Moc rabarbaru

Data: 25.06.2020 23:31

Autor: ziemianin

longevitas.pl

#zdrowie #rosliny #jedzenie #aktualnosci #codziennaprasowka #informacje #wiadomosci #ciekawostki

Pachnące rabarbarem ciasta i kompoty, to jeden z najpiękniejszych wiosenno-letnich aromatów. Zawiera wiele ważnych witamin i minerałów oraz tak ważnych dla naszego zdrowia przeciwutleniaczy.

Moc rabarbaru

Czym jest rabarbar?

Rabarbar jest rośliną wieloletnią, o krótkich grubych kłączach, różowo-zielonych łodygach i trójkątnych liściach. Pierwotnie był częścią medycyny, nie kuchni.

Rabarbar rośnie przez cała wiosnę i lato, jednak najlepszym czasem zbiorów, jest okres pomiędzy kwietniem, a czerwcem. Jadalne są nie tylko charakterystyczne, jasnoróżowe łodygi, ale też kwiaty rabarbaru. Nie dotyczy to jednak liści, które mogą być trujące.

Rabarbar ma ciekawy, nieco cierpki smak, dlatego tak dobrze sprawdza się w deserach, w których towarzyszyć mogą mu słodkie owoce czy słodka kruszonka.

Prozdrowotne właściwości rabarbaru

Czym potrafi zaskoczyć nas rabarbar?

Łagodzi stan zapalny

Praktycy medycyny chińskiej uważają, że rabarbar pomaga zachować piękną skórę, wpływa korzystnie na wzrok i wspiera ochronę przeciwnowotworową.

Jedno z badań przeprowadzone w chińskim mieście Kanton wykazało, że proszek z rabarbaru łagodził stan zapalny, a także poprawił rokowania pacjentów cierpiących na zespół ogólnoustrojowej reakcji zapalnej (SIRS). To bardzo poważne schorzenie, będące czasami następstwem infekcji lub urazu.

Z kolei badanie opublikowane na łamach Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences ujawniło, że ekstrakt z rabarbaru przyśpieszył gojenie ran ciętych. Wszystko dzięki hamowaniu rozwojowi bakterii i złagodzeniu stanu zapalnego.

Dba o mocne kości

W rabarbarze znajduje się solidna dawka witaminy K, która jest ważnym składnikiem tworzenia i metabolizmu kości.

Przegląd opublikowany w Nutrition in Clinical Practice donosi, że witamina ta wykazuje pozytywny wpływ na gęstość mineralną kości oraz zmniejsza ryzyko złamań. Jest więc istota dla zapobiegania rozwojowi osteoporozy.

Ułatwia trawienie…

Badanie chińskiego Centrum Leczenia Oparzeń w Tisco General Hospital, zajęło się wpływem rabarbaru na dyskomfort w jamie brzusznej, u przebywających tam pacjentów. Skoncentrowano się przede wszystkim na łagodzeniu wzdęć i dyskomfortu, a także regulowaniu wypróżnień.

Jak zaobserwowano, rabarbar zwiększa wydzielania hormonów żołądkowo-jelitowych, zapewniając prawidłowe skurcze mięśni. Dzięki temu treść przewodu żołądkowo-jelitowe miesza się, co chroni ściany jelita przed uszkodzeniem.

… oraz reguluje wypróżnianie

Rabarbar wykazuje lekko przeczyszczające właściwości, dzięki temu pomaga pozbyć się zaparć. Nalewki, ekstrakty oraz proszki z rabarbaru, stosowane są też często w przypadku biegunek.

Łagodzenie problemów w toalecie jest ważne również ze względu na zagrożenie hemoroidami. Ta nieprzyjemna dolegliwość może być skutkiem zarówno przewlekłych zaparć, jak i biegunek.

Walczy z nagromadzeniem wolnych rodników

Rabarbar zawiera również wiele przeciwutleniaczy, taki jak na przykład flawonoid kwercetyna.

Badanie przeprowadzone przez Northwest Institute of Plateau Biology, na Chinese Academy of Sciences nad nasionach rabarbaru, skupiło się właśnie na ich potencjale przeciwutleniającym. Znaleziono w nich między innymi: epikatechinę, myrycynę, hiperozyd, kwercytrynę oraz kwercetynę. Wszystkie są silnymi antyoksydantami, pomagającymi eliminować wolne rodniki.

Pomaga dbać o dobrostan mózgu

W badaniu in vitro, którego wyniki opublikowano na łamach Molecular Medicine Reports, oceniano wpływ ekstraktów z rabarbaru o różnych stężeniach, na uszkodzone napromieniowaniem neurony. Odkryto, że środek ten wyraźnie zmniejszył stan zapalny mózgu, wywołany napromieniowaniem. Rabarbarowe działanie ochronne przed stresem oksydacyjnym, może być potencjalnie przydatne w walce np. z: chorobą Alzheimera, udarem czy ALS.

Wartości odżywcze

Poza antyoksydantami i błonnikiem, rabarbar kryje w sobie też wiele innych, ważnych dla naszego zdrowia składników.

Szacuje się, że 1 szklanka (ok. 122 g) pokrojonego w kostkę, surowego rabarbaru, zawiera:

26 kalorii,

5,5 g węglowodanów,

1,1 g białka,

0,2 g tłuszczu,

2,2 g błonnika,

35,7 µg witaminy K (45% zalecanego dziennego spożycia),

9,8 mg witaminy C (16% zds),

0,2 mg manganu (12% zds),

105 mg wapnia (10% zds),

351 mg potasu (10% zds),

14,6 mg magnezu (4% zds).

Mało kalorii, wiele składników odżywczych.

Jak stosować rabarbar

Kwaskowatość rabarbaru sprawia, że doskonale łączy się ze słodkimi dodatkami. Świetnie sprawdzi się również w sosach i sałatkach. Obieranie rabarbaru nie jest konieczne, należy go jednak dokładnie umyć oraz przyciąć końce. Choć można spożywać go na surowo, zaleca się poddawanie obróbce cieplnej, by zmniejszyć stężenie kwasu szczawianowego.

Rabarbar najlepiej jest trzymać w pudełku/torbie w lodówce, maksymalnie 5 dni. Można go również mrozić i przechowywać nawet rok. To ważne, bowiem świeży rabarbar psuje się dosyć szybko.

Efekty uboczne i środki ostrożności

Należy pamiętać, że liście rabarbaru są szkodliwe. Ich spożycie może powodować zatrucie pokarmowe, skutkujące problemami żołądkowo-jelitowymi. Długotrwałe spożywanie liści rabarbaru może wywołać poważniejsze problemy zdrowotne, z uwagi na obecność kwasu szczawiowego.

Stosowanie rabarbaru i jego suplementów/produktów, należy skonsultować z lekarzem w przypadku ciąży, choroby nerek lub wątroby.

Prawdopodobnie produktu rabarbarowe wchodzą w interakcję z lekami moczopędnymi oraz rozrzedzającymi krew. W przypadku ich stosowania, należy skonsultować się z lekarzem.

O letnim koperku

Data: 15.06.2020 04:23

Autor: ziemianin

longevitas.pl

#aktualnosci #codziennaprasowka #informacje #wiadomosci #zdrowie #rosliny #koper #koperek #jedzenie

Zapach świeżego koperku, to jeden z najprzyjemniejszych aromatów wiosenno-letniej kuchni. Koperek jest też źródłem: wapnia, manganu oraz żelaza, a także wielu antyoksydantów.

O letnim koperku

Aromatyczny koper

Koperek osiąga wysokość 40-60 cm wysokości. Ma proste i niewypełnione niczym łodygi oraz 10-20 centymetrowe delikatne i miękkie liście. Ich nitkowate cząstki mają zwykle 1-2 mm. Kwiaty kopru są białe lub żółte.

Koperek stosowany był już przez starożytnych Greków i Rzymian, zarówno jako przyprawa, jak i ziołowe lekarstwo. Grecy stosowali koperkowy olejek eteryczny do produkcji wina, jego zapach wypełniał też ich domy.

Najstarszy znany zapis dotyczący leczniczego stosowania koperku, pochodzi z Egiptu, sprzed 5000 lat. Prawdopodobnie Babilończycy, ok. 3000 p.n.e. uprawiali go w swoich ogrodach. Koper jest więc z nami od bardzo dawna.

Właściwości kopru

Jakie super-moce posiada koperek?

Obniża poziom cholesterolu

Jak wykazały badania, ekstrakt oraz tabletki z kopru mają wyraźny wpływ na: profil lipidowy, enzymy wątrobowe, ekspresję genów oraz aktywność enzymatyczną, u chomików cierpiących na wysoki poziom cholesterolu.

Po miesiącu badań okazało się, że u gryzoni które otrzymywały ziele, znacznie spadł profil lipidowy, stężenie glukozy oraz enzymy wątrobowe.

Działa przeciwdrobnoustrojowo

Zgodnie z wynikami badań, olejek eteryczny z koperku działa skutecznie przeciw niektórym szczepom bakterii, w tym Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty).

Wyciąg z kopru może być również zabójczy wobec niektórych pleśni i grzybów.

