Pizza Margherita kończy 131 lat, ale jej sprzedaż spadła o 50%

Data: 20.06.2020 22:08

Autor: ziemianin

ansa.it

#aktualnosci #codziennaprasowka #informacje #wiadomosci #pizza #PizzaMargherita #kuchnia #jedzenie #rocznica

Gorzkie urodziny “świętuje” pizza Margherita, która ma już 131 lat. Sprzedaż spadła o prawie o połowę z powodu pandemii koronawirusa oraz długiego okresu zamknięcia, który sprawił, że ​​ich efekty są odczuwalne nawet w pierwszej fazie ponownego otwarcia. Narażając przyszłość 63 tysięcy pizzerii i około 200 tysięcy pracowników. Tak wynika z analizy stowarzyszenia rolników Coldiretti.

wymagany włoski lub tlumacz

Pizza Margherita kończy 131 lat, ale jej sprzedaż spadła o 50%

Pizza Margherita – historia

Coldiretti chciało hucznie uczcić tę wyjątkową rocznicę, ale byłoby to niewłaściwe z powodu pandemii koronawirusa. Organizacja rolnicza przypominała za to okoliczności narodzin najsłynniejszej pizzy na ziemi. Było to w czerwcu 1889 roku, Kiedy listem szef działu usług stołowych Real Casa Camillo Galli wezwał szefa kuchni Raffaele Esposito z pizzerii Brandi do Palazzo di Capodimonte, letniej rezydencji rodziny królewskiej, aby poprosić go o przygotowanie słynnej pizzy na Cześć Jej Wysokości, Królowej Margherity.

Tak narodziła się najbardziej znana z neapolitańskich pizz, zwieńczona pomidorami, mozzarellą z mleka krowiego, świeżą bazylią, solą i olejem – pizza Margherita.

Kluczowy dzień dla włoskiej gastronomii: od tego czasu, jak informuje Coldiretti , obrót pizzą na świecie przekroczył 100 miliardów euro, potwierdzając się jako skarb Made in Italy i symbol sukcesu diety śródziemnomorskiej.

Nieprzypadkowo UNESCO w 2017 roku ogłosiło sztukę pizzerii jako niematerialne dziedzictwo ludzkości. Przez 131 lat życia pizza Margherita nie zmieniła swojego smaku.

Pizza Margherita – kryzys wywołany pandemią koronawirusa

Pierwsza faza zagrożenia koronawirusem, zgodnie z analizą Coldiretti, doprowadziła do spowolnienia produkcji we Włoszech. W okresie przed Covid-19, tylko we Włoszech, wypiekano około 8 milionów sztuk pizzy przy użyciu 200 milionów kilogramów mąki, 225 milionów kilogramów mozzarelli, 30 milionów litrów oliwy z oliwek i 260 milionów litrów sos pomidorowego. .

Według Coldiretti koronawirus praktycznie zmniejszył sprzedaż o połowę , co zagraża przyszłości 63 000 pizzerii i około 200 000 pracowników. Organizacja podkreśliła, że ​​po pierwszych otwarciach wielu uciekło się najpierw do dostawy do domu, a następnie na wynos, aby nie przegapić symbolu Made in Italy. Na przykład w Neapolu po ponownym otwarciu dostarczono 60 000 sztuk pizzy w jeden wieczór z czego większość stanowiła właśnie pizza Margherita.

Coldiretti, świętując urodziny pizzy Margherita, przypomniał również, że Amerykanie spożywają najwięcej pizzy na świecie, średnia dla Amerykanina wynosi 13 kg. Włosi prowadzą w Europie z 7,6 kg rocznie, przed Hiszpanami (4,3), Francuzami i Niemców (4,2), Brytyjczykami (4), przy Belgami (3,8), Portugalczykami (3.6 ) i Austriakami, którzy przy 3,3 kg pizzy na mieszkańca rocznie zamykają ranking.

