Ładna Chinka długo nie wytrzymała i musiała coś ugotować z pędów bambusa.

Data: 13.08.2019 16:25

Autor: ziemianin

#ciekawostki #ladnachinka #LiziqiChannel #codziennaprasowka #wiadomosci #chiny #gotowanie #kuchnia #syczuan #jedzenie #dziwniesatysfakcjonujace

Ładna Chinka długo nie wytrzymała i musiała coś ugotować z pędów bambusa.

Lato to sezon na przetwarzanie słodkich pędów bambusa. Zrobiłam marynowane pędy bambusa. Ślimaki rzeczne i kości wieprzowe są duszone przez wiele godzin, aby stworzyć wyśmienity bulion. Garść makaronu ryżowego, kilka plasterków warzyw, marynowane pędy bambusa i fasolkę szparagową, kawałki grzyba „ucho z drewna” i suszoną rzodkiewkę daikon. Tuż przed podaniem posyp smażonymi orzeszkami ziemnymi i skórką tofu i dodaj łyżkę oleju chili. Kwaśna, ostra, pikantna, przepyszna i gotowana na parze – w ten sposób powstaje miska Liuzhou „Luosifen”, legendarnej kuchni, która została wymieniona jako jedno z niematerialnych dziedzictwa kulturowego Chin.

Tym razem ładna Chinka Liziqi nic nie gotuje, ale za to haftuje. Coś dla płci pięknej.

Data: 13.08.2019 16:20

Autor: ziemianin

youtube.com

#ciekawostki #ladnachinka #LiziqiChannel #codziennaprasowka #wiadomosci #chiny #haftowanie #rekodzielo #syczuan #dziwniesatysfakcjonujace

Tym razem ładna Chinka Liziqi nic nie gotuje, ale za to haftuje. Coś dla płci pięknej.

Jeden ścieg i jedna linia to podstawa, a jedna to kultura.

Na haftowanych tysiącletnich zwyczajach Syczuanu i Chongqing

Zima nadchodzi do wiosny, kolejny rok!

Tysiąclecie płynie, a piękno haftu wciąż istnieje!

Niech więcej ludzi wie o doskonałej tradycyjnej kulturze Chin

Ładna Chinka Liziqi znowu coś gotuje.

Data: 24.05.2019 20:00

Autor: ziemianin

youtube.com

#Liziqi #Chiny #Syczuan #chinka #kuchnia #przepisy #rzemioslo

Ładna Chinka Liziqi znowu coś gotuje.

Zielone wino śliwkowe, zielona śliwka, solona zielona śliwka, chrupiąca śliwka, śliwkowe mięso, raz w roku, musi to zrobić!

Chińska vlogerka Liziqi, kręci piękne filmy z chińskimi przepisami w wiejskiej prowincji Syczuan, para się też rzemiosłem. Super relaksujące.

Naturalna, zdrowa żywności, którą pozyskuje i przygotowuje do spożycia Pani Liziqi, można powiedzieć z darów matki Ziemi.

Wystarczy sięgnąć po dary natury by odżywiać się zdrowo, zamiast faszerować się chemią zawartą w przetwarzanych produktach spożywczych oferowanych w sieciach supersklepów.

Oczywiście potrzebny jest wkład pracy, zbieranie, uprawa, zrobienie danego produktu czy potrawy, jednak uważam, że dla zdrowia i smaku warto.