Odstrasza owady

W badaniu opublikowanym na łamach Journal of Food Protection oceniano 20 olejków roślinnych, pod kątek skuteczności owadobójczej. Efekty były różne, w zależności od gatunków owadów/robaków, olejów oraz czasu ekspozycji.

Olejek koperkowy eliminował najwięcej owadów. Zaraz za nim uplasował się olej z krwawnika oraz eukaliptusa, a także z drzewa herbacianego.

Wyniki wskazują również, że olejek koperkowy może okazać się również pomocny w walce z roztoczami.

Pomaga zmniejszyć skurcze menstruacyjne

Badanie przeprowadzone przez Department of Biostatistics and Demography na Khon Kaen University w Tajlandii, skupiło się na wpływie kopru, na bolesność miesiączek wśród nastolatek i młodych dorosłych kobiet.

Podawano im 12 różnych środków roślinnych: koperek, rumianek, cynamon, różę, koper włoski, kozieradkę, imbir, guawę, rabarbar, uzarę, walerianę oraz zatarię. Poza tym: olej rybny, melatoninę, witaminy B1 oraz E, a także siarczan cynku. Wszystko w różnych formach i dawkach.

Pomimo tego, że efekty nie były silne, były wyraźne. Wpłynęły na redukcję dyskomfortu i bólu, związanych ze skurczami.

Wpływa korzystnie na trawienie i energię

W badaniu przeprowadzonym przez amerykańskie Texas Southern University oraz Agilent Technologie,s przyjrzano się olejom między innymi z: kopru, kminku, kolendry, anyżu, marchwi, selera, kopru włoskiego. Okazało się, że głównym kwasem tłuszczowym (57-82%) w nich występującym, był kwas petroselinowy.

Kwasy tłuszczowe to główne źródło energii. Zazwyczaj w diecie dostarczamy sporo kwasów tłuszczowych w postaci triacyloglicerolu (TAG). Niektóre z węglowodanów pochodzących z diety, zostaje przekształconych w tłuszcz i przechowywanych jaki triacyloglicerol, w tkance tłuszczowej. Kwasy tłuszczowe z tego tłuszczu uwalniane są po to, by zapewnić energię dla różnych tkanek.

To jaką strukturę ma TAG, a także dystrybucja kwasów tłuszczowych olejów z nasion, ma konkretny wpływ na trawienie, wchłanianie oraz metabolizm. Koperek w diecie oznacza więc więcej ważnych kwasów tłuszczowych.

Wspiera działanie antyoksydantów

W koperku znajdują się monoterpeny, które ułatwiają cząsteczką przeciwutleniającym łączyć się z utlenionymi cząsteczkami.

Badania wykazały, że aktywność przeciwutleniająca kopru porównywalna jest z kwasem askorbinowym, alfa-tokoferolem oraz kwercetyną.

Wspiera leczenie epilepsji

Padaczka jest zaburzeniem neurologicznym, które charakteryzuje się epizodycznymi i nieprzewidywalnymi napadami. Sporo leków stosowanych w celu łagodzenia objawów tej choroby, daje niestety efekty uboczne.

Od stuleci kraje Trzeciego Świata stosuję w przypadku epilepsji rośliny. Badanie opublikowane w malezyjskim czasopiśmie Medical Sciences, dotyczyło wpływu liści kopru, na łagodzenie drgawek i epilepsji. Ostatecznie, oceniono koper jako roślinę która wykazuje właściwości przeciwdrgawkowe.

Pomoże pomóc złagodzić objawy depresji

W badaniu, którego wyniki opublikowane na łamach American Journal of Therapeutics, zbadano właściwości przeciwdepresyjne i przeciwbólowe wodnego roztworu z marokańskiego kopru. Okazało się, że wykazywał znaczący efekt przeciwdepresyjny i przeciwbólowy, w odniesieniu do takich leków jak sertralina i tramadol.

Koperek nie daje również żadnych niepożądanych efektów.

Wartości odżywcze

Szacuje się, że 1 szklanka świeżego kopru zawiera około:

4 kalorie,

0,6 g węglowodanów,

0,3 g białka,

0,1 g tłuszczu,

0,2 g błonnika,

675 IU witaminy A (14% zalecanego dziennego spożycia),

7,4 mg witaminy C (12% zds),

0,1 mg manganu (6% zds),

13,1 µg kwasu foliowego (3% zds),

0,6 mg żelaza (3% zds).

O czym warto pamiętać

Koperek dosyć szybko więdnie, należy więc chronić go przed wilgocią. Dlatego też, ziele myjemy bezpośrednio przed spożyciem.

Organiczny, ekologiczny koper rośnie bez towarzystwa pestycydów. Jeśli nie jest więc zbyt brudny, nie trzeba go myć.

Koper trzymamy w szklanym lub plastikowym pojemniku, w lodówce. Czasami warto zanurzyć łodyżki w wodzie, liście zaś owinąć ręcznikiem papierowym, by wchłaniał ewentualną wilgoć.

Przechowywany w lodówce, zachowa świeżość nawet do 10 dni. Temperatura nie powinna być jednak niższa, niż 4 stopnie Celsjusza.

Zamrożony koperek przetrwa z kolei nawet kilka miesięcy. Jeśli został wcześniej umyty, należy go dokładnie wysuszyć.

Nasiona kopru potrzebują nieco czasu, by uwolnić smak. Pamiętajmy o tym, podczas szykowania potraw.

Efekty uboczne i środki ostrożności

Koperek – stosowany na skórę – może powodować podrażnienie. Świeży sok może zwiększać wrażliwość skóry na słońce. Należy więc zachować szczególną ostrożność, ponieważ może to przyczynić się do powstawania poparzeń słonecznych oraz rozwoju nowotworu skóry.

Nie zaleca się stosowania koperku przez kobiety w ciąży i karmiące piersią. Wynika to z jego właściwości wywołujących miesiączkę, co może w niektórych przypadkach skutkować poronieniem. Nie ma dostatecznej ilości badań, które określiłyby wpływ kopru na karmienie piersią. Dlatego nie należy ryzykować.

Koperek może wywołać reakcje alergiczne u osób, które uczulone są na rośliny z rodziny selerowatych (np. marchew).

Szczególną ostrożność powinny zachować osoby chorujące na cukrzycę i przygotowujące się do operacji. Koper obniża poziom glukozy we krwi, co może prowadzić do powikłań pooperacyjnych. Zaleca się więc wyłączenie go z diety, na co najmniej 2 tygodnie przed planowaną operacją.

Barszcz Sosnowskiego zagraża nam najbardziej podczas ciepłych dni!

Data: 14.06.2020 08:39

Autor: Starszyoborowy

swiatrolnika.info

Jest to roślina z rodziny selerowatych. Do Polski barszcz Sosnowskiego został sprowadzony w latach 50, a w latach 60 rozpoczęły się jego uprawy w celach użytkowych (jako roślina pastewna). Niejasne do dziś pozostaje, dlaczego nie dostrzeżono w porę jego szkodliwego oddziaływania na ludzi. W grę wchodzić może to, że w rejonach jego pierwotnego występowania, czyli na Kaukazie, nie był aż tak uzbrojony w toksyczne substancje, zwane furanokumarynami. Bardzo szybko jego rozprzestrzenianie wymknęło się spod kontroli, a obecnie roślina ta występuje w wielu rejonach Polski. Jest niesamowicie charakterystyczna rośliną, dorasta do olbrzymich rozmiarów, bo nawet do 4 metrów. Zdarzają się mniejsze egzemplarze, liczące około metra. Liście w jakie wyposażony jest barszcz Sosnowskiego mogą liczyć nawet 1,5 metra. Jednak najbardziej charakterystyczną częścią jest kwiatostan, którego baldach przypomina bardzo duży koper. Nie jest to przypadek, bowiem oba gatunki należą do rodziny selerowatych.

#rosliny

Konopie włókniste – co właściwie można z nich zrobić?

Data: 05.06.2020 09:59

Autor: ziemianin

swiatrolnika.info

#aktualnosci #codziennaprasowka #informacje #wiadomosci #ciekawostki #konopie #zdrowie #uprawy #budownictwo #tkactwo #rosliny #polska #nauka #grafen

Konopie włókniste to rośliny znane człowiekowi od setek lat. Dawniej stanowiły filar polskiego rolnictwa, przemysłu budowlanego, tkackiego, modelarskiego, czy leczniczego. Jak wygląda sytuacja na rynku konopi dziś? Do czego właściwie można je wykorzystać?

Konopie włókniste – co właściwie można z nich zrobić?

Konopie włókniste w rolnictwie

Roślina może być repelentem, pochodzącym ze środowiska naturalnego, dla stonki ziemniaczanej. Ziemniaki, które uprawia się po konopi były znacznie mnie narażone na atak ze strony tych szkodników. Przypuszcza się, że konopie włókniste mogą być naturalnym środkiem ochrony roślin głównie ze względu na swoje właściwości grzybobójcze.

Konopie włókniste – izolacja domów

Znajdują one zastosowanie jako maty izolacyjne, które ocieplają dachy. Jest to alternatywna, ekologiczna metoda, która z powodzeniem zastępuje tradycyjną wełnę mineralną. Dodatkowo charakteryzuje się wysoką trwałością i zdolnością absorbowania dwutlenku węgla z atmosfery – podczas gdy wyprodukowanie wełny mineralnej powoduje wzmożone wytwarzanie gazów cieplarnianych. Surowiec końcowy wzmacniany konopiami jest znacznie lżejszy niż wata szklana, a jego produkcja – bardziej przyjazna dla środowiska naturalnego.

