Miało być 3, będzie 10%! Wzrost akcyzy to nie tylko walka z alkoholizmem... To także likwidacja...

Data: 20.11.2019 22:35

Autor: ziemianin

swiatrolnika.info

#codziennaprasowka #informacje #wiadomosci #polska #piwo #akcyza #alkohol

Podwyżka akcyzy od piwa o 10% spowoduje wzrost cen piwa, spadek sprzedaży, niższe od zakładanych wpływy budżetowe oraz ryzyko utraty miejsc pracy związanych z produkcją i sprzedażą piwa w Polsce – informuje Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie.

Miało być 3, będzie 10%! Wzrost akcyzy to nie tylko walka z alkoholizmem… To także likwidacja miejsc pracy i cios w zwykłych konsumentów

"Z zaskoczeniem przyjmujemy ogłoszony w dniu dzisiejszym, z pominięciem konsultacji społecznych, rządowy projekt ustawy podnoszący stawkę akcyzy od piwa o 10% czyli w wysokości ponad 3-krotnie wyższej niż pierwotnie projektowano"

– czytamy w komunikacie Związku.

Do tej pory sektor piwowarski był przygotowany na podwyżkę akcyzy od piwa o 3% od roku 2020.

"Wielokrotnie zwracaliśmy uwagę, że podwyżka akcyzy w stopniu większym niż zaplanowana dotychczas doprowadzi do radykalnego zmniejszenia wpływu gospodarczego branży, zmniejszenia wielkości produkcji i utraty miejsc pracy. Wzrost stawki będzie czynnikiem blokującym rozwój kategorii piwnej i obniży konkurencyjność polskiego piwa"

– informuje ZPPP-BP.

"Ogłoszony teraz wzrost akcyzy należy także rozpatrywać w szerszej perspektywie. Oprócz wyższej stawki akcyzy, branża piwowarska zmaga się w tym samym czasie z wieloma innymi poważnymi wyzwaniami kosztowymi – np. znacząco większe koszty pracy i projektowane zmiany dot. składek na ZUS, wyższe koszty surowców, energii, etc. Wiele presji kosztowych skumulowanych w tym samym czasie może doprowadzić do stagnacji, a nawet załamania branży piwowarskiej, co w efekcie może odbić się negatywnie m.in. na poziomie zatrudnienia, a także obniżeniu dochodów budżetu państwa"

– prognozują przedstawiciele branży.

"Należy pamiętać, że produkcja i sprzedaż piwa generuje w polskiej gospodarce 157 tysięcy miejsc pracy w różnych sektorach – w produkcji opakowań, transporcie, handlu, gastronomii i rolnictwie. Oceniamy, że możliwe zmniejszenie wolumenu produkcji piwa w szczególności dotknie 22 tysiące osób zatrudnionych w rolnictwie i przetwórstwie spożywczym, które zapewniają polskiej branży piwowarskiej chmiel i zboża oraz handlu, w którym piwo zapewnia utrzymanie 48 tysiącom osób, najczęściej w małych sklepach, bo piwo sprzedawane jest w Polsce w 85 tysiącach placówek handlowych, z których 78 tysięcy stanowią sklepy małoformatowe – często małe, rodzinne interesy"

– czytamy w komunikacie.

"Jesteśmy przekonani, że z uwagi na podwyżkę ceny piwa, będącą skutkiem drastycznego podniesienia akcyzy i związane z tym zmniejszenie wolumenu sprzedaży, niemożliwym będzie zrealizowanie dochodów budżetu państwa na założonym poziomie. Branża doświadczyła negatywnych skutków podwyżki akcyzy od piwa w roku 2009. Rynek piwa zmniejszył się wtedy o ponad 4%, zatrudnienie związane z produkcją i sprzedażą o 24%, a dochody budżetu okazały się 2-krotnie niższe niż zakładano. Branża piwowarska potrzebowała trzech lat aby odbudować rynek do poziomu sprzed podwyżki"

– dodają browarnicy.

