Glistnik – roślina ta jest prawdziwym „darem niebios” dla osób cierpiących na te choroby

Data: 15.06.2020 13:49

Autor: ziemianin

pl.wikipedia.org

#aktualnosci #codziennaprasowka #informacje #wiadomosci #zdrowie #glistnik #glistnik #jaskolczeziele #nalewkazglistnika #naparzglistnika #odwarzglistnika #olejzglistnika #sokzglistnika #natura #rosliny #zdrowie

Glistnik, czyli jaskółcze ziele, od lat stosowany jest jako domowa metoda leczenia kurzajek, jednak sok z glistnika można wykorzystać nie tylko na dolegliwości skórne, ale i pić na problemy z trawieniem czy na bóle miesiączkowe.

Glistnik – roślina ta jest prawdziwym „darem niebios” dla osób cierpiących na te choroby

Glistnik jaskółcze ziele jest powszechnie znany ze swoich właściwości leczniczych.

Korzenie, ziele, owoce, liście kwiaty i sok rośliny mogą być wykorzystywane do celów leczniczych. Najlepiej je zbierać pod koniec maja – do połowy czerwca.

Kto z nas nie zna tej rośliny? Prawdopodobnie próbowałeś lub słyszałeś, że sok z glistnika jest wykorzystywany w leczeniu kurzajek.

W końcu inna nazwa tej rośliny to brodawka lub ziele od brodawek. U niektórych nalewka z glistnika pomogła pozbyć się brodawczaków – łagodnych guzów na skórze.

Glistnik składa się z:

witaminy A i C;

kwasów organicznych;

saponiny;

flawonoidów i alkaloidów.

Roślina ta ma wiele przydatnych właściwości:

właściwości przeciwzapalne;

przyspiesza gojenie się ran;

właściwości przeciwskurczowe;

właściwości kojące;

właściwości moczopędne;

właściwości przeciwnowotworowe.

Oto kilka sposobów na glistnik, które możesz zrobić w domu:

Odwar z glistnika

Sposób użycia: zewnętrzny, wewnątrz

Zastosuj: w przypadku egzemy, łuszczycy, zapalenia skóry oraz gdy chcesz się uspokoić i mieć dobry sen

Przygotowanie: 1 łyżkę posiekanych świeżych lub suszonych ziół zalej szklanką zimnej wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez minutę. Następnie przecedź. Tak przygotowany odwar można pić 3 razy dziennie 1-2 łyżki stołowe.

Wykorzystanie:

przetrzyj dotknięty obszar powstałym odwarem;

możesz dodać do kąpieli;

stosuj do płukania jamy ustnej w przypadku zapalenia jamy ustnej i kandydozy;

spożywaj 1-2 łyżki stołowe 3 razy dziennie, aby się uspokoić.

Napar z glistnika

Sposób użycia: wewnątrz

Najlepiej stosować w przypadku takich chorób, jak:

zapalenie wątroby;

zapalenie pęcherzyka żółciowego;

choroby trzustki;

polipy narządów wewnętrznych;

gruźlica;

zapalnie żołądka, zapalenie jelita grubego;

choroby ginekologiczne;

nowotwór;

zmiany grzybicze narządów wewnętrznych;

padaczka;

paraliż;

nerwice.

Przygotowanie: do szklanki dodaj łyżeczkę posiekanych ziół, zalej wrzącą wodą i zaparzaj przez 20 minut. Spożywaj 20 minut przed posiłkiem 3 razy dziennie. Rozpocznij leczenie od 1 łyżeczki. Stopniowo zwiększaj dawkę do maksymalnie 1 łyżki. I uważnie słuchaj swojego ciała.

Sok z glistnika

Sposób użycia: zewnętrzny

Zastosuj: do leczenia brodawczaków, brodawek, suchych modzeli, wysypki opryszczkowej, grzybiczych zmian skórnych, łuszczycy.

Przygotowanie: nanieś sok delikatnie tylko na brodawkę, brodawczaka, płytkę łuszczycy lub opryszczkę. Unikaj kontaktu z czystą skórą.

Smaruj dotknięty obszar na ciele 2-3 razy dziennie. Po kilku dniach skóra powinna zostać oczyszczona. Przed zabiegiem wykonaj test: nasmaruj skórę po wewnętrznej stronie nadgarstka niewielką ilością soku z glistnika.

Nalewka z glistnika z wódką

Sposób użycia: wewnątrz

Przygotowanie: umyj glistnik, wysusz go, pokrój na małe kawałki, a następnie włóż do szklanego słoja w proporcji 1:5, czyli 1/5 słoika zapełnij ziołem i zalej alkoholem, które ma 50-60 stopni – tak 3/4 słoika, nie musi być do pełna. Zakręć i odstaw na 7-14 dni w ciemne miejsce. Warto codziennie potrząsnąć słoikiem.

Dawkowanie: 2 razy po 5 ml dziennie.

Olej z glistnika

Sposób użycia: zewnętrznie

Zastosuj: na wypryski, skazę, trądzik, obrzęk, łuszczycę, łojotok, gruźlicę skóry, toczeń rumieniowaty, brodawki.

Przygotowanie: Umieść ziele glistnika w szklanym słoju i napełnij dowolnym olejem roślinnym (najlepiej migdałowym lub brzoskwiniowym). Olej powinien całkowicie zakrywać roślinę.

Trzymaj słoik w ciemnym miejscu przez 7 dni, a następnie odcedź.

Pomimo wielu zalet glistnika, należy pamiętać, że tak roślina jest trująca, więc nie powinny jej spożywać osoby:

z padaczką;

z niedociśnieniem;

z jaskrą,

z astmą oskrzelową;

z chorobami wątroby;

zaburzeniami psychicznymi;

kobiety w ciąży;

Zioło nie powinno być stosowane w leczeniu schorzeń u małych dzieci i u kobiet w ciąży. Podczas spożywania produktów na bazie glistnika należy przestrzegać dokładnych dawek. Pozwoli to uniknąć zatrucia toksycznymi substancjami.

Takie objawy wystąpią, jeśli przedawkujesz i ciężko się zatrujesz:

ciągłe pragnienie;

ból głowy i brzucha;

wymiotowanie;

biegunka;

zawroty głowy;

omdlenia, a czasem nawet halucynacje;

senność.

Jeśli wystąpią te objawy, należy natychmiast przerwać przyjmowanie leku, przepłukać żołądek i wezwać lekarza.

Do leczenia glistnika użyj jego nadziemnej części, która jest zbierana podczas kwitnienia. Glistnik stosuje się w postaci wywarów, naparów, olejków czy nalewek z wódki.