Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Data: 13.05.2019 22:27

Autor: Fajerki

youtube.com

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Sezon rabarbarowy trwa, warto więc skorzystać z dobrodziejstw natury.

Składniki na ciasto drożdżowe:

– 500g mąki pszennej

– 30g świeżych drożdży (lub 8g suszonych)

– 100g masła

– 80g cukru

– 150ml mleka

– 2 jajka

– szczypta soli

– cukier waniliowy

Dodatkowo:

– 500g rabarbaru

– 1-2 łyżek cukru

Podstawowy przepis na kruszonkę:

– 200 g mąki

– 100 g masła

– 100 g cukru pudru

Przygotowanie ciasta drożdżowego:

Mąkę przesiewamy do miski, na środku robimy wgłębienie i wlewamy ciepłe mleko, trochę cukru i drożdże. Lekko mieszamy z mąką ( brzegi mąki mają być suche) i odstawiamy do rośnięcia. Gdy rozczyn wyrósł, wbijamy 2 jajka, wsypujemy resztę cukru, cukru waniliowego, szczyptę soli i roztopione masło. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem. Wyrabiamy do momentu aż będzie się odrywać od rąk lub odchodzić od brzegów miksera. Ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 60-90 minut lub wstawiamy do piekarnika z funkcją “wyrastanie ciasta”. Gdy podwoi swoją objętość jeszcze raz chwilę zagniatamy i przekładamy do formy. Na górę ciasta układamy pokrojony rabarbar, posypujemy cukrem i kruszonką.

Kruszonka:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy masło (masło najlepiej wyciągnąć z lodówki ok. 20 minut przed wyrabianiem kruszonki) i dokładnie wyrabiamy aż powstaną grudki z ciasta.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30-35 minut. Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

#kuchnia #przepisy #jedzenie #gotujzlurkerem #rabarbar

Brak komentarzy