Data: 03.04.2020 07:48

Autor: FiligranowyGucio

Wydawnictwo Pasieka_FB

💹🍯🐝Rynek produktów pszczelich rośnie💹🍯🐝

Według raportu „Globalny Rynek Miodu 2018: Wielkość rynku, trendy, szanse, prognozy 2018-2024” opublikowanego przez Fast. MR, firmę zajmującą się naukową analizą rynku, globalny rynek miodu i produktów pszczelich będzie rósł. Skumulowany roczny wskaźnik wzrostu ma wynieść 2,8% w 2024 roku, osiągając ponad 16 miliardów dolarów amerykańskich.

https://pasieka24.pl/…/2505-rynek-produktow-pszczelich-rosn…

#pszczoly #biznes

iStock/Dzophoto

Zniszczono 24 ule, zabito pół miliona pszczół. "Dziękuję ci, dobry człowieku"

Data: 10.03.2020 07:53

Autor: HaHard

polsatnews.pl

Ule w pasiece na obrzeżu Puszczy Kozienickiej (woj. mazowieckie) zostały rozbite w nocy z soboty na niedzielę. – Obawiam się, że żadna pszczela rodzina nie przeżyje – powiedział polsatnews.pl właściciel pasieki Tomasz Petryka, pszczelarz w piątym pokoleniu. Sprawę prowadzi policja.

#wydarzenia #pszczoly #rolnictwo

Konopie mogą uratować ginącą populację pszczół

Data: 27.02.2020 01:37

Autor: ziemianin

academic.oup.com

#aktualnosci #codziennaprasowka #informacje #wiadomosci #konopie #pszczoly #nauka #konopieindyjskie #dzikiepszczoly

Konopie są bardzo atrakcyjne dla pszczół, co pokazuje badanie opublikowane w Environmental Entomology. Populacja pszczół je uwielbia, co daje szansę na to, że uprawy konopi mogą być bardzo ważnym czynnikiem dla przetrwania wielu ginących kolonii tych owadów.

wymagany angielski

Konopie mogą uratować ginącą populację pszczół

Atrakcyjne konopie

Pszczoły są wielkimi fanami konopi, a ostatnie badania wykazały, że im wyższe i większe rośliny konopi, tym większa liczba pszczół do nich przyleci.

Nowe badania przeprowadzone przez naukowców z Cornell University i opublikowane w Environmental Entomology pokazują, że ludzie nie są jedynymi fanami konopi indyjskich.

Odkrycia te potwierdzają również dane opublikowane w 2019 roku na Uniwersytecie Kolorado.

Badanie udowodniło, że konopie indyjskie przyciągają pszczoły dzięki obfitym zapasom pyłku.

Otwiera to drzwi naukowcom i badaczom do znalezienia nowych i różnych sposobów wspierania i budowania ich ginącej populacji.

Według badań im większy jest obszar uprawy konopi, tym większa szansa, że ​​pszczoły pozostaną w tym obszarze.

Dodatkowo wyższe rośliny konopi mają znacznie większe prawdopodobieństwo przyciągnięcia pszczół.

Okazało się, że najwyższe rośliny przyciągnęły aż 17 razy więcej pszczół niż rośliny najkrótsze.

Badanie wykazało również, że wraz z upływem czasu coraz więcej pszczół z kilkunastu różnych ras odwiedzało uprawy konopne.

Ratunek dla ginących pszczół

Odkrycia naukowców mogą wydawać się dziwne, biorąc pod uwagę, że konopie nie wytwarzają słodkiego nektaru, który wytwarzają typowe kwiatowe odmiany w celu przyciągnięcia owadów.

Kwiat konopi również nie występuje w olśniewającej gamie jasnych kolorów, które również przyciągają pszczoły.

Jednak okazuje się, że z nieznanych przyczyn pyłek wytwarzany przez męskie kwiaty konopi jest bardzo atrakcyjny dla pszczół.

Z kolei kwiaty żeńskie są w zasadzie ignorowane przez te owady.

Autorzy badania twierdzą, że ich odkrycie może mieć niesamowity wpływ na zagrożoną wyginięciem populację pszczół.

Problemem wciąż jednak pozostaje zakaz upraw konopi w różnych krajach.

Może to kolejny powód, by rządzący odstawili na bok stereotypy i odeszli od surowych zakazów…

Fałszowanie miodu coraz większym problemem. Jak oszukują?

Data: 22.02.2020 05:54

Autor: ziemianin

swiatrolnika.info

#aktualnosci #codziennaprasowka #informacje #wiadomosci #miod #pszczoly #zdrowie #jedzenie #falszowaniezywnosci

Fałszowanie miodu staje się coraz większym problemem. Nieprawdziwe informacje na etykietach, dodawanie syropu glukozowo-fruktozowego i dokarmianie sacharozą sprawia, że na rynku pojawiają się produkty o znacznie słabszej jakości. Miód o dobrej jakości staje się towarem luksusowym.

Fałszowanie miodu coraz większym problemem. Jak oszukują?

Niedobór miodu na rynku

Na europejskim rynku największymi dostawcami miodu są pszczelarze z Polski, Niemiec i Szwecji, ale nie są w stanie zaspokoić popytu na ten produkt. Problemy i uwarunkowania branży sprawiają, że do sklepów trafia miód importowany, zwłaszcza z Ukrainy i Chin. Rośnie też skala zjawiska fałszowania tego produktu. Obecnie aż 60 proc. produktu na unijnym rynku pochodzi spoza Unii Europejskiej.

– Mimo że nie chcielibyśmy go importować, to nie mamy wyjścia, bo kraje unijne nie produkują wystarczającej ilości miodu, a powodem jest wymieranie pszczół. Przyczyn jest wiele – pestycydy, ograniczenie naturalnego habitatu oraz monokultura rolnicza

– mówił agencji Newseria Biznes Wojciech Janek z Honey Revolution.

