To koniec wielkiej wyżerki w hotelach. Obfite bufety przejdą do historii

Data: 17.07.2019 21:07

Autor: piotre94

fly4free.pl

700 kilogramów – tyle jedzenia wyrzuca tygodniowo jeden z warszawskich hoteli. Marnotrawstwo to główny powód, dla których hotele na całym świecie będą zmieniać nasze przyzwyczajenia – z pomocą obserwacji, nowoczesnych technologii i… sztucznej inteligencji. #ludzie #jedzenie #technologia

Tak przygotowywane są posiłki na pokładach linii Emirates

Data: 15.07.2019 23:52

Autor: SantoSubitoViaUSB

businessinsider.com.pl

Firma Emirates Flight Catering z siedzibą w Dubaju przygotowuje rocznie 110 milionów posiłków na pokłady samolotów. Ten największy na świecie obiekt gastronomiczny pracuje 24 godziny na dobę przez cały tydzień. Przygotowuje się tam każdą przekąskę, desery i dania główne, które spożywa rocznie 55 milionów pasażerów. W 2018 roku pasażerowie linii Emirates zjedli 72 miliony bułek, 60 ton truskawek, 18,7 ton łososia i 1 360 ton ziemniaków.

#swiat #linie #lotnicze #emirates #posilek #jedzenie #podroze #samoloty

Data: 14.07.2019 10:46

Autor: ziemianin

#kuchnia #kac #jedzenie

Gdy dręczy Cię kac, sięgnij po najbardziej wartościowe jedzenie na ziemi. Po jajka.

Jajecznica na szynce (przepis jeden z wielu)

Składniki:

4 jajka

łyżeczka masła

trzy plasterki tłustej szynki

2 pomidory

chleb tostowy lub bułka

sałata 

Metoda: Na kacu warto zrobić jajecznicę, tak by nie odstraszała zbyt jednorodną konsystencją. Zacznij od wbicia trzech jajek do kubka. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Wrzuć pokrojoną w kostkę szynkę. Odczekaj chwilę, aż zacznie podskakiwać. Dodaj masło, a gdy się roztopi, wlej jajka. Nie mieszaj. Poczekaj, aż białka zaczną się ścinać i dopiero wtedy powoli zacznij mieszać – powoli. Dzięki temu jajecznica będzie miała apetyczny, biało- -żółty kolor.

Dlaczego? Jajka są lekkostrawne, zawierają dużo białka i cysteinę, która pomaga pozbyć się rozłożonego alkoholu. Bułka zapewni węglowodany, których Ci brakuje. Pomidor i sałata uzupełnią minerały.

Smacznego!

Niesprzedany posiłek będzie można kupić za jedną trzecią ceny. Too Good To Go wchodzi do Polski

Data: 10.07.2019 22:47

Autor: piotre94

wirtualnemedia.pl

W Polsce zadebiutowała duńska aplikacja Too Good To Go. Za jej pośrednictwem będzie można kupować jedzenie, którego nie udało się sprzedać w ciągu dnia knajpom czy hotelom. Twórcy liczą, że dzięki aplikacji uda się zmniejszyć skalę marnotrawstwa żywności, które powoduje zmiany klimatyczne. #polska #jedzenie #technologia #android #ios #togoodtogo

Data: 10.07.2019 19:18

Autor: reflex1

Pierwszy raz będę gotował zupę cebulową. Z tym że z pewnymi modyfikacjami. W oryginale jest ona z grzankami, ale że nie lubię rozliczonych grzanek w zupie, to zamienię je na ziemniaki pokrojone w kostkę. I zrobię ją na boczku. Mam nadzieję, że będzie zjadliwa.

Etap pierwszy: karmelizowanej cebuli na maśle i oliwie.

#jedzenie

Glutaminian monosodowy - powstrzymuje demencję?

Data: 07.07.2019 22:37

Autor: ziemianin

menshealth.pl

#codziennaprasowka #nauka #ciekawostki #wiadomosci #jedzenie #chiny

Glutaminian monosodowy – powstrzymuje demencję?

Nareszcie wiemy, dlaczego Chiny rozwijają się w takim kosmicznym tempie. To przez ichnie jedzenie.

Chińskie jedzenie to nie jest coś, co powinno się jeść codziennie. Ale ma też kilka zalet, przynajmniej tak twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Tottori w Japonii. Według nowych badań glutaminian monosodowy (MSG), kluczowy składnik chińskiej żywności, może odgrywać rolę w powstrzymywaniu demencji, a badani, którzy zjedli taką potrawkę, wykazali zauważalną poprawę pamięci.

Chociaż nie jest jasne, dlaczego tak się dzieje, niektórzy naukowcy sugerują, że aktywuje on hipokamp (obszar mózgu odpowiedzialny za pamięć), podczas gdy inni uważają, że poprawia absorbcję cynku, który pomaga w naprawie uszkodzonych komórek mózgowych. Jeśli ten fakt zostanie potwierdzony w dalszych badaniach, może przyczynić się do powstrzymania epidemii demencji.

