Wielkanocna Babka makowo-białkowa

Data: 11.04.2019 19:26

Autor: Fajerki

youtube.com

Babka makowo-białkowa

Czasami zdarza się, że robimy coś z samych żółtek i nie wiemy co zrobić z białek. Jeżeli mam nadmiar białek, po prostu je mrożę, używam jeżeli potrzebuję samych białek. Drugim sposobem na wykorzystanie białek jest upieczenie ciasta. Jednym z wypróbowanych wypieków jest bardzo smaczna i pulchna babka makowo-białkowa. Polecam.

Składniki:

– 1 szk. maku

– 1 szk. mąki

– 1 szk. cukru pudru

– 1 szk. białek jaj

– kostka masła lub margaryny

– olejek migdałowy

– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wymieszać cukier, mąkę z proszkiem, wypłukany i wysuszony mak. Do utartego na puch masła dodać suche składniki i starannie połączyć. Następnie wlać olejek migdałowy, dodać ubitą na sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać. Przelać do formy. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, pieczemy ok. 50 minut, do suchego patyczka.

Smacznego. :)

#gotujzlurkerem #przepis #kuchnia #wielkanoc