jajko, śmietanę lub mleko. Zupa szczawiowa nie bez powodu podawana jest z jajkiem i śmietaną. Zawarty w tych produktach wapń

neutralizuje bowiem w pewnej mierze działanie kwasu i pozwala na zminimalizowanie szkodliwego wpływu szczawiu

np. na ściany żołądka.

Przepis na zupę szczawiową:

– 100 – 200g wołowiny rosołowej

– 1 marchewka

– 1 pietruszka

– 1/4 korzenia selera

– szczaw

– 4 kulki ziela angielskiego

– 2-3 łyżki śmietany 18%

– 1 jajko

– 2 liście laurowe

– lubczyk

– sól, pieprz do smaku

– do podania – jajka ugotowane na twardo

– 3 średnie ziemniaki

Mięso umyć, wrzucić do garnka i zaleć zimną wodą. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, obrane i umyte warzywa,

gotować na wolnym ogniu. Podczas gotowania gdy pojawią się szumowiny zebrać łyżką cedzakową lub sitkiem.

Gdy warzywa będą miękkie wyjąć z wywaru, przestudzić, pokroić w drobną kostkę. Wywar przecedzić dodać szczaw, pokrojone warzywa, chwilę gotować. W między czasie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę, zalewamy

gorącą wodą i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie (gotowane ze szczawiem długo są twarde).

Ziemniaki sprawdzamy, nie mogą się rozpadać – dodajemy do zupy – bez wody w której się gotowały.

Do miseczki dajemy żółtko, śmietanę i odrobinę zupy. Dokładnie mieszamy, wlewamy do zupy, wsypujemy odrobinę

lubczyku suszonego. Należy uważać przy tym, aby śmietana się nie zważyła.

Zupę zagotowujemy do wrzenia. Kiedy zupa zacznie się gotować, zdejmujemy ją z ognia i doprawiamy do smaku solą

oraz pieprzem. Zupa szczawiowa najsmaczniejsza jest z jajkiem ugotowanym na twardo. Do talerza wkładamy jajko

przekrojone na pół i zalewamy zupą. Smacznego.

#gotowanie #kuchnia #zupa #fajerki #przepisy

Data: 26.05.2019 18:23

Autor: Anty_Anty

Kurde nie wiem na który się zestaw zdecydować Tefal czy Gerlach

w pierwszej kolejności patrzę się na duży gar ok 6l, wygrywa gerlach.

Tefal wygląda ładniej z kolei Gerlach to nasz firma no i maja naczynie do gotowania na parze.

Patelnie robią swoje ale zawsze później mogę dokupić nowe.

Ktoś korzysta z gerlacha i może co nieco o tych garach powiedzieć?

https://allegro.pl/oferta/garnki-tefal-duetto-a705sc85-patelnia-24-28cm-7949143856?fromVariant=7618245813

https://allegro.pl/oferta/gerlach-zestaw-garnkow-simple-15-elementow-8029223872

#kuchnia #gotowanie #zakupy

Tort z różą na Dzień Matki

Data: 23.05.2019 08:35

Autor: Fajerki

youtube.com

Tort z różą na Dzień Matki

Na ręce matek przekazuję ten tort z różą, aby życie upływało słodko usłane różami (ale bez kolców).

Niech ta dekoracja będzie inspiracją dla Was. :)

Składniki na biszkopt:

– Jajka – 6 szt.

– Mąka – 1 szklanka

– Cukier – 1 szklanka

– Kakao – 2 łyżki

Ciasto możemy przygotować na dwa sposoby:

  1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z 3/4 szklani cukru, żółtka z 1/3 szklanki cukru, łączymy ubite składniki razem, delikatnie mieszamy. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę i przesiane kakao, mieszamy do połączenia składników.

  2. Całe jajka ubijamy do puszystości z cukrem, łączymy z przesianą mąką i kakao.

Przelewamy do formy na dnie której wykładamy papier do pieczenia, boków formy nie smarujemy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 45 minut. Po wystudzeniu delikatnie objeżdżamy formę nożem aby oddzielić biszkopt od formy i wyjmujemy na paterę. Dowolnie dekorujemy.