Pizza serwowana w bochenku chleba + przepis

Data: 04.07.2019 18:04

Autor: ziemianin

youtube.com

#jedzenie #przepisy #pizza #chleb #foodporn #kuchnia

Dla tych co jeszcze nie jedli

Pizza serwowana w bochenku chleba + przepis

Składniki:

1 okrągły chlebek boule

1 miseczka sosu marinara

225 g świeżej mozzarelli

170 g pepperoni

½ cebuli (posiekanej)

½ miseczki bazylii

1 miseczka upieczonych kiełbasek (pokrojonych w kostkę)

1 zielona papryka (pokrojona)

1 miseczka startego sera (biały cheddar)

Przygotowanie:

  1. Podgrzej piekarnik do 180°C.

  2. Przekrój chlebek, odcinając jego górną część, a następnie usuń jego wnętrze.

  3. Spód wydrążonego pieczywa pokryj połową miseczki sosu marinara, a następnie wyłóż warstwą z połowy przygotowanej mozzarelli.

  4. Kolejne następujące po nich warstwy to pepperoni, cebula, bazylia, zielona papryka i pozostała część sosu marinara.

  5. Na wierzchniej warstwie rozłóż pozostałą mozzarellę i posyp połową startego wcześniej sera.

  6. Zakryj chlebek odciętą czapeczką.

  7. Owiń całość folią i przykryj czymś ciężkim na pół godziny.

  8. Usuń folię i posyp chlebek pozostałym serem.

  9. Piecz przez ok. 30 minut, dopóki ser nie osiągnie złocistej barwy.

  10. Pozostaw na 10 minut do schłodzenia, pokrój i poczęstuj swoich gości!

Mniam!

Data: 04.07.2019 11:23

Autor: FiligranowyGucio

Wydawnictwo Pasieka_Fb

‼🐝‼Glifosat będzie zakazany w Austrii‼🐝‼Do tej pory duże ograniczenia w stosowaniu glifosatu były wprowadzone w Holandii, Belgii, Włoszech i Francji. Natomiast całkowity zakaz używania tego środka chwastobójczego przegłosowano wczoraj w parlamencie austriackim. Projekt ustawy trafi do wyższej izby austriackiego parlamentu czyli Rady Związkowej. Jeśli zostanie zatwierdzony (i podpisany przez prezydenta), glifosat całkowicie zniknie z rynku tego kraju.

https://pasieka24.pl/index.php/pl-pl/aktualnosci/wiadomosci-ze-swiata/2108-glifosat-zakazany-w-austrii?fbclid=IwAR3j9FdM1sNo0GHHooKfKv5Zs_JzuWJqV2lj2D2hvMhqQmhclnRkcGLamLs

#zdrowie #przyroda #jedzenie #ludzie #austria

Domowe lody truskawkowo-jogurtowe

Data: 22.06.2019 14:48

Autor: Fajerki

youtube.com

Proste domowe lody truskawkowo-śmietanowe na letnie upały i nie tylko. Kilka składników i mało wysiłku, mamy pyszne lody. Już nie musimy biegać do sklepu i doszukiwać się czy są tam owoce czy tylko aromat owoców. Sami robiąc wiemy z czego robimy i co dodajemy, bez ulepszaczy, konserwantów, aromatów.

– 500g truskawek

– 100g cukru (lub mniej jeśli owoce są mocno słodkie)

– 500ml jogurtu naturalnego

– łyżka soku z cytryny

Truskawki umyć, odszypułkować, przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażalnika na ok. 1 h.

“Podmrożone” truskawki zmiksować na mus z cukrem i sokiem z cytryny. Jogurt wymieszać z truskawkami.

Masę przelać do pojemnika, zamrażać ok. 4-5 godzin (w trakcie mrożenia lody zamieszać 5-6 razy).

Smacznego. ʕ•ᴥ•ʔ

#kuchnia #przepisy #jedzenie #gotowanie #lody #lato

Kuchnia Maltańska – czego spróbować w czasie pobytu na Malcie?

Data: 18.06.2019 13:05

Autor: AvantaR

80dni.pl

Malta z racji specyficznego położenia oraz swojej historii zawsze była pod wpływami wielu krajów. Bliskość Włoch, a szczególnie Sycylii (oddalonej o zaledwie 80 kilometrów) – widać w kuchni maltańskiej przede wszystkim w postaci makaronów oraz typowo sycylijskich deserów. Z tytułu historii i wpływów politycznych na Malcie zagościły dania w stylu brytyjskim – różnego rodzaju steki oraz ryba w panierce z frytkami, czyli fish’n’chips. Licznie wykorzystywane owoce morza, oliwki czy kapary skojarzą nam się z typową kuchnią śródziemnomorską. To sprawia, iż kuchnia maltańska jest prawdziwym tyglem kulinarnym! Zapraszam Was do krótkiej listy specjałów, których warto spróbować będąc na wyspach Archipelagu Maltańskiego. Uwaga, będzie dość tłusto i ciężkostrawne!

