Ładna Chinka Liziqi znowu gotuje, tym razem smaczne potrawy z lotosu.

Data: 12.07.2019 21:22

Autor: ziemianin

youtube.com

#chiny #kuchnia #gotowanie #chinka #liziqi #ciekawostki #codziennaprasowka

Ładna Chinka Liziqi znowu gotuje, tym razem smaczne potrawy z lotosu.

To kolejny sezon kwitnienia dla lotosu. Znalazłam kwiaty lotosu, liście, kłącza i korzenie i zrobiłam kilka przyjemnych letnich potraw. Resztę korzeni lotosu wykorzystałam do przygotowania deseru dla mojej babci – lotoso w proszku ze słodkimi kwiatami i orzechami osmantusa. To, w połączeniu z łykiem herbaty lotosowej, sprawi, że będziesz tak szczęśliwy, że będziesz wzdychać o przemijalności lata.

Ładna Chinka robi lody jagodowe z mlekiem jajecznym

Data: 02.07.2019 21:55

Autor: ziemianin

youtube.com

#chiny #liziqi #przepisy #kuchnia #lody #LiziqiChannel #vblog #youtube

Ładna Chinka robi lody jagodowe z mlekiem jajecznym

Od końca wiosny do szczytu lata próbowałam innego sposobu zachowania świeżych owoców. Zwykle co roku robiłam staromodne popsicles (lodowe lizaki, lody na patyku). W tym roku zdecydowałam się zrobić różnego rodzaju pyszne, słodkie lody z jagodami, jajkiem i mlekiem. Ten przepis jest prosty i smaczny, ale jest za dużo cukru i energii. Starsi nie mogą jeść za dużo. A także ty! Odłóż lody!

Ładna Chinka Liziqi znowu coś gotuje.

Data: 24.05.2019 20:00

Autor: ziemianin

youtube.com

#Liziqi #Chiny #Syczuan #chinka #kuchnia #przepisy #rzemioslo

Ładna Chinka Liziqi znowu coś gotuje.

Zielone wino śliwkowe, zielona śliwka, solona zielona śliwka, chrupiąca śliwka, śliwkowe mięso, raz w roku, musi to zrobić!

Chińska vlogerka Liziqi, kręci piękne filmy z chińskimi przepisami w wiejskiej prowincji Syczuan, para się też rzemiosłem. Super relaksujące.

Naturalna, zdrowa żywności, którą pozyskuje i przygotowuje do spożycia Pani Liziqi, można powiedzieć z darów matki Ziemi.

Wystarczy sięgnąć po dary natury by odżywiać się zdrowo, zamiast faszerować się chemią zawartą w przetwarzanych produktach spożywczych oferowanych w sieciach supersklepów.

Oczywiście potrzebny jest wkład pracy, zbieranie, uprawa, zrobienie danego produktu czy potrawy, jednak uważam, że dla zdrowia i smaku warto.