Produkcja miodu w Polsce

Jakie problemy mają pszczelarze przy produkcji miodu?

– Jest wiele powodów cywilizacyjnych, które tworzą nieprzyjazne warunki dla pszczół. Instytut Ogrodnictwa Zakład Pszczelnictwa w Puławach w opracowaniu z 2018 roku podaje, że w Polsce jest około 1,63 mln rodzin pszczelich, o ok. 5,2 proc. więcej niż rok wcześniej. Najwięcej rodzin znajduje się na terenie województwa lubelskiego (12 proc.). Przeciętnie na 1 km2 powierzchni kraju przypada 5,2 rodzin pszczelich. Ich największe zagęszczenie występuje w województwie małopolskim, a najmniejsze w województwie podlaskim

– mówił Wojciech Janek.

– Pszczelarze są bardzo rozproszeni. Średnia wielkość pasieki w Polsce to 22 ule, w Niemczech jest nawet gorzej, bo tylko siedem uli. To są małe przychody, taki side business, jak mówią Amerykanie. Przez to nie jest to gałąź rolnictwa, w którą się inwestuje, jest to raczej branża hobbystyczna i skrajnie nieefektywna 

– dodawał.

Najwięcej gospodarstw pszczelarskich na Warmii i Mazurach

W Polsce działa ponad 76 tys. pszczelarzy. Przeciętna obsada pasieki to 22 rodziny pszczele. Największe gospodarstwa pszczelarskie funkcjonują na Warmii i Mazurach (około 39 rodzin), a najmniejsze (poniżej 13 rodzin) na Śląsku. Dominują pasieki liczące od 11 do 20 pni (28,9 proc.), a najliczniej reprezentowane są pasieki liczące od 21 do 50 rodzin (38,1 proc.). Pasieki powyżej 80 rodzin stanowią tylko 2 proc ogółu (12,3 proc. wszystkich rodzin pszczelich). Tylko ok. 470 pasiek w Polsce posiada obsadę powyżej 150 rodzin pszczelich i uznawanych jest za zawodowe, ok. 120 z nich ma ponad 300 rodzin pszczelich. Najwięcej znajduje się w województwie warmińsko-mazurskim, a najmniej w województwie podlaskim.

Fałszowanie miodu

Eksperci przekonują, że obecnie zjawisko fałszowania miodu jest ogromnym problemem. Warto dodać, że jest to niezwykle opłacalny proceder. Na polskie stoły trafia zazwyczaj importowany produkt, który na dobrą sprawę nawet nie jest miodem. Fałszerstwo może dotyczyć nie tylko sposobu produkcji, czyli dokarmiania pszczół sacharozą, ale także dodawanie do gotowego produktu syropu glukozowo-fruktozowego. Kolejną kwestią są nieprawdziwe informacje dotyczące pochodzenia miodu, pojawiające się na etykietach opakowań.

Eksperci Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych podkreślają, że miody są importowane na dużą skalę z Azji i Ameryki Łacińskiej lub innych regionów Europy. Są one zwykle tańsze od wyrobów krajowych, ale też ich walory jakościowe są gorsze.

Data: 18.02.2020 08:53

Autor: FiligranowyGucio

Wydawnictwo Pasieka_Fb

🐝🧐W związku z zapytaniami kierowanymi do naszej redakcji, czy można przeznaczyć 1% podatku na pszczoły – TAK! Można, np. na Górnołużyckie Stowarzyszenie Pszczelarzy w Zgorzelcu ☺️. Do najnowszego numeru „Pasieki” (2/2020) dołączony jest druczek PIT OP (wypełniają go osoby, które otrzymują z ZUS sporządzone przez ten organ na druku PIT-40A roczne rozliczenie podatkowe. W oświadczeniu podatnik wskazuje KRS oraz cel szczególny, na jaki chce przekazać 1% podatku wynikającego z rozliczenia sporządzonego przez organ ZUS). Stowarzyszenie podejmuje wiele potrzebnych inicjatyw związanych z pszczołami, np. akcję „Nie ma lipy”, organizowanie konferencji pszczelarskiej na wysokim poziomie itp. To wszystko pośrednio wpływa na lepszą jakość pszczelarstwa i ochronę owadów zapylających. Warto pomagać. Pszczoły się odwdzięczą 😁.

Górnołużyckie Stowarzyszenie Pszczelarzy w Zgorzelcu

Organizacja non profit

To dzięki Państwu, Pszczelarzom i Miłośnikom Pszczół, możemy się, jako stowarzyszenie, rozwijać, działać coraz bardziej profesjonalnie, konsultować i oddolnie zmieniać świat pszczół. Dziękujemy za zaufanie i przekazywanie środków 1% podatku dochodowego, które własnie w tym nam pomagają. Jednocześnie prosimy o pamięć po nowym roku by wpisywać właśnie nasz nr KRS w roczne zeznanie ;) A także prosimy o udostępnianie i przekazywanie informacji o takiej możliwości osobom, które nie mają dostępu do internetu, a są związane z pszczelarstwem. Pszczółki też zapewne będą wdzięczne 🐝🐝🐝 @Ijon_Tichy taka akcja,znalezione przed chwilą.

#informacje #podatki #zrzutka #pszczoly #fb

Pszczoły produkując miód, nawożą nasze pola

Data: 14.02.2020 15:01

Autor: ziemianin

farmer.pl

#aktualnosci #codziennaprasowka #informacje #wiadomosci #nauka #pszczoly #uprawy #rosliny #rolnictwo #swiatrolnika

Już dziś, w USA i Kanadzie, pracowite pszczoły rozprowadzają na polach uprawnych specjalny fungicyd. Niedługo w Europie owady mają zostać zaprzęgnięte do dozowania środków ochrony roślin.