#podroze #jedzenie #malta

Smak dzieciństwa – Proziaki – sodowe chlebki z Podkarpacia

Data: 12.06.2019 16:05

Autor: Fajerki

youtube.com

“Proziaki, chleb sodowy – placki mączne z dodatkiem “prozy” (sody oczyszczonej) pochodzące z Podkarpacia, znane też w innych częściach Polski”, tak podaje Wikipedia. Moja babcia pochodzi z lubelskiego i czasami przebywając u niej na wakacjach, też robiła takie “proziaki”. Piekła na piecu, układała na fajerkach, smak pamiętam do dziś. Zastanawiam się czy na pewno proziaki pochodzą z Podkarpacia. W gruncie rzeczy nie jest ważne skąd pochodzą – ważne że są dobre. Polecam wypróbowanie tego przepisu

Składniki:

– 500 g mąki pszennej

– 2 małe jajka lub 1 duże

– 250 ml kefiru

– pół łyżeczki soli

– 1 łyżeczka sody

– 1 łyżeczka cukru

Wszystkie składniki wymieszać, następnie zagnieść na jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość 1,5 – 2cm, wykrawać krążki, zostawić na ok 30 minut do wyrośnięcia. Patelnię lekko rozgrzać, układać placki i opiekać z obu stron na rumiano. Można zjadać na ciepło, zimno, z dżemem lub masłem.

Smacznego. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#kuchnia #gotowanie #przepisy #gotujzlurkerem #jedzenie #kuchnia

Data: 24.05.2019 14:12

Autor: Zaybatzu

Miałem potężne zgagi wieczorem. (po treningu i podczas leżenia w łóżku)

Unikałem solenia potraw "bo niezdrowo".

Pomyślałem sobie a ciul posolę sobie jedzonko raz, drugi, trzeci zobaczymy co będzie.

I wiecie co? Zgagi zniknęły.

#zdrowie #jedzenie #zgaga

Tort z różą na Dzień Matki

Data: 23.05.2019 08:35

Autor: Fajerki

youtube.com

Tort z różą na Dzień Matki

Na ręce matek przekazuję ten tort z różą, aby życie upływało słodko usłane różami (ale bez kolców).

Niech ta dekoracja będzie inspiracją dla Was. :)

Składniki na biszkopt:

– Jajka – 6 szt.

– Mąka – 1 szklanka

– Cukier – 1 szklanka

– Kakao – 2 łyżki

Ciasto możemy przygotować na dwa sposoby:

  1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z 3/4 szklani cukru, żółtka z 1/3 szklanki cukru, łączymy ubite składniki razem, delikatnie mieszamy. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę i przesiane kakao, mieszamy do połączenia składników.

  2. Całe jajka ubijamy do puszystości z cukrem, łączymy z przesianą mąką i kakao.

Przelewamy do formy na dnie której wykładamy papier do pieczenia, boków formy nie smarujemy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 45 minut. Po wystudzeniu delikatnie objeżdżamy formę nożem aby oddzielić biszkopt od formy i wyjmujemy na paterę. Dowolnie dekorujemy.

Składniki na krem:

– 400ml śmietany kremówki 36%

– 2 łyżki cukru pudru

– fix do śmietany op.

Śmietanę ubijamy z cukrem, pod koniec dodajemy fix. Uzyskamy puszysty i delikatny biały krem śmietanowy. Aby uzyskać krem kolorowy użyjmy barwników w żelu lub proszku.

Smacznego.

#kuchnia #jedzenie #gotowanie #dzienmatki #dekoracja

Dekoracja tortu sznurkiem - prostsze niż myślisz ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

Data: 21.05.2019 21:35

Autor: Fajerki

youtube.com

Szybka dekoracja tortu za pomocą sznurka. Jakie to proste i piękne.

Potrzebujemy sznurek (2 krótsze i jeden dłuższy), barwniki spożywcze i tort.

Barwniki mogą być dowolne kolory, tu musimy użyć swojej wyobraźni.

W jednej miseczce żółty, w drugiej czerwony i trzeciej zielony.

Kawałek długiego sznurka zanurzamy w kolorze żółtym, kawałek w czerwonym i resztę sznurka w zielonym.

Przenosimy na tort, układamy zygzakiem (pokazane na filmie) i delikatnie sznurek ściągamy. Tak powstały piękne kwiaty. Jeszcze tylko drobna kosmetyka i piękny tort gotowy.

#kuchnia #jedzenie #dekoracja #ozdoby #ciasto

Prawie połowa testowanego miodu zawiera głównie syrop ryżowy...