Już dzisiaj branża piwowarska w Polsce jest największym, po Wielkiej Brytanii i Francji, płatnikiem podatku akcyzowego od piwa w Unii Europejskiej. Polscy konsumenci piwa płacą akcyzę 2.5 krotnie wyższą niż mieszkańcy Niemiec i kilkadziesiąt procent wyższą niż Czesi i Słowacy. Od piwa produkowanego w Polsce do budżetu państwa wpływa 829,4 mln EUR rocznie, co jest kwotą o 25% wyższą niż w przypadku Niemiec, gdzie produkcja piwa jest ponad dwukrotnie większa"

"Jesteśmy trzecim w Europie producentem piwa i jednocześnie największym płatnikiem akcyzy w naszym regionie. Obecna stawka akcyzy od piwa w Polsce wynosi 22 EUR/hl  i jest niemal 240% wyższa od stawki w Niemczech (9,4 EUR/hl), 50% wyższa niż w Czechach (14,69 EUR/hl) i 28% wyższa od stawki akcyzy na Słowacji (17,22 EUR/hl).  Dalsze podnoszenie akcyzy na piwo w Polsce spowoduje spadek konkurencyjności produktu produkowanego w naszym kraju wobec piwa z rynków ościennych, wzmagając tym samym jego niekontrolowany import. A przepisy unijne dają taką możliwość – każdy może przewieźć z zagranicy na swój użytek 110 litrów piwa.  Podobna sytuacja miała miejsce na rynku estońskim, powodując załamanie lokalnego rynku piwa"

– twierdzą autorzy stanowiska Związku.

Dodają, że "Branża piwowarska w Polsce zawsze była i jest stabilnym płatnikiem podatków a także przewidywalnym i rzetelnym partnerem dla strony rządowej".

"Dlatego oczekujemy również poważnego potraktowania przedstawianych przez nas argumentów. Jest nieakceptowalne, że tak ważna zmiana jak stawka podatku akcyzowego jest  wprowadzana poprzez zaskoczenie, wbrew publicznie przedstawianym planom i projektom. Wymaga także gruntownego skonsultowania i rzetelnej oceny skutków z udziałem wszystkich zainteresowanych stron w ramach Rady Dialogu Społecznego. Apelujemy do Rządu o respektowanie przyjętych uprzednio założeń i konsekwentne podtrzymanie założonej i ogłoszonej wielokrotnie podwyżki o 3 procent"

– apeluje Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie.

Data: 17.11.2019 21:50

Autor: Alojz

Gdzie się więcej chleje alkohol? W Polsce czy w Niemczech?

Warto do tego dodać że w Niemczech jest parę milionów muzułmanów, którzy w ogromnej większości nie piją alkoholu.

Oto raport światowej organizacji zdrowia na ten temat.

http://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/274603/9789241565639-eng.pdf?ua=1

Dla niecierpliwych zaznaczyłem wam Polskę i Niemcy w rankingu krajów spożywających alkohol

#wszystkooniemczech

#polska #alkohol

Alkohol po raz pierwszy skrócił średnią długość życia w Polsce.

Data: 09.11.2019 21:51

Autor: arti

wiadomosci.radiozet.pl

Pierwszy raz od wielu lat skróciła się średnia długość życia Polaków – alarmują naukowcy. Przyczyn jest wiele, ale głównie to nadużywanie alkoholu. Po 2002 roku doszło do drastycznego wzrostu spożycia.

Polacy kupują trzy miliony tzw. "małpek" dziennie i aż milion tylko przed południem. Coraz częściej wybierane są wódki smakowe, trudne do wyczucia zapachem. alkohol piją coraz młodsi, a także coraz więcej kobiet.

Więcej: https://wiadomosci.radiozet.pl/Polska/Polacy-zyja-krocej.-To-najgorsze-statystyki-od-lat.-Glowna-przyczyna-alkohol

#zdrowie #alkohol #smierc

Data: 25.10.2019 20:