Data: 26.04.2019 09:47

Autor: turtelian

Jako że mój post się przyjął, to robie do niego mały dodatek/erratę. https://www.lurker.pl/p/rfJV3FEKM

Nie napisałem o kilku kwestiach + nie wrzucił się filmik z serniczkiem. Nie wiem czemu.

Po pierwsze generalnie na ukrainie jest dość 'brudno', widać tam biedę ale widać też niechlujność i nijakość w przeciwieństwie do białorusi ale o tym będzie w następnym wpisie.

Kolejna pojedyncza informacja jest taka że lwów porównałem do krakowa ale oczywiście zapomniałem dodać że, Krakowa z lat 90 :) sporo dziur w chodnikach, krzywe drogi, krawęzniki, sporo kostki brukowej, niewyremontowanych kamienic itp itd. Bardzo bardzo szybko się to zmienia, różnica między 2018r a 2016r jest ogromna.

A tutaj wspomniany rewelacyjny serniczek podany równie rewelacyjnie :)

https://streamable.com/r4egp

kamerzysta pijany lub niespełna rozumu bo trochu się wstydził filmować żarcie :D

#sernik

#podroze

#lwow

#ukraina

Sernik pajęczynka z mascarpone

Data: 15.04.2019 14:37

Autor: Fajerki

youtube.com

Istnieje teoria, że do Polski sernik dotarł dzięki królowi Janowi III Sobieskiemu, który przywiózł tamtejszą odmianę ciasta, czyli Topfenkuchen, po bitwie Pod Wiedniem.

Sernik to rodzaj ciasta deserowego, którego głównym składnikiem jest twaróg. Pozostałe składniki to jajka, masło lub śmietanka, cukier i dodatki smakowe. Sernik można upiec na spodzie lub bez spodu, może nim być kruchy spód lub zrobiony z gotowych pokruszonych ciasteczek. Oprócz zmielonego twarogu możemy upiec sernik również z gotowych zmielonych serów, Philadelphii, ricotty, mascarpone, dodając je w różnych proporcjach. To deser, który można przygotować na wiele pysznych sposobów – pieczony, na zimno, z owocami, zagęszczony żelatyną lub agar-agarem.

Ciasto nieustannie cieszy się dużą popularnością.

Od czasów starożytnych powstało bardzo wiele odmian tego popularnego deseru. Obecnie jest ich tyle, że łatwo się pogubić! Dla kulinarnego laika ciężko czasami odróżnić nawet podstawowe odmiany ciasta.

Polecam sernik z serka mascarpone i twarogu sernikowego.

Składniki:

Masa serowa

– 500g serka mascarpone

– 500g twarogu

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

– 3/4 szklanki cukru

– 3 jajka

– kilka kropli olejku cytrynowego lub sok z pół cytryny

Spód sernika

– 250g wafelków czekoladowych

– 3 łyżki masła

– 1 łyżka kakao

Dodatkowo

– 100g czekolady gorzkiej ( do dekoracji)

– 50g masła

Pierwszym etapem jest przygotowanie spodu pod sernik. Na tarce o dużych oczkach ścieramy wafle. Masło wkładamy do rondla i podgrzewamy do rozpuszczenia, dodajemy kakao, mieszamy i przelewamy do wafli. Wymieszaną masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy i lekko dociskamy do dna, wkładamy do lodówki na 15 minut.

Możemy teraz przygotować masę serową. Jajka z cukrem ucieramy do białości, dodajemy ser mascarpone, zmielony twaróg, olejek cytrynowy, wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Krótko miksujemy aby połączyły się składniki. Masę sernikową przekładamy na spód z wafelków. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok. 60 minut, studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Przestudzony sernik polewamy rozpuszczoną czekoladą z masłem, odstawiamy do chłodnego miejsca na kilka godzin.

Smacznego.

#sernik #sernikzrodzynkami #kuchnia #gotowanie #przepisy