Data: 08.05.2020 22:48

Autor: Immortal_Emperor

Za połamanie wędki i stawianie oporu. Skazuje cię w imieniu Rzeczypospolitej Polskiej i upadającej Szwecji na smażenie.

Połowę zamroziłem. Po odwaleniu wielkiego łba i ucięciu ogona żeby zmieścił się na patelni został taki skwarek, i pomyśleć że miał 58cm. #wedkarstwo #gotujzlurkerem

Aktualizacja – W komentarzu już na talerzu.

Data: 11.04.2020 01:55

Autor: Ostry_Burrito

Idą Święta – jaja w majonezie, sałatki, pomidorki…

No i dobra. Ale, kto z Was Lukrecje i Lurki robi sam majonez?

Ja robię.

I to nie teraz, akurat mnie naszło – do tych jajec i sałatek. Robię tak po prostu – robię kiedy potrzebuję.

Z lenistwa trochę – bo nie chce mi się iść do sklepu. Z oszczędności trochę – bo wydaje mi się, że jest tańszy niż ten ze sklepu. I trochę dla tego, że wydaje mi się, że jest smaczniejszy od tego ze sklepu – ale to oczywiście subiektywne odczucie. Kto che to poniżej podaję przepis – z którego korzystam – na szybki, dobry domowy majonez.

Potrzebujemy:

– blender

– wąskie, wysokie naczynie – takie, aby kielich blendera się mieścił im ciaśniej, tym lepiej (myślcie co chcecie ( ͡° ͜ʖ ͡°) )

– jajko (całe – białko + żółtko)

– łyżeczka musztardy

– łyżka wyciśniętej cytryny (jak nie masz, to może być ocet)

– szczypta soli

– szczypta pieprzu

– olej – około 1 szklanka (zwykły, taki jaki masz akurat w domu)

Wszystko (oprócz oleju) rzucamy razem do naczynia, wkładamy blender i zaczynamy miksować powoli dolewając olej.

Nie przejmujemy się, że jest rzadko – lejemy powoli olej nie przestając blendować, poruszając blenderem góra-doł.

Po chwili majonez zacznie gęstnieć – jeszcze chwilkę lejemy olej i dalej blendujemy.

I tutaj tak naprawdę trzeba wyczuć moment – dolewamy po troszku olej, cały czas blendując, do momentu kiedy majonez już będzie gęsty. Poznacie, bo blender już nie będzie go miksował, tylko majonez będzie się mocno kleił. Jeśli majonez zrobił się zbyt gęsty, to dodajemy łyżkę ciepłej wody i blendujemy.

Jeśli majonez Waszym zdaniem jest za mało słony / pieprzny, to ja dodaję daną przyprawę, ale mieszam już porządnie łyżką – blender już tak gęstego majonezu dobrze nie przemiesza.

Jest jeszcze jeden sposób – dodajemy wszystko na raz do naczynia, wkładamy blender i miksujemy. Mnie niestety ten sposób dwa razy (na kilkanaście) zawiódł, i nie mam pojęcia dla czego majonez nie wyszedł. Dla tego powyżej bardziej "skomplikowany" przepis, ale działający :)

Smacznego!

#ostryburritocontent #gotujzlurkerem #kuchnia #przepisy #jedzenie #gotowanie #domowakuchnia #majonez #swieta

Data: 28.03.2020 21:38

Autor: Immortal_Emperor

Włoski przepis na pizze, który sam stosuje.