Naukowcy doprowadzili do stworzenia odpowiedniej formuły fungicydu, który jest już stosowany w Ameryce Północnej. Zatem, nie mamy do czynienia z eksperymentem, a z praktycznym wyprodukowaniem i wdrożeniem w produkcji rolnej "nowej broni".

Opisywany fungicyd jest biopreparatem, a zatem nie powinien szkodzić jego nosicielkom – pszczołom. Vectorite w swym składzie zawiera mikroorganizm Clonostachys rosea, szczep CR-7. Formułę opracowali Kanadyjczycy. Po serii testów, uzyskał aprobatę amerykańskiej Agencji Ochrony Roślin i Środowiska (EPA). Certyfikat stosowania obejmuje: borówkę amerykańską, truskawkę, słonecznik, pomidora i jabłka. Tak więc, jego teoretyczne zastosowanie jest powszechne. Chroni przed grzybami, które zarażają roślinę szarą pleśnią. Ponadto, zabezpiecza przed zgnilizną twardzikową i zgnilizną owoców.

Substancja ma konsystencję proszku, który jest dozowany na podstawkach przy wylotach z pszczelich uli. Wymaga to zastosowania specjalnie zaprojektowanej konstrukcji uli. Pszczoły za każdym razem miały styczność z roztworem. W ten sposób, środek chemiczny przenoszony jest na kwiatostan roślin.

Dozowanie, dzięki pracy pszczół jest cykliczne i trafia na roślinę praktycznie przez cały okres jej kwitnienia. Po drugie – dzięki docelowemu stosowaniu preparatu – mamy do czynienia ze znacznymi oszczędnościami w ilości stosowanych środków ochrony.

Napływające informacje w sprawie nowego biopreparatu, wieszczą jego zastosowanie także w uprawie rzepaku. W Kanadzie z powodzeniem stosuje się go już od jakiegoś czasu do ochrony tego rodzaju upraw. Zainteresowanie nowinką technologiczną wyrażają także szwajcarskie ośrodki badawcze. Być może już wkrótce Vectorite wejdzie na europejski rynek?

Data: 08.12.2019 09:51

Autor: Ijon_Tichy

Albert Einstein ponoć powiedział: "Kiedy z powierzchni ziemi znikną pszczoły, to człowiekowi pozostaną już najwyżej cztery lata życia …”. Te niepozorne, ciche stworzenia pełnią niezwykle ważną rolę w przyrodzie i bez ich gigantycznego wkładu w zapylanie roślin, przyroda (a więc i rolnictwo, sadownictwo itd.) doznałaby gigantycznych szkód na iście apokaliptyczną skalę.

Tymczasem w USA kilkanaście lat temu padło ponad 90% pszczół, a wymieranie pszczół stało się ogromnym zagrożeniem dla całego ekosystemu. Po niedługim czasie podobne tendencje zaczęto zauważać w Europie zachodniej. Polskę problem dotknął w niewielkim stopniu, ale zagrożenie nadal istnieje. Co jest przyczyną? M.in. stosowanie insektycydów w biały dzień, gdy pszczoły pracują, zabójcze dla pszczół chemikalia rolnicze MONSANTO, zabawa genetyką itd.

https://phys.org/news/2019-12-france-pesticides-citing-bees.html


Info: Francja zakazuje używania dwóch pestycydów, które są niebezpieczne dla pszczół.

https://phys.org/news/2019-12-france-pesticides-citing-bees.html

#pszczoly #monsanto #przyroda #ekosystem #biznes #pszczelarstwo

Dziwny przypadek człowieka w Indonezji, który może wzywać pszczoły poprzez medytację

Data: 15.11.2019 15:53

Autor: R20_New

youtube.com

Pewien mężczyzna w Indonezji wykazał dziwną moc, ponieważ mógł przywoływać do niego pszczoły poprzez medytację w ogrodzie.

Mężczyzna, Abdul Goni, mieszkaniec dzielnicy Mayangan, Probolinggo we wschodniej Jawie, został sfilmowany 15 listopada, medytując na kolanach i narysując setki pszczół na dłoniach i nogach.

Podobno zajęło mu to tylko 5–10 minut, by przyciągnąć do niego tyle pszczół.

#ciekawostki #ludzie #indonezja #swiat #pszczoly

Cyfrowe pasieki szansą na zrozumienie powodów ginięcia pszczół

Data: 24.10.2019 10:33

Autor: ziemianin

naukawpolsce.pap.pl

#ciekawostki #codziennaprasowka #informacje #wiadomosci #natura #internet #pszczoly

Pasieki połączone z internetem mogą stać się kluczowym elementem w zrozumieniu powodów masowego ginięcia pszczół. W ramach eksperymentu szwedzka firma zainstalował w dwóch ulach czujniki monitorujące stan kolonii – podała we wtorek agencja Bloomberga.

Cyfrowe pasieki szansą na zrozumienie powodów ginięcia pszczół

Zajmująca się na co dzień konsultacją oprogramowania firma Tieto umieściła czujniki w dwóch szwedzkich ulach, łącząc populację ok. 160 tys. pszczół z internetem. Zebrane dane przesyłane są do zdalnego serwera, który umożliwia dostęp do informacji o stanie kolonii w czasie rzeczywistym. Badacze planują w najbliższym czasie uruchomić algorytmy sztucznej inteligencji (AI), których zadaniem będzie analiza zebranego materiału.

Tieto wskazało, że czujniki pozwalają śledzić wiele statystyk kolonii, takich jak liczba pszczół, przystosowanie ich społeczności do środowiska czy ilość wyprodukowanego miodu.