Data: 21.05.2019 13:50

Autor: FiligranowyGucio

healthyfoodhouse.com

Z pomocą nowej metody testowania naukowcy odkryli, że prawie połowa miodu sprzedawanego w Australii jest rozcieńczana przy użyciu tanich substancji słodzących, takich jak syrop ryżowy, pszenny i buraczany.

Przetestowano 28 próbek miodu pobranych ze sklepów spożywczych w renomowanym laboratorium w Niemczech i stwierdzono, że 12 z nich to głównie jakaś forma taniego syropu cukrowego, a nie miodu. Jednak najstraszniejsze w tym wszystkim jest to, że wszystkie te produkty przeszły oficjalne rządowe testy czystości.

Najwyraźniej producenci miodu zdobyli większe umiejętności w lotach pod kontrolą radaru, podczas gdy oficjalne, akceptowane na całym świecie testy są w stanie wykryć miód zafałszowany tylko cukrem trzcinowym i kukurydzianym.

Jednak najnowsza technologia testowania miodu, znana jako jądrowy rezonans magnetyczny, jest w stanie wykryć również inne tanie substancje słodzące w miodzie.

Laboratorium Quality Services International w Niemczech zostało zlecone przez australijskiego ogrodnika Roberta Costę do przeprowadzenia obu rodzajów testów, a wszystkie próbki przeszły oficjalny rządowy test cukru C4, podczas gdy tylko 14 z nich przeszło testy NMR.

Według dietetyka molekularnego Emmy Beckett z Uniwersytetu w Newcastle, nowsze substytuty, takie jak ryż, pszenica i syropy buraczane, pochodzą z roślin C3 i nie mogą być pobrane za pomocą testów cukrowych C4.

Ludzie zaczęli stosować bardziej wyrafinowane metody wytwarzania zafałszowanego miodu, dlatego też istnieje potrzeba przeprowadzenia bardziej kompleksowych testów, takich jak NMR.

Ponadto, naukowcy w 2018 roku odkryli dodatkowe 27 procent innych australijskich marek miodu, które zostały podlane cukrem trzcinowym lub syropem kukurydzianym. Marki te zawierały miód obcy, zazwyczaj z Chin, zmieszany z nimi, a nie w 100% miód australijski.

Problem ten jest jeszcze poważniejszy w Stanach Zjednoczonych, ponieważ nie istnieją żadne standardy i testy czystości miodu.

Analiza laboratoryjna z 2011 roku wykazała, że 76% miodu sprzedawanego w Stanach Zjednoczonych nie zawierało pyłku, co wskazuje, że pochodzi on nielegalnie z Chin i zawiera tanie substancje słodzące i nielegalne antybiotyki.

Mark Jensen, prezes American Honey Producers Association, wyjaśnił, że całkowita utrata pyłku jest wynikiem ultrafiltracji, która obniża jakość produktu. Głównym celem takiego procesu filtracji jest ukrycie jego pochodzenia, jak w prawie wszystkich przypadkach, produkt został przywieziony z Chin.

Jednak rzecznik prasowy FDA Tamara Ward stwierdził, że FDA nie uważa miodu "ultrafiltrowanego" za miód. Aby mieć pewność, że Twój miód jest prawdziwy, zawsze wybieraj miód surowy, niefiltrowany, który często jest oznaczony jako miód organiczny.

Niezmieniony rodzaj miodu może pomóc w czerpaniu korzyści z tego naturalnego cudu. Surowy miód jest wysoce odżywczy i posiada silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.

Jedna uncja surowego, niefiltrowanego miodu zawiera około 20 witamin, 18 aminokwasów, 16 minerałów oraz liczne antyoksydanty i fitoskładniki. Jest bogatym źródłem B2, B3, B5, B6, C, magnezu, potasu, wapnia, chloru sodu, siarki i fosforanu.

#miod #pszczoly #jedzenie #przyroda

Data: 20.05.2019 15:51

Autor: reflex1

Całkiem przypadkowo udało mi się poznać polskiego masarza, mieszkającego w Szwajcarii i mającego dostęp do wędzarni we Francji (w Szwajcarii ten typ wędzenia jest zakazany).

I właśnie odebrałem pierwszą partię kiełbasy. Zaraz robię chleb (właściwie maszyna) i będę się zajadał.

#jedzenie

Czekoladowy biszkopt który zawsze się udaje

Data: 19.05.2019 20:14

Autor: Fajerki

youtube.com

Przepis jest niesamowicie smaczny, porowaty, super czekoladowy biszkopt, który nie pozostawi nikogo obojętnym.

Ø = 16-18 cm (można również 20-22 cm, wszystko zależy od żądanej wysokości ciasta).

Biszkopt jest podstawą większości ciast, ciastek, deserów. Dlatego bardzo ważne jest posiadanie udanego przepisu na pieczenie, zgodnie z którym zawsze będziesz mieć udany biszkopt.

