Data: 28.07.2019 19:39

Autor: Gra_Melodia

Lurki mam pytanie natury filozoficznej!

Otóż mam sobie taki stary rożen jeszcze z czasów PRL (picrel). No i drogą dedukcji wpadłem na to, że mogę za jego pomocą zrobić sobie domowy kebab. Wybór padł na mięso wołowe i tutaj właśnie pojawia się mój problem. Zupełnie nie mam pojęcia, jakiej części krowy używa się do kebabu :( Może ktoś z was robił taki, albo po prostu wie? Halp

#pytanie #gotujzlurkerem

Data: 06.07.2019 14:30

Autor: Mak

Pstrąg z fasolą szparagową, kurkami, sosem z jeżyn i kurkami duszonymi w maśle oraz chipsem z sera grana padano.

Składniki:

-15 dag fasoli szparagowej

-20 jeżyn

-masło

-kurki 20 dag

-jeden spory filet pstrąga tęczowego

-cytryna

-sos sojowy

-cukier

-sól

-ser grana padano

Przepis:

trzy małe porcje, najlepiej podać wcześniej jakąś zupę, a potem coś na deser

-Zaczynam od pozbycia się łusek z pstrąga, wyciągnięcia ości i poporcjowania. Nacinam skórę ryby. Po tym wsadzam pstrąga spowrotem do lodówki.

-Daję 20 jeżyn do malutkiego garnuszka, 2 łyżeczki cukru i 6 łyżeczek sosu sojowego i podgrzewam aż wydzieli się sok. Dodaję 2-3 łyżeczki masła, można poeksperymentować z dodaniem mąki.

-Kroję fasolę szparagową na cztery części (ja miałem ją dosyć długą, z lidla). Podsmażam bardzo krótko fasolkę szparagową. Dodaję soli (tu dodajcie po prostu do swojego smaku), czubatą łyżkę miodu i trochę soku z cytryny (też do smaku). Później odcedzam i odkładam. Myję patelnię.

-trę ser grana padano, układam na formie z papierem do pieczenia małe kółka z sera i wstawaim do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na 6 minut. Po tym czasie wyjmuję i odstawiam aż wystygnie. Ściągam gotowe chipsy.

-Kurki duszę na maśle. Dodaję sok z połowy cytryny (żeby grzyby nie sczerniały) i dodaję soli. Odcedzam i odkładam. Nie myję patelni.

-Dodaję odrobinę oleju (musi być go naprawdę mało) i smażę na tym rybę aż skórka będzie chrupiąca. Przykrywam patelnię.

-Gotowe.

Sorry jeśli coś pominąłem.

Zakładam tag autorski. Bardzo długo myślałem nad nazwą ( ͡° ͜ʖ ͡°) – #gotujzmakiem

#gotujzlurkerem #gotowanie

Data: 28.06.2019 13:37

Autor: Mak

Dzisiaj u mnie udko kurczaka z jakby taką malutką roladą de volaille, sałatką ziemniaczaną z rzodkiewką i czerwoną cebulą, orzechach w nalewce od dziadka, serem roquefort i sosem pieczeniowym.

Straszny pierdolnik i brzydko wygląda, ale przynajmniej porcja duża.

Od dzisiaj gotuję prościej, bo duża ilość składników dodaje pracy i jak jest mała ilość składników to też jedzenie lepsze.

Jajecznica będzie w sobotę.

Jeszcze jedno pytanie, da się na lurkerze założyć tag autorski jak na wykopie?

#gotujzlurkerem #gotowanie

Data: 20.06.2019 14:58

Autor: Mak

Ziemniaki zostaw, ale mięsko zjedz ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Chcieliście coś prostego, to wrzucam schabowego. Tutaj porcja dla ojca, bo ja bym tyle nie zjadł. Ziemniaków trochę mało nałożyłem, ale to przez to że w ogóle mało ziemniaków wsadziłem do gotowania.

Powiedziałem że będę wołać, to wołam:

@Beowulf

@Macer

Otworzyć jakiś tag? Mam teraz na wakacjach czas i będę dużo gotował i najprawdopodobniej będę to tutaj wrzucał.

Co chcielibyście następne?

#gotowanie #gotujzlurkerem

Data: 16.06.2019 15:05

Autor: Jones

Wygląda jak gówno, a smakuje jeszcze lepiej ( ͡º ͜ʖ͡º)

Wiem że porcja jest minimalna, ale to dlatego że wcześniej byłem na mieście na burgerze.

I przestańcie szkalować moje obiady, bo mi się przykro robi. ( ͡° ʖ̯ ͡°) Lepiej powiedzcie mi co zrobić żeby były lepsze.