Konopie włókniste – kompozyty półpropylenowe

Kompozyty z konopi wykorzystuje się w samochodach, które produkowane są m.in. przez BMW, Mercedesa, Hondę, Forda i Audi. Ich wytrzymałość i waga jest porównywalna do tych, które wytwarza się z włókna szklanego. Konopie włókniste znalazły zastosowanie również w samochodach elektrycznych. Przykład BMW i3 pokazuje, że dzięki kompozytom konopnym zredukowano ilość zużywanego paliwa. Wykorzystuje się je również do budowania siedzeń w samolotach i luków bagażowych.

Czym jest „grafen” konopny?

Grafen określa się jako przyszłość nanotechnologii – jest nanomateriałem charakteryzującym się wysoką trwałością, mimo swojej cienkiej i lekkiej postaci. Inżynierzy z kanadyjskiego Uniwersytetu Alberty wykorzystali konopie włókniste do stworzenia materiału o właściwościach podobnych do grafenu, jednak przy znacznie niższych nakładach finansowych przeznaczonych na produkcję. Komponenty z konopi charakteryzują się również znacznie lepszymi właściwościami elektrochemicznymi pamięci. Być może już w niedalekiej przyszłości będzie się je wykorzystywało w nanotechnologii – od produkcji latarek do ogniw słonecznych.

Przemysł farmaceutyczny, a konopie włókniste

Konopie wykorzystuje się w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym – głównie w leczeniu chorób neurologicznych i przewlekłych. Rośliny wyhodowane w sposób prawidłowy i w sterylnych warunkach można wykorzystać jako naturalne źródło w produkcji leków. Lecznicze właściwości wykazują również kwiaty rośliny, które zawierają wiele grup organicznych związków chemicznych kannabinoidów, które wykazują szereg działań i właściwości prozdrowotnych.

Szczypiorek: na co działa?

Data: 28.05.2020 17:14

Autor: ziemianin

longevitas.pl

#aktualnosci #codziennaprasowka #informacje #wiadomosci #ciekawostki #zdrowie #szczypiorek #cebula #rosliny #uprawa #swiatrolnika

Choć szczypiorek kojarzy nam się głównie z wiosną i latem, z jego dobrodziejstw korzystać możemy przez cały rok.

Co to jest szczypiorek?

Szczypiorek: na co działa?

Szczypiorek, a właściwie czosnek szczypiorek (Allium schoenoprasum), uprawiany jest od średniowiecza. Rośnie w kępkach, ma długie liście i fioletowe cebulkowe kwiaty. Bywa mylony z dymką (zieloną cebulką) i szalotką. Dymka charakteryzuje się mocniejszym, nieco pieprznym smakiem.

Jakie ma właściwości prozdrowotne?

Co potrafi szczypiorek?

Zmniejszyć stan zapalny

Jak sugerują badania, przewlekły stan zapalny może być przyczyną lub jedną z przyczyn chorób autoimmunologicznych, zaburzeń neurodegeneracyjnych, cukrzycy czy nowotworów. W szczypiorku znajduje się wiele przeciwutleniaczy i innych związków, które skutecznie radzą sobie ze stanem zapalnym.

Jedno z rumuńskich badań in vitro wykazało, że szczypiorek pomaga zmniejszyć stres oksydacyjny i wykazuje silne właściwości przeciwzapalne.

Zawiera dużo choliny

Cholina bierze udział w syntezie neuroprzekaźników, budowie komórek, metabolizmie itd. Uważa się również, że wpływa bezpośrednio na stan wątroby, funkcjonowanie mózgu oraz rozwój płodu. Powinna więc być stałym składnikiem naszej diety.

Szczypiorek – podobnie jak jajka, komosa ryżowa, kalafior, kiełki pszenicy czy kurczak – to dobre źródła tego związku.

Wzmacnia kości

Szczypiorek zawiera też witaminę K, która jest niezwykle ważna dla dobrej kondycji naszych kości. Jak pokazują niektóre badania, witamina K może poprawić gęstość mineralną kości i zmniejszyć ryzyko złamań.

Szczypiorek będzie czuł się dobrze w towarzystwie innych produktów z witaminą K, np.: warzyw zielonolistnych, brukselki, brokułów, dymki, ogórków czy kapusty.

Pomaga zapobiegać chorobom…

Jak czytamy w przeglądzie opublikowanym na łamach Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, rośliny rodzaju Allium zawierają bardzo dużo: związków siarki organicznej, kwercetynę, flawonoidy, saponiny oraz inne związki, które wykazują działanie: przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, protekcyjne wobec chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy, otyłości, poza tym neuroprotekcyjne i immunologiczne właściwości.

Obecność rozpuszczanej w wodzie witaminy C, zwiększa potencjał przeciwutleniający szczypiorku. Jak pokazują badania, chroni ona układ odpornościowy, pomaga walczyć z infekcją i wieloma chorobami.

… i walczyć z nowotworem

Niektóre badania wykazały, że spożywanie warzyw rodzaju Allium, mogło wiązać się ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju niektórych typów nowotworów.

Jedno z badań przeprowadzone w Chinach ujawniło, że spożywanie większej ilości tych warzyw, zmniejsza zagrożenie rakiem żołądka.

Uważa się, że jest to rezultat obecności między innymi związków siarki organicznej. Jeden z przeglądów opublikowanych w Environmental Health Perspectives ujawnił, że mogą wpływać na sposób, w jaki działają niektóre enzymy zaangażowane w detoksykację. Dzięki temu spowolniony zostaje wzrost i rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.

Wartości odżywcze

Jakie składniki odżywcze kryją się w szczypiorku?

Szacuje się, że 1 łyżka surowego szczypiorku zawiera:

1 kalorię,

0,1 g węglowodanów,

0,1 g białka,

0,1 g błonnika,

1,7 mg witaminy C,

6,4 µg witaminy K (8% zalecanego dziennego spożycia),

131 IU witaminy A (3% zds),

3,2 µg kwasu foliowego (1% zds),

0,1 g manganu (1% zds).

Efekty uboczne i środki ostrożności

By uniknąć zatrucia pokarmowego, wynikającego ze zjedzenia nieświeżego lub zepsutego szczypioru, należy wybierać kępki o jednolitym, głębko zielonym kolorze. Unikajmy tych więdnących, miękkich i matowych.

Szczypiorek przed spożyciem należy umyć, pod chłodną, bieżącą wodą.

U niektórych szczypiorek może wywołać reakcje alergiczne, takie jak: swędzenie, wysypka czy obrzęk.

Szczypiorku powinny unikać osoby, które uczulone są na inne rośliny z tej rodziny (np. czosnek lub cebula).

Konopie przemysłowe zasiane przez polskie firmy. Plony na przełomie sierpnia i września

Data: 26.05.2020 10:42

Autor: ziemianin

swiatrolnika.info

#swiatrolnika #konopie #polska #rolnictwo #uprawy #rosliny #aktualnosci #codziennaprasowka #informacje #wiadomosci

Konopie przemysłowe mogą stać się silną częścią polskiego rolnictwa. Polscy producenci konopi przemysłowych w tym roku zasiali je nieco wcześniej niż zwykle, z uwagi na pogodę. Roślina, która kiedyś stanowiła niemal podstawę polskiego rolnictwa przez lata figurowała na liście produktów zakazanych. Dziś znów można je w Polsce uprawiać legalnie, a z uwagi na szeroki wachlarz zastosowań rośnie zainteresowanie nimi.

Konopie przemysłowe zasiane przez polskie firmy. Plony na przełomie sierpnia i września

Konopie przemysłowe wysiane wcześniej niż zwykle

Polscy producenci konopi zwykle sieją je na przełomie kwietnia i maja. Jednak termin zasiewu konopi zależy przede wszystkim od pogody.

W tym roku było to dwa tygodnie wcześniej, z uwagi na przewidywane deszcze, które mogłyby uniemożliwić prace w polu

– mówi Piotr Kupka, odpowiedzialny za uprawy w śląskiej spółce General Hemp Marketing, która jest jednym z pierwszych i największych producentów konopi siewnych w Polsce i właścicielem marki DobreKonopie.pl.

GHM w zależności od zapotrzebowania na rynku zasiewa od 50 do 100 ha upraw.

W tym roku wysialiśmy trzy odmiany: Santhica 70, Fedora 17 i Futura 75

– mówi Piotr Kupka.

Bez pestycydów, z korzyścią dla gleby – polskie konopie przemysłowe

Nie wszystkie odmiany konopi siewnych lubią polski klimat. Przeszkadza im np. kwaśna i mokra gleba, a doskonale rosną w ziemi o obojętnym odczynie – między 6, a 7 pH. Jednak generalnie konopie przemysłowe nie są szczególnie wymagającymi roślinami i mogą rosnąć praktycznie w każdym klimacie. Ponieważ ich system korzeniowy sięga półtora do nawet dwóch metrów, czyli dużo głębiej, niż większości roślin uprawnych, są one w stanie pobrać z gleby wszystkie niezbędne do wzrostu składniki.