Składniki:

– Jajka – 6 szt.

– Mąka – 1 szklanka

– Cukier – 1 szklanka

– Kakao – 2 łyżki

Ciasto możemy przygotować na dwa sposoby:

  1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z 3/4 szklani cukru, żółtka z 1/3 szklanki cukru, łączymy ubite składniki razem, delikatnie mieszamy. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę i przesiane kakao, mieszamy do połączenia składników.

  2. Całe jajka ubijamy do puszystości z cukrem, łączymy z przesianą mąką i kakao.

Przelewamy do formy na dnie której wykładamy papier do pieczenia, boków formy nie smarujemy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 45 minut. Po wystudzeniu delikatnie objeżdżamy formę nożem aby oddzielić biszkopt od formy i wyjmujemy na paterę. Dowolnie dekorujemy.

Smacznego. ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

#jedzenie #gotowanie #kuchnia #przepisy #gotujzlurkiem

Data: 16.05.2019 19:57

Autor: turtelian

Dawno nic nie napisałem i pewnie niektórzy myśleli że tag #turteliancontent umar, ale nie on żyje tylko leniwie :D

Jako że było bardzo dużo europy wschodniej to….

Dziś ‘odwiedzimy’ maroko, a konkretnie marakesz w raz z okolicznymi atrakcjami. Sam marakesz o ile jest dośc ciekawym miastem to starczy na jakieś 3-4 dni zwiedzania, natomiast wycieczki w okoliczne atrakcje trochu wydłużą czas jaki polecam spędzić w maroku. Około 10 dni wydaje się być idealnym rozwiązaniem. Najlepszym systemem, moim zdaniem jest 1 dzień marakesz -1 wycieczka (najczesciej jednodniowe, ale o tym później)- 1 dzień marakesz-1 wycieczka i tak w kolko . Ja w maroko byłem na początku grudnia i w sumie polecam ten termin, panuje wtedy tam „wiosenna” pogoda, a już jest podobno po za sezonem więc ceny noclegów niższe i pewnie mniej tłoczno.

W maroku nocowałem w „medynie” wynajmując apartament przez airbnb, co również polecam. Mieszkamy w centrum, wśród miejscowych codziennie przechodzimyuliczkami pelnymi straganów co pozwala poczuć klimat tego miejsca. Obawiam się że nocując w hotelu mogło by być inaczej.

Atrakcje w samym marakeszu można polecieć po liście gugla czy innego tripadvisora, jest ich na tyle mało i na tyle blisko siebie że zwiedzimy wszystkie w kilka dni. Wstęp do większości jest albo darmowy albo dośc tani. O ile pamiętam to drogi był jedynie Jardin Majorelle – ogród główny. Bilet do reszty jeśli mnie pamięc nie myli kosztował do 5zł.

Główną atrakcją marakeszu jest plac Dżama AL Fana, jeśli będziemy nocować w medynie to codziennie będziemy nim chodzić, rankiem po za świetnymi świerzowyciskanymi sokami ( w mega cenach zwłaszcza pomarańczowy kosztował około 2,50 za duży kubek)raczej nie dzieje się tam nic ciekawego, natomiast wieczorem plac zaczyna tętnić życiem. Zdjęcia z ptakami,wężami czy małpami. Pokazy tańca, akrobatyki oraz pełno straganów z badziewiem. A dookoła pełno knajp i kawiarni. Taki krakowski rynek w wersji arabskiej.

https://imgur.com/a/3yJNxOT

Kolejną atrakcją a właściwie atrakcjami bo wrzucam je do jednego wora są El badi i Bahia Palace, oraz Nekropolia Sadytów. Wrzucam je do jednego wora bo w sumie głównie ogląda się tam głównie ichniejszą architekture. Ciekawe miejsca warte zobaczenia, sporo pięknych mozaiek i mini ogrodów. Zresztą zerknijcie sami:

https://imgur.com/a/Tnd5Xi9

Jeśli już mówimy o archtekturze, również wartę odwiedzenia jest muzeum marakeszu, sam budynek jest czymś w rodzaju pałacu. Nawet nie wiem czy nie zrobił na mnie najlepszego wrażenia z wszystkich budynków tego typu. A w dodatku mamy tam do zobaczenia trochu muzealnego badziewia.

https://imgur.com/a/6SXwZTl

Polecanym do zwiedzenia miejscem jest Meczet księgarzy, niestety w 2017r jak byłem w maroko obowiązywało jakieś gówno prawo że do meczetów mogą wchodzić tylko muzułmanie, więc obok meczetu i jego charakterystycznej wieży będzie nam tylko przejść i to pewnie niejednokrotnie bo mieści się ona w centrum.