Zamiast tego możecie na przykład poszkalować neoliberałów( ͡° ͜ʖ ͡°)

#gotujzlurkerem #gotowanie

Smak dzieciństwa – Proziaki – sodowe chlebki z Podkarpacia

Data: 12.06.2019 16:05

Autor: Fajerki

youtube.com

“Proziaki, chleb sodowy – placki mączne z dodatkiem “prozy” (sody oczyszczonej) pochodzące z Podkarpacia, znane też w innych częściach Polski”, tak podaje Wikipedia. Moja babcia pochodzi z lubelskiego i czasami przebywając u niej na wakacjach, też robiła takie “proziaki”. Piekła na piecu, układała na fajerkach, smak pamiętam do dziś. Zastanawiam się czy na pewno proziaki pochodzą z Podkarpacia. W gruncie rzeczy nie jest ważne skąd pochodzą – ważne że są dobre. Polecam wypróbowanie tego przepisu

Składniki:

– 500 g mąki pszennej

– 2 małe jajka lub 1 duże

– 250 ml kefiru

– pół łyżeczki soli

– 1 łyżeczka sody

– 1 łyżeczka cukru

Wszystkie składniki wymieszać, następnie zagnieść na jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość 1,5 – 2cm, wykrawać krążki, zostawić na ok 30 minut do wyrośnięcia. Patelnię lekko rozgrzać, układać placki i opiekać z obu stron na rumiano. Można zjadać na ciepło, zimno, z dżemem lub masłem.

Smacznego. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#kuchnia #gotowanie #przepisy #gotujzlurkerem #jedzenie #kuchnia

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Data: 13.05.2019 22:27

Autor: Fajerki

youtube.com

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Sezon rabarbarowy trwa, warto więc skorzystać z dobrodziejstw natury.

Składniki na ciasto drożdżowe:

– 500g mąki pszennej

– 30g świeżych drożdży (lub 8g suszonych)

– 100g masła

– 80g cukru

– 150ml mleka

– 2 jajka

– szczypta soli

– cukier waniliowy

Dodatkowo:

– 500g rabarbaru

– 1-2 łyżek cukru

Podstawowy przepis na kruszonkę:

– 200 g mąki

– 100 g masła

– 100 g cukru pudru

Przygotowanie ciasta drożdżowego:

Mąkę przesiewamy do miski, na środku robimy wgłębienie i wlewamy ciepłe mleko, trochę cukru i drożdże. Lekko mieszamy z mąką ( brzegi mąki mają być suche) i odstawiamy do rośnięcia. Gdy rozczyn wyrósł, wbijamy 2 jajka, wsypujemy resztę cukru, cukru waniliowego, szczyptę soli i roztopione masło. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem. Wyrabiamy do momentu aż będzie się odrywać od rąk lub odchodzić od brzegów miksera. Ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 60-90 minut lub wstawiamy do piekarnika z funkcją “wyrastanie ciasta”. Gdy podwoi swoją objętość jeszcze raz chwilę zagniatamy i przekładamy do formy. Na górę ciasta układamy pokrojony rabarbar, posypujemy cukrem i kruszonką.

Kruszonka:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy masło (masło najlepiej wyciągnąć z lodówki ok. 20 minut przed wyrabianiem kruszonki) i dokładnie wyrabiamy aż powstaną grudki z ciasta.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30-35 minut. Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

#kuchnia #przepisy #jedzenie #gotujzlurkerem #rabarbar

Wielkanocna Babka makowo-białkowa

Data: 11.04.2019 19:26

Autor: Fajerki

youtube.com

Babka makowo-białkowa

Czasami zdarza się, że robimy coś z samych żółtek i nie wiemy co zrobić z białek. Jeżeli mam nadmiar białek, po prostu je mrożę, używam jeżeli potrzebuję samych białek. Drugim sposobem na wykorzystanie białek jest upieczenie ciasta. Jednym z wypróbowanych wypieków jest bardzo smaczna i pulchna babka makowo-białkowa. Polecam.

Składniki:

– 1 szk. maku

– 1 szk. mąki

– 1 szk. cukru pudru

– 1 szk. białek jaj

– kostka masła lub margaryny

– olejek migdałowy

– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wymieszać cukier, mąkę z proszkiem, wypłukany i wysuszony mak. Do utartego na puch masła dodać suche składniki i starannie połączyć. Następnie wlać olejek migdałowy, dodać ubitą na sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać. Przelać do formy. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, pieczemy ok. 50 minut, do suchego patyczka.

Smacznego. :)

#gotujzlurkerem #przepis #kuchnia #wielkanoc