600g mąki włoskiej albo typ 00 (min. 12g białka na 100g mąki)

drożdże świeże 5g

sól 15g

oliwa z oliwek łyżka stołowa

woda szklanka ok. 300ml

Wyrabianie ręczne ciasta 10 min

Gdy ciasto jest już gotowe, przykrywamy je w naczyniu na 4 godz. żeby wyrosło. Następnie ciasto wkładamy do lodówki na 3 godz. W lodówce zabezpieczone ciasto można trzymać 3 dni, według Włochów nawet tydzień. Na 2 godz. przed pieczeniem wyciągamy ciasto z lodówki. Rozgrzewamy piekarnik na 250'c z termoobiegiem i pieczemy pizze 10 min. Pod koniec można przełączyć program na grilowanie na 3 min. To tyle jeżeli chodzi o ciasto, co do składników to dobieracie je według własnych upodobań smakowych. #gotujzlurkerem #pizza

Data: 01.03.2020 20:14

Autor: Immortal_Emperor

Od pewnego czasu nie robię już tak dobrej pizzy co kiedyś. Być może nie wkładam w to tyle serca co dawniej, albo zgubiła mnie rutyna. Postanowiłem to zmienić. Na Facebook-u trafiłem na grupę prawdziwych pasjonatów robienia pizzy, nazywa się ona "Klub Miłośników Pizzy". Jutro jadę szukać specjalnej włoskiej mąki, która jest podstawą doskonałego ciasta. Nie będę robił według własnego przepisu, a metodą prawdziwych mistrzów tej sztuki, mowa tutaj o włoskim sposobie przygotowania.

Polecam ten kanał https://www.youtube.com/channel/UChx19f1t5tFZEPAVvmHz6vg/videos

i stronę jego założyciela http://klubmilosnikowpizzy.pl/

#gotujzlurkerem #pizza

Data: 06.12.2019 18:45

Autor: raptor

Polska jest najtańszym krajem w Europie #pdk i można tu zjeść obiad za cenę musztardy. Udałem się do osiedlowego spożywczaka celem jej nabycia.

Przechodzę między półkami i jakiś różowy pasek [R]w moim wieku pyta sklepowej o ziemniaki. Ta odpowiada że się skończyły. Zatroskany różowy stwierdza głośno "i co ja dodam do zupy".

Podpowiadam jej że może użyć ryżu, kaszy lub makaronu. Na co ona

R: kupię makaron ale nie wiem jaki.

Ja: najlepiej grubszy aby się nie rozgotowal np. świderki, jeżeli to rosół to w takim przypadku mogą być nitki.

R: to nie rosół, pewnie często pan gotuje.

Ja: Wręcz przeciwnie gdyż dla jednej osoby to się nie opłaca gotować na co dzień.

R: dziękuję za poradę, mam nadzieję że mnie nie wygonią z domu za taką zupę

Ja: pewnie będą się cieszyć że im ktoś ugotował.

R: woleli by z ziemniakami, ale może pan wpadnie?

Ja: chętnie, a jaka zupa?

R: ogonowa

Ja: jednak podziękuję, po czym się odddalilem ze swoją musztardą.

A ta serio to nie skorzystałem z oferty z trzech powodów:

1) co to za różowa co nie umie gotować, kobietom tylko jedno w głowie, pewnie mnie chciała wykorzystać abym to ja gotował za nią

2) jak można jeść ogonową?( ͡° ʖ̯ ͡°)

3) niepotrzebnie się wygadałem że jestem singlem, w myślach już pewnie wybierała imiona dla naszych dzieci. Otóż nie ze mną te numery p0lko!

#mojezdjecie #musztarda #p0lka #gotujzlurkerem

Data: 16.11.2019 13:14

Autor: Lukmar

Śniadanie o 13. Tofucznica z pomidorami. Nie wiem czy to kwestia pomidorów czy że dałem troche za dużo oleju (inb4 tak wiem, to dlatego że dałem tofu zamiast jajek xD) ale straszny glut wyszedł. Dlatego miseczki. Nawet na plus bo dzięki nim wyglada jak sniadanie za 28 złotych w jakiejś fancy knajpie xd Nie miałem naturalnego tofu wiec dałem wędzone. Czuć różnice ale i tak jest git.

#gotujzlurkerem #kuchniaweganska

Biedronki i Anchois – pyszne przekąski na bagietce

Data: 01.11.2019 11:26

Autor: Fajerki

youtube.com

Tanie, szybkie i oryginalne przekąski, często podawane z napojami na przyjęciu lub uroczystej imprezie. Przekąski zadomowiły się na naszych stołach i są często serwowane z uwagi na bezproblemowe, szybkie przygotowanie. Pięknie wyglądają i nie tylko zdobią nasze stoły również są chętnie zjadane. Polecam do wypróbowania kolejnych smacznych przekąsek.

