Tak oszukują nas w sklepach! Polskie warzywa i owoce nie są z Polski

Data: 23.10.2019 14:23

Autor: ziemianin

superbiz.se.pl

#codziennaprasowka #informacje #wiadomosci #gospodarka #importowanazywnosc #markety #polscyrolnicy #Polska #produktyzywnosciowe, #rolnictwo #zywnosc #uokik

Sklepy kuszą klientów produktami, które zachwalają jako polskie. Łapiemy się na to, bo to, co „nasze” wydaje nam się lepsze i smaczniejsze, a przede wszystkim „zdrowsze”. Niestety, z najnowszej kontroli związanej z oznakowaniem świeżych warzyw i owoców wynika, że 1/3 sklepów wprowadza klientów w błąd i pod hasłem „polskie” funduje nam produkty z często bardzo egzotycznych rejonów świata.

Tak oszukują nas w sklepach! Polskie warzywa i owoce nie są z Polski

Inspekcja Handlowa, po licznych zgłoszeniach do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów postanowiła przeprowadzić kontrole jak w Polsce sklepy wywiązują się z obowiązku oznakowania świeżych warzyw i owoców krajem pochodzenia. Efekt? Na 96 sklepów różnych sieci handlowych aż 31 z nich miała problem z poprawnym oznakowaniem.

– Informacja o kraju pochodzenia jest istotna dla wielu konsumentów, często wpływa na decyzję o zakupie i nie powinna wprowadzać w błąd. Do UOKiK docierały liczne sygnały o nieprawidłowościach w tym zakresie, dlatego zleciłem Inspekcji Handlowej przeprowadzenie kontroli – tłumaczy prezes UOKiK Marek Niechciał.

Jak czytamy w komunikacie, sklepy sprzedawały np. seler pochodzący z Holandii jako polski, czy egipski czosnek (co potwierdzała faktura) także jako „nasz”. UOKiK zaznacza, że zdarzało się, że niektóre z warzyw i owoców w ogóle nie miały informacji o kraju pochodzenia, a inne miały ich… za dużo, bowiem na wywieszce przy produkcie podane było kilka krajów pochodzenia – przykładowo cebula „pochodziła” jednocześnie z Polski, Francji, Holandii i Słowacji, a konsument nie wiedział, który z krajów jest właściwy.

– Nieprawidłowa informacja o kraju pochodzenia lub jej brak to wprowadzanie konsumentów w błąd. Polacy coraz częściej zwracają na to uwagę, starają się wybierać produkty polskie. Sprzedawcy i dostawcy mniej lub bardziej świadomie wykorzystują ten fakt, przypisując polskie pochodzenie zagranicznym warzywom i owocom. Musimy walczyć z takimi praktykami, żeby konsument zawsze wiedział, co i skąd kupuje. Dlatego kontrole Inspekcji Handlowej są bardzo ważne – mówi wiceprezes UOKiK Tomasz Chróstny.

UOKIK przypomina, że na podstawie unijnych przepisów krajem pochodzenia powinny być oznakowane między innymi świeże owoce i warzywa, wołowina i cielęcina, ryby i owoce morza, miód, wino, oliwa z oliwek, jaja, surowe, pakowana wieprzowina, mięso kozie, baranina i drób.

Na dubajskiej pustyni powstanie największa na świecie ekologiczna wertykalna farma

Data: 21.10.2019 00:38

Autor: ziemianin

cropone.ag

#ciekawostki #codziennaprasowka #informacje #wiadomosci #zywnosc #ekologia #EMIRATYARABSKIE #rosliny

Władze Dubaju startują z kolejnym gigantycznym projektem, będą produkowały zdrową, ekologiczną żywność w największej na świecie wertykalnej farmie. Projekt ma być wstępem do produkcji żywności 2.0.

Na dubajskiej pustyni powstanie największa na świecie ekologiczna wertykalna farma

Farma powstanie tuż obok gigantycznego lotniska w Dubaju i będzie miała powierzchnię ponad 12 tysięcy metrów kwadratowych, ale będzie odpowiadała gospodarstwu o powierzchni aż 360 hektarów. Dzięki wykorzystaniu najnowszych zdobyczy technologii oświetlenia LED i hydroponicznej, będzie można zaoszczędzić aż 99 procent wody, w porównaniu do tradycyjnych upraw.

Władze tej futurystycznej metropolii każdego dnia będą z niej pozyskiwały aż 2700 kilogramów wysokiej jakości żywności, bez użycia środków chwastobójczych i owadobójczych.

