Ardanowski: Nasz cydr jest doskonały. Czas na polski calvados!

Data: 28.10.2019 11:43

Autor: ziemianin

gov.pl

#codziennaprasowka #informacje #wiadomosci #swiatrolnika #cydr #jablka #rolnictwo

Jeszcze w wakacje media rynkowe informowały, że Polska aspirowała do miana potęgi w produkcji trunku z naszych jabłek. Sprzedaż cydru jednak gwałtownie spada. Czy idzie lepsze?

Ardanowski: Nasz cydr jest doskonały. Czas na polski calvados!

"Jestem absolutnie przekonany, że Polska, kraj o bardzo dużej produkcji jabłek pozostanie znaczącym graczem na tym rynku"

– powiedział dziś minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski podczas konferencji pt. „Polskie jabłka i cydr – nowe wyzwanie”.

Pomimo to, liczba sprzedawanego cydru spada w porównaniu z rokiem ubiegłym.

Minister Ardanowski duże partie owoców tzw. przemysłowych widziałby najchętniej zagospodarowane na wiele sposobów, m.in. na soki, koncentrat, mus, pulpę czy też przerobione na cydr.

"Każda z tych dróg powinna być wykorzystana, a dołożyłbym do tego także produkcję wysokoprocentowego alkoholu typu calvados"

– podkreślił minister Jan Krzysztof Ardanowski.

Minister Ardanowski potwierdził, że produkujemy i chcemy produkować wyroby najwyższej jakości. Dotyczy to również cydru.

"Jakość naszego cydru jest zdecydowanie wyższa, choćby ze względu na obowiązujące u nas normy"

Dziś światowy dzień jabłka. Polska jest największym producentem tych owoców w Europie

Data: 28.09.2019 09:50

Autor: ziemianin

#codziennaprasowka #informacje #wiadomosci #zywnosc #jablka #Polska #rolnictwo #ciekawostki

Polska jest największym producentem jabłek w Europie. Mimo to spożycie tych owoców w Polsce spada. W 2014 r. przeciętnie rocznie zjadaliśmy 14 kg jabłek, a w 2017 r. – już 12 kg.

[Dziś światowy dzień jabłka. Polska jest największym producentem tych owoców w Europie]()

Światowy Dzień Jabłka – to dla polskich sadowników szczególny dzień do świętowania, co czwarte jabłko na europejskich stołach pochodzi z naszego kraju – przypomniała dyrektor biura Stowarzyszenie Sady Grójeckie Magdalena Wrotek-Figarska.

Polska jest największym producentem jabłek w Europie. W tym roku GUS wstępnie oszacował zbiory na ok. 3 mln ton, tj. o ok. 25 proc. mniej od rekordowej produkcji jabłek w roku 2018. W sezonie 2018/2019 eksport tych owoców oceniono na 1 mln 440-1 mln 450 tys. ton. Polska jest też jednym z największych producentów i eksporterów koncentratu jabłkowego. Mimo to spożycie jabłek w Polsce spada. W 2014 r. przeciętnie rocznie zjadaliśmy 14 kg tych owoców, a w 2017 r. – już 12 kg.

Grójecczyzna zagłębiem sadownictwa

Znaczącym zagłębiem sadownictwa w Polsce jest Grójecczyzna. Tradycje sadownicze mają tutaj ponad 500 lat, a jabłka z tego rejonu – jako jedne z nielicznych produktów w Polsce – mogą poszczycić unijnym znakiem jakości czyli certyfikatem Chronione Oznaczenie Geograficzne.

Tradycje sadownicze sięgają czasów królowej Bony, która w XVI wieku otrzymała w tej części kraju ogromne połacie ziemi i przeznaczyła je na plantację drzew owocowych, w szczególności jabłoni. Przez kolejne stulecia jabłka coraz częściej znajdowały się na polskich stołach, ale też zasłynęły na całym kontynencie. Obecnie w okolicach Grójca, gdzie jest intensywna produkcja jabłek, pochodzi 40 proc. wszystkich krajowych zbiorów tych owoców.

Marka "grójeckie jabłka" odnosi się do 27 odmian jabłek, spośród których najważniejsze to: Gala, Jonagold, Golden Delicious, Red Jonaprince oraz Ligol. Swoje wyjątkowe walory "jabłka grójeckie" zawdzięczają unikalnym warunkom glebowym oraz klimatycznym tego regionu, gdzie panuje szczególny mikroklimat, odznaczający się niskimi temperaturami w nocy, w okresie poprzedzającym zbiór owoców.

O wyjątkowym smaku tych jabłek decyduje ich charakterystyczna kwasowość (wyższa średnio o 5 proc. niż u jabłek tej samej odmiany, pochodzących z innych regionów) oraz bardzo wyraźny rumieniec, wynikający z wyższej zawartości barwników pod skórką (głównie antocyjanów i karotenoidów).

Jak zaznaczyła dyrektor Magdalena Wrotek-Figarska, pod nazwą "jabłka grójeckie" są oferowane wyłącznie owoce klasy premium spełniające szczegółowe wymagania dotyczące wybarwienia, wielkości i jędrności miąższu. Wszystkie gospodarstwa, produkujące "jabłka grójeckie" są zobowiązane do przestrzegania zasad Integrowanej Produkcji (IP) lub standardu bezpieczeństwa żywności (GLOBALGAP).