Glistnik – roślina ta jest prawdziwym „darem niebios” dla osób cierpiących na te choroby

Data: 15.06.2020 13:49

Autor: ziemianin

pl.wikipedia.org

#aktualnosci #codziennaprasowka #informacje #wiadomosci #zdrowie #glistnik #glistnik #jaskolczeziele #nalewkazglistnika #naparzglistnika #odwarzglistnika #olejzglistnika #sokzglistnika #natura #rosliny #zdrowie

Glistnik, czyli jaskółcze ziele, od lat stosowany jest jako domowa metoda leczenia kurzajek, jednak sok z glistnika można wykorzystać nie tylko na dolegliwości skórne, ale i pić na problemy z trawieniem czy na bóle miesiączkowe.

Glistnik – roślina ta jest prawdziwym „darem niebios” dla osób cierpiących na te choroby

Glistnik jaskółcze ziele jest powszechnie znany ze swoich właściwości leczniczych.

Korzenie, ziele, owoce, liście kwiaty i sok rośliny mogą być wykorzystywane do celów leczniczych. Najlepiej je zbierać pod koniec maja – do połowy czerwca.

Kto z nas nie zna tej rośliny? Prawdopodobnie próbowałeś lub słyszałeś, że sok z glistnika jest wykorzystywany w leczeniu kurzajek.

W końcu inna nazwa tej rośliny to brodawka lub ziele od brodawek. U niektórych nalewka z glistnika pomogła pozbyć się brodawczaków – łagodnych guzów na skórze.

Glistnik składa się z:

witaminy A i C;

kwasów organicznych;

saponiny;

flawonoidów i alkaloidów.

Roślina ta ma wiele przydatnych właściwości:

właściwości przeciwzapalne;

przyspiesza gojenie się ran;

właściwości przeciwskurczowe;

właściwości kojące;

właściwości moczopędne;

właściwości przeciwnowotworowe.

Oto kilka sposobów na glistnik, które możesz zrobić w domu:

Odwar z glistnika

Sposób użycia: zewnętrzny, wewnątrz

Zastosuj: w przypadku egzemy, łuszczycy, zapalenia skóry oraz gdy chcesz się uspokoić i mieć dobry sen

Przygotowanie: 1 łyżkę posiekanych świeżych lub suszonych ziół zalej szklanką zimnej wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez minutę. Następnie przecedź. Tak przygotowany odwar można pić 3 razy dziennie 1-2 łyżki stołowe.

Wykorzystanie:

przetrzyj dotknięty obszar powstałym odwarem;

możesz dodać do kąpieli;

stosuj do płukania jamy ustnej w przypadku zapalenia jamy ustnej i kandydozy;

spożywaj 1-2 łyżki stołowe 3 razy dziennie, aby się uspokoić.

Napar z glistnika

Sposób użycia: wewnątrz

Najlepiej stosować w przypadku takich chorób, jak:

zapalenie wątroby;

zapalenie pęcherzyka żółciowego;

choroby trzustki;

polipy narządów wewnętrznych;

gruźlica;

zapalnie żołądka, zapalenie jelita grubego;

choroby ginekologiczne;

nowotwór;

zmiany grzybicze narządów wewnętrznych;

padaczka;

paraliż;

nerwice.

Przygotowanie: do szklanki dodaj łyżeczkę posiekanych ziół, zalej wrzącą wodą i zaparzaj przez 20 minut. Spożywaj 20 minut przed posiłkiem 3 razy dziennie. Rozpocznij leczenie od 1 łyżeczki. Stopniowo zwiększaj dawkę do maksymalnie 1 łyżki. I uważnie słuchaj swojego ciała.

Sok z glistnika

Sposób użycia: zewnętrzny

Zastosuj: do leczenia brodawczaków, brodawek, suchych modzeli, wysypki opryszczkowej, grzybiczych zmian skórnych, łuszczycy.

Przygotowanie: nanieś sok delikatnie tylko na brodawkę, brodawczaka, płytkę łuszczycy lub opryszczkę. Unikaj kontaktu z czystą skórą.

Smaruj dotknięty obszar na ciele 2-3 razy dziennie. Po kilku dniach skóra powinna zostać oczyszczona. Przed zabiegiem wykonaj test: nasmaruj skórę po wewnętrznej stronie nadgarstka niewielką ilością soku z glistnika.

Nalewka z glistnika z wódką

Sposób użycia: wewnątrz

Przygotowanie: umyj glistnik, wysusz go, pokrój na małe kawałki, a następnie włóż do szklanego słoja w proporcji 1:5, czyli 1/5 słoika zapełnij ziołem i zalej alkoholem, które ma 50-60 stopni – tak 3/4 słoika, nie musi być do pełna. Zakręć i odstaw na 7-14 dni w ciemne miejsce. Warto codziennie potrząsnąć słoikiem.

Dawkowanie: 2 razy po 5 ml dziennie.

Olej z glistnika

Sposób użycia: zewnętrznie

Zastosuj: na wypryski, skazę, trądzik, obrzęk, łuszczycę, łojotok, gruźlicę skóry, toczeń rumieniowaty, brodawki.

Przygotowanie: Umieść ziele glistnika w szklanym słoju i napełnij dowolnym olejem roślinnym (najlepiej migdałowym lub brzoskwiniowym). Olej powinien całkowicie zakrywać roślinę.

Trzymaj słoik w ciemnym miejscu przez 7 dni, a następnie odcedź.

Pomimo wielu zalet glistnika, należy pamiętać, że tak roślina jest trująca, więc nie powinny jej spożywać osoby:

z padaczką;

z niedociśnieniem;

z jaskrą,

z astmą oskrzelową;

z chorobami wątroby;

zaburzeniami psychicznymi;

kobiety w ciąży;

Zioło nie powinno być stosowane w leczeniu schorzeń u małych dzieci i u kobiet w ciąży. Podczas spożywania produktów na bazie glistnika należy przestrzegać dokładnych dawek. Pozwoli to uniknąć zatrucia toksycznymi substancjami.

Takie objawy wystąpią, jeśli przedawkujesz i ciężko się zatrujesz:

ciągłe pragnienie;

ból głowy i brzucha;

wymiotowanie;

biegunka;

zawroty głowy;

omdlenia, a czasem nawet halucynacje;

senność.

Jeśli wystąpią te objawy, należy natychmiast przerwać przyjmowanie leku, przepłukać żołądek i wezwać lekarza.

Do leczenia glistnika użyj jego nadziemnej części, która jest zbierana podczas kwitnienia. Glistnik stosuje się w postaci wywarów, naparów, olejków czy nalewek z wódki.

@LadacznicoOdporny

15.06.2020 16:47

@ziemianin,

Polecam na kurzajki. Skuteczniejsze od aptecznych wynalazków a przy tym tańsze :)

Wysuszałem brodawkę roztworem kwasu kilka miesięcy bez efektu. Jaskółcze ziele uporało się na przestrzeni paru tygodni.

Może też być zbieg okoliczności że po kilku miesiącach mój układ odpornościowy załapał co robić, ale obstawiam że roślinka sporo mi pomogła :)