Konsultant cyfryzacji w Tieto oraz pszczelarz Mikael Ekstrom wskazał, że inicjatywa może zapewnić nowe dane do badań nad bioróżnorodnością i pomóc w jej zachowaniu oraz ukazuje korzyści wynikające z połączonego społeczeństwa.

Z roku na rok liczba ginących pszczół jest coraz większa. Wśród możliwych powodów wymienia się opryski rolnicze, kurczące się środowisko naturalne tych owadów, ocieplenie klimatu, a nawet złe odżywanie się przedstawicieli tego gatunku. Wyginięcie pszczół może mieć zaś potencjalnie katastroficzne skutki, m.in. dla rolnictwa i środowiska – przypomniał Bloomberg.

Ludzie szybko "muszą zacząć zaglądać do uli, by zrozumieć więcej powodów kurczącej się populacji i jak możemy temu zapobiec. Mogą w tym pomóc nowe narzędzia takie jak Internet Rzeczy, AI czy chmura obliczeniowa" – wskazał Ekstrom.

Pszczeli projekt prowadzony jest przez Tieto we współpracy z organizacją badawczą HSB Living Lab. Dwa połączone ule zlokalizowane są w szwedzkich miastach Goeteborg i Kalmar. Mimo niewielkiej skali inicjatywy, Ekstrom wskazał, że jego pracodawca prowadzi rozmowy ze Szwedzkim Krajowym Stowarzyszeniem Pszczelarzy nad pomysłem rozszerzenia eksperymentu na skalę całego państwa.

Data: 12.08.2019 20:16

Autor: FiligranowyGucio

Pszczoły sępowe

Pszczoły sępowe to niewielka grupa trzech blisko spokrewnionych gatunków bezżądłowych pszczół z rodzaju Trigona (plemię Meliponini), które żywią się gnijącym mięsem, a nie pyłkiem lub nektarem. Są to jedyne znane pszczoły, które nie żywią się produktami roślinnymi. To niezwykłe zachowanie odkryto dopiero w 1982 r., prawie dwa stulecia po pierwszym zaklasyfikowaniu pszczół.Nekrofagia rozwinęła się tylko raz wśród pszczół w Ameryce Południowej. https://pl.wikipedia.org/wiki/Pszczoły_sępowe

Ten gatunek pszczół wytwarza "miód" z gnijącego mięsa.

Natura nigdy nie przestaje dostarczać niesamowitych, fascynujących, zaskakujących, a czasem wręcz przerażających nowych pytań do rozważań.

Tak, jest coś takiego…. technicznie rzecz biorąc, w każdym razie. Materiał wydzielany przez jeden gatunek pszczół nie byłby w prawdziwym sensie uznawany za "miód", ale dla wszystkich celów, sekrecja pszczół sępów (gatunek Trigona necrophaga) jest produkowana bardzo podobnie jak w przypadku pszczół ogrodowych… główna różnica polega na tym, że te pszczoły nie utrzymują się na nektarze kwitnących roślin. Jak sama nazwa wskazuje, pszczoła sępa zjada skraplające się mięso gnijących zwłok zwierzęcych.

Chociaż pierwszy gatunek Trigony został sklasyfikowany pod koniec XVIII wieku, dieta oparta na zwłokach nekrofagi Trigony została zweryfikowana dopiero w 1982 roku. Naukowcy obserwowali, jak pszczoły zakopują się w oczodołach martwych zwierząt i "zbierają" zgniłe mięso, konsumując je i przechowując w specjalnie wyewoluowanej kieszeni wewnętrznej, aż będą mogły dostarczyć je do ula i zaszczekać z powrotem. Pszczoły robotnice następnie używają własnych unikalnych enzymów trawiennych do dalszego rozkładu na substancję podobną do miodu – która jest odporna na rozkład, więc może być przechowywana i wykorzystywana do karmienia populacji roju przez długi okres czasu.

http://www.the13thfloor.tv/2018/01/18/this-species-of-bee-makes-honey-from-rotting-flesh/

#ciekawostki #pszczoly #natura #przyroda #zwloki

Data: 05.08.2019 10:51

Autor: mortadella

Mamy takiego krzaczora w ogrodzie, co się popularnie nazywa Butterfly Bush. Ktoś nam dał taki malutki ze dwa lata temu, wsadziliśmy w ziemię i ciul, tak sobie rósł niepozornie. W tym roku jak wyebau w górę i na boki, to historia. Jest wysoki na dobre 2.5m, rozłożysty na 3m i w końcu zasłużył na swoją nazwę, bo dzisiaj wyszedłem do ogrodu, a na nim z dobra setka motyli (nie wiem, nie liczyłem), bąków, trzmieli(ja tam ich nie odróżniam, może @FiligranowyGucio pomoże (づ•﹏•)づ), pszczół i innego tałatajstwa. I wszystkie nurkują w tych kwiatkach i wpierdzielają pyłek, ćpuny jedne.

https://imgur.com/a/MJJ1QAU

#pokazkrzaczora, #rosliny, #pszczoly, #owady, #motyle

Data: 20.07.2019 21:17

Autor: FiligranowyGucio

Tajemnice roju

FILM DOKUMENTALNY Austria 2015

Reżyseria: Dennis Wells

Na całym świecie zauważa się niepokojącą tendencję – wysoką śmiertelność pszczół miodnych. Specjaliści wciąż nie mogą ustalić przyczyn tego zjawiska. Podejrzewają, że to roztocza z rodziny Varroa destructor mogą odpowiadać za masowe wymieranie tych niezwykle pożytecznych owadów, które wspomagają produkcję żywności. Pasożyty żywią się hemolimfą, siejąc prawdziwe spustoszenie w ulach. Konsekwencje wyginięcia pszczół byłyby tragiczne, dlatego naukowcy za wszelką cenę starają się do tego nie dopuścić.