Składniki na krem:

– 400ml śmietany kremówki 36%

– 2 łyżki cukru pudru

– fix do śmietany op.

Śmietanę ubijamy z cukrem, pod koniec dodajemy fix. Uzyskamy puszysty i delikatny biały krem śmietanowy. Aby uzyskać krem kolorowy użyjmy barwników w żelu lub proszku.

Smacznego.

#kuchnia #jedzenie #gotowanie #dzienmatki #dekoracja

Czekoladowy biszkopt który zawsze się udaje

Data: 19.05.2019 20:14

Autor: Fajerki

youtube.com

Przepis jest niesamowicie smaczny, porowaty, super czekoladowy biszkopt, który nie pozostawi nikogo obojętnym.

Ø = 16-18 cm (można również 20-22 cm, wszystko zależy od żądanej wysokości ciasta).

Biszkopt jest podstawą większości ciast, ciastek, deserów. Dlatego bardzo ważne jest posiadanie udanego przepisu na pieczenie, zgodnie z którym zawsze będziesz mieć udany biszkopt.

Składniki:

– Jajka – 6 szt.

– Mąka – 1 szklanka

– Cukier – 1 szklanka

– Kakao – 2 łyżki

Ciasto możemy przygotować na dwa sposoby:

  1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z 3/4 szklani cukru, żółtka z 1/3 szklanki cukru, łączymy ubite składniki razem, delikatnie mieszamy. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę i przesiane kakao, mieszamy do połączenia składników.

  2. Całe jajka ubijamy do puszystości z cukrem, łączymy z przesianą mąką i kakao.

Przelewamy do formy na dnie której wykładamy papier do pieczenia, boków formy nie smarujemy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 45 minut. Po wystudzeniu delikatnie objeżdżamy formę nożem aby oddzielić biszkopt od formy i wyjmujemy na paterę. Dowolnie dekorujemy.

Smacznego. ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

#jedzenie #gotowanie #kuchnia #przepisy #gotujzlurkiem

Tartaletki ze szpinakiem- idealna przystawka

Data: 15.05.2019 22:22

Autor: qqwe22

przepisy.pl

Skłądniki:

Łosoś wędzony 100g

Cebula 1 sztuka

Smietana 36% 200ml

Szpinak 120g

Tarty ser żóły 50g

2 jajka

ciasto francuskie

oliwa 20ml

Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr (nie sponsorowane)

#gotowanie #knorr #przepisy

Krok 1

Przygotuj foremki do pieczenia o średnicy 8-10 centymetrów. Ciasto francuskie rozwałkuj na grubość 2 milimetrów. Następnie jedną z foremek powycinaj krążki z ciasta i wyłóż nim środek każdej z foremki. Ponakłuwaj widelcem każdą tartaletkę i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 5 minut.

Krok 2

Łososia oraz cebulę pokrój w kostkę i przesmaż w garnku na oliwie. Dodaj szpinak i smaż chwilę razem.

Krok 3

Śmietanę i Esencję do sosu pieczeniowego jasnego Knorr dodaj do składników smażonych. Doprowadź do wrzenia i zredukuj.

Krok 4

Wystudź, dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. Dodaj starty ser i wymieszaj razem.

Krok 5

Do każdego z zapieczonych spodów z ciasta nałóż przygotowany szpinak z łososiem. Tak przygotowane tartaletki wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i zapiekaj 10-12 minut.

Wiosenna tarta z rabarbarem - piękna i smaczna :)

Data: 15.05.2019 19:36

Autor: Fajerki

youtube.com

Pyszna, lekko kwaskowata, miejscami słodka i w dodatku krucha – wiosenna tarta z rabarbarem. Jest naprawdę smaczna, w dodatku łatwo się ją robi.

Rabarbar to niesamowita roślina! Jego jadalną częścią jest łodyga, a liście uważane są za trujące. Z punktu widzenia botaniki jest to warzywo, ale przepisy na potrawy z rabarbarem są najczęściej spotykane w sekcjach deserów i słodkich wypieków.

