Data: 16.11.2019 13:14

Autor: Lukmar

Śniadanie o 13. Tofucznica z pomidorami. Nie wiem czy to kwestia pomidorów czy że dałem troche za dużo oleju (inb4 tak wiem, to dlatego że dałem tofu zamiast jajek xD) ale straszny glut wyszedł. Dlatego miseczki. Nawet na plus bo dzięki nim wyglada jak sniadanie za 28 złotych w jakiejś fancy knajpie xd Nie miałem naturalnego tofu wiec dałem wędzone. Czuć różnice ale i tak jest git.

#gotujzlurkerem #kuchniaweganska

Biedronki i Anchois – pyszne przekąski na bagietce

Data: 01.11.2019 11:26

Autor: Fajerki

youtube.com

Tanie, szybkie i oryginalne przekąski, często podawane z napojami na przyjęciu lub uroczystej imprezie. Przekąski zadomowiły się na naszych stołach i są często serwowane z uwagi na bezproblemowe, szybkie przygotowanie. Pięknie wyglądają i nie tylko zdobią nasze stoły również są chętnie zjadane. Polecam do wypróbowania kolejnych smacznych przekąsek.

Sposób I:

– Bagietka

– ser śmietankowy paprykowy w plastrach

– liść szpinaku

– pomidor czarny

– oliwa z oliwek

– jajko ugotowane na twardo

– oliwki czarne

Pokrojoną bagietkę na centymetrowe kromki skrapiamy oliwą z oliwek, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 2-3 minuty. Po wyjęciu z piekarnika na każdą kromkę układamy plaster serka śmietankowego, liść szpinaku, plaster jajka. Z pomidora wycinamy biedronkę, kładziemy na jajko, oliwkę przecinamy na pół dołączmy do pomidora. Majonezem robimy oczy biedronki.

Sposób II:

– bagietka

– pomidory koktajlowe

– ogórek konserwowy

– anchois

– świeży koper

– jajko ugotowane na twardo

– serek śmietankowy czosnkowy

Pokrojoną bagietkę na centymetrowe kromki skrapiamy oliwą z oliwek, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 2-3 minuty. Po wyjęciu z piekarnika każdą kromkę smarujemy delikatnie serkiem czosnkowym. Pomidory kroimy w plasterki i układamy po plasterku po bokach bagietki. Pocięte jajko w plastry kładziemy po środku, na górę układamy ćwiartkę ogórka konserwowego zawiniętego w anchois. Pod anchois wkładamy gałązkę koperku.

Sposób III:

– bagietka

– oliwki czarne

– czerwone porzeczki

– serek śmietankowy

– anchois rolls

Pokrojoną bagietkę na centymetrowe kromki skrapiamy oliwą z oliwek, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 2-3 minuty. Po wyjęciu z piekarnika delikatnie smarujemy serkiem śmietankowym, na środek bagietki za pomocą tylki robimy rozetę z serka śmietankowego. W środek rozety wkładamy po jednym anchois rolls. Oliwki kroimy w pierścienie. Po bokach rozety układamy po jednym oliwkowym pierścieniu do którego wkładamy porzeczkę czerwoną.

Smacznego.

#kuchnia #gotujzlurkerem #gotowanie #przekaski

Puszyste ciasto śliwkowe pod bezową pierzynką - Szybki i łatwy przepis :)

Data: 05.10.2019 11:16

Autor: Fajerki

youtube.com

I'm back (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)

W sezonie śliwkowym moja rodzina domaga się ciasta ze śliwkami, zresztą kto go nie lubi. Niezwykłe ciasto ze śliwkami pod bezową pierzynką z kroplami rosy, zrobisz raz a domownicy będą się domagać ciągle. Ten deser ze śliwkami jest tak pyszny, że po prostu nie można się od niego oderwać. Ma trzy najważniejsze zalety: smaczne, proste i niedrogie! Wadą tego ciasta jest to, że szybko znika ze stołu.

Polecam wypróbowanie tego niezwykłego ciasta.

Do upieczenia formy kwadratowej o boku 26cm.

Ciasto:

– 600 g śliwek

– 8 żółtek jaj

– 110g mąki

– 100g cukru

– 50ml ciepłej wody

– 30g mąki ziemniaczanej

– 10g olej roślinny

– 8g cukier waniliowy

– 5g proszku do pieczenia

Beza:

– 6 białek (ok 140g)

– 140g cukru

– 30g mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Śliwki kroimy na pół, wyjmujemy pestki, odkładamy.