Dzięki temu konopi nie trzeba sztucznie nawozić, wierzchnia warstwa gleby ma czas na regenerację, a po zbiorze korzenie, które zostają w ziemi tworzą użyźniającą biomasę. Roślina może więc być receptą na wyjałowioną glebę. Świetnie sprawdza się jako przedplon dla ziemniaków i innych roślin uprawnych

– mówi Ewa Melania Gryt, jedna z pionierek biznesu konopnego w Polsce, założycielka GHM i twórczyni marki DobreKonopie.

Dodaje, że do uprawy konopi nie potrzebne są także pestycydy, ponieważ zawarte w tej roślinie substancje, skutecznie odstraszają wszelkie pasożyty. Podobnie zbędne są herbicydy – konopie przemysłowe rosną tak intensywnie, że chwasty nie mają szans wzejść na tym samym terenie.

Żniwa za trzy miesiące – konopie przemysłowe

Zbiory konopi będą się odbywać głównie mechanicznie, ponieważ są szybsze i mniej pracochłonne niż ręczne. Najwcześniej – zwykle w lipcu lub sierpniu – zbierany jest plon zorientowany na liście, z których powstają „herbatki”. Konopie przemysłowe, których kwiaty wykorzystane będą do produkcji najcenniejszego wyrobu – olejków CBD będą gotowe do zbioru na przełomie sierpnia i września. Żniwa należy rozpocząć w momencie, kiedy kwiatostany będą miały najwięcej cennego CBD, co sprawdzane jest w laboratorium. Najpierw ścinane są kwiaty, a dopiero potem łodygi. Z konopi zebranych w ostatnim stadium wzrostu pozyskiwane są nasiona, które można spożywać same (np. jako dodatek do sałatek), produkuje się mąkę, białka lub wytłacza olej spożywczy.

Czasami zdarza się, że hodowcy decydują się na tradycyjny ręczny zbiór, który zdecydowanie podnosi ilość i jakość plonu.

To bez porównania cięższa praca, ale osobiście bardzo lubię takie zbiory. Są bardzo malownicze i kojarzą się z czasem, kiedy uprawa konopi w Polsce była powszechna. To nie są znów tak bardzo odległe czasy, zaledwie kilkadziesiąt lat

– mówi Ewa Melania Gryt, która uprawia konopie przemysłowe.

Data: 14.05.2020 12:02

Autor: Starszyoborowy

Drzewo manchineel. Najniebezpieczniejsze drzewo na świecie jest tak trujące, że nie możesz nawet stanąć obok niego w czasie deszczu. Wytwarza gęsty sok, który sączy się z całej rośliny.. W zetknięciu ze skórą wywołuje on rozległe, przypominające oparzenia bąble.

Sok ma w sobie wiele toksyn, ale uważa się, że za najsilniejsze reakcje odpowiada forbol, organiczny związek należący do rodziny diterpenów. Ponieważ forbol z łatwością rozpuszcza się w wodzie, nawet stanie pod drzewem manchineel w czasie deszczu może spowodować poważne poparzenia.

#rosliny #drzewa #ciekawostki

Pomidory w hydroponice – technologia Freight Farm

Data: 10.05.2020 10:07

Autor: ziemianin

spinoff.nasa.gov

#aktualnosci #codziennaprasowka #informacje #wiadomosci #rosliny #warzywa #NASA #nauka #uprawaroslin #pomidory

Pomidory w hydroponice to najnowocześniejszy, komercyjny sposób uprawy owych warzyw. Technologia i innowacje występujące we współczesnym rolnictwie bardzo szybko się rozwijają, dając możliwość stosowania nowoczesnych rozwiązań, pomysłów i badań, które pojawiają się coraz częściej w dawno zapomnianych gospodarstwach. Jedne z najpopularniejszych sfer rozwojowych to komercyjne rolnictwo. Przykładem są hydroponiczne gospodarstwa.

Pomidory w hydroponice – technologia Freight Farm

Artykuł NASA

Pomidory w hydroponice – Enter Freight Farms

Najbardziej popularną firmą z hydroponicznymi pionowymi farmami kontenerowymi to Enter Freight Farms, która założona została w 2010 roku i słynie z uprawy świeżych roślin praktycznie na całym świecie. Firmy Cold Spring Harbor Laboratory wykorzystała technologię Freight Farms do zbadania integracji genetyki nasion pomidora CRISPR w kontrolowanych klimatycznie warunkach wertykalnych. Próby zostały przeprowadzone przez dr Zach Lippman, który konstruuje szerszą gamę upraw, które można z powodzeniem i komercyjnie uprawiać. Pomidory w hydroponice otwierają drzwi do nowych wydajnych metod produkcji żywności, które ludzie mogą stosować we własnych społecznościach – niezależnie od ograniczeń przestrzennych lub dostępu do ziemi – w celu zwiększenia szerokości dostępu do żywności, a wszystko to przy jednoczesnym zmniejszeniu śladu węglowego i trzymanie pestycydów i herbicydów.

Pomidory w hydroponice – plusy nowej generacji uprawy roślin

Korzystając z możliwości kontroli środowiska panującego w pojemniku, badacze mogli w pełni wykorzystać unikalne cechy nasion pomidorów zredagowanych przez gen, tworząc optymalne warunki uprawy niedostępne w żadnym naturalnym otoczeniu. Efektem końcowym była nowa struktura uprawy małych, zwartych pomidorów gotowych do zbioru w mniej niż 40 dni. W porównaniu do tradycyjnych odmian pomidorów, pomidory w hydroponice kierują większość energii rośliny na wytwarzanie i dojrzewanie owoców zamiast nieefektywny wzrost rośliny. Sukces tej techniki ma nadzieję na pionową hodowlę na poziomie komercyjnym, umożliwiając dostęp do rzadszych odmian na komercyjną skalę, eliminując transport na duże odległości.

Globalna produkcja roślin, a pomidory w hydroponice

Hydroponiczne rolnictwo pionowe jest jednym z wielu rozwiązań, które sprawiają, że globalna produkcja żywności jest bardziej zrównoważona, upraszczając łańcuch dostaw i zapewniając dostęp do zdrowej, lokalnej żywności, nawet na obszarach bez łatwego dostępu do typowych zasobów rolnictwa i gruntów ornych. Najnowocześniejsze farmy kontenerowe mają być skalowalnym, dostępnym rozwiązaniem, które pozwala ludziom na całym świecie hodować ponad 500 odmian produktów wolnych od pestycydów z 99,8 procent mniejszą ilością wody niż konwencjonalne rolnictwo w tym pomidory w hydroponice. Zaciekawiona wynikami i rozwojem technologii francuska firma gastronomiczna Sodexo zawarła umowę o partnerstwie krajowym z Freight Farms, aby przyspieszyć wdrażanie farm na kampusach edukacyjnych i korporacyjnych w całych Stanach Zjednoczonych. Hydroponika poszerza swój zasięg i obecnie obejmuje ponad 25 krajów.

Pomidory w hydroponice – rozwój nowych technologii

Prowadzone są badania naukowy przy współpracy z instytucjami badawczymi w tym z NASA w celu zbadania samowystarczalnej produkcji roślin, uprawy żywności w trudnych warunkach klimatycznych oraz opracowania nowych aplikacji dla naszych produktów, takich jak pomidory w hydroponice, w celu rozszerzenia potencjału technologii rolniczych. Obecne nowinki technologiczne stosowane są w rolnictwie z kontrolowanym środowiskiem, ale stale poszukiwane są sposoby zarówno na rozwój przemysłu, jak i sposobów, w jakie może on w znaczący sposób zbliżyć się do różnych sektorów.

Pokrzywa – królowa wśród wiosennych ziół

Data: 28.04.2020 22:43

Autor: ziemianin

straganzdrowia.pl

#aktualnosci #codziennaprasowka #informacje #wiadomosci #pokrzywa #zdrowie #natura #rosliny #ziola

Pokrzywy pomagają oczyścić organizm, mają właściwości przeciwbólowe, zwalczają anemię i cukrzycę, są bogate w żelazo i magnez oraz wzmacniają układ odpornościowy. W niektórych obszarach nazywane są „uzdrawiającym ogniem”.

Pokrzywa – królowa wśród wiosennych ziół

wiki

Pokrzywa na pierwszą myśl kojarzy się z bolesnymi bąblami, gdy nas poparzy po dotknięciu skóry, ale jeśli się dowiesz, ile może przynieść korzyści zdrowotnych, spojrzysz na nią bardziej przychylnym okiem.

Pokrzywa zawiera wiele cennych witamin: A, B, C, K oraz makro- i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, żelazo, siarkę, potas, krzem i sód. To składniki, których potrzebuje organizm każdego z nas.

Pokrzywa zwalcza niedokrwistość i cukrzycę – od najmłodszych lat. Pokrzywa jest nie tylko jadalną rośliną, którą dobrze serwować na stole, ale przede wszystkim rośliną leczniczą.

W okresie wiosennym pokrzywa ma więcej witamin, natomiast latem odnajdziemy w niej spore źródła krzemionki.