Sposób I:

– Bagietka

– ser śmietankowy paprykowy w plastrach

– liść szpinaku

– pomidor czarny

– oliwa z oliwek

– jajko ugotowane na twardo

– oliwki czarne

Pokrojoną bagietkę na centymetrowe kromki skrapiamy oliwą z oliwek, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 2-3 minuty. Po wyjęciu z piekarnika na każdą kromkę układamy plaster serka śmietankowego, liść szpinaku, plaster jajka. Z pomidora wycinamy biedronkę, kładziemy na jajko, oliwkę przecinamy na pół dołączmy do pomidora. Majonezem robimy oczy biedronki.

Sposób II:

– bagietka

– pomidory koktajlowe

– ogórek konserwowy

– anchois

– świeży koper

– jajko ugotowane na twardo

– serek śmietankowy czosnkowy

Pokrojoną bagietkę na centymetrowe kromki skrapiamy oliwą z oliwek, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 2-3 minuty. Po wyjęciu z piekarnika każdą kromkę smarujemy delikatnie serkiem czosnkowym. Pomidory kroimy w plasterki i układamy po plasterku po bokach bagietki. Pocięte jajko w plastry kładziemy po środku, na górę układamy ćwiartkę ogórka konserwowego zawiniętego w anchois. Pod anchois wkładamy gałązkę koperku.

Sposób III:

– bagietka

– oliwki czarne

– czerwone porzeczki

– serek śmietankowy

– anchois rolls

Pokrojoną bagietkę na centymetrowe kromki skrapiamy oliwą z oliwek, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 2-3 minuty. Po wyjęciu z piekarnika delikatnie smarujemy serkiem śmietankowym, na środek bagietki za pomocą tylki robimy rozetę z serka śmietankowego. W środek rozety wkładamy po jednym anchois rolls. Oliwki kroimy w pierścienie. Po bokach rozety układamy po jednym oliwkowym pierścieniu do którego wkładamy porzeczkę czerwoną.

Smacznego.

#kuchnia #gotujzlurkerem #gotowanie #przekaski

Puszyste ciasto śliwkowe pod bezową pierzynką - Szybki i łatwy przepis :)

Data: 05.10.2019 11:16

Autor: Fajerki

youtube.com

I'm back (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)

W sezonie śliwkowym moja rodzina domaga się ciasta ze śliwkami, zresztą kto go nie lubi. Niezwykłe ciasto ze śliwkami pod bezową pierzynką z kroplami rosy, zrobisz raz a domownicy będą się domagać ciągle. Ten deser ze śliwkami jest tak pyszny, że po prostu nie można się od niego oderwać. Ma trzy najważniejsze zalety: smaczne, proste i niedrogie! Wadą tego ciasta jest to, że szybko znika ze stołu.

Polecam wypróbowanie tego niezwykłego ciasta.

Do upieczenia formy kwadratowej o boku 26cm.

Ciasto:

– 600 g śliwek

– 8 żółtek jaj

– 110g mąki

– 100g cukru

– 50ml ciepłej wody

– 30g mąki ziemniaczanej

– 10g olej roślinny

– 8g cukier waniliowy

– 5g proszku do pieczenia

Beza:

– 6 białek (ok 140g)

– 140g cukru

– 30g mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Śliwki kroimy na pół, wyjmujemy pestki, odkładamy.

Do miksera wlewamy żółtka, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy na najwyższych obrotach 6-7 minut do momentu aż nie będzie wyczuwalny cukier. Wlewamy olej, miksujemy, po chwili wlewamy ciepłą wodę.

Łączymy mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiewamy do masy jajecznej – dalej mieszamy łopatką. Tak przygotowaną masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę ciasta układamy połówki śliwek skórką do dołu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 35 minut.