https://www.youtube.com/watch?v=0HEnEIVbNiU

#pszczoly #filmydokumentalne #przyroda #pasozyty #nauka

Data: 19.07.2019 19:13

Autor: FiligranowyGucio

Carpenter bee

Zadrzechnia – rodzaj pszczół z rodziny pszczołowatych i podrodziny zadrzechniowatych. Jedyny z monotypowego plemienia zadrzechni. Takson kosmopolityczny(gatunek o bardzo szerokim zasięgu geograficznym) obejmujący około 400 opisanych gatunków. Gniazda zakłada w suchym drewnie pni obumarłych drzew lub ich grubszych konarów. Samica tworzy je samotnie. Wygryzany przez samicę żuwaczkami korytarz biegnie najpierw poziomo, a dalej gwałtownie opada. W pionowym odcinku korytarza tworzone są z trocin przegródki, oddzielające poszczególne komórki lęgowe tak, że strop jednej jest podłogą wyższej… więcej zdjęć w komentarzach.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Zadrzechnia_fioletowa

Nazwa naukowa: Xylocopa

#pszczoly #przyroda #owady #ciekawostki

Data: 16.07.2019 04:04

Autor: Carmacks

Gdzieś z tydzień temu czytałem cos o wytrutych pszczołach w Lubelskim. I właśnie mi sie coś na ten temat przypomniało. Gdy byłem ostatnio w Polsce 3 lata temu, wybrałem sie na wycieczkę na Zamek w Lublinie. Po wejsciu za bramę od razu zauważyłem na placu zamkowym duże ilości pszczół. Na ziemi. Wróciłem do pani która sprzedawała bilety i zapytałem ją o te pszczoły. Była ździwiona, ale razem ze mna poszła te pszczoły zobaczyć. Były wszędzie, jak rozsypane. Większość żyła. Ale miały problem z chodzeniem nie mówiąc o lataniu. Nie latała żadna. I teraz najciekawsze- Wszystkie pszczoły miały zdeformowane lub nie wykształcone szkrzydła. Jakim sposobem pszczoły w takim stanie były ''rozsypane'' po całym zamku. Na tarasie widokowym(wysoko) też były. Pani zarzekała sie, że tu nie ma i nie było nigdy pszczół. Niestety konające pszczoły przeczyły tem. W każdym razie w tamtej chwili. Skoro te pszczoły na placu żyły mimo, że były w takim stanie, jak to możliwe że w tak krótkim czasie znalazły się na całym zamku i na zewnątrz. Bo po wyjsciu z zamku znalazłem ich dużo na chodnikach. Wszystkie były w takim samym stanie. Rozumiem, że otrute spadły na ziemię. Ale one nie latały. Nie miały szkrzydeł lub miały szczątkowe. #przyroda #teoriespiskowe #pszczoly Coś, ktoś, jakiś pszczelarz?

Data: 29.06.2019 19:55

Autor: FiligranowyGucio

🐝🌏💌Na sobotnie rozluźnienie. Poczta australijska wydała serię znaczków z przepięknymi rysunkami gatunków pszczół naturalnie występujących w ich kraju. Autorem rysunków jest Kevin Stead🐝🌏💌

Wydawnictwo Pasieka

https://www.australiangeographic.com.au/news/2019/06/in-pictures-australia-posts-gorgeous-new-collectable-bee-stamps/?fbclid=IwAR36SfbcS7qsCiYDI5RmSpR9nCWwWsHm_IbbZKYxKdvEKk7ESiuzYSb_OrA

#pszczoly #przyroda #poczta #australia

Zabił 250 tysięcy pszczół! Sprawca użył pianki budowlanej...

Data: 05.06.2019 11:46

Autor: Starszyoborowy

swiatrolnika.info

"Kilka dni temu w Borowej Górze ktoś zniszczył 4 ule wpuszczając do ich środka piankę budowlaną. Zginęło blisko 250 tys. pszczół. Stowarzyszenie na Rzecz Bezdomnych zwierząt „Schronisko” z Łodzi zaoferowało 1000 zł nagrody za pomoc we wskazaniu sprawców"

#pszczoly

Data: 27.05.2019 22:24

Autor: FiligranowyGucio

Pszczoły lepiej niż psy potrafią wykrywać narkotyki

oraz materiały wybuchowe.

Kojarzą się z miodem, lataniem, bzyczeniem, niekiedy bolesnym żądleniem. A mało kto wie, że mają także świetny węch – stokrotnie lepszy od psiego. Pszczołę umieszcza się w małym pudełku, z którego wystaje jej tylko głowa. Jedną rurką podawany jest jej wzór zapachowy, np. sentexu czy kokainy. Drugą rurką zaraz potem podaje się nagrodę – cukier.

Jak tresowana pszczoła informuje o wywąchaniu czegoś podejrzanego? Niezbyt kulturalnie: pokazuje język. – Język pszczoły wysuwa się automatycznie, kiedy poszukiwany zapach do niej dociera. Przy pudełeczkach zamontowane są fotokomórki, które reagują na wysunięcie języka.

Pszczoły nie latają swobodnie w poszukiwaniu kontrabandy. Siedzą grzecznie w czarnym, przenośnym urządzeniu z wyświetlaczem. – Zawiera ono kilka rzędów pudełeczek z pszczołami. Jeden rząd pszczół warunkowanych na kokainę i po jednym na poszczególne materiały wybuchowe. Ostatni rząd owadów spełnia funkcję grupy kontrolnej.