Ostatnimi miejscami które warto odwiedzić są ogrody a konkretnie wspomniany już Jarden Majorelle oraz ukryta perełka czyli secret garden. Ten pierwszy jest typowo turystyczny, jest w min ogrom różnej często wysokiej rośliności. Momentami czułem się jak w dżungli. Sporo sadzawek i ławeczek do tego małe muzeum i większe muzeum sant lauren w którym nie byłem bo jeszcze mnie nie pojebało żeby płacić za taki badziew :D. Natomiast secret garden urzekł mnie swoją kompozycją i połączeniem natury z architekturą super miejsce do nacieszenia oka i odsapnięcia na chwile.

https://imgur.com/a/aWRMzwc

Restauracje i streetfood.

Generalnie jedzenie w maroko jest dośc smaczne, szczególnie jeśli zaufamy dobrze ocenianym knajpom. Nie ma jakiegoś szczególnego dania lub knajpy którą móglbym polecić, jadłem w kilku wszędzie było smacznie. Droższe serwowały ciekawsze jedzenie, tańsze częściej szły w znane potrawy typu tajjiny w różnych wersjach, kanapki czy naleśniki. Jedyną rzecza którą trzeba spróbować to rewelacyjne swierzowyciskane soki na głównym placu. Dzień zaczynałem zawsze od takiego soczku 

Co do obsługi nie można narzekać, mili, dosyć szybcy, staraja się jak mogą. Jeśli rozmawiasz po francusku dogadasz się bez problemu, angielski czasem drobne zgrzyty ale też nie powinno być problemów(sam gadałem po angielsku i przeżyłem).

Ciekawostką jest to, że w wielu knajpach znajdziemy do kupienia coś takiego jak Menu, czyli nic innego jak przystawka+obiad+deser. Każdą rzecz wybieramy sobie z listy.

Co do cen, powiedziałbym że są jakieś 20% tańsze niż w PL, oczywiście sporo zależy od konkretnego produktu jak i lokalu. Zresztą w zdjęciach są zdjęcia kart jak i paragonu z knajpy jeśli ktoś byłby bardzo ciekawy.

Jako ciekawostke dodam, że w wielu lepszych knajpach kupimy alkohol. W hotelach podobno też nie ma z tym problemu. Inna sprawa że podobno jest w powalonych cenach.

Natomiast jako że produkcja haszyszu jest legalna(dopiero handel jest przestępstwem) to takowy chyba można kupić bez problemu. Parę razy podchodziły do mnie łebki pytając „hasiś hasiś”, ale zlewałem to. W jednej knajpie widziałem jak kelner albo handlował albo odbierał porcje dla kogoś, więc pewnie po prośbie by nie odmówił. Co do jakości i cen nie wypowiem się bo po prostu nie próbowałem.

Co do streetfoodu, oprócz wspomnianych soków i słodyczy(które były naprawdę spoko zwłaszcza baklawy) to odradzam. Kupilem jakieś drożdżówki z mięsem w różnych wersjach- wszystkie wylądowały w koszu.

https://imgur.com/a/q9P7xuX

Internet: Co do internetu polecam na lotnisku wziąć starter jednej z lokalnych sieci, niestety wymagane będzie nasze zdjęcie i dane. Nie pamiętam za ile dokładnie ale pamiętam że na 10 dni internet wyszedł jakieś śmieczne pieniądze z przedziału 20-30zł.

Transport :

Po marakeszu poruszałem się pieszo, wszystko jest w samym centrum. Jedynie z Lotniska wziałem taryfę (zmowa cenowa kazda kosztuje 100 dh jeśli dobrze pamiętam) ale podobno można bez problemu pojechać autobusem. Jeśli brać taksówke polecam z kimś się na nią zrzucić  ja tak robiłem przez co wyszła mnie połowe ceny.

Co do podróży po za marakesz wszystko opisze w poście im poświęconym.

Co kupić/pamiątki:

Tutaj jest kilka problemów i porad zarazem. Za pamiątkami polecam rozglądać się w ostatni dzień, a wcześniej nawet nie spoglądać na stragany. To jedyny sposób by mieć święty spokój, udawaj że nie rozumiesz jak wołają w wielu językach(również po polsku ! za darmo ! zobacz!) żeby tylko cię przyciągnąć. Sam jak mnie zaczepili a od mojego hosta chyba wiedzieli że z polski jestem, udawałem ruska xD, po dwóch dniach usłyszałem tylko „posmotrij” (popatrz !). Naszczęscie po 2-3 dniach olewania ich miałem spokój.

Druga sprawa trzeba niemal wszędzie się targować. Kupiłem ładny kamyczek, cena wyjściowa:300dh. Cena kupna około 30 dh. Wszytskie pamiątki które były negocjowalne kupowałem za około 10-20% wyjściowej ceny. Niejednokrotnie już odchodziłem bo nie chciał opóścić i wtedy wołali że ok sprzedane xD Cyrk jak w brajanie z nazaretu.

https://www.youtube.com/watch?v=L1uuEv-GaJc

Kolejną sprawą jest to że od białego za wszystko będą oczekiwać kasy, więc jeśli ktoś chce ci pokazać drogę mów żeby spierdalał bo później będzie chciał kase i będzie agresywny. Zrobisz zdjęcie wężu z daleka przybiegnie do ciebie że należy się hajs. Próbują doić białych na czym i gdzie się da.