Pod koniec pieczenia ubijamy białka stopniowo dodając cukier, na końcu wsypujemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijamy.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy ubitymi białkami. Temperaturę zmniejszamy do 150 stopni, pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. W trakcie studzenia na powierzchni powstaje niezwykle dekoracyjny efekt rosy.

Smacznego ʕ•ᴥ•ʔ

#gotujzlurkerem #gotowanie #kuchnia #ciasto #sliwki

Data: 02.10.2019 17:14

Autor: ksajomi

Dzisiaj zrobiłem superancki kebab w chlebku pita.

Mięsko kurczak bo akat było w lodówce, przyprawiłem je po swojemu przyprawą do kebsa, papryką pikantną, kurkumą i zajebiste wyszlo.

Oprócz tego jeszcze pomidorka, ogórasa, pekinkę pociachałem.

Zrobiłem do tego jeszcze własny sos czosnkowy (4 ząbki czosnku, śmietana 18%, majonez, pieprz ziołowy, przyprawa do kebsa).

Zdjęcie sosiwa w komentarzu

Pyszne było ugułem

#gotujzlurkerem #gotujzlurkiem #zryjzlurkiem

Data: 28.09.2019 16:08

Autor: Gra_Melodia

Chwilę to zajęło, ale już jestem z przepisem :D @shadow Nie ma nic lepszego, niż jesienne pieczonki przy ognisku, ale jak pogoda nie dopisuje, można je też przyrządzić w domu bardzo łatwo.

Tak więc, do pieczonek/prażonek (ja mówię ziemniaki pieczone) potrzebujemy na 4 osoby:

– 2 kg dużych ziemniaków

– 4 marchewki

– 3-4 cebule

– 1 średni burak

– kiełbasa zwyczajna x2

– boczek wędzony ok. 30 dag

– sól, pieprz do smaku

Przyda się też nóż, obieraczka i garnek/naczynie żaroodporne.

1.Zaczynamy od oddzielenia skóry od boczku + wszystkiego tłustego i wykładamy dół naczynia

Opis

  1. Na to dajemy pierwszą warstwę ziemniaków pokrojonych w plastry, solimy i pieprzymy

Opis

  1. Następnie leci cebula, marchew, burak, kiełbasa i boczek co nam został po oddzieleniu (kształt czy grubość krojenia tych składników nie mają znaczenia)

Opis

  1. Znów przyprawiamy, ale delikatniej bo kiełbasa lubi być słona i przykrywamy warstwą ziemniaków (ja dodałem jeszcze papryki wędzonej)

Opis

  1. Warstwy można powtarzać wedle uznania, tylko już bez boczku :)

  2. Gotowe, wystarczy włożyć do piekarnika na ok 200 C i piec przez godzinę do miękkości marchewki :)

  3. W moich stronach tradycyjnie podaje się do tego, do picia żurek, polecam i pozdrawiam Gra_Melodia :)

#kuchnia #gotujzlurkerem

Data: 28.07.2019 19:39

Autor: Gra_Melodia

Lurki mam pytanie natury filozoficznej!

Otóż mam sobie taki stary rożen jeszcze z czasów PRL (picrel). No i drogą dedukcji wpadłem na to, że mogę za jego pomocą zrobić sobie domowy kebab. Wybór padł na mięso wołowe i tutaj właśnie pojawia się mój problem. Zupełnie nie mam pojęcia, jakiej części krowy używa się do kebabu :( Może ktoś z was robił taki, albo po prostu wie? Halp

#pytanie #gotujzlurkerem

Data: 06.07.2019 14:30

Autor: Mak

Pstrąg z fasolą szparagową, kurkami, sosem z jeżyn i kurkami duszonymi w maśle oraz chipsem z sera grana padano.

Składniki:

-15 dag fasoli szparagowej

-20 jeżyn

-masło

-kurki 20 dag

-jeden spory filet pstrąga tęczowego

-cytryna

-sos sojowy

-cukier

-sól

-ser grana padano

Przepis:

trzy małe porcje, najlepiej podać wcześniej jakąś zupę, a potem coś na deser

-Zaczynam od pozbycia się łusek z pstrąga, wyciągnięcia ości i poporcjowania. Nacinam skórę ryby. Po tym wsadzam pstrąga spowrotem do lodówki.