Celnik wyposażony w takie pudełko wchodzi z nim do kontenera lub podchodzi do walizki. Wtedy na wyświetlaczu pojawia się informacja, ile pszczół z poszczególnych rzędów zareagowało wysunięciem języka.Działanie pszczelego skanera można zobaczyć na spocie przygotowanym przez serwis informacyjny brytyjskiego kanału ITV:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=56&v=DMGbf6pGOUg

Pszczoła w pudełku powinna siedzieć maksimum dwa dni. – Może siedzieć dłużej, ale po tym czasie zaczyna wysychać i generalnie spada jej samopoczucie, a to wpływa na jakość odczytu.

Czy uwięzienie w pudełku nie jest dla nich torturą?

O dziwo, tym owadom, które kojarzymy głównie z lataniem, okresowy bezruch zupełnie nie przeszkadza. – Pszczoła tylko niewielki procent swojego życia spędza w locie. Większość czasu siedzi w ulu, poruszając się w ramach swojego klastra. Pudełkowe warunki nie są dla niej niespodzianką .

Autor-Joanna Bagniewska .

www.polishperspectives.org

#pszczoly #narkotyki #policja #ludzie

https://www.sadistic.pl/pszczoly-lepiej-niz-psy-potrafia-wykrywac-narkotyki-vt495033.htm

Data: 24.05.2019 15:10

Autor: FiligranowyGucio

Agrecol-Fb

Niestety, nie mają w dzisiejszych czasach lekko! Właśnie dlatego, tak cenna jest każda inicjatywa na rzecz ratowania tych pożytecznych i ważnych dla świata stworzonek! 🆘

🌿 🌿 Twórzmy ogrody, balkony i kawałki zieleni przyjazne pszczołom i innym zapylaczom 🖤 💛 🖤 💛

#pszczoly #przyroda #kwiaty

Prawie połowa testowanego miodu zawiera głównie syrop ryżowy...

Data: 21.05.2019 13:50

Autor: FiligranowyGucio

healthyfoodhouse.com

Z pomocą nowej metody testowania naukowcy odkryli, że prawie połowa miodu sprzedawanego w Australii jest rozcieńczana przy użyciu tanich substancji słodzących, takich jak syrop ryżowy, pszenny i buraczany.

Przetestowano 28 próbek miodu pobranych ze sklepów spożywczych w renomowanym laboratorium w Niemczech i stwierdzono, że 12 z nich to głównie jakaś forma taniego syropu cukrowego, a nie miodu. Jednak najstraszniejsze w tym wszystkim jest to, że wszystkie te produkty przeszły oficjalne rządowe testy czystości.

Najwyraźniej producenci miodu zdobyli większe umiejętności w lotach pod kontrolą radaru, podczas gdy oficjalne, akceptowane na całym świecie testy są w stanie wykryć miód zafałszowany tylko cukrem trzcinowym i kukurydzianym.

Jednak najnowsza technologia testowania miodu, znana jako jądrowy rezonans magnetyczny, jest w stanie wykryć również inne tanie substancje słodzące w miodzie.

Laboratorium Quality Services International w Niemczech zostało zlecone przez australijskiego ogrodnika Roberta Costę do przeprowadzenia obu rodzajów testów, a wszystkie próbki przeszły oficjalny rządowy test cukru C4, podczas gdy tylko 14 z nich przeszło testy NMR.

Według dietetyka molekularnego Emmy Beckett z Uniwersytetu w Newcastle, nowsze substytuty, takie jak ryż, pszenica i syropy buraczane, pochodzą z roślin C3 i nie mogą być pobrane za pomocą testów cukrowych C4.

Ludzie zaczęli stosować bardziej wyrafinowane metody wytwarzania zafałszowanego miodu, dlatego też istnieje potrzeba przeprowadzenia bardziej kompleksowych testów, takich jak NMR.

Ponadto, naukowcy w 2018 roku odkryli dodatkowe 27 procent innych australijskich marek miodu, które zostały podlane cukrem trzcinowym lub syropem kukurydzianym. Marki te zawierały miód obcy, zazwyczaj z Chin, zmieszany z nimi, a nie w 100% miód australijski.

Problem ten jest jeszcze poważniejszy w Stanach Zjednoczonych, ponieważ nie istnieją żadne standardy i testy czystości miodu.

Analiza laboratoryjna z 2011 roku wykazała, że 76% miodu sprzedawanego w Stanach Zjednoczonych nie zawierało pyłku, co wskazuje, że pochodzi on nielegalnie z Chin i zawiera tanie substancje słodzące i nielegalne antybiotyki.

Mark Jensen, prezes American Honey Producers Association, wyjaśnił, że całkowita utrata pyłku jest wynikiem ultrafiltracji, która obniża jakość produktu. Głównym celem takiego procesu filtracji jest ukrycie jego pochodzenia, jak w prawie wszystkich przypadkach, produkt został przywieziony z Chin.

Jednak rzecznik prasowy FDA Tamara Ward stwierdził, że FDA nie uważa miodu "ultrafiltrowanego" za miód. Aby mieć pewność, że Twój miód jest prawdziwy, zawsze wybieraj miód surowy, niefiltrowany, który często jest oznaczony jako miód organiczny.

Niezmieniony rodzaj miodu może pomóc w czerpaniu korzyści z tego naturalnego cudu. Surowy miód jest wysoce odżywczy i posiada silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.

Jedna uncja surowego, niefiltrowanego miodu zawiera około 20 witamin, 18 aminokwasów, 16 minerałów oraz liczne antyoksydanty i fitoskładniki. Jest bogatym źródłem B2, B3, B5, B6, C, magnezu, potasu, wapnia, chloru sodu, siarki i fosforanu.