Farma z pionową uprawą roślin ma zostać otwarta już w przyszłym roku. W projekt zaangażowane są władze miasta, jedna z największych na świecie firm cateringowych Emirates Flight Catering, linie lotnicze Emirates i słynna amerykańska firma Crop One Holdings, specjalizująca się w technologiach eko-rolnictwa.

Pierwszymi i największym klientem inwestycji będą właśnie linie Emirates, a także 105 innych, które prosperują na słynnym, dubajskim lotnisku. Świeża i ekologiczna żywność będzie produkowana na potrzeby cateringu w samolotach i portach lotniczych.

Pomysłodawcy projektu zapewniają, że od chwili zebrania zieleniny z farmy i podania jej klientom, nie upłynie dłużej niż godzina. Władze Dubaju oraz firmy Crop One Holdings i Emirates Flight Catering zainwestują w projekt blisko 40 milionów dolarów.

14 proc. żywności na świecie jest marnowane między producentem a sklepem

Data: 15.10.2019 19:59

Autor: ziemianin

polsatnews.pl

#swiatrolnika #codziennaprasowka #informacje #wiadomosci #zywnosc #swiat #marnotrawstwo

Około 14 proc. żywności wyprodukowanej na świecie zostaje zmarnowane między producentem a sklepem – poinformowała w poniedziałek Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) – PolsatNews.pl

14 proc. żywności na świecie jest marnowane między producentem a sklepem

"FAO wezwała do działania, aby w ramach ochrony środowiska nie dopuszczać do takich strat i podkreśliła, że konieczność zmniejszenia strat żywności jest "ściśle wpisana w agendę zrównoważonego rozwoju 2030""

– czytamy w serwisie.

"Zmniejszenie o połowę globalnej wielkości marnotrawienia żywności na mieszkańca do 2030 roku i zmniejszenie strat żywności wzdłuż linii produkcyjnych, to główne cele programu zrównoważonego rozwoju ONZ"

– przypomniał nowy dyrektor generalny FAO Qu Dongyu w preambule raportu, który opublikowano na dwa dni przed przypadającym w najbliższą środę Światowym Dniem Żywności.

Według danych FAO dokładnie 13,8 proc. wartości dodanej światowej produkcji żywności traci się między zbiorami a sprzedażą detaliczną.

Data: 14.10.2019 21:53

Autor: Alojz

Ciekawy wyrok w Niemczech,jeśli chodzi o żywność wyrzucaną do śmieci, przez markety i hipermarkety.Pare miesiące temu dwie studentki ukradły ze śmietnika należącego do jednego z marketu, żywność która jeszcze nadawał się do konsumpcji.Obie studentki zostały skazane na karę grzywny ,ponad 200 euro.Teraz sad apelacyjny, podtrzymał wyrok pierwszej instancji.

#wszystkooniemczech mój tag o Niemczech

#prawo #zywnosc

Fatalna Polska żywność, wyniki kontroli wstrząsające, potrzebna policja ds. żywności

Data: 14.10.2019 01:13

Autor: false_nine

strajk.eu

Chcesz przytyć albo schudnąć lub po prostu zdrowo się odżywiać? No to będzie z tym problem patrząc na jakość polskiej żywności. Wydanie dziennika Fakt przynosi zatrważające informacje dotyczące pożywienia sprzedawanego polskim konsumentom. „Sklepy sprzedają nam jedzenie, którego skład nie zgadza się z tym, co napisano na etykiecie, zdarza się, że jest przeterminowane czy wręcz zepsute. Eksperci mają na to sposób, chcą powołania +policji+ ds. żywności” – czytamy m. in. w gazecie. Nie to żeby było to jakieś zaskoczenie, ale jednak nawet oficjalne wersje już mówią wprost o co chodzi.

#jedzenie #dieta #zywnosc #polska #fakt #strajk

Dziś światowy dzień jabłka. Polska jest największym producentem tych owoców w Europie

Data: 28.09.2019 09:50

Autor: ziemianin

#codziennaprasowka #informacje #wiadomosci #zywnosc #jablka #Polska #rolnictwo #ciekawostki

Polska jest największym producentem jabłek w Europie. Mimo to spożycie tych owoców w Polsce spada. W 2014 r. przeciętnie rocznie zjadaliśmy 14 kg jabłek, a w 2017 r. – już 12 kg.

[Dziś światowy dzień jabłka. Polska jest największym producentem tych owoców w Europie]()

Światowy Dzień Jabłka – to dla polskich sadowników szczególny dzień do świętowania, co czwarte jabłko na europejskich stołach pochodzi z naszego kraju – przypomniała dyrektor biura Stowarzyszenie Sady Grójeckie Magdalena Wrotek-Figarska.