Proponuję smaczną tartę z rabarbarem.

Składniki:

Ciasto:

– 300g mąki pszennej (typ 500)

– 100g cukru pudru

– szczypta soli

– 1 jajko + żółtko

– 150g masła

– cukier waniliowy

dodatkowo:

– 300-400g rabarbaru

Z podanych składników zagnieść ciasto (masło przed dodaniem posiekać) i wstawić je na 30 minut do lodówki.

Formę na tatrę o średnicy 22-28cm wysmarować dokładnie masłem. Podsypując trochę mąką, rozwałkować ciasto na okrąg i wyłożyć formę na tartę, robiąc brzeg.

Ciasto w blaszce ponakłuwać widelcem i wstawić je do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni na funkcji góra-dół przez około 12 minut. Piekłam na środkowej półce piekarnika.

W między czasie umyć i wysuszyć rabarbar, pociąć na równe paseczki pod kątem. Układać na podpieczone ciasto.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut.

Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem z odrobiną cynamonu.

Smacznego.

#kuchnia #przepisy #gotowanie #jedzenie #rabarbar

Sernik pajęczynka z mascarpone

Data: 15.04.2019 14:37

Autor: Fajerki

youtube.com

Istnieje teoria, że do Polski sernik dotarł dzięki królowi Janowi III Sobieskiemu, który przywiózł tamtejszą odmianę ciasta, czyli Topfenkuchen, po bitwie Pod Wiedniem.

Sernik to rodzaj ciasta deserowego, którego głównym składnikiem jest twaróg. Pozostałe składniki to jajka, masło lub śmietanka, cukier i dodatki smakowe. Sernik można upiec na spodzie lub bez spodu, może nim być kruchy spód lub zrobiony z gotowych pokruszonych ciasteczek. Oprócz zmielonego twarogu możemy upiec sernik również z gotowych zmielonych serów, Philadelphii, ricotty, mascarpone, dodając je w różnych proporcjach. To deser, który można przygotować na wiele pysznych sposobów – pieczony, na zimno, z owocami, zagęszczony żelatyną lub agar-agarem.

Ciasto nieustannie cieszy się dużą popularnością.

Od czasów starożytnych powstało bardzo wiele odmian tego popularnego deseru. Obecnie jest ich tyle, że łatwo się pogubić! Dla kulinarnego laika ciężko czasami odróżnić nawet podstawowe odmiany ciasta.

Polecam sernik z serka mascarpone i twarogu sernikowego.

Składniki:

Masa serowa

– 500g serka mascarpone

– 500g twarogu

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

– 3/4 szklanki cukru

– 3 jajka

– kilka kropli olejku cytrynowego lub sok z pół cytryny

Spód sernika

– 250g wafelków czekoladowych

– 3 łyżki masła

– 1 łyżka kakao

Dodatkowo

– 100g czekolady gorzkiej ( do dekoracji)

– 50g masła

Pierwszym etapem jest przygotowanie spodu pod sernik. Na tarce o dużych oczkach ścieramy wafle. Masło wkładamy do rondla i podgrzewamy do rozpuszczenia, dodajemy kakao, mieszamy i przelewamy do wafli. Wymieszaną masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy i lekko dociskamy do dna, wkładamy do lodówki na 15 minut.

Możemy teraz przygotować masę serową. Jajka z cukrem ucieramy do białości, dodajemy ser mascarpone, zmielony twaróg, olejek cytrynowy, wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Krótko miksujemy aby połączyły się składniki. Masę sernikową przekładamy na spód z wafelków. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok. 60 minut, studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Przestudzony sernik polewamy rozpuszczoną czekoladą z masłem, odstawiamy do chłodnego miejsca na kilka godzin.

Smacznego.

