Co się dzieje po zjedzeniu zupki chińskiej? 17:11

Data: 13.08.2019 16:44

Autor: ziemianin

youtube.com

#zupkachinska #jedzenie #makaron #wiadomosci #codziennaprasowka #TBHQ #konserwant #zywnosc

Co się dzieje po zjedzeniu zupki chińskiej? 17:11

Wymagany angielski lub tłumacz

Wiki: TBHQ, tertiary butylhydroquinone

Konserwant żywności

W żywności TBHQ jest stosowany jako środek konserwujący nienasycone oleje roślinne i wiele jadalnych tłuszczów zwierzęcych. Nie powoduje przebarwień nawet w obecności żelaza i nie zmienia smaku ani zapachu materiału, do którego jest dodawany. [1] Można go łączyć z innymi konserwantami, takimi jak butylowany hydroksyanizol (BHA). Jako dodatek do żywności jego numer E to E319 . Jest dodawany do szerokiej gamy produktów spożywczych, z najwyższym dopuszczalnym limitem (1 gram / kg) dozwolonym dla mrożonych ryb i produktów rybnych. Jego podstawową zaletą jest wydłużenie czasu przechowywania. [1]

Inne

W perfumerii jest stosowany jako środek utrwalający w celu obniżenia szybkości parowania i poprawy stabilności.

Jest stosowany przemysłowo jako stabilizator do hamowania autopolimeryzacji organicznych nadtlenków .

Jest stosowany jako przeciwutleniacz w biodieslu. [2]

Jest również dodawany do lakierów , lakierów , żywic i dodatków do pól naftowych.

Bezpieczeństwo i przepisy

Zarówno Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) [3], jak i Amerykański Urząd ds. Żywności i Leków (FDA) ocenili TBHQ i ustalili, że można bezpiecznie spożywać w stężeniach dopuszczonych w żywności. [4] FDA ustala górną granicę 0,02% zawartości oleju lub tłuszczu w żywności. [5] Przy bardzo dużych dawkach ma pewne negatywne skutki zdrowotne dla zwierząt laboratoryjnych, takie jak wytwarzanie prekursorów nowotworów żołądka i uszkodzenie DNA. [6]

TBHQ tłumi reakcję immunologiczną, którą wzmacnia organizm podczas walki z grypą. W dawce odpowiedniej dla diety człowieka TBHQ osłabia pierwotną i pamięćową odpowiedź immunologiczną na zakażenie grypą. Zmniejsza również skuteczność szczepionki przeciw grypie poprzez jej wpływ na komórki T. [7] [8]

Wiele badań wykazało, że długotrwałe narażenie na bardzo wysokie dawki TBHQ może być rakotwórcze [9], szczególnie w przypadku guzów żołądka. [10] Inne badania wykazały jednak odwrotne skutki, w tym hamowanie przeciw karcynogenezie indukowanej przez HCA (przez obniżenie aktywacji metabolicznej) dla TBHQ i innych fenolowych przeciwutleniaczy (TBHQ był jednym z kilku, a nie najsilniejszym). [11] EFSA uważa, że ​​TBHQ nie jest rakotwórczy. [4] Przegląd literatury naukowej z 1986 r. Dotyczący toksyczności TBHQ wykazał, że istnieje szeroki margines bezpieczeństwa między poziomami spożycia przez ludzi a dawkami, które wywołują działania niepożądane w badaniach na zwierzętach.

Ogłaszam sezon na truskawki za otwarty!

Data: 02.06.2019 11:28

Autor: ziemianin

faktyozywnosci.pl

#ciekawostki #truskawki #truskawka #owoce #zywnosc #zdrowie #dieta #kalorie

Codziennie zjadam od kilograma do dwóch kilogramów truskawek, część zjadam już w trakcie przebierania i mycia, pozostałe miksuję z jogurtem. Robię dwie wersje, mrożone w pojemniczkach po serku wiejskim i do picia wykorzystując opakowanie po jogurtach.

TRUSKAWKI – SKŁAD, CIEKAWOSTKI, ZDROWIE


Pierwsze truskawki uprawiano na początku XVIII wieku. Wcześniej spożywano dzikie odmiany.

Z botanicznego punktu widzenia truskawka nie jest owocem jagodowym.

W 100 gramach jest tylko 32 kalorie.

Około 10 truskawek (125 g) zapewni dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w 100%.

Truskawki są jedynymi owocami, które noszą nasiona na zewnątrz Przeciętnie w truskawce jest 200 nasion.

Ekstrakt z liści ma działanie przeciwcukrzycowe, przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwapoptotyczne 1, 2, 3.

Data: 16.05.2019 16:18

Autor: Anty_Anty

Papryka czerwona po 15zł, ich pojebało.

Wszystko w górę a polski rolnik dalej w dupie.

Jak rolników nam rozjebią to wtedy będziemy miel drożyznę w dodatku gównianej jakości.

#zywnosc