Do miksera wlewamy żółtka, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy na najwyższych obrotach 6-7 minut do momentu aż nie będzie wyczuwalny cukier. Wlewamy olej, miksujemy, po chwili wlewamy ciepłą wodę.

Łączymy mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiewamy do masy jajecznej – dalej mieszamy łopatką. Tak przygotowaną masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę ciasta układamy połówki śliwek skórką do dołu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 35 minut.

Pod koniec pieczenia ubijamy białka stopniowo dodając cukier, na końcu wsypujemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijamy.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy ubitymi białkami. Temperaturę zmniejszamy do 150 stopni, pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. W trakcie studzenia na powierzchni powstaje niezwykle dekoracyjny efekt rosy.

Smacznego ʕ•ᴥ•ʔ

#gotujzlurkerem #gotowanie #kuchnia #ciasto #sliwki

Data: 02.10.2019 17:14

Autor: ksajomi

Dzisiaj zrobiłem superancki kebab w chlebku pita.

Mięsko kurczak bo akat było w lodówce, przyprawiłem je po swojemu przyprawą do kebsa, papryką pikantną, kurkumą i zajebiste wyszlo.

Oprócz tego jeszcze pomidorka, ogórasa, pekinkę pociachałem.

Zrobiłem do tego jeszcze własny sos czosnkowy (4 ząbki czosnku, śmietana 18%, majonez, pieprz ziołowy, przyprawa do kebsa).

Zdjęcie sosiwa w komentarzu

Pyszne było ugułem

#gotujzlurkerem #gotujzlurkiem #zryjzlurkiem

Data: 28.09.2019 16:08

Autor: Gra_Melodia

Chwilę to zajęło, ale już jestem z przepisem :D @shadow Nie ma nic lepszego, niż jesienne pieczonki przy ognisku, ale jak pogoda nie dopisuje, można je też przyrządzić w domu bardzo łatwo.

Tak więc, do pieczonek/prażonek (ja mówię ziemniaki pieczone) potrzebujemy na 4 osoby:

– 2 kg dużych ziemniaków

– 4 marchewki

– 3-4 cebule

– 1 średni burak

– kiełbasa zwyczajna x2

– boczek wędzony ok. 30 dag

– sól, pieprz do smaku

Przyda się też nóż, obieraczka i garnek/naczynie żaroodporne.

1.Zaczynamy od oddzielenia skóry od boczku + wszystkiego tłustego i wykładamy dół naczynia

Opis

  1. Na to dajemy pierwszą warstwę ziemniaków pokrojonych w plastry, solimy i pieprzymy

Opis

  1. Następnie leci cebula, marchew, burak, kiełbasa i boczek co nam został po oddzieleniu (kształt czy grubość krojenia tych składników nie mają znaczenia)

Opis

  1. Znów przyprawiamy, ale delikatniej bo kiełbasa lubi być słona i przykrywamy warstwą ziemniaków (ja dodałem jeszcze papryki wędzonej)

Opis

  1. Warstwy można powtarzać wedle uznania, tylko już bez boczku :)

  2. Gotowe, wystarczy włożyć do piekarnika na ok 200 C i piec przez godzinę do miękkości marchewki :)

  3. W moich stronach tradycyjnie podaje się do tego, do picia żurek, polecam i pozdrawiam Gra_Melodia :)

#kuchnia #gotujzlurkerem

Data: 28.07.2019 19:39

Autor: Gra_Melodia

Lurki mam pytanie natury filozoficznej!

Otóż mam sobie taki stary rożen jeszcze z czasów PRL (picrel). No i drogą dedukcji wpadłem na to, że mogę za jego pomocą zrobić sobie domowy kebab. Wybór padł na mięso wołowe i tutaj właśnie pojawia się mój problem. Zupełnie nie mam pojęcia, jakiej części krowy używa się do kebabu :( Może ktoś z was robił taki, albo po prostu wie? Halp

#pytanie #gotujzlurkerem

Data: 06.07.2019 14:30

Autor: Mak

Pstrąg z fasolą szparagową, kurkami, sosem z jeżyn i kurkami duszonymi w maśle oraz chipsem z sera grana padano.