Polska jest największym producentem jabłek w Europie. W tym roku GUS wstępnie oszacował zbiory na ok. 3 mln ton, tj. o ok. 25 proc. mniej od rekordowej produkcji jabłek w roku 2018. W sezonie 2018/2019 eksport tych owoców oceniono na 1 mln 440-1 mln 450 tys. ton. Polska jest też jednym z największych producentów i eksporterów koncentratu jabłkowego. Mimo to spożycie jabłek w Polsce spada. W 2014 r. przeciętnie rocznie zjadaliśmy 14 kg tych owoców, a w 2017 r. – już 12 kg.

Grójecczyzna zagłębiem sadownictwa

Znaczącym zagłębiem sadownictwa w Polsce jest Grójecczyzna. Tradycje sadownicze mają tutaj ponad 500 lat, a jabłka z tego rejonu – jako jedne z nielicznych produktów w Polsce – mogą poszczycić unijnym znakiem jakości czyli certyfikatem Chronione Oznaczenie Geograficzne.

Tradycje sadownicze sięgają czasów królowej Bony, która w XVI wieku otrzymała w tej części kraju ogromne połacie ziemi i przeznaczyła je na plantację drzew owocowych, w szczególności jabłoni. Przez kolejne stulecia jabłka coraz częściej znajdowały się na polskich stołach, ale też zasłynęły na całym kontynencie. Obecnie w okolicach Grójca, gdzie jest intensywna produkcja jabłek, pochodzi 40 proc. wszystkich krajowych zbiorów tych owoców.

Marka "grójeckie jabłka" odnosi się do 27 odmian jabłek, spośród których najważniejsze to: Gala, Jonagold, Golden Delicious, Red Jonaprince oraz Ligol. Swoje wyjątkowe walory "jabłka grójeckie" zawdzięczają unikalnym warunkom glebowym oraz klimatycznym tego regionu, gdzie panuje szczególny mikroklimat, odznaczający się niskimi temperaturami w nocy, w okresie poprzedzającym zbiór owoców.

O wyjątkowym smaku tych jabłek decyduje ich charakterystyczna kwasowość (wyższa średnio o 5 proc. niż u jabłek tej samej odmiany, pochodzących z innych regionów) oraz bardzo wyraźny rumieniec, wynikający z wyższej zawartości barwników pod skórką (głównie antocyjanów i karotenoidów).

Jak zaznaczyła dyrektor Magdalena Wrotek-Figarska, pod nazwą "jabłka grójeckie" są oferowane wyłącznie owoce klasy premium spełniające szczegółowe wymagania dotyczące wybarwienia, wielkości i jędrności miąższu. Wszystkie gospodarstwa, produkujące "jabłka grójeckie" są zobowiązane do przestrzegania zasad Integrowanej Produkcji (IP) lub standardu bezpieczeństwa żywności (GLOBALGAP).

Więcej żywności dla potrzebujących. Duże sklepy będą ją przekazywać organizacjom pozarządowym

Data: 18.09.2019 09:31

Autor: ziemianin

businessinsider.com.pl

#codziennaprasowka #informacje #wiadomosci #polska #zywnosc #sklepy #marketing

Nowe przepisy dotyczą sklepów wielkopowierzchniowych i hurtowni, których co najmniej 50 proc. przychodów pochodzi ze sprzedaży żywności. Będą one musiały nieodpłatnie przekazywać produkty organizacji pozarządowej

Więcej żywności dla potrzebujących. Duże sklepy będą ją przekazywać organizacjom pozarządowym

Duże sklepy będą obowiązkowo przekazywać produkty żywnościowe organizacjom pozarządowym; jeśli nie spełnią warunków, stracą zwolnienie z VAT – informuje "Rzeczpospolita" przypominając, że to efekt wejścia w życie ustawy o przeciwdziałaniu marnowania żywności.

Nowe prawo wchodzi w życie od środy 18 września. Zgodnie z nim sklepy wielkopowierzchniowe i hurtownie o powierzchni sprzedaży powyżej 250 mkw. (przez pierwsze dwa lata obowiązywania nowych przepisów powyżej 400 m kw.) czerpiących co najmniej 50 proc. przychodów ze sprzedaży żywności, będą musiały zawrzeć umowę z wybraną organizacją pozarządową i nieodpłatnie przekazywać jej żywność.