Co do bezpieczeństwa ciężko mi się wypowiadać, jeśli nie szukasz wrażeń nie prowokujesz i jestes dzikiem jak ja to nie było nawet cienia zagrożenia czy niebezpieczeństwa. A mieszkałem w medynie więc łaziłem bocznymi uliczkami nawet w nocy.

To w końcu, co warto kupić ? w zalewie turbo badziewia jaki sprzedają ciężko znaleźć coś ciekawego. Najciekawsze są chyba geody (takie kamyczki z kryształami w środku patrz tutej taką kupiłem : https://imgur.com/a/wbLlfjl ) problem taki że teoretycznie nie powinno się wywozić minerałów, mi się udało bez problemów i ukrywania. Ale czy do ciebie się nie dowalą nie wiadomo. Najwyżej ci pewnie je wyrzucą.

Polecam również tradycyjne magnesy na lodówkę, opakowania na papierosy z wielbłądziej skóry. I drobne figurki/skrzyneczki z drewna/kości. Taki typowy handmade.

To by było na tyle, jeśli gawiedź będzie chciała kontynuacji na temat wycieczek z marakeszu o których wspominałem to takowy wpis się pojawi. Imo warto 

Jeśli o czym zapomniałem to sorki ale piszę to niemalże z palca bez sprawdzania zbytniego 

@BeoWulf , @kosmitolog #marrakesz #maroko #podroze #turteliancontent #kuchnia #jedzenie #zdjecia

Wiosenna tarta z rabarbarem - piękna i smaczna :)

Data: 15.05.2019 19:36

Autor: Fajerki

youtube.com

Pyszna, lekko kwaskowata, miejscami słodka i w dodatku krucha – wiosenna tarta z rabarbarem. Jest naprawdę smaczna, w dodatku łatwo się ją robi.

Rabarbar to niesamowita roślina! Jego jadalną częścią jest łodyga, a liście uważane są za trujące. Z punktu widzenia botaniki jest to warzywo, ale przepisy na potrawy z rabarbarem są najczęściej spotykane w sekcjach deserów i słodkich wypieków.

Proponuję smaczną tartę z rabarbarem.

Składniki:

Ciasto:

– 300g mąki pszennej (typ 500)

– 100g cukru pudru

– szczypta soli

– 1 jajko + żółtko

– 150g masła

– cukier waniliowy

dodatkowo:

– 300-400g rabarbaru

Z podanych składników zagnieść ciasto (masło przed dodaniem posiekać) i wstawić je na 30 minut do lodówki.

Formę na tatrę o średnicy 22-28cm wysmarować dokładnie masłem. Podsypując trochę mąką, rozwałkować ciasto na okrąg i wyłożyć formę na tartę, robiąc brzeg.

Ciasto w blaszce ponakłuwać widelcem i wstawić je do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni na funkcji góra-dół przez około 12 minut. Piekłam na środkowej półce piekarnika.

W między czasie umyć i wysuszyć rabarbar, pociąć na równe paseczki pod kątem. Układać na podpieczone ciasto.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut.

Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem z odrobiną cynamonu.

Smacznego.

#kuchnia #przepisy #gotowanie #jedzenie #rabarbar

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Data: 13.05.2019 22:27

Autor: Fajerki

youtube.com

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Sezon rabarbarowy trwa, warto więc skorzystać z dobrodziejstw natury.

Składniki na ciasto drożdżowe:

– 500g mąki pszennej

– 30g świeżych drożdży (lub 8g suszonych)

– 100g masła

– 80g cukru

– 150ml mleka

– 2 jajka

– szczypta soli

– cukier waniliowy

Dodatkowo:

– 500g rabarbaru

– 1-2 łyżek cukru

Podstawowy przepis na kruszonkę:

– 200 g mąki

– 100 g masła

– 100 g cukru pudru

Przygotowanie ciasta drożdżowego:

Mąkę przesiewamy do miski, na środku robimy wgłębienie i wlewamy ciepłe mleko, trochę cukru i drożdże. Lekko mieszamy z mąką ( brzegi mąki mają być suche) i odstawiamy do rośnięcia. Gdy rozczyn wyrósł, wbijamy 2 jajka, wsypujemy resztę cukru, cukru waniliowego, szczyptę soli i roztopione masło. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem. Wyrabiamy do momentu aż będzie się odrywać od rąk lub odchodzić od brzegów miksera. Ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 60-90 minut lub wstawiamy do piekarnika z funkcją “wyrastanie ciasta”. Gdy podwoi swoją objętość jeszcze raz chwilę zagniatamy i przekładamy do formy. Na górę ciasta układamy pokrojony rabarbar, posypujemy cukrem i kruszonką.