Biorąc pod uwagę wszystkie trudności związane z pandemią koronawirusa, rok 2020 jest historycznym rokiem dla pizzy: Associazione Verace Pizza Napoletana dała zielone światło dla korzystania z piekarnika elektrycznego, rejestrując go w Rejestrze Kwalifikowanych Dostawców. Dlatego prawdziwa neapolitańska pizza Margherita może być również przygotowywana z piekarnika elektrycznego.

Pizza Corona – Jak można było dopuścić do powstania tego spotu!?

Data: 05.05.2020 20:40

Autor: ziemianin

swiatrolnika.info

#aktualnosci #codziennaprasowka #informacje #wiadomosci #wlochy #francja #pizza #jedzenie #ludzie

Pizza Corona – Jak można było dopuścić do powstania tego spotu!?

Nie oglądać w trakcie posiłku🤢Rzeczony spot reklamowy (Coronavirus, francuski satyryczny film o włoskiej pizzy „Corona”)

Pizza Corona – pod takim tytułem w jednym z francuskich programów telewizyjnych ukazał się spot mający obrzydzić Francuzom spożywanie włoskich produktów.

Tytuł to jednak nie wszystko…

Pizza Corona – o co chodzi?

Pizza Corona to tytuł spotu, który ukazał się w jednym z francuskich programów telewizyjnych. Chodzi o haniebnie sarkastyczne wykorzystanie włoskich barw narodowych i niesmaczną dyskredytację włoskich artykułów rolno-spożywczych. Spot, poza samą nazwą, swój obrazoburczy charakter oparł na postaci kucharza, który kaszle na pizzę. Dodatkowo zielona wydzielina, biała mozzarella i czerwone pomidory układają się we włoską flagę narodową. Spot promowało hasło: Oto pizza coronanowa włoska pizza, która obiegnie cały świat”. To szczególnie haniebne wobec sytuacji, w które znajdowały i znajdują się Włochy – jest to jedno z państw najbardziej dotkniętych pandemią koronawirusa. Dodatkowo włoscy rolnicy są jednymi z najbardziej dotkniętych skutkami pandemii koronawirusa, a Francja czołowym odbiorcą włoskich produktów rolno-spożywczych. Sprawa odbiła się szerokim echem w świecie dyplomacji.

Reklama oparta na nazwie Pizza Corona oburzyła Włochów.

Rozumiem satyrę, ale wyśmiewanie Włochów w ten sposób, w obliczu sytuacji zagrożenia koronawirusem, jest dla nas głębokim brakiem szacunku

– powiedział włoski minister spraw zagranicznych Luigi di Maio.

Rozumiem satyrę, ale wyśmiewanie Włochów w ten sposób, w obliczu sytuacji zagrożenia koronawirusem, jest dla nas głębokim brakiem szacunku

– dodał.

Podobnego zdania była włoska minister rolnictwa Teresa Bellanova, która nazwała spot haniebnym.

Na sprawę Pizza Corona zareagowali francuscy dyplomaci, którzy gorąco przepraszali Włochów za to niestosowne nadużycie. Przeprosiny w tej sprawie wystosowała także stacja, która wyemitowała spot.

Canal + przeprasza naszych włoskich przyjaciół za nadanie krótkiego spotu w bardzo złym guście, szczególnie w obecnym kontekście, poprzez karykaturalne odniesienie do Włoch w programie satyrycznym. Kontrowersyjny klip został już usunięty ze wszystkich powtórzeń i powtórzeń kanału. Canal + wysłał list z przeprosinami do włoskiego ambasadora w Paryżu

– czytamy w oświadczeniu stacji.

Data: 28.03.2020 21:38

Autor: Immortal_Emperor

Włoski przepis na pizze, który sam stosuje.