-Daję 20 jeżyn do malutkiego garnuszka, 2 łyżeczki cukru i 6 łyżeczek sosu sojowego i podgrzewam aż wydzieli się sok. Dodaję 2-3 łyżeczki masła, można poeksperymentować z dodaniem mąki.

-Kroję fasolę szparagową na cztery części (ja miałem ją dosyć długą, z lidla). Podsmażam bardzo krótko fasolkę szparagową. Dodaję soli (tu dodajcie po prostu do swojego smaku), czubatą łyżkę miodu i trochę soku z cytryny (też do smaku). Później odcedzam i odkładam. Myję patelnię.

-trę ser grana padano, układam na formie z papierem do pieczenia małe kółka z sera i wstawaim do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na 6 minut. Po tym czasie wyjmuję i odstawiam aż wystygnie. Ściągam gotowe chipsy.

-Kurki duszę na maśle. Dodaję sok z połowy cytryny (żeby grzyby nie sczerniały) i dodaję soli. Odcedzam i odkładam. Nie myję patelni.

-Dodaję odrobinę oleju (musi być go naprawdę mało) i smażę na tym rybę aż skórka będzie chrupiąca. Przykrywam patelnię.

-Gotowe.

Sorry jeśli coś pominąłem.

Zakładam tag autorski. Bardzo długo myślałem nad nazwą ( ͡° ͜ʖ ͡°) – #gotujzmakiem

#gotujzlurkerem #gotowanie

Data: 28.06.2019 13:37

Autor: Mak

Dzisiaj u mnie udko kurczaka z jakby taką malutką roladą de volaille, sałatką ziemniaczaną z rzodkiewką i czerwoną cebulą, orzechach w nalewce od dziadka, serem roquefort i sosem pieczeniowym.

Straszny pierdolnik i brzydko wygląda, ale przynajmniej porcja duża.

Od dzisiaj gotuję prościej, bo duża ilość składników dodaje pracy i jak jest mała ilość składników to też jedzenie lepsze.

Jajecznica będzie w sobotę.

Jeszcze jedno pytanie, da się na lurkerze założyć tag autorski jak na wykopie?

#gotujzlurkerem #gotowanie

Data: 20.06.2019 14:58

Autor: Mak

Ziemniaki zostaw, ale mięsko zjedz ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Chcieliście coś prostego, to wrzucam schabowego. Tutaj porcja dla ojca, bo ja bym tyle nie zjadł. Ziemniaków trochę mało nałożyłem, ale to przez to że w ogóle mało ziemniaków wsadziłem do gotowania.

Powiedziałem że będę wołać, to wołam:

@Beowulf

@Macer

Otworzyć jakiś tag? Mam teraz na wakacjach czas i będę dużo gotował i najprawdopodobniej będę to tutaj wrzucał.

Co chcielibyście następne?

#gotowanie #gotujzlurkerem

Data: 16.06.2019 15:05

Autor: Jones

Wygląda jak gówno, a smakuje jeszcze lepiej ( ͡º ͜ʖ͡º)

Wiem że porcja jest minimalna, ale to dlatego że wcześniej byłem na mieście na burgerze.

I przestańcie szkalować moje obiady, bo mi się przykro robi. ( ͡° ʖ̯ ͡°) Lepiej powiedzcie mi co zrobić żeby były lepsze.