Składniki:

-15 dag fasoli szparagowej

-20 jeżyn

-masło

-kurki 20 dag

-jeden spory filet pstrąga tęczowego

-cytryna

-sos sojowy

-cukier

-sól

-ser grana padano

Przepis:

trzy małe porcje, najlepiej podać wcześniej jakąś zupę, a potem coś na deser

-Zaczynam od pozbycia się łusek z pstrąga, wyciągnięcia ości i poporcjowania. Nacinam skórę ryby. Po tym wsadzam pstrąga spowrotem do lodówki.

-Daję 20 jeżyn do malutkiego garnuszka, 2 łyżeczki cukru i 6 łyżeczek sosu sojowego i podgrzewam aż wydzieli się sok. Dodaję 2-3 łyżeczki masła, można poeksperymentować z dodaniem mąki.

-Kroję fasolę szparagową na cztery części (ja miałem ją dosyć długą, z lidla). Podsmażam bardzo krótko fasolkę szparagową. Dodaję soli (tu dodajcie po prostu do swojego smaku), czubatą łyżkę miodu i trochę soku z cytryny (też do smaku). Później odcedzam i odkładam. Myję patelnię.

-trę ser grana padano, układam na formie z papierem do pieczenia małe kółka z sera i wstawaim do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na 6 minut. Po tym czasie wyjmuję i odstawiam aż wystygnie. Ściągam gotowe chipsy.

-Kurki duszę na maśle. Dodaję sok z połowy cytryny (żeby grzyby nie sczerniały) i dodaję soli. Odcedzam i odkładam. Nie myję patelni.

-Dodaję odrobinę oleju (musi być go naprawdę mało) i smażę na tym rybę aż skórka będzie chrupiąca. Przykrywam patelnię.

-Gotowe.

Sorry jeśli coś pominąłem.

Zakładam tag autorski. Bardzo długo myślałem nad nazwą ( ͡° ͜ʖ ͡°) – #gotujzmakiem

#gotujzlurkerem #gotowanie

Data: 28.06.2019 13:37

Autor: Mak

Dzisiaj u mnie udko kurczaka z jakby taką malutką roladą de volaille, sałatką ziemniaczaną z rzodkiewką i czerwoną cebulą, orzechach w nalewce od dziadka, serem roquefort i sosem pieczeniowym.

Straszny pierdolnik i brzydko wygląda, ale przynajmniej porcja duża.

Od dzisiaj gotuję prościej, bo duża ilość składników dodaje pracy i jak jest mała ilość składników to też jedzenie lepsze.

Jajecznica będzie w sobotę.

Jeszcze jedno pytanie, da się na lurkerze założyć tag autorski jak na wykopie?

#gotujzlurkerem #gotowanie

Data: 20.06.2019 14:58

Autor: Mak

Ziemniaki zostaw, ale mięsko zjedz ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Chcieliście coś prostego, to wrzucam schabowego. Tutaj porcja dla ojca, bo ja bym tyle nie zjadł. Ziemniaków trochę mało nałożyłem, ale to przez to że w ogóle mało ziemniaków wsadziłem do gotowania.

Powiedziałem że będę wołać, to wołam:

@Beowulf

@Macer

Otworzyć jakiś tag? Mam teraz na wakacjach czas i będę dużo gotował i najprawdopodobniej będę to tutaj wrzucał.

Co chcielibyście następne?

#gotowanie #gotujzlurkerem

Data: 16.06.2019 15:05

Autor: Jones

Wygląda jak gówno, a smakuje jeszcze lepiej ( ͡º ͜ʖ͡º)

Wiem że porcja jest minimalna, ale to dlatego że wcześniej byłem na mieście na burgerze.

I przestańcie szkalować moje obiady, bo mi się przykro robi. ( ͡° ʖ̯ ͡°) Lepiej powiedzcie mi co zrobić żeby były lepsze.

