Czas zajadać się truskawkami

Data: 06.06.2020 23:02

Autor: ziemianin

pl.wikipedia.org

#aktualnosci #codziennaprasowka #informacje #wiadomosci #nauka #zdrowie #rosliny #owoce #truskawki #jedzenie #witaminy #mineraly #poziomka

Sezon na truskawki rozpoczęty! Te pyszne i soczyste owoce, to źródło wielu witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i… kulinarnych przyjemności. Co ciekawe, istnieje ponad 600 gatunków truskawek!

Czas zajadać się truskawkami

Jakie mają właściwości prozdrowotne?

Co potrafią truskawki?

Wiemy, że truskawki są pyszne i kojarzą się z latem. Dlaczego jeszcze warto się nimi zajadać?

Pomagają regulować ciśnienie krwi

Truskawki zawierają dużo potasu, który pomaga równoważyć działanie sodu w organizmie. Uważa się, że właśnie niedobór potasu w diecie, przyczynia się do ryzyka rozwoju nadciśnienia.

Niektórzy eksperci zalecają, by dostarczać 4700 mg potasu dziennie.

Są przyjazne diabetykom

Dzięki zawartości błonnika, truskawki pomagają regulować poziom cukru we krwi. Trawione węglowodany rozkładane są na cukry proste i uwalniane do krwiobiegu. Wtedy właśnie uwalniana zostaje insulina, która powoduje, że komórki pobierają glukozę z krwiobiegu, by wykorzystać ją do wytworzenia energii.

Truskawki mogą spowalniać trawienie glukozy i redukować wahania jej poziomu (wraz z insuliną), po wysokowęglowodanowym posiłku. To świetna wiadomość, ponieważ takie zaburzenia mogą przyczyniać się do rozwoju: otyłości, cukrzycy typu 2 oraz chorób serca.

Ponadto, błonnik wzmaga uczucie sytości, dzięki czemu czujemy się dłużej najedzeni – rzadziej sięgamy więc po przekąski. Jego obecność pomoże też uniknąć zaparć.

Dbają o zdrowe serce

Truskawki są też świetnym źródłem zbawiennych dla organizmu związków roślinnych.

Na przykład raport z 2019 roku wykazał, że antocyjanina znajdująca się w truskawkach, wiąże się z niższym zagrożeniem zawału serca.

Z kolei kwercetyna jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym, mogącym obniżyć ryzyko miażdżycy.

Na kondycję serca wpływa też błonnik i potas. Jak wykazało jedno z badań przeprowadzonych w 2011 roku, przyjmowanie 4069 mg potasu dziennie, zmniejszyło ryzyko śmierci z powodu choroby niedokrwiennej serca (w porównaniu do spożywania ok. 1000 mg).

Owoce jagodowe mogą wpływać korzystnie na czynność płytek krwi oraz poziom „dobrego” cholesterolu HDL i cholesterolu całkowitego. Truskawki mogą też: zmniejszyć stres oksydacyjny, poprawić status antyoksydantów we krwi, złagodzić stan zapalny, poprawić funkcję naczyniową oraz profil lipidowy we krwi, a także zmniejszyć szkodliwe utlenianie „złego” cholesterolu LDL.

Zbadano również działanie liofilizowanych suplementów, u osób z nadwagą lub otyłością. Po 4-12 tygodniach suplementacji, u uczestników badania zaobserwowano spadek poziomu LDL, markerów stanu zapalnego oraz utlenionych cząstek LDL.

Pomagają zapobiegać udarowi

Jak wykazała metaanaliza z 2016 roku, truskawki mogą w umiarkowany sposób przyczyniać się do zmniejszenie ryzyka udaru. Wynikać ma to z działania: kwercetyny, kampferolu oraz antocyjaniny.

Do wyników tych należy podchodzić jednak, jako odniesienia do ogólnego, prozdrowotnego działania flawonoidów.

Mogą pomóc zapobiegać nowotworom

Wiele badań wykazuje, że owoce jagodowe mogą pomóc zapobiegać niektórym rodzajom nowotworów, dzięki zdolności do obniżenia stresu oksydacyjnego i stanu zapalnego.

Ujawniono, że truskawki hamują tworzenie nowotwór, u zwierząt z rakiem ustnej i w ludzkich komórkach raka wątroby.

W truskawkach występują elagotaniny oraz kwas elagowy, które – jak wykazano – hamują wzrost komórek rakowych. Truskawki to jedno z najlepszych źródeł przeciwutleniaczy fenolowych. Szacuje się, że jest ich w tych owocach 2 do nawet 11 razy więcej, niż w innych.

Potrzebnych jest jednak więcej badań, by móc zbudować jednoznaczne wnioski, na temat wpływu truskawek na nowotwory.