#sernik #sernikzrodzynkami #kuchnia #gotowanie #przepisy

Keks “Klasyczny” – puszysty i aromatyczny

Data: 10.04.2019 14:43

Autor: Fajerki

youtube.com

KEKS klasyczny – najlepszy wypiek do herbaty! Wspaniałe wspomnienie z dzieciństwa, można szybko upiec w domu z najprostszych produktów. Jest smaczny, aromatyczny, miękki, a jego dużą zaletą jest to, że długo utrzymuje swoją świeżość. Można go jeść od razu lub po ostygnięciu zawinąć w ściereczkę, włożyć do woreczka. Po 2- 3 dniach zyska pełnię smaku, a po tygodniu jest równie pyszny (osobiście nie udało mi się utrzymać tak długo). Puszysty i aromatyczny, najlepszy keks.

Składniki:

– Jajka – 4 szt. (duże)

– Masło (miękkie) – 225 g

– Cukier – 225 g

– Śmietana 18% gęsta – 70 g

– Sok pomarańczowy – 40 ml

– Skórka pomarańczowa – 1 łyżka.

– Sól – 1/3 łyżeczki

– Proszek do pieczenia – 7 g

– Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka.

– Mąka – 300 g

– Rodzynki – 225 g

– cukier puder – 1 łyżka.

forma: 10 cm x 30 cm x 7,5 cm

Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Wlewamy śmietanę, sok pomarańczowy, wsypujemy wanilię, proszek do pieczenia, szczyptę soli. Po wymieszaniu dodajemy stopniowo mąkę, mieszamy, na koniec wsypujemy rodzynki obtoczone w cukrze pudrze. Wszystko razem delikatnie wymieszać, przełożyć do formy, wygładzić.

Piec w nagrzanym piekarniku (góra-dół) ok. 85 minut w temperaturze 160°C, do suchego patyczka. (Po ok. 40 minutach pieczenia można na chwilę uchylić drzwiczki piekarnika i szybkim ruchem naciąć ciasto wzdłuż na głębokość ok. 1cm, aby zapobiec nierównemu pękaniu ciasta.)

Po upieczeniu pozostawić w formie, aż lekko przestygnie. Następnie wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Jeszcze tylko posypać cukrem pudrem lub polukrować i możemy pieścić nasze podniebienia pysznym keksem.

Smacznego.

#przepis #wielkanoc #ciasto #gotowanie

Mazurek Wielkanocny

Data: 05.04.2019 09:10

Autor: Fajerki

youtube.com

Niestety, mazurek nie ma korzeni w tradycji polskiej. Okazuje się, że wypiek ten pochodzi prawdopodobnie z Turcji. W naszym kraju zaczęto go zaś regularnie wypiekać w XVII wieku. Od początku jednak ciasto stanowiło symbol zakończenia Wielkiego Postu, a więc czasu poprzedzającego Wielkanoc. Dawniej był on nagrodą dla tych, którzy wytrzymali czterdzieści dni wstrzemięźliwości od spożywania potraw mięsnych i deserów. Z jego przygotowywaniem wiązał się więc cały rytuał. Dziś, nie pamięta się już o tej tradycji. Oczywiście, mazurek wciąż jest typowym ciastem świątecznym, jednak mało kto zna jego historię i rozumie znaczenie. Niezmiennie jednak przykłada się dużą uwagę do dekorowania tegoż wypieku, który ma nie tylko wyśmienicie smakować, ale również być ozdobą suto zastawionego stołu. Polecam wypróbowanie i zachwycanie się mazurkiem Wielkanocnym.

Składniki:

– 250g mąki krupczatki

– 125g masła

– 2 żółtka + 1 jajko

– 1 łyżka cukru pudru

Pomada śmietanowa:

– 1 cukier waniliowy

– 1 szk. cukru

– 1/2 szk. śmietany 30%

Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Odłożyć na 30 minut do godziny w chłodne miejsce, może być lodówka. Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, wykroić kółko, z pozostałych skrawków uformować wałeczek, obłożyć dookoła na ciasto. Nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec 15-20 minut.

Przygotowanie pomady: Do garnka wsypać cukier, cukier waniliowy, zalać śmietaną. Doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 10 minut, mieszając. Po zdjęciu z ognia przez chwilę ucieramy drewnianą łyżką. Pomadę wylać na upieczone ciasto, po stężeniu pomady udekorować dowolnie.

Smacznego.

#wielkanoc #gotowanie