Zamiast tego możecie na przykład poszkalować neoliberałów( ͡° ͜ʖ ͡°)

#gotujzlurkerem #gotowanie

Smak dzieciństwa – Proziaki – sodowe chlebki z Podkarpacia

Data: 12.06.2019 16:05

Autor: Fajerki

youtube.com

“Proziaki, chleb sodowy – placki mączne z dodatkiem “prozy” (sody oczyszczonej) pochodzące z Podkarpacia, znane też w innych częściach Polski”, tak podaje Wikipedia. Moja babcia pochodzi z lubelskiego i czasami przebywając u niej na wakacjach, też robiła takie “proziaki”. Piekła na piecu, układała na fajerkach, smak pamiętam do dziś. Zastanawiam się czy na pewno proziaki pochodzą z Podkarpacia. W gruncie rzeczy nie jest ważne skąd pochodzą – ważne że są dobre. Polecam wypróbowanie tego przepisu

Składniki:

– 500 g mąki pszennej

– 2 małe jajka lub 1 duże

– 250 ml kefiru

– pół łyżeczki soli

– 1 łyżeczka sody

– 1 łyżeczka cukru

Wszystkie składniki wymieszać, następnie zagnieść na jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość 1,5 – 2cm, wykrawać krążki, zostawić na ok 30 minut do wyrośnięcia. Patelnię lekko rozgrzać, układać placki i opiekać z obu stron na rumiano. Można zjadać na ciepło, zimno, z dżemem lub masłem.

Smacznego. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#kuchnia #gotowanie #przepisy #gotujzlurkerem #jedzenie #kuchnia

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Data: 13.05.2019 22:27

Autor: Fajerki

youtube.com

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Sezon rabarbarowy trwa, warto więc skorzystać z dobrodziejstw natury.

Składniki na ciasto drożdżowe:

– 500g mąki pszennej

– 30g świeżych drożdży (lub 8g suszonych)

– 100g masła

– 80g cukru

– 150ml mleka

– 2 jajka

– szczypta soli

– cukier waniliowy

Dodatkowo:

– 500g rabarbaru

– 1-2 łyżek cukru

Podstawowy przepis na kruszonkę:

– 200 g mąki

– 100 g masła

– 100 g cukru pudru

Przygotowanie ciasta drożdżowego:

Mąkę przesiewamy do miski, na środku robimy wgłębienie i wlewamy ciepłe mleko, trochę cukru i drożdże. Lekko mieszamy z mąką ( brzegi mąki mają być suche) i odstawiamy do rośnięcia. Gdy rozczyn wyrósł, wbijamy 2 jajka, wsypujemy resztę cukru, cukru waniliowego, szczyptę soli i roztopione masło. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem. Wyrabiamy do momentu aż będzie się odrywać od rąk lub odchodzić od brzegów miksera. Ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 60-90 minut lub wstawiamy do piekarnika z funkcją “wyrastanie ciasta”. Gdy podwoi swoją objętość jeszcze raz chwilę zagniatamy i przekładamy do formy. Na górę ciasta układamy pokrojony rabarbar, posypujemy cukrem i kruszonką.

Kruszonka:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy masło (masło najlepiej wyciągnąć z lodówki ok. 20 minut przed wyrabianiem kruszonki) i dokładnie wyrabiamy aż powstaną grudki z ciasta.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30-35 minut. Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

#kuchnia #przepisy #jedzenie #gotujzlurkerem #rabarbar

Wielkanocna Babka makowo-białkowa

Data: 11.04.2019 19:26

Autor: Fajerki

youtube.com

Babka makowo-białkowa

Czasami zdarza się, że robimy coś z samych żółtek i nie wiemy co zrobić z białek. Jeżeli mam nadmiar białek, po prostu je mrożę, używam jeżeli potrzebuję samych białek. Drugim sposobem na wykorzystanie białek jest upieczenie ciasta. Jednym z wypróbowanych wypieków jest bardzo smaczna i pulchna babka makowo-białkowa. Polecam.

Składniki:

– 1 szk. maku

– 1 szk. mąki

– 1 szk. cukru pudru

– 1 szk. białek jaj

– kostka masła lub margaryny

– olejek migdałowy

– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wymieszać cukier, mąkę z proszkiem, wypłukany i wysuszony mak. Do utartego na puch masła dodać suche składniki i starannie połączyć. Następnie wlać olejek migdałowy, dodać ubitą na sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać. Przelać do formy. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, pieczemy ok. 50 minut, do suchego patyczka.

Smacznego. :)

#gotujzlurkerem #przepis #kuchnia #wielkanoc