Naukowcy ustalili, że regularne spożywanie herbaty z pokrzywy jest tanią i doskonałą terapią do zwalczania niedokrwistości ze względu na wysoką zawartość żelaza i magnezu. Wielu specjalistów twierdzi również, że pokrzywa ma właściwości hemostatyczne i re-mineralizujące.

Lekarze zalecają również spożywanie pokrzywy pacjentom z cukrzycą. Świeży sok z pokrzywy znacznie poprawia sytuację, ponieważ ma właściwość obniżania poziomu cukru we krwi. Medycyna ludowa zaleca, aby przy wiosennym zmęczeniu pić świeży sok z pokrzywy codziennie na wzmocnienie.

Herbata z pokrzywy jest również mile widziana u osób cierpiących na choroby serca, nadciśnienie lub alergie.

Również liście pokrzywy, ugotowane i przygotowane w postaci pasty, nakładane bezpośrednio na stan zapalny, mogą złagodzić ból reumatyczny. Kompresy herbaciane mają również doskonały efekt leczniczy.

Pokrzywa również przeciwdziała wypadaniu włosów spowodowanych niedoborami. Oczyszcza układ trawienny, odprowadza złogi żółciowe, wpływa korzystnie na pracę trzustki, wątroby i żołądka.

Pokrzywa to prawdziwa skarbnica aktywnych związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest ceniona ze względu na swoje właściwości prozdrowotne.

Gdzie zbierać pokrzywę?

Pokrzywę najlepiej zbierać w jakimś ustronnym miejscu. Z dala od miast, ponieważ nawet pokrzywy zbierają w sobie zanieczyszczenia, a chcemy sobie pomóc, a nie zaszkodzić. Pokrzywy najlepiej poszukać gdzieś na wsi, na łąkach i polach.

Jak zbierać pokrzywę?

Zawsze należy ubrać rękawiczki gumowe lub ogrodnicze, aby zabezpieczyć ręce. Zebrane pokrzywy najlepiej wkładać do koszyka, torby papierowej lub foliowej. W przypadku torebki foliowej należy pilnować, aby pokrzywa miała luz.

Kiedy zbierać pokrzywę?

Przed kwitnięciem pokrzywy są najbardziej wartościowe. Potem pokrzywa kwitnie i nie ma już tylu cennych właściwości.

Jaką część pokrzywy zbierać?

Najbardziej wartościowe są szczyty roślin – wierzch z 3 listkami. Nadaje się to do suszenia i do dań, np. jajecznica z pokrzywą, do koktajli. Całe, młode, miękkie pędy warto zbierać do soków i nalewek.

Z pokrzywy można zrobić herbatę, zupę, świeży sok, koktajle z różnymi owocami i pokrzywą, placki z owocami i pokrzywą, bułki pszenne z pokrzywą. W internecie można znaleźć bardzo dużo przepisów i każdy znajdzie coś dla siebie.

Kaliszanin wykrył u siebie 245% przekroczenia normy glifosatu w moczu

Data: 22.02.2020 12:28

Autor: ziemianin

zyciekalisza.pl

#aktualnosci #codziennaprasowka #informacje #wiadomosci #glifosat #zdrowie #pestycydy #rosliny

W latach 1961-1999 produkcja pestycydów na świecie wzrosła dziewięć razy. W USA na jednego dolara zainwestowanego w pestycydy, uzyskano cztery dolary oszczędności na plonach, ale… wygenerowało to aż 42 dolary kosztów ubocznych, głównie z powodu późniejszego leczenia ludzi i zatrucia środowiska.

Kaliszanin wykrył u siebie 245% przekroczenia normy glifosatu w moczu

Czy myślisz, że takie przywłaszczanie zysków dla siebie i przekazywanie strat nam wszystkim, nie dotyczy Polski?

Dotyczy. Właśnie zaczęliśmy otrzymywać rachunki za beztroską chemizację rolnictwa.

Nawet sami rolnicy, którzy na początku cieszyli się, że zwiększali swoje dochody, teraz ze zdziwienia otwierają szeroko oczy, gdy po zniszczeniu życia biologicznego w glebach, lawinowo wzrosły im koszty. Na przykład od przystąpienia Polski do Unii Europejskiej zużycie nawozów wzrosło o 31%, a produkcja roślinna tylko o 5%.

Rolnicy dopiero teraz dostrzegają prawdę, że czasy wzrostu plonów na skutek stosowania sztucznych nawozów i pestycydów nagle skończyły się i nastał okres lawinowego wzrostu kosztów oraz problemów z nieznanymi wcześniej, coraz gorszymi szkodnikami.

A co się stało z jakością żywności? Polskie badania pokazują, że wiele owoców i warzyw, choć wygląda podobnie jak w latach 90., teraz zawiera kilkadziesiąt procent witamin mniej.

Najgorzej, że pestycydy, które spożywamy z żywnością, coraz częściej wykrywane są w naszych ciałach w ilościach przekraczających dopuszczalne normy.

Ostatnio za namową Marcina Bustowskiego, szefa Związku Zawodowego Rolników Rzeczypospolitej SOLIDARNI, wielu Polaków zaczęło zlecać badania na zawartość glifosatu w swoim moczu i je upubliczniać. Apel staje się coraz głośniejszy, a ci, którzy zrobili badania, są mocno zdziwieni przekroczeniem norm glifosatu.

Do redakcji zgłosił się kaliszanin, pan Łukasz G., który zgodził się upublicznić swoje wyniki, by ostrzec innych.

 – Jakiś czas temu, zacząłem podupadać na zdrowiu. Czułem niemoc, niepokoje i trudno mi się zasypiało. Pojawiało się  okresowo wysokie ciśnienie. Oczywiście zgłosiłem się do lekarza, ale dodatkowo zasugerowany apelem Marcina Bustowskiego zrobiłem badania glifosatu w moczu. Mocno się zdziwiłem, że też mam przekroczone normy. Zaznaczam, że nie jestem rolnikiem i nie mam bezpośrednio kontaktu ze środkami ochrony roślin. Jestem kasjerem i inkasentem. Staram się zdrowo odżywiać. Jadam mięso raz w tygodniu, głównie kaczkę i gęsinę. Spożywam chleb pełnoziarnisty na zakwasie, pieczony  w prywatnej renomowanej piekarni. Inne produkty również wybieram świadomie, a pomimo tego mam o 245% przekroczoną normę glifosatu – powiedział  kaliszanin, po czym przekazał laboratoryjny wynik badania do publikacji.

Niestety, nie jest to odosobniony przypadek. Kolejne badanie innego czytelnika z przekroczonym wynikiem, dotarły do nas za pośrednictwem facebooka.

Glifosat – związek chemiczny, który jest aktywnym składnikiem niektórych herbicydów jest coraz częściej podejrzewany, że powoduje w naszych organizmach wiele złego. Na polskim rynku glifosat występuje aż w 150 tzw. środkach ochrony roślin.

Ograniczenia w stosowaniu glifosatu obowiązują w: Holandii, Belgii, Niemczech, Włoszech. Inne kraje domagają się całkowitego zakazu używania preparatów z glifosatem.

Polacy wymyślili swój oryginalny sposób radzenia sobie z problemem – prawie każdy rolnik ma teraz dwie działki, jedną z której sprzedaje plony, a drugą dla siebie.

Sadzonki drzew leśnych – jak powstają?

Data: 22.02.2020 06:02

Autor: ziemianin

krosno.lasy.gov.pl

#aktualnosci #codziennaprasowka #informacje #wiadomosci #las #drzewa #rosliny #natura #swiatrolnika

Przed laty biskup Ignacy Krasicki – nasz słynny poeta – na temat gospodarki leśnej takie miał przemyślenia:

„Jest to stary błąd, na tym utrzymywanie lasu zasadzać,

żeby żadnego drzewa nie tykać.

Każda rzecz w przyrodzie ma swój kres, do którego

przyszedłszy, trwa czas niejaki w dobrym stanie, ten

przebywszy, psuć się musi.

Drzewo przestarzałe staje się niezdatnym i próżno

miejsce zalega: trzeba go więc w czasie doskonałej jego

pory wycinać, ale w tym wycinaniu tak poczynać

roztropnie, żeby aktualna korzyść dalszej nie

przeszkadzała".

Jak powstają sadzonki drzew leśnych? Okazuje się, że to niezwykle żmudna i czasochłonna praca. Najtrudniejszym zadaniem jest wyprodukowanie zdrowej, prawidłowo rozwiniętej sadzonki.

Sadzonki drzew leśnych – jak powstają?

Jednym z ważniejszych czynników, które sprzyjają prawidłowemu rozwojowi materiału siewnego jest podłoże, na którym rodzą się sadzonki. Nie da się w pełni zastąpić natury. Można jedynie naśladować ją i stale się uczyć. Proces powstania sadzonki drzew leśnych zaczyna się od szyszki lub żołędzia. W taki sposób rozmnażają się. Każda z szyszek zawiera materiał siewny, który w naturalnych warunkach jest rozsiewany przez wiatr. Dlatego szyszki są przez leśników skrupulatnie zbierane. W jednej szyszce drzew iglastych znajduje się kilkanaście ziaren. Kiedy uda się zebrać odpowiednią ich ilość, trafiają do specjalnej maszyny.