Zamiast tego możecie na przykład poszkalować neoliberałów( ͡° ͜ʖ ͡°)

#gotujzlurkerem #gotowanie

Smak dzieciństwa – Proziaki – sodowe chlebki z Podkarpacia

Data: 12.06.2019 16:05

Autor: Fajerki

youtube.com

“Proziaki, chleb sodowy – placki mączne z dodatkiem “prozy” (sody oczyszczonej) pochodzące z Podkarpacia, znane też w innych częściach Polski”, tak podaje Wikipedia. Moja babcia pochodzi z lubelskiego i czasami przebywając u niej na wakacjach, też robiła takie “proziaki”. Piekła na piecu, układała na fajerkach, smak pamiętam do dziś. Zastanawiam się czy na pewno proziaki pochodzą z Podkarpacia. W gruncie rzeczy nie jest ważne skąd pochodzą – ważne że są dobre. Polecam wypróbowanie tego przepisu

Składniki:

– 500 g mąki pszennej

– 2 małe jajka lub 1 duże

– 250 ml kefiru

– pół łyżeczki soli

– 1 łyżeczka sody

– 1 łyżeczka cukru

Wszystkie składniki wymieszać, następnie zagnieść na jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość 1,5 – 2cm, wykrawać krążki, zostawić na ok 30 minut do wyrośnięcia. Patelnię lekko rozgrzać, układać placki i opiekać z obu stron na rumiano. Można zjadać na ciepło, zimno, z dżemem lub masłem.

Smacznego. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#kuchnia #gotowanie #przepisy #gotujzlurkerem #jedzenie #kuchnia

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Data: 13.05.2019 22:27

Autor: Fajerki

youtube.com

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Sezon rabarbarowy trwa, warto więc skorzystać z dobrodziejstw natury.

Składniki na ciasto drożdżowe:

– 500g mąki pszennej

– 30g świeżych drożdży (lub 8g suszonych)

– 100g masła

– 80g cukru

– 150ml mleka

– 2 jajka

– szczypta soli

– cukier waniliowy

Dodatkowo:

– 500g rabarbaru

– 1-2 łyżek cukru

Podstawowy przepis na kruszonkę:

– 200 g mąki

– 100 g masła

– 100 g cukru pudru

Przygotowanie ciasta drożdżowego:

Mąkę przesiewamy do miski, na środku robimy wgłębienie i wlewamy ciepłe mleko, trochę cukru i drożdże. Lekko mieszamy z mąką ( brzegi mąki mają być suche) i odstawiamy do rośnięcia. Gdy rozczyn wyrósł, wbijamy 2 jajka, wsypujemy resztę cukru, cukru waniliowego, szczyptę soli i roztopione masło. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem. Wyrabiamy do momentu aż będzie się odrywać od rąk lub odchodzić od brzegów miksera. Ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 60-90 minut lub wstawiamy do piekarnika z funkcją “wyrastanie ciasta”. Gdy podwoi swoją objętość jeszcze raz chwilę zagniatamy i przekładamy do formy. Na górę ciasta układamy pokrojony rabarbar, posypujemy cukrem i kruszonką.

Kruszonka:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy masło (masło najlepiej wyciągnąć z lodówki ok. 20 minut przed wyrabianiem kruszonki) i dokładnie wyrabiamy aż powstaną grudki z ciasta.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30-35 minut. Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

#kuchnia #przepisy #jedzenie #gotujzlurkerem #rabarbar

Wielkanocna Babka makowo-białkowa

Data: 11.04.2019 19:26

Autor: Fajerki

youtube.com

Babka makowo-białkowa

Czasami zdarza się, że robimy coś z samych żółtek i nie wiemy co zrobić z białek. Jeżeli mam nadmiar białek, po prostu je mrożę, używam jeżeli potrzebuję samych białek. Drugim sposobem na wykorzystanie białek jest upieczenie ciasta. Jednym z wypróbowanych wypieków jest bardzo smaczna i pulchna babka makowo-białkowa. Polecam.

Składniki:

– 1 szk. maku

– 1 szk. mąki

– 1 szk. cukru pudru

– 1 szk. białek jaj

– kostka masła lub margaryny

– olejek migdałowy

– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wymieszać cukier, mąkę z proszkiem, wypłukany i wysuszony mak. Do utartego na puch masła dodać suche składniki i starannie połączyć. Następnie wlać olejek migdałowy, dodać ubitą na sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać. Przelać do formy. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, pieczemy ok. 50 minut, do suchego patyczka.

Smacznego. :)

#gotujzlurkerem #przepis #kuchnia #wielkanoc