"Rz" podkreśla, że organizacje pozarządowe otrzymają produkty spełniające wymogi prawa żywnościowego, które mimo to zostałyby uznane za odpady ze względu na wady wyglądu samych środków spożywczych lub ich opakowań albo z powodu zbliżającego się upływu terminu przydatności do spożycia.

Sklepy i hurtownie będą płacić za zmarnowaną żywność

Z kolei 1 marca 2020 r. wejdą w życie przepisy dotyczące opłat. Sprzedawcy zapłacą 0,1 zł za kg zmarnowanych produktów. Za niespełnienie tego wymogu będą grozić kary od 500 zł do 10 tys. zł.

Gazeta dodaje, że według szacunków organizacji pozarządowych, dzięki nowym przepisom uda się uratować o 100 tys. ton żywności więcej niż do tej pory. W UE marnuje się rocznie średnio 89 mln ton żywności rocznie – 179 kg na osobę. W Polsce według szacunków marnuje się ok. 9 mln ton żywności rocznie, czyli 235 kg na mieszkańca.

"Rzeczpospolita" dodaje, że organizacje pozarządowe postulują dalsze rozszerzenie zwolnienia z VAT. Cytowany przez gazetę Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności uważa, że zwolnione z VAT powinny zostać wszystkie organizacje pozarządowe, które zgodnie z ustawą mogą odbierać żywność, a nie tylko organizacje pożytku publicznego. Przeciwny temu jest resort finansów, który wyjaśnia, że ograniczenia w tej kwestii nakłada na nas UE. Wolne od podatku VAT jest nieodpłatne przekazywanie produktów spożywczych (z wyłączeniem napojów alkoholowych) na rzecz organizacji pożytku publicznego z przeznaczeniem na cele charytatywne. Warunkiem jest posiadanie przez darczyńcę stosownych dokumentów.

Nietypowa forma sprzedaży mięsa. Rzeźnik nie mógł znaleźć pracowników. Poradził sobie w inny sposób

Data: 17.09.2019 17:33

Autor: ziemianin

swiatrolnika.info

#codziennaprasowka #informacje #wiadomosci #niemcy #zywnosc

Wszyscy wiemy, jak trudno znaleźć dobrych, niezawodnych i uczciwych pracowników. Z tym samym problemem zderzył się zwykły sprzedawca mięsa.

Nietypowa forma sprzedaży mięsa. Rzeźnik nie mógł znaleźć pracowników. Poradził sobie w inny sposób

Źródło: n-bild.de

Od pokoleń prowadzili rodzinny sklep mięsny. Kiedy zabrakło chętnych do odstania kilku godzin za ladą, obecny właściciel „mięsnego” miał dwie możliwości: zlikwidować biznes, albo znaleźć rozwiązanie na miarę nowych czasów.

Bawarski rzeźnik – Schmalhofer wpadł na pomysł rodem z dużego miasta. W swoim sklepie w Vilsbiburg`u zainstalował automaty sprzedażowe przeznaczone do dystrybucji wyrobów mięsnych. Zamiast kilku osób obsługi pracujących 5 dni w tygodniu po kilka godzin, teraz jego biznes działa 7 dni w tygodniu od godziny 6 do 21.

Jego sklep miał wyrobioną renomę. Od lat był nagradzany wieloma laurami. Mieszkańcy miasteczka bardzo chętnie odwiedzali jego miejsce pracy. To rzutowało na zaufanie, jakim kupujący z miejsca obdarzyli nowy sposób obsługi.

Powiązanie automatyzacji z przyjmowaniem konkretnych zamówień przez telefon i Internet powoduje, że interes kręci się całkiem dobrze. Naturalnie, nie brakuje też malkontentów, którzy raczej ufają tradycyjnej formie obsługi klienta. Nie mniej, nie mając innego wyjścia, nie bez ryzyka, sprzedawca na własnej skórze wypróbował innowacyjnej formy zarabiania pieniędzy i udało się.

Być może, za jakiś czas i u nas, na masową skalę pojawią się tego typu rozwiązania. Nurtuje mnie jednak kilka pytań dotyczących ewentualnych reklamacji ze względu na jakość wyrobu , przydatności do spożycia lub zwykłego odstąpienia od zakupu w momencie rozpakowania produktu. Tych informacji niemieccy zwolennicy automatyzacji jednak nie rozstrzygają.

