Biedronki i Anchois – pyszne przekąski na bagietce

Data: 01.11.2019 11:26

Autor: Fajerki

youtube.com

Tanie, szybkie i oryginalne przekąski, często podawane z napojami na przyjęciu lub uroczystej imprezie. Przekąski zadomowiły się na naszych stołach i są często serwowane z uwagi na bezproblemowe, szybkie przygotowanie. Pięknie wyglądają i nie tylko zdobią nasze stoły również są chętnie zjadane. Polecam do wypróbowania kolejnych smacznych przekąsek.

Sposób I:

– Bagietka

– ser śmietankowy paprykowy w plastrach

– liść szpinaku

– pomidor czarny

– oliwa z oliwek

– jajko ugotowane na twardo

– oliwki czarne

Pokrojoną bagietkę na centymetrowe kromki skrapiamy oliwą z oliwek, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 2-3 minuty. Po wyjęciu z piekarnika na każdą kromkę układamy plaster serka śmietankowego, liść szpinaku, plaster jajka. Z pomidora wycinamy biedronkę, kładziemy na jajko, oliwkę przecinamy na pół dołączmy do pomidora. Majonezem robimy oczy biedronki.

Sposób II:

– bagietka

– pomidory koktajlowe

– ogórek konserwowy

– anchois

– świeży koper

– jajko ugotowane na twardo

– serek śmietankowy czosnkowy

Pokrojoną bagietkę na centymetrowe kromki skrapiamy oliwą z oliwek, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 2-3 minuty. Po wyjęciu z piekarnika każdą kromkę smarujemy delikatnie serkiem czosnkowym. Pomidory kroimy w plasterki i układamy po plasterku po bokach bagietki. Pocięte jajko w plastry kładziemy po środku, na górę układamy ćwiartkę ogórka konserwowego zawiniętego w anchois. Pod anchois wkładamy gałązkę koperku.

Sposób III:

– bagietka

– oliwki czarne

– czerwone porzeczki

– serek śmietankowy

– anchois rolls

Pokrojoną bagietkę na centymetrowe kromki skrapiamy oliwą z oliwek, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 2-3 minuty. Po wyjęciu z piekarnika delikatnie smarujemy serkiem śmietankowym, na środek bagietki za pomocą tylki robimy rozetę z serka śmietankowego. W środek rozety wkładamy po jednym anchois rolls. Oliwki kroimy w pierścienie. Po bokach rozety układamy po jednym oliwkowym pierścieniu do którego wkładamy porzeczkę czerwoną.

Smacznego.

#kuchnia #gotujzlurkerem #gotowanie #przekaski