Sadzonki drzew – proces produkcji

Co dzieje się później? Maszyna podgrzewa każdy wsad do około 50 stopni Celsjusza, przyczyniając się do otwarcia szyszek i wysypania się ziaren do osadnika. Niestety, nasiona nie są gotowe do ich natychmiastowego użycia i należy je odsiać. Chodzi o proces "odskrzydlania", który można porównać do oddzielenia ziarna od kłosów. Nie używa się do tego kombajnu, a pracę wykonuje się ręcznie, poprzez pocieranie ziaren, jednego o drugie.

W ten sposób otrzymujemy materiał siewny, a do produkcji sadzonek stosuje się kilka sprawdzonych metod. Jedną z nich jest użycie siewnika na uprzednio przygotowanym gruncie. Jest to najprostszy, ale najmniej efektywny sposób. Zdarza się, że rośliny nie przyjmują się i obumierają.

Produkcja sadzonki drzew leśnych może zająć nawet 3 lata

Innym sposobem są inspekty, a więc np. betonowe kwatery, w których ręcznie wysiewa się nasiona drzew leśnych. Inspekty dają możliwość kontrolowania warunków kiełkowania i pierwszego etapu wzrostu roślin. Wykorzystuje się do tego specjalne okna cieniujące, które chronią materiał przed mrozem i nadmiernym działaniem promieni słonecznych. W inspektach zamontowany jest system zraszania. Wyprodukowanie gotowej sadzonki drzewa w takim systemie trwa od 1 roku do 3 lat. Najbardziej opłacalną metodą jest zastosowanie kontenerów (200-300ml) tj. minipojemników ze styropianu połączonych w pola paletowe. Jest to proces skomplikowany, ale nad wyraz skuteczny i plenny.

W pierwszym rzędzie przygotowuje się mieszankę torfu z woda i nawozami w specjalnym mikserze. Mieszanka wsypywana jest do styropianowych kontenerów i zagęszcza się ją. Kolejnym, ważnym etapem jest odpowiednie ułożenie nasion w pojemnikach. W przypadku sosny, wysiewa się po dwa nasiona. Kilka sekund później kasety posypywane są perlitem i zraszane wodą. Całość etapu to zaledwie 10 sekund. Potem palety z pojemnikami trafiają do tunelów cieplarnianych, by mogły wykiełkować. Bardzo ważna jest odpowiednia temperatura, wilgotność powietrza i podlewanie. Po kilku tygodniach większość nasion kiełkuje i rośnie, by opuścić cieplarniane warunki i trafić na zewnątrz.

W ten sposób sadzonki drzew oczekują początku jesieni lub wiosny następnego roku, by trafić do wysadzania.

Pszczoły produkując miód, nawożą nasze pola

Data: 14.02.2020 15:01

Autor: ziemianin

farmer.pl

#aktualnosci #codziennaprasowka #informacje #wiadomosci #nauka #pszczoly #uprawy #rosliny #rolnictwo #swiatrolnika

Już dziś, w USA i Kanadzie, pracowite pszczoły rozprowadzają na polach uprawnych specjalny fungicyd. Niedługo w Europie owady mają zostać zaprzęgnięte do dozowania środków ochrony roślin.

Naukowcy doprowadzili do stworzenia odpowiedniej formuły fungicydu, który jest już stosowany w Ameryce Północnej. Zatem, nie mamy do czynienia z eksperymentem, a z praktycznym wyprodukowaniem i wdrożeniem w produkcji rolnej "nowej broni".

Opisywany fungicyd jest biopreparatem, a zatem nie powinien szkodzić jego nosicielkom – pszczołom. Vectorite w swym składzie zawiera mikroorganizm Clonostachys rosea, szczep CR-7. Formułę opracowali Kanadyjczycy. Po serii testów, uzyskał aprobatę amerykańskiej Agencji Ochrony Roślin i Środowiska (EPA). Certyfikat stosowania obejmuje: borówkę amerykańską, truskawkę, słonecznik, pomidora i jabłka. Tak więc, jego teoretyczne zastosowanie jest powszechne. Chroni przed grzybami, które zarażają roślinę szarą pleśnią. Ponadto, zabezpiecza przed zgnilizną twardzikową i zgnilizną owoców.

Substancja ma konsystencję proszku, który jest dozowany na podstawkach przy wylotach z pszczelich uli. Wymaga to zastosowania specjalnie zaprojektowanej konstrukcji uli. Pszczoły za każdym razem miały styczność z roztworem. W ten sposób, środek chemiczny przenoszony jest na kwiatostan roślin.

Dozowanie, dzięki pracy pszczół jest cykliczne i trafia na roślinę praktycznie przez cały okres jej kwitnienia. Po drugie – dzięki docelowemu stosowaniu preparatu – mamy do czynienia ze znacznymi oszczędnościami w ilości stosowanych środków ochrony.

Napływające informacje w sprawie nowego biopreparatu, wieszczą jego zastosowanie także w uprawie rzepaku. W Kanadzie z powodzeniem stosuje się go już od jakiegoś czasu do ochrony tego rodzaju upraw. Zainteresowanie nowinką technologiczną wyrażają także szwajcarskie ośrodki badawcze. Być może już wkrótce Vectorite wejdzie na europejski rynek?

Data: 11.02.2020 21:17

Autor: arti

Zdarzyło Wam się kiedyś coś takiego ?

**Żyworództwo roślin **- polega na rozwoju nasion zanim zostaną odłączone od "rodzica" , zjawisko to dotyczy niektórych roślin, jednak choć rzadko, może wstępować także w przypadku pomidorów, jabłek, truskawek…

Więcej zdjęć w komentarzach

#zyworodztwo #rosliny

Konopie siewne powinny być powszechnie hodowane w Polsce. To jedna z 4 najlepiej . . .

Data: 07.11.2019 15:02

Autor: ziemianin

wnet.fm

#codziennaprasowka #informacje #wiadomosci #rosliny #uprawu # #polska #konopie #konopiemedyczne #olejekCBD #TrybunakKonstytucyjny #koalicjapolska

Jarosław Sachajko o propozycji stanowiska szefa klubu dla Pawła Kukiza, kandydaturze Kosiniaka-Kamysza, kandydatach na sędziów TK, rządach Tuska i hodowli konopi w Polsce.

Konopie siewne powinny być powszechnie hodowane w Polsce. To jedna z 4 najlepiej rozwijających się roślin (audio)

Jarosław Sachajko komentuje propozycję objęcia stanowiska szefa klubu poselskiego lub wicemarszałka Sejmu dla Pawła Kukiza.

Paweł Kukiz już jakiś czas temu się wypowiedział w mediach społecznościowych, że w Kukiz ‘15 jest wielu dobrych kandydatów na szefa klubu, jak i wicemarszałka.

Trwają rozmowy ws. tego, kto obejmie wspomniane stanowiska. Poseł stwierdza, że do pierwszego posiedzenia zostało jeszcze trochę kilka dni, w których czasie zostanie wybrane rozwiązanie najlepsze dla Koalicji Polskiej.

Grabież Platformy Obywatelskiej pieniędzy z OFE została zatwierdzona przez Trybunał Konstytucyjny. To ciało broni obywatela czy budżety?

Sachajko krytykuje kandydatury na sędziów TK zgłoszone przez PiS. Podkreśla, że dwie z nich są mocno kontrowersyjne. „Zostały wybrane osoby uległe wobec Nowogrodzkiej” -mówi. Dodaje, iż, „Prawo i Sprawiedliwość ma w swoich szeregach wspaniałych prawników” takich jak dotychczasowy wojewoda lubelski, a teraz poseł-elekt Przemysław Czarnek, „prawnik, konstytucjonalista, na pewno znacznie mniej kontrowersyjny niż te dwie kandydatury”.

Z naszej strony jest bardzo dobra niekontrowersyjna, centrowa kandydatura Władysława Kosiniaka-Kamysza.

Poseł cieszy się, że Donald Tusk nie będzie kandydować na prezydenta, negatywnie oceniając 7 lat jego rządów za koalicji PO-PSL. Wskazuje na to, „jak bardzo podkreślał obywatelskość” kandydat PSL. Stwierdza, iż Kosiniak-Kamysz byłby prezydentem niezależnym, takim, jakiego Polacy potrzebują. Na pytanie, czemu nie będzie kandydować Paweł Kukiz, odpowiada, iż „zależy mu na zmianie systemu”. Do tego jednak musi być ogromna świadomość społeczeństwa, gdyż „ludzie nie rozumieją zalet systemu JOW”.

Mam nadzieję, że bardzo szybko będziemy nowelizować tę ustawę, aby ta roślina była powszechną rośliną, bo jest to roślina w ogóle nienarkotyczna, a ma setki, tysiące zastosowań w gospodarce.