Co się dzieje po zjedzeniu zupki chińskiej? 17:11

Data: 13.08.2019 16:44

Autor: ziemianin

youtube.com

#zupkachinska #jedzenie #makaron #wiadomosci #codziennaprasowka #TBHQ #konserwant #zywnosc

Co się dzieje po zjedzeniu zupki chińskiej? 17:11

Wymagany angielski lub tłumacz

Wiki: TBHQ, tertiary butylhydroquinone

Konserwant żywności

W żywności TBHQ jest stosowany jako środek konserwujący nienasycone oleje roślinne i wiele jadalnych tłuszczów zwierzęcych. Nie powoduje przebarwień nawet w obecności żelaza i nie zmienia smaku ani zapachu materiału, do którego jest dodawany. [1] Można go łączyć z innymi konserwantami, takimi jak butylowany hydroksyanizol (BHA). Jako dodatek do żywności jego numer E to E319 . Jest dodawany do szerokiej gamy produktów spożywczych, z najwyższym dopuszczalnym limitem (1 gram / kg) dozwolonym dla mrożonych ryb i produktów rybnych. Jego podstawową zaletą jest wydłużenie czasu przechowywania. [1]

Inne

W perfumerii jest stosowany jako środek utrwalający w celu obniżenia szybkości parowania i poprawy stabilności.

Jest stosowany przemysłowo jako stabilizator do hamowania autopolimeryzacji organicznych nadtlenków .

Jest stosowany jako przeciwutleniacz w biodieslu. [2]

Jest również dodawany do lakierów , lakierów , żywic i dodatków do pól naftowych.

Bezpieczeństwo i przepisy

Zarówno Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) [3], jak i Amerykański Urząd ds. Żywności i Leków (FDA) ocenili TBHQ i ustalili, że można bezpiecznie spożywać w stężeniach dopuszczonych w żywności. [4] FDA ustala górną granicę 0,02% zawartości oleju lub tłuszczu w żywności. [5] Przy bardzo dużych dawkach ma pewne negatywne skutki zdrowotne dla zwierząt laboratoryjnych, takie jak wytwarzanie prekursorów nowotworów żołądka i uszkodzenie DNA. [6]

TBHQ tłumi reakcję immunologiczną, którą wzmacnia organizm podczas walki z grypą. W dawce odpowiedniej dla diety człowieka TBHQ osłabia pierwotną i pamięćową odpowiedź immunologiczną na zakażenie grypą. Zmniejsza również skuteczność szczepionki przeciw grypie poprzez jej wpływ na komórki T. [7] [8]

Wiele badań wykazało, że długotrwałe narażenie na bardzo wysokie dawki TBHQ może być rakotwórcze [9], szczególnie w przypadku guzów żołądka. [10] Inne badania wykazały jednak odwrotne skutki, w tym hamowanie przeciw karcynogenezie indukowanej przez HCA (przez obniżenie aktywacji metabolicznej) dla TBHQ i innych fenolowych przeciwutleniaczy (TBHQ był jednym z kilku, a nie najsilniejszym). [11] EFSA uważa, że ​​TBHQ nie jest rakotwórczy. [4] Przegląd literatury naukowej z 1986 r. Dotyczący toksyczności TBHQ wykazał, że istnieje szeroki margines bezpieczeństwa między poziomami spożycia przez ludzi a dawkami, które wywołują działania niepożądane w badaniach na zwierzętach.

Ogłaszam sezon na truskawki za otwarty!

Data: 02.06.2019 11:28

Autor: ziemianin

faktyozywnosci.pl

#ciekawostki #truskawki #truskawka #owoce #zywnosc #zdrowie #dieta #kalorie

Codziennie zjadam od kilograma do dwóch kilogramów truskawek, część zjadam już w trakcie przebierania i mycia, pozostałe miksuję z jogurtem. Robię dwie wersje, mrożone w pojemniczkach po serku wiejskim i do picia wykorzystując opakowanie po jogurtach.

TRUSKAWKI – SKŁAD, CIEKAWOSTKI, ZDROWIE


Pierwsze truskawki uprawiano na początku XVIII wieku. Wcześniej spożywano dzikie odmiany.

Z botanicznego punktu widzenia truskawka nie jest owocem jagodowym.

W 100 gramach jest tylko 32 kalorie.

Około 10 truskawek (125 g) zapewni dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w 100%.

Truskawki są jedynymi owocami, które noszą nasiona na zewnątrz Przeciętnie w truskawce jest 200 nasion.

Ekstrakt z liści ma działanie przeciwcukrzycowe, przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwapoptotyczne 1, 2, 3.

Data: 16.05.2019 16:18

Autor: Anty_Anty

Papryka czerwona po 15zł, ich pojebało.

Wszystko w górę a polski rolnik dalej w dupie.

Jak rolników nam rozjebią to wtedy będziemy miel drożyznę w dodatku gównianej jakości.

#zywnosc