Kruszonka:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy masło (masło najlepiej wyciągnąć z lodówki ok. 20 minut przed wyrabianiem kruszonki) i dokładnie wyrabiamy aż powstaną grudki z ciasta.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30-35 minut. Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

#kuchnia #przepisy #jedzenie #gotujzlurkerem #rabarbar

Data: 07.05.2019 13:49

Autor: FiligranowyGucio

Moringa

Moringa olejodajna (Moringa oleifera) znana jest również pod nazwą drzewa chrzanowego, a to z uwagi na charakterystyczny smak korzeni, podobny właśnie do smaku chrzanu. Bywa nazywana także "drzewem długiego życia" lub "cudownym drzewem", ponieważ uchodzi za roślinę niezwykle wartościową i zdrową. Nie bez przyczyny została zaliczona do grupy superżywności – czyli tzw. superfoods. Czy rzeczywiście jest tego warta? Z pewnością znają ją doskonale zwolenniczki zdrowego odżywiania oraz dbania o siebie naturalnymi kosmetykami z wyciągami z egzotycznych roślin. A czy powinni ją poznać wszyscy?

http://www.medonet.pl/zdrowie,moringa---wlasciwosci--zastosowanie--przeciwwskazania,artykul,1728826.html

#zdrowie #jedzenie #rosliny #natura

Cztery sposoby dekoracji sałatki warzywnej

Data: 17.04.2019 08:22

Autor: Fajerki

youtu.be

Święta Wielkanocne są najbardziej oczekiwane i radosne. W tym dniu nasza dusza jest wypełniona najmilszymi uczuciami. Wszędzie słychać życzenia, na stole są Wielkanocne ciasta, piękne pisanki i smakołyki. Wymieniamy kolorowe jajka jako symbol życia. Dla takich chwil warto zadbać o wystrój świątecznego stołu, dlatego przygotowałam 4 sposoby dekoracji sałatki warzywnej. Dania powinny być nie tylko smaczne ale i pięknie wyglądać.

Sposób 1:

– łodyżki kopru świeżego

– pomidory koktajlowe czerwone i żółtego

– oliwki czarne

– majonez

Łodyżki kopru układamy na sałatkę, pomidorki kroimy w cienkie plasterki, układamy w kwiatek, na środek kładziemy plasterek oliwki i wypełniamy majonezem.

Sposób 2:

– 3 jajka ugotowane na twardo

– świeża papryka

– oliwki

– jajko przepiórki

– majonez

Białko oddzielamy od żółtek, ścieramy na tarce na średnich oczkach. Sałatkę rozdzielamy majonezem na pół. Na jedną rozkładamy starte białka, u góry rozkładamy starte żółtko. Z jajka przepiórki wycinamy oczy, ozdabiamy oliwką. Grzywę i dziobek wycinamy z papryki czerwonej.

Sposób 3:

– groszek konserwowy

– świeża lub gotowana marchew

– oliwki czarne

– 2 pomidorki koktajlowe (żółte lub czerwone)

– kilka ziaren kukurydzy konserwowej

– majonez

Na środek układamy szlaczek z kukurydzy i pokrojonej w poprzek oliwki – wypełnionej ziarnami kukurydzy. Z obu stron oddzielamy majonezem i wypełniamy startą marchewką. Pomidorek kroimy wzdłuż ( nie do końca) rozkładamy jak wachlarz, układamy na końcach po obu stronach sałatki.

Sposób 4:

– szczypiorek

– oliwki czarne

– pieczarki świeże lub z octu

– majonez

Z majonezu formujemy drzewo. Szczypiorek siekamy na drobno, układamy na drzewo – imitacja liści.

Pieczarki kroimy wzdłuż, układamy pod drzewem, wykańczamy siekanym szczypiorkiem.

Smacznego :)

#przepisy #jedzenie #wielkanoc #kuchnia

Data: 05.04.2019 20:00

Autor: Alojz

Muszę wam się do czegoś przyznać.Jestem " melomanem " jeśli chodzi o czosnek i cebulę .Są to dla mnie podstawowe warzywa, czy sałatka czy do kiełbasy musi być albo jedno albo drugie.Cebule jadam jak jabłko ,no dobra nie do końca, bo bez skóry.Ale skonsumowanie średniej wielkości cebuli do chleba i na przykład dwóch sztuk kiełbasy, jest dla mnie niemal musem.

Taka praktyka nie ułatwia mi zycia, często słyszę komentarze " o znowu jadłeś cebulę ,znowu jadłeś czosnek " Co najlepsze takie komentarze prawie zawsze padają od palaczy, którzy śmierdzą kipami.

Czy też są tu melomani tych jakże zdrowych warzyw ?

#warzywa #cebula #czosnek #jedzenie