Nasz gość mówi o potrzebie wdrożenia w Polsce hodowli konopi siewnych, gdyż „to jedna z czterech najlepiej rozwijających się roślin na świecie”. Podkreśla, że to „bardzo opłacalna roślina”, szczególnie teraz, gdy jest „duże zapotrzebowanie na materiały naturalne”. „Moglibyśmy być liderem, bo mamy ogromne kredycje w uprawie tej rośliny”-mówi. Rozwiązałoby to przynajmniej częściowo problem stagnacji na rynku zbóż w Polsce. Poza konopiami siewnymi w Polsce mogłyby być uprawiane konopie lecznicze, z których pozyskuje olejek CBD, obecnie masowo sprowadzany z zagranicy. Nie trzeba by było go sprowadzać z Izraela czy innych odległych krajów, gdyby polskie instytuty miały prawo hodowli konopi leczniczych pod nadzorem państwa. Nie wiązałoby się to z żadnym ryzykiem, a dałoby okazję zarobić polskim placówkom, których obecna sytuacja finansowa jest nie najlepsza.

Na dubajskiej pustyni powstanie największa na świecie ekologiczna wertykalna farma

Data: 21.10.2019 00:38

Autor: ziemianin

cropone.ag

#ciekawostki #codziennaprasowka #informacje #wiadomosci #zywnosc #ekologia #EMIRATYARABSKIE #rosliny

Władze Dubaju startują z kolejnym gigantycznym projektem, będą produkowały zdrową, ekologiczną żywność w największej na świecie wertykalnej farmie. Projekt ma być wstępem do produkcji żywności 2.0.

Na dubajskiej pustyni powstanie największa na świecie ekologiczna wertykalna farma

Farma powstanie tuż obok gigantycznego lotniska w Dubaju i będzie miała powierzchnię ponad 12 tysięcy metrów kwadratowych, ale będzie odpowiadała gospodarstwu o powierzchni aż 360 hektarów. Dzięki wykorzystaniu najnowszych zdobyczy technologii oświetlenia LED i hydroponicznej, będzie można zaoszczędzić aż 99 procent wody, w porównaniu do tradycyjnych upraw.

Władze tej futurystycznej metropolii każdego dnia będą z niej pozyskiwały aż 2700 kilogramów wysokiej jakości żywności, bez użycia środków chwastobójczych i owadobójczych.

Farma z pionową uprawą roślin ma zostać otwarta już w przyszłym roku. W projekt zaangażowane są władze miasta, jedna z największych na świecie firm cateringowych Emirates Flight Catering, linie lotnicze Emirates i słynna amerykańska firma Crop One Holdings, specjalizująca się w technologiach eko-rolnictwa.

Pierwszymi i największym klientem inwestycji będą właśnie linie Emirates, a także 105 innych, które prosperują na słynnym, dubajskim lotnisku. Świeża i ekologiczna żywność będzie produkowana na potrzeby cateringu w samolotach i portach lotniczych.

Pomysłodawcy projektu zapewniają, że od chwili zebrania zieleniny z farmy i podania jej klientom, nie upłynie dłużej niż godzina. Władze Dubaju oraz firmy Crop One Holdings i Emirates Flight Catering zainwestują w projekt blisko 40 milionów dolarów.

Cudowne właściwości octu w Twoim ogrodzie i domu

Data: 13.10.2019 23:25

Autor: ziemianin

swiatrolnika.info

#swiatrolnika #codziennaprasowka #informacje #wiadomosci #rolnictwo #owady #ocet #ciekawostki #rosliny #chwasty #owady #gryzonie

Masz kłopoty z mrówkami, albo z grzybem, który atakuje rośliny? Jednocześnie, nie masz ochoty na użycie pestycydów? Sięgnij po stary i skuteczny ocet.

Cudowne właściwości octu w Twoim ogrodzie i domu

W naszych kuchniach gości od lat, a może się przydać w przydomowym ogródku. Ocet jabłkowy, ocet zwykły – każdy z nich znajdzie swe nowe zastosowanie. Krótko mówiąc, dzięki niemu można ochronić kwiaty i warzywa przed nieproszonymi gośćmi i grzybem.

Jest kilka sposobów jego użycia. Można zastosować ocet rozcieńczony wodą, można również sporządzić mieszankę octu i soli.

Chwasty

Jeśli masz kłopot z chwastami w swoim ogrodzie lub na przydomowych grządkach warzywnych użyj mieszanki kwasu octowego (ocet). 2 łyżki octu, 1 łyżka soli na 2 litry wody stanowi recepturę mikstury, która będzie niszczyć niepożądane zielsko. Wystarczy je opryskać 2 razy dziennie, by pozbyć się ich po jakimś czasie z naszej rabaty.

Nawożenie

Ocet jest doskonałym nawozem. Szczególnie rośliny doniczkowe powinny być cyklicznie nawożone. 2 łyżki octu jabłkowego na 3 litry wody. Taką mieszanką należy opryskiwać do 3 razy dziennie nasze rośliny.

Grzyby

Słaby wzrost roślin lub ciemne plamy na liściach i łodygach mogą świadczyć, że roślinę opanował grzyb. Aby sporządzić miksturę przeciw grzybom należy zmieszać dwie łyżki octu z dwoma litrami herbaty rumiankowej. Ciecz wlewamy do pojemnika typu spray i spryskujemy chore fragmenty roślin 2 razy w tygodniu. Inaczej postępujemy z różami – 3 łyżki octu i cztery litry wody.

Mrówki

Ocet zwykły i jabłkowy jest naturalnym środkiem owadobójczym. Mieszanina octu i wody charakteryzuje się ostrym zapachem, który odstrasza mrówki i inne owady. Kilkukrotne opryski roślin w ciągu dnia powodują wyprowadzkę nieproszonych gości. Co ciekawe, inne zwierzęta takie jak gryzonie również nie cierpią zapachu octu. Wystarczy kilka rozmieszczonych w ogrodzie szmat nasączonych octem, aby je odstraszyć. Raz w tygodniu należy je nasączać ponownie, gdyż ocet najzwyczajniej odparowuje.

Źródło: fnp.de

Data: 12.10.2019 11:14

Autor: FiligranowyGucio

Akwaponika to system produkcji żywności łączący konwencjonalną akwakulturę (hodowlę wodnej fauny w zbiornikach) z hydroponiką (uprawa roślin w wodzie) w wytworzonym symbiotycznym środowisku. W konwencjonalnej akwakulturze ekskrementy zwierząt kumulują się w wodzie, zwiększając jej toksyczność. W systemie akwaponicznym woda z akwakultury zasila system hydroponiczny, gdzie produkty uboczne rozkładane są przez bakterie na azotany i azotyny, które następnie wchłaniane są przez rośliny jako produkty odżywcze. Oczyszczona w ten sposób woda wraca do akwakultury.

Ubytek wody w takim systemie to głównie parowanie. Stosując właściwe rozwiązania technologiczne do utrzymania pożądanej temperatury i zasilania pomp do cyrkulacji wody, system taki może być niemal samowystarczalny.

https://www.youtube.com/watch?v=vCIxsAvX_Kw

#ciekawostki #ryby #rosliny #woda #pozywienie #film

Data: 29.09.2019 16:21

Autor: Kiszony

Lurasy…z ciekawości muszę zapytać, czy ktokolwiek z was pił kiedykolwiek wyciśnięte owoce rokitnika, po 2 takie kieliszki przynajmniej 2 razy dziennie przez tydzień? Ja znowu zacząłem, 4 dzień i kocham to uczucie, ta roślina daje naprawdę odczuwalnego kopa. Nie bez powodu zaliczana jest do najbardziej wartościowych odżywczo roślin na świecie, teraz sezon, polecam!

#rosliny #przemyslenia #zdrowie

Uwaga na Barszcz kaukaski

Data: 18.09.2019 10:39

Autor: ziemianin

swiatrolnika.info

#codziennaprasowka #informacje #wiadomosci #natura #nauka #rosliny

Barszcz kaukaski należy do rodziny baldaszkowatych (Apiaceae). W tej samej grupie roślin są: marchew, seler, koper oraz inne.

Uwaga na Barszcz kaukaski

Mazowiecki Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny wydał komunikat z ostrzeżeniem właśnie przed barszczami kaukaskimi. Osiągają one znaczne rozmiary, należąc do największych roślin zielnych na globie. W czasie procesu kwitnienia ich wysokość może przekraczać 3 metry.

Ich kwiaty mogą być różowe lub białe, a kształt kwiatów to parasolowate, podobne do kopru stożki, lecz o znacznie większej średnicy (od 30 do 80 cm). Ciekawostką jest rozmiar ich liści, których długość dochodzi aż do 1,5 metra.

Barszcze kaukaskie są w Europie gatunkiem inwazyjnym, obcym i stanowią zagrożenie dla miejscowego ekosystemu. W naszej części kontynentu możemy spotkać trzy odmiany Barszczu kaukaskiego:

Barszcz perski ( Heracleum persicum )

Barszcz Mantegazziego ( Heracleum mantegazzianum Sommier et Levier )

Barszcz Sosnowskiego ( Heracleum Sosnowskyj Manden )

Na uwagę zasługuje fakt, że są to roślin bardzo groźne dla zdrowia, a nawet życia ludzi i zwierząt. Kontakt z nimi może skończyć się zmianami skórnymi przypominającymi oparzenia. Mają silne właściwości toksyczne. Mogą być zabójcze dla systemów oddechowych, oczu, a podatni na alergię mogą ulec wstrząsowi anafilaktycznemu.

