Data: 14.07.2019 10:46

Autor: ziemianin

#kuchnia #kac #jedzenie

Gdy dręczy Cię kac, sięgnij po najbardziej wartościowe jedzenie na ziemi. Po jajka.

Jajecznica na szynce (przepis jeden z wielu)

Składniki:

4 jajka

łyżeczka masła

trzy plasterki tłustej szynki

2 pomidory

chleb tostowy lub bułka

sałata 

Metoda: Na kacu warto zrobić jajecznicę, tak by nie odstraszała zbyt jednorodną konsystencją. Zacznij od wbicia trzech jajek do kubka. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Wrzuć pokrojoną w kostkę szynkę. Odczekaj chwilę, aż zacznie podskakiwać. Dodaj masło, a gdy się roztopi, wlej jajka. Nie mieszaj. Poczekaj, aż białka zaczną się ścinać i dopiero wtedy powoli zacznij mieszać – powoli. Dzięki temu jajecznica będzie miała apetyczny, biało- -żółty kolor.

Dlaczego? Jajka są lekkostrawne, zawierają dużo białka i cysteinę, która pomaga pozbyć się rozłożonego alkoholu. Bułka zapewni węglowodany, których Ci brakuje. Pomidor i sałata uzupełnią minerały.

Smacznego!