Wartości odżywcze truskawek – co jeszcze w sobie kryją

Truskawki składają się w 91% z wody, 7,7% węglowodanów, 0,3% tłuszczu i 0,7% białka.

Zawartość węglowodanów w truskawkach jest więc bardzo niska. Na 100 g owoców, jest to mniej niż 8 gramów. Większość z nich, to cukry proste: glukoza, fruktoza i sacharoza. Wskaźnik glikemiczny truskawek jest również dosyć niski (40), co znaczy, że nie wywołują zwykle gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi.

Truskawki zawierają również sporo błonnika, który stanowi ok. 26% wszystkich truskawkowych węglowodanów. Jedna porcja owoców (100 g), dostarcza 2 g rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika.

Szacuje się, że szklanka świeżych, pokrojonych truskawek (ok. 166 g), zawiera:

53 kalorie,

12,7 g węglowodanów,

3,3 g błonnika,

1,1 g białka,

27 mg wapnia,

0,68 mg żelaza,

22 mg magnezu,

40 mg fosforu,

254 mg potasu,

97,6 mg witaminy C,

40 µg kwasu foliowego,

28 IU witaminy A.

Poza tym: mangan i miedź, a także witaminy: B6, E i K.

Efekty uboczne i środki ostrożności

Alergia na truskawki występuje dosyć często, szczególnie u małych dzieci.

W owocach tych znajduje się białko, mogące wywoływać objawy u osób, które wrażliwe na pyłki brzozy albo na jabłka. Do symptomów tych należą: swędzenie lub mrowienie w jamie ustnej, pokrzywka, bóle głowy, obrzęk warg, twarzy, języka lub gardła, a w ciężkich przypadkach również problemy z oddychaniem.

Uważa się, że białko wywołujące alergię powiązane jest z antocyjaninami w truskawkach. Białe, pozbawione barwnika truskawki, nie wywołują zwykle reakcji alergicznych u uczulonych osób.

Zawiera też goitrogeny, czyli związki, które mogą np. zaburzać działanie tarczycy.

Ze względu na znaczną ilość potasu, truskawki powinny być spożywane z umiarem przez osoby, które przyjmują beta-blokery. Są to leki stosowane często w przypadku chorób serca czy migren i mogę zwiększać stężenie potasu we krwi.

Zbyt duża ilość potasu może być niebezpieczna dla osób, które mają problemy z nerkami. Niedostateczne filtrowanie może prowadzić do hipekaliemii, objawiającej się np. wymiotami, kołataniem serca i trudnościami w oddychaniu.

Należy również pamiętać, że truskawki zawierają cukier (ok. 8,12 mg na szklankę).

Pietruszkowy zawrót głowy – o właściwościach natki pietruszki

Data: 19.08.2019 18:52

Autor: ziemianin

longevitas.pl

#zdrowie #codziennaprasowka #wiadomosci #pietruszka #witaminy #mineraly

Pietruszka – dodawana niektórym z nas nieco na siłę do zupy – to skarbnica prozdrowotnych składników. Wpływa korzystnie na nasz organizm na wiele sposobów, od lata stosowana jest w medycynie naturalnej jako naturalny środek moczopędny, oczyszczający, przeciwzapalny i antyseptyczny. Wiele jej prozdrowotnych właściwości potwierdzonych zostało badaniami.

Mi nie dawaj!, czyli dlaczego nie warto unikać pietruszki

Pietruszkowy zawrót głowy – o właściwościach natki pietruszki

Pietruszka pochodzi z rodziny warzywa selerowatych, do których należą również m.in.: marchew i seler, czy takie zioła jak: anyż, koperek i kminek. Oryginalnie pochodzi z rejonów śródziemnomorskich, a jej pierwsze uprawy powstawały we Włoszech, Tunezji czy Algierii.

W medycynie naturalnej stosowana była przede wszystkim do leczenia kamieni żółciowych, niestrawności, kamieni nerkowych, wzdęć i zaparć, a podawana w formie naparu. Jej nasiona używane były przez mieszkańców krajów azjatyckich do regulowania cyklu miesiączkowego oraz łagodzenie bólu który towarzyszy okresowi.

Dziś pietruszka wykorzystywana jest w dalszym ciągu jako skuteczne remedium na biegunkę, wzdęcia, kolki czy wrzody. Według raportu z 2013 roku opublikowanego na łamach Journal of Traditional Chinese Medicine, wykazuje korzystne działanie w przypadku takich stanów, jak: zaburzenia żołądkowo-jelitowe, nadciśnienie, cukrzyca i układu moczowego. Niegdyś stosowano ją również przy wielu chorobach serca. W pietruszce znajdziemy: przeciwutleniające flawonoidy, olejki eteryczne oraz witaminy takie jak: A, C i K. Dzięki tym składnikom pomaga chronić zdrowie serca, mózgu, ma przeciwcukrzycowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne działanie.

Ciąg dalszy artykułu na stronie