Prosimy o zwrócenie szczególnej uwagi na dzieci. Delikatność ich skóry, jakże podatna na działanie soków tej rośliny może sprawić im ogromny ból, ale i pobyt w szpitalu. Szczególnie ważną jest informacja, że wcale nie trzeba dotykać barszczu, aby stać się ofiarą jego działania.

Osoba, zwierzę przebywające w pobliżu jest narażone na działanie toksycznych substancji zawartych w powietrzu.

Rośliny niezwykle trudne do wytępienia. Nie wolno usuwać ich na własną rękę. Kłopoty z ich rozrostem należy zgłaszać władzom gminy, wsi, miasta, ewentualnie w sanepidzie.

Koniec świata wegan. Rośliny czują ból, rozpoznają swych krewnych i wspierają ich

Data: 13.08.2019 10:35

Autor: Harnas

tygodnik.tvp.pl

Rośliny, nasi zieloni bracia mniejsi. Odczuwają dotyk. „Słyszą” wibracje, gdy ktoś je podżera i alarmują innych, by byli gotowi na podobny atak. Chętniej dbają o krewnych, niż o całą resztę. Dla rodziny potrafią się poświęcić. Choć nie mają mózgu, to według ekolog ewolucyjnej Moniki Gagliano uczą się. I cechuje je inteligencja.

#cywilizacja #rosliny #swiadomosc

Data: 05.08.2019 10:51

Autor: mortadella

Mamy takiego krzaczora w ogrodzie, co się popularnie nazywa Butterfly Bush. Ktoś nam dał taki malutki ze dwa lata temu, wsadziliśmy w ziemię i ciul, tak sobie rósł niepozornie. W tym roku jak wyebau w górę i na boki, to historia. Jest wysoki na dobre 2.5m, rozłożysty na 3m i w końcu zasłużył na swoją nazwę, bo dzisiaj wyszedłem do ogrodu, a na nim z dobra setka motyli (nie wiem, nie liczyłem), bąków, trzmieli(ja tam ich nie odróżniam, może @FiligranowyGucio pomoże (づ•﹏•)づ), pszczół i innego tałatajstwa. I wszystkie nurkują w tych kwiatkach i wpierdzielają pyłek, ćpuny jedne.

https://imgur.com/a/MJJ1QAU

#pokazkrzaczora, #rosliny, #pszczoly, #owady, #motyle

Data: 13.07.2019 17:11

Autor: Miltonek

Bardzo ciekawa roślina, zacznie odpadać nagle gdy będzie potrzebowała czegoś, a gdy na przykład zaspokoimy jej potrzebę dostępu do słońca, za chwilę wstanie "na nogi" i będzie wyglądać jakby nic się nie stało.

Roślinka~ fittonia albivenis

#ciekawostki #rosliny #natura

Data: 21.05.2019 16:55

Autor: FiligranowyGucio

Marihuana nie jest jedyną rośliną, która zawiera aktywne medycznie kannabinoidy, chociaż doprowadziło to do zrozumienia potężnych właściwości leczniczych tych ziołowych środków. W rzeczywistości, istnieje kilka roślin, które są również bogate w kannabinoidy i które wykorzystują system endokannabinoidowy organizmu, który jest odpowiedzialny za pomoc organizmowi w utrzymaniu jego wewnętrznej równowagi (homeostazy), niezbędnej do osiągnięcia optymalnego stanu zdrowia.

Aby poszerzyć naszą wiedzę na temat kannabinoidów i układu endokannabinoidowego, naukowcy i botanicy badają występowanie kannabinoidów nie tylko w konopiach, ale w wielu roślinach stosowanych w środkach naturalnych. Następnych jest sześć roślin – które zawierają lecznicze kannabinoidy lub wpływają na układ endokannabinoidowy – oraz niektóre z ich znanych korzyści terapeutycznych.

Echinacea

Roślina ta znana jest z tego, że może pomóc organizmowi w walce ze wspólnym przeziębieniem. Jest on również używany do łagodzenia niepokoju, zmęczenia, migreny i zapalenia stawów. Echinacea różni się od konopi indyjskich tym, że do aktywacji układu endokannabinoidowego używa kannabimimetyków zamiast kannabinoidów, zwłaszcza receptora kannabinoidowego 2. Podobnie jak THC w przypadku konopi indyjskich, N-alkilamidy (NAA) w Echinacei są odpowiedzialne za regulację układu odpornościowego, bólu i stanu zapalnego.

Jambú – Acmella oleracea

Położony w regionie Amazonki, Jambú jest używany do produkcji żelu przeciwbólowego. Skutecznie blokuje receptory bólu na końcach nerwowych, co stwierdzono w eksperymentach przeprowadzonych na Uniwersytecie w Cambridge. Leki odkryte w Jambú nazywane są N-izobutyloamidami i podobnie jak inne leki podobne do kannabinoidów regulują one ból i stan zapalny. Ten naturalny środek jest coraz częściej stosowany jako środek stomatologiczny w przypadku chorób takich jak zęby mądrości.

Kocanki- Helichrysum umbraculigerum

Ten krewny stokrotki, pochodzącego z RPA, ma silne działanie rozjaśniające nastrój i antydepresyjne ze względu na duże ilości marihuany (CBG), którą można znaleźć również w roślinie konopi indyjskich.

Kocanka była badana przez włoskiego chemika Giovanniego Appendino. W Międzynarodowym Towarzystwie Badawczym Cannabinoidów przedstawił swoje odkrycie, że aktywne składniki podobne do kannabinoidów są produkowane przez rośliny, poczynając od kwasu aromatycznego, który różni się od normalnej syntetycznej linii kannabinoidów. Kocanka jest wykorzystywana podczas rytualnych ceremonii w Afryce do produkcji dymu o potencjalnie psychotropowym działaniu podobnym do działania innych kannabinoidów.

Liver Moss – Radula marginata

Ta nowozelandzka roślina tubylcza zawiera duże ilości kwasu perrotetynowego, który jest uderzająco podobny do THC – substancji psychoaktywnej w konopiach indyjskich. Uważa się, że wiąże receptor kannabinoidowy 1 tak jak THC, chociaż Lebermoos nie ma żadnych skutków psychoaktywnych. Co to jest znane, jednak jest jego zdolność do leczenia zapalenia oskrzeli, a historycznie został on wykorzystany do złagodzenia dyskomfortu z pęcherza żółciowego, wątroby i pęcherza moczowego.

Kakao – Kakao Theobroma Cacao

Kakao ma wiele właściwości leczniczych i jest znane jako skuteczne i smaczne pożywienie. Kakao wpływa na układ endokannabinoidowy poprzez dezaktywację enzymu zwanego FAAH, który zazwyczaj rozszczepia endokannabinoid zwany anandamidem. Ponieważ anandamid został zidentyfikowany jako własna wersja THC, spożywanie naturalnej czekolady zwiększa ilość anandamidu w mózgu, ponieważ enzym FAAH jest mniej aktywny.

Rezultat jest podobny do tego, czego doświadcza wiele osób palących marihuanę – ogólne uczucie odprężenia i szczęścia – chociaż wynik nie jest tak skuteczny jak THC. Naukowcy z Instytutu Nauk o Neuronaukach w San Diegowaren byli w stanie poprzeć twierdzenia, że czekolada zawiera trzy aktywne składniki, które działają jak lecznicze kannabinoidy.

Pieprz czarny – Piper nigrum

Odkryto, że bardzo powszechna cząsteczka aromatu, zwana beta-karofilami (BCP) – występująca w olejach eterycznych roślin i obfitująca w czarny pieprz – działa jak kannabinoid. Podobnie jak inne roślinne kannabinoidy, BCP łączy się z receptorami kannabinoidowymi 2, dając im efekt terapeutyczny o działaniu przeciwzapalnym. Różne badania sugerowały, że BCP może być stosowany w leczeniu zapalenia stawów i osteoporozy oraz potencjalnie zwiększać skuteczność niektórych leków przeciwnowotworowych.

https://medizin-heute.net/sechs-pflanzen-ausser-cannabis-die-reich-an-heilenden-cannabinoiden-sind?fbclid=IwAR3BXRBjtQTCbhrfKg9hiDlVRz7puEhp1lPn5PvDs7FtmIFj7dUb2PyMkaw

Przetłumaczono przy pomocy www.DeepL.com/Translator

#zdrowie #rosliny #medycyna #przyroda

Data: 07.05.2019 13:49

Autor: FiligranowyGucio

Moringa

Moringa olejodajna (Moringa oleifera) znana jest również pod nazwą drzewa chrzanowego, a to z uwagi na charakterystyczny smak korzeni, podobny właśnie do smaku chrzanu. Bywa nazywana także "drzewem długiego życia" lub "cudownym drzewem", ponieważ uchodzi za roślinę niezwykle wartościową i zdrową. Nie bez przyczyny została zaliczona do grupy superżywności – czyli tzw. superfoods. Czy rzeczywiście jest tego warta? Z pewnością znają ją doskonale zwolenniczki zdrowego odżywiania oraz dbania o siebie naturalnymi kosmetykami z wyciągami z egzotycznych roślin. A czy powinni ją poznać wszyscy?

http://www.medonet.pl/zdrowie,moringa---wlasciwosci--zastosowanie--przeciwwskazania,artykul,1728826.html

#zdrowie #jedzenie #rosliny #natura