#Zdrowie Czekolada jest dobra dla serca?

Data: 24.07.2020 01:34

Autor: ziemianin

escardio.org

#czekolada #tetnicewiencowe #cisnieniekrwi #srodblonek #ChayakritKrittanawong #aktualnosci #codziennaprasowka #informacje #wiadomosci #serce #zdrowie

Spożywanie czekolady co najmniej raz w tygodniu wiąże się z obniżonym ryzykiem choroby niedokrwiennej serca. Nasze badanie [metaanaliza] sugeruje, że czekolada pomaga utrzymać naczynia serca w dobrym zdrowiu – podkreśla dr Chayakrit Krittanawong z Baylor College of Medicine w Houston.

#Zdrowie Czekolada jest dobra dla serca?

W przeszłości badania kliniczne wykazały, że czekolada wywiera korzystny wpływ na ciśnienie krwi i funkcje śródbłonka. Chciałem sprawdzić, czy wpływa na naczynia serca (tętnice wieńcowe), a jeśli tak, to w jaki sposób: dobrze czy źle.

Naukowcy przeprowadzili analizę łączoną badań z ostatnich 50 lat, w których oceniano związek między spożyciem czekolady a chorobą niedokrwienną serca (ChNS). Analiza objęła 6 studiów. Mediana czasu obserwacji 336.289 ochotników wynosiła 8,78 r. ChNS wystąpiła u 14.043 osób, a zawał u 4667.

Okazało się, że w porównaniu do jedzenia czekolady rzadziej niż raz w tygodniu, spożywanie jej częściej niż raz w tygodniu wiązało się z 8% spadkiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca.

Czekolada zawiera zdrowe dla serca związki, takie jak flawonoidy, metyloksantyny, polifenole i kwas stearynowy, które mogą zmniejszać stan zapalny i podwyższać poziom dobrego cholesterolu HDL.

Naukowiec dodaje, że nie sprawdzano, czy jakiś rodzaj czekolady jest bardziej korzystny i czy istnieje idealna wielkość porcji. Czekolada wydaje się obiecująca w zakresie zapobiegania ChNS, ale potrzeba dalszych badań, które wskażą, jaką ilość jakiego rodzaju czekolady można by zalecać.

Dr Krittanawong przestrzega przed nadmiernym spożyciem. Umiarkowane ilości czekolady wydają się chronić naczynia wieńcowe, ale duże jej ilości zapewne tak nie działają. Zwłaszcza u diabetyków i osób otyłych należy brać pod uwagę kaloryczność, a także zawartość cukru, tłuszczu i mleka w produktach dostępnych w handlu.

W artykule, który ukazał się w piśmie European Journal of Preventive Cardiology, naukowcy stwierdzili, że spożycie gorzkiej czekolady co najmniej raz w tygodniu (np. zamiast słodkiego cukierka), przy monitorowaniu ogólnej wartości energetycznej pokarmów, powinno być bezpieczne.

Data: 11.08.2019 22:51

Autor: LadacznicoOdporny

#lurkerdeals #lodz #lindt #czekolada

W jednym sklepie w Łodzi wyhaczyłem 50g czekoladowe króliczki Lindt po 1,5zł sztuka. Ostatnio byłem tam w piątek i mieli tego bardzo dużo (wolno im schodzi, byłem tez kilka dni wcześniej i niewiele ubyło), więc stawiam, że jutro jeszcze będzie. Termin do końca miesiąca, ale są przepyszne i nic nie wskazuje na to by po 31 miały się nagle zepsuć. Wychodzi taniej i smaczniej od czekolady w tabliczce. Nawet jeśli sami za czekoladą nie przepadacie, to może komuś bliskiemu się przyda nawet jako polewa do ciasta czy coś.

Sklep Sam Scan, skarb zaznaczyłem na mapce czerwonym X ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

-------------Koniec LurkerDeal'a-------------

Przy okazji znalazłem tam moje ulubione bezcukrowe, czerwone Monsterki. Ciężko je w Łodzi znaleźć. Ale one już są w normalnej cenie. Tak samo jak piwko które mi ostatnio zasmakowało – Garage Hard Lemon Drink. Dopisuję to, bo lubię i może komuś też zasmakuje :p Sam się pozytywnie zdziwiłem, że te pyszności tam znalazłem.