#miod #pszczoly #jedzenie #przyroda

Data: 20.05.2019 11:50

Autor: FiligranowyGucio

Wydawnictwo Pasieka Facebook

Światowy Dzień Pszczół! Po raz drugi cały świat obchodzi Światowy Dzień Pszczół! Wydawnictwo Pasieka nieustannie stara się uświadamiać, jak ważne i ciekawe są nasze ulubione owady zapylające. Razem z Górnołużyckim Stowarzyszeniem Pszczelarzy organizujemy akcję Nie ma Lipy, która przyczynia się do ochrony pszczół! Dołącz do nas i sadź lipy z okazji Światowego Dnia Pszczół!

https://www.facebook.com/Pasieka24/

#natura #przyroda #pszczoly

Data: 20.05.2019 08:10

Autor: Ijon_Tichy

Siema Lurki i lukrecje,

Jak już wspominałem, jestem pszczelarzem. Miód pszczeli jest produktem, który mogę legalnie sprzedawać bez VAT, bez działalności gospodarczej, jest nieopodatkowany, jeśli sobie go sprzedaję w detalu. Oczywiście mam numer weterynaryjny i regularnie oddaję próbki do badań, bo wszystko musi być pod kontrolą sanepidu. To taki bonus dla pszczelarzy, żeby zachęcać ludzi do tej działalności. Plusem są tez łatwe i duże dotacje na działalność pszczelarską – dlatego zachęcam, o ile nie macie lęku.

Kilka dni temu właściciel kilku lokalnych cukierni zachwycił sie moim miodem i zaproponował, że będzie sprzedawać mój miód w swoich cukierniach. Niestety nie wiem, jak to wygląda od strony prawnej, skarbowej. Czy mogę mu sprzedawać miiód jak do tej pory, bez VAT, bez faktur – ot po prostu "z ręki do ręki", czy on musi ode mieć jakieś dokumenty itp. skoro potem chce w sklepie narzucać marżę i płacić VAT jako cukiernik? :/

Wie ktoś coś?

#miod #pszczoly #interes #biznes #finanse

Data: 17.05.2019 11:58

Autor: FiligranowyGucio

Alergia na jad pszczoły, osy czy szerszenia może zagrażać życiu. Osoby, które na nią cierpią, można jednak ochronić i znacznie zmniejszyć ryzyko reakcji po kolejnym użądleniu, stosując immunoterapię jadem owadów – powiedziała PAP alergolog prof. Marita Nittner-Marszalska.

„Immunoterapia alergenowa (określana potocznie jako odczulanie – PAP) jest leczeniem bardzo skutecznym. Jest to metoda, która chroni 90-100 proc. pacjentów z alergią na jad osy i ponad 80 proc. tych, którzy reagują alergicznie na jad pszczoły. Immunoterapia jadem jest równocześnie leczeniem bezpiecznym w rękach doświadczonego alergologa” – podkreśliła prof. Marita Nittner-Marszalska z Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych, Pneumonologii i Alergologii Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu.

#pszczoly #polska

#nauka #przyroda

http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C77079%2Calergolog-odczulanie-ratuje-zycie-ludziom-z-alergia-na-jad-pszczoly-osy-i?fbclid=IwAR2M6xIwPKi7ChMZPQF59lAxPQJ0AXRiBO4AlWmOrsIQYB3pYNMScsMACrI

Data: 13.05.2019 16:30

Autor: FiligranowyGucio

#pszczoly #przyroda #natura

Chociaż najbardziej popularnym produktem pszczelim jest miód, to mało znany jest fakt, że o wiele cenniejszy zdrowotnie jest właśnie pyłek pszczeli.

✅ Pyłek jest zbierany przez pszczoły z kwiatów, mieszany z niewielką ilością śliny lub nektarem, formowany w kuleczki i przenoszony na odnóżach.

✅Działanie pyłku jako leku i środka kosmetycznego było znane w starożytnym Egipcie oraz Rzymie.

✅Jego kolor zależy od rodzaju roślin – najczęściej spotykany jest żółty oraz jasnobrązowy.

✅ W pyłku pszczelim znajduje się 36 makro- i mikroelementów, między innymi:

✔️wapń,

✔️magnez,

✔️żelazo,

✔️siarka,

✔️krzem,

✔️cynk,

✔️miedź,

✔️chrom,

✔️molibden.

✅ Pyłek kwiatowy zawiera fosfolipidy, takie jak lecytyna. Fosfolipidy hamują odkładanie lipidów w hepatocytach, zabezpieczając organizm przed hepatozą (czynnościowym zaburzeniem wątroby), a tym samym przed rozwojem miażdżycy. Dzięki obecności fitosteroli pyłek kwiatowy wykazuje działanie estrogenne, stymulując procesy tworzenia i dojrzewania komórek jajowych u zwierząt i ludzi.

✅ W przewodzie pokarmowym pyłek niszczy lub wstrzymuje działalność bakterii chorobotwórczych. Regulujące trawienie; jest stosowany przy rozstroju żołądka i wspomaga leczenie silnych zaparć oraz przynosi poprawę w niektórych biegunkach.

✅ Zawiera co najmniej 18 witamin:

✔️prowitamina A,

✔️ryboflawina,

✔️tiamina,

✔️niacyna,

✔️pirydoksyna,

✔️kwas pantotenowy,

✔️witamina D,

✔️witamina E,

✔️witamina K,

✔️kwas foliowy,

✔️rutyna,

✔️witamina C,

✔️cholina.

✅ Zawiera 22 aminokwasy (w tym egzogenne, czyli takie, których organizm człowieka nie jest w stanie sam wyprodukować),

Czy wiesz, że …❓❓❓

Pyłek pszczeli wielokrotnie i dokładnie analizowano pod względem składu, jednak nadal nie da się go zsyntetyzować w warunkach laboratoryjnych. Do dzisiaj nie udało się zidentyfikować wszystkich jego składników.