600g mąki włoskiej albo typ 00 (min. 12g białka na 100g mąki)

drożdże świeże 5g

sól 15g

oliwa z oliwek łyżka stołowa

woda szklanka ok. 300ml

Wyrabianie ręczne ciasta 10 min

Gdy ciasto jest już gotowe, przykrywamy je w naczyniu na 4 godz. żeby wyrosło. Następnie ciasto wkładamy do lodówki na 3 godz. W lodówce zabezpieczone ciasto można trzymać 3 dni, według Włochów nawet tydzień. Na 2 godz. przed pieczeniem wyciągamy ciasto z lodówki. Rozgrzewamy piekarnik na 250'c z termoobiegiem i pieczemy pizze 10 min. Pod koniec można przełączyć program na grilowanie na 3 min. To tyle jeżeli chodzi o ciasto, co do składników to dobieracie je według własnych upodobań smakowych. #gotujzlurkerem #pizza

Data: 01.03.2020 20:14

Autor: Immortal_Emperor

Od pewnego czasu nie robię już tak dobrej pizzy co kiedyś. Być może nie wkładam w to tyle serca co dawniej, albo zgubiła mnie rutyna. Postanowiłem to zmienić. Na Facebook-u trafiłem na grupę prawdziwych pasjonatów robienia pizzy, nazywa się ona "Klub Miłośników Pizzy". Jutro jadę szukać specjalnej włoskiej mąki, która jest podstawą doskonałego ciasta. Nie będę robił według własnego przepisu, a metodą prawdziwych mistrzów tej sztuki, mowa tutaj o włoskim sposobie przygotowania.

Polecam ten kanał https://www.youtube.com/channel/UChx19f1t5tFZEPAVvmHz6vg/videos

i stronę jego założyciela http://klubmilosnikowpizzy.pl/

#gotujzlurkerem #pizza

Data: 04.10.2019 20:37

Autor: LadacznicoOdporny

Daję #kod do Dominoss #pizza. W moim mieście podobno jest wujowa, ale może u Was jest lepsza. Kod z CDA. Zniżka -50%. Według okładki możecie zrobić zamówienie nawet do 30 pizz.

Kod w komentarzu pod spojlerem – coby wygłodniały plebs się nie pchał. Ewentualnie przynajmniej wszedł jak człowiek – po zalogowaniu ;)

Pizza serwowana w bochenku chleba + przepis

Data: 04.07.2019 18:04

Autor: ziemianin

youtube.com

#jedzenie #przepisy #pizza #chleb #foodporn #kuchnia

Dla tych co jeszcze nie jedli

Pizza serwowana w bochenku chleba + przepis

Składniki:

1 okrągły chlebek boule

1 miseczka sosu marinara

225 g świeżej mozzarelli

170 g pepperoni

½ cebuli (posiekanej)

½ miseczki bazylii

1 miseczka upieczonych kiełbasek (pokrojonych w kostkę)

1 zielona papryka (pokrojona)

1 miseczka startego sera (biały cheddar)

Przygotowanie:

  1. Podgrzej piekarnik do 180°C.

  2. Przekrój chlebek, odcinając jego górną część, a następnie usuń jego wnętrze.

  3. Spód wydrążonego pieczywa pokryj połową miseczki sosu marinara, a następnie wyłóż warstwą z połowy przygotowanej mozzarelli.

  4. Kolejne następujące po nich warstwy to pepperoni, cebula, bazylia, zielona papryka i pozostała część sosu marinara.

  5. Na wierzchniej warstwie rozłóż pozostałą mozzarellę i posyp połową startego wcześniej sera.

  6. Zakryj chlebek odciętą czapeczką.

  7. Owiń całość folią i przykryj czymś ciężkim na pół godziny.

  8. Usuń folię i posyp chlebek pozostałym serem.

  9. Piecz przez ok. 30 minut, dopóki ser nie osiągnie złocistej barwy.

  10. Pozostaw na 10 minut do schłodzenia, pokrój i poczęstuj swoich gości!

Mniam!