Puszyste ciasto śliwkowe pod bezową pierzynką - Szybki i łatwy przepis :)

Data: 05.10.2019 11:16

Autor: Fajerki

youtube.com

I'm back (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)

W sezonie śliwkowym moja rodzina domaga się ciasta ze śliwkami, zresztą kto go nie lubi. Niezwykłe ciasto ze śliwkami pod bezową pierzynką z kroplami rosy, zrobisz raz a domownicy będą się domagać ciągle. Ten deser ze śliwkami jest tak pyszny, że po prostu nie można się od niego oderwać. Ma trzy najważniejsze zalety: smaczne, proste i niedrogie! Wadą tego ciasta jest to, że szybko znika ze stołu.

Polecam wypróbowanie tego niezwykłego ciasta.

Do upieczenia formy kwadratowej o boku 26cm.

Ciasto:

– 600 g śliwek

– 8 żółtek jaj

– 110g mąki

– 100g cukru

– 50ml ciepłej wody

– 30g mąki ziemniaczanej

– 10g olej roślinny

– 8g cukier waniliowy

– 5g proszku do pieczenia

Beza:

– 6 białek (ok 140g)

– 140g cukru

– 30g mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Śliwki kroimy na pół, wyjmujemy pestki, odkładamy.

Do miksera wlewamy żółtka, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy na najwyższych obrotach 6-7 minut do momentu aż nie będzie wyczuwalny cukier. Wlewamy olej, miksujemy, po chwili wlewamy ciepłą wodę.

Łączymy mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiewamy do masy jajecznej – dalej mieszamy łopatką. Tak przygotowaną masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę ciasta układamy połówki śliwek skórką do dołu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 35 minut.

Pod koniec pieczenia ubijamy białka stopniowo dodając cukier, na końcu wsypujemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijamy.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy ubitymi białkami. Temperaturę zmniejszamy do 150 stopni, pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. W trakcie studzenia na powierzchni powstaje niezwykle dekoracyjny efekt rosy.

Smacznego ʕ•ᴥ•ʔ

#gotujzlurkerem #gotowanie #kuchnia #ciasto #sliwki

Dekoracja tortu sznurkiem - prostsze niż myślisz ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

Data: 21.05.2019 21:35

Autor: Fajerki

youtube.com

Szybka dekoracja tortu za pomocą sznurka. Jakie to proste i piękne.

Potrzebujemy sznurek (2 krótsze i jeden dłuższy), barwniki spożywcze i tort.

Barwniki mogą być dowolne kolory, tu musimy użyć swojej wyobraźni.

W jednej miseczce żółty, w drugiej czerwony i trzeciej zielony.

Kawałek długiego sznurka zanurzamy w kolorze żółtym, kawałek w czerwonym i resztę sznurka w zielonym.

Przenosimy na tort, układamy zygzakiem (pokazane na filmie) i delikatnie sznurek ściągamy. Tak powstały piękne kwiaty. Jeszcze tylko drobna kosmetyka i piękny tort gotowy.

#kuchnia #jedzenie #dekoracja #ozdoby #ciasto

Keks “Klasyczny” – puszysty i aromatyczny

Data: 10.04.2019 14:43

Autor: Fajerki

youtube.com

KEKS klasyczny – najlepszy wypiek do herbaty! Wspaniałe wspomnienie z dzieciństwa, można szybko upiec w domu z najprostszych produktów. Jest smaczny, aromatyczny, miękki, a jego dużą zaletą jest to, że długo utrzymuje swoją świeżość. Można go jeść od razu lub po ostygnięciu zawinąć w ściereczkę, włożyć do woreczka. Po 2- 3 dniach zyska pełnię smaku, a po tygodniu jest równie pyszny (osobiście nie udało mi się utrzymać tak długo). Puszysty i aromatyczny, najlepszy keks.

Składniki:

– Jajka – 4 szt. (duże)

– Masło (miękkie) – 225 g

– Cukier – 225 g

– Śmietana 18% gęsta – 70 g

– Sok pomarańczowy – 40 ml

– Skórka pomarańczowa – 1 łyżka.

– Sól – 1/3 łyżeczki

– Proszek do pieczenia – 7 g

– Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka.

– Mąka – 300 g

– Rodzynki – 225 g

– cukier puder – 1 łyżka.

forma: 10 cm x 30 cm x 7,5 cm

Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Wlewamy śmietanę, sok pomarańczowy, wsypujemy wanilię, proszek do pieczenia, szczyptę soli. Po wymieszaniu dodajemy stopniowo mąkę, mieszamy, na koniec wsypujemy rodzynki obtoczone w cukrze pudrze. Wszystko razem delikatnie wymieszać, przełożyć do formy, wygładzić.

Piec w nagrzanym piekarniku (góra-dół) ok. 85 minut w temperaturze 160°C, do suchego patyczka. (Po ok. 40 minutach pieczenia można na chwilę uchylić drzwiczki piekarnika i szybkim ruchem naciąć ciasto wzdłuż na głębokość ok. 1cm, aby zapobiec nierównemu pękaniu ciasta.)

Po upieczeniu pozostawić w formie, aż lekko przestygnie. Następnie wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Jeszcze tylko posypać cukrem pudrem lub polukrować i możemy pieścić nasze podniebienia pysznym keksem.

Smacznego.

#przepis #wielkanoc #ciasto #gotowanie