Ważne ‼️

🆘Pomimo wszystkich swoich cudownych właściwości pyłek kwiatowy nie może być stosowany przez wszystkich. U niektórych może on wywoływać poważną reakcję alergiczną, w tym duszności, pokrzywke czy obrzęk.

🆘Kategorycznie nie mogą go spożywać osoby, u których stwierdzono uczulenie pokarmowe na pyłek pszczeli.

I choć alergia na sam pyłek jest bardzo rzadka, to powinny na niego uważać także osoby uczulone na pyłki kwiatów, drzew i roślin. Najważniejsze, żeby przed podjęciem decyzji o przyjmowaniu go, osoby uczulone skonsultowały się z lekarzem.

🆘 Ponadto na pyłek pszczeli powinny uważać kobiety w ciazy. Istnieje obawa, że pyłek pszczeli ma działanie stymulujące macicę i w konsekwencji zagraża ciąży.

🆘 Pyłku nie powinny stosować osoby, u których stwierdzono: nowotwór gruczołu krokowego, ciężkie uszkodzenie nerek, czy skłonności do zaburzeń żołądkowo-jelitowych.

10 Blog Da Zdrowie

Data: 12.05.2019 19:14

Autor: FiligranowyGucio

Ciekawostki o pszczołach i miodzie

Na świecie istnieje około 20 000 gatunków pszczół. Większość z nich nie została jeszcze opisana, a więc liczba ta może być dużo większa.

Pszczoły miodne żyją w rojach. W jednym roju żyje około dwudziestu tysięcy pszczół choć zdarza się, że nawet do stu tysięcy. Jest wśród nich jedna królowa, setki trutni i tysiące robotnic.

Robotnice to samice, ale nie rozmnażają się. Królowa zapewnia potomstwo. Trutnie, to osobniki płci męskiej, nie posiadają żądeł.

Pszczoły porozumiewają się za pomocą tańców i wydawania dźwięków.

Taniec pszczoły jest zależny od kąta padania światła słonecznego.

Podczas lotu pszczoła wykonuje 350-435 ruchów skrzydłami na sekundę, czyli 11 400 razy na minutę.

Przeciętny zasięg lotu pszczół wynosi 3 km, a maksymalny może wynieść 10 km i więcej.

Pszczoły muszą odwiedzić około 4 milionów kwiatów, aby zebrać nektar na 1 kg miodu.

Podczas jednego "kursu" po nektar pszczoła odwiedza 50-100 kwiatów.

Pszczoła to jedyny owad, którego wytwarzaną dla siebie żywność jada człowiek.

Pszczoły wytwarzają miód w ten sam sposób od 150 milionów lat.

Miód to: 80% naturalnych cukrów, 18% wody, 2% składników mineralnych, witamin, protein i pyłku.

O tym jak wielką rolę spełniają pszczoły przy zapylaniu roślin może świadczyć fakt, że na zebranie 1 kg miodu odwiedzają prawie 8 500 000 kwiatów akacji, 4 200 000 kwiatów eksparcety lub 20 milionów kwiatów koniczyny.

W wielu krajach utrzymuje się pasieki wyłącznie w celu zapewnienia odpowiedniego zapylenia upraw. Miód jest bardzo cennym, ale dodatkowych „owocem” pracy pszczół.

Pszczoła robotnica może wyprodukować w swoim życiu miód w ilości 1/12 łyżeczki od herbaty.

Żeby wyprodukować 0,3 kg miodu, pszczoły muszą przelecieć 88 500 km i usiąść na 2 mln kwiatów

Przeciętna szybkość pszczoły to tylko 24 kilometry na godzinę.

Pszczoły nie rozpoznają koloru czerwonego.

Litr miodu waży od 1,38 do 1,45 kg.

W słoiku 0,9 l mieści się około 1,25 kg miodu.

Na 1 dcm kwadratowym obustronnie mieści się 750 komórek pszczelich.

Na 1 dcm obustronnie zasklepionego plastra mieści się 0,3 kg miodu.

Na jednej ramce może mieścić się aż 6 500 komórek

Do zbudowania 1 kg woszczyzny potrzeba 1,2 mln płytek

Pszczoły budują okrągłe cylindry. Dopiero po ogrzaniu do 40°C wosk zaczyna być płynnym i przybiera najbardziej energetycznie oszczędną formę sześciokąta.

Królowe pszczoły mogą żyć do 5 lat, składają około 3 000 jaj dziennie

Trutnie żyją 4-5 tygodni

Dojrzałość płciowa: matka 6 dni od wygryzienia, truteń 14 dni od wygryzienia

Królowa matka waży 0,17 – 0,2 g, pszczoła waży 0,1 g, a truteń 0, 24 g

Gotowe do unasiennienia królowe są zmuszane przez pszczoły do kilkukrotnych lotów godowych (2-5 km), na wys. 15-30 m są unasienniane przez 10-20 trutni. Po stosunku trutnie natychmiast umierają i spadają na ziemię.

http://www.noteckiemiody.pl/o-miodzie-i-pszczolach-ciekawostki.html

#przyroda #pszczoly

Data: 11.05.2019 10:50

Autor: FiligranowyGucio

W Australii nawet pszczoły nie przepuszczą nikomu. Spośród 1500 występujących tam gatunków pszczół tylko dziesięć nie żądli! Masz niewielką szansę na to, że pszczółka, którą spotkasz po drugiej stronie globu, to spokojna producentka miodu. W Australii do szpitali trafia dwa razy więcej ofiar pogryzionych przez pszczoły i osy, niż tych dziabniętych przez węże. Wielu ludzi umiera z powodu anafilaksji.Zdjęcie w komentarzu.

Joemonter.org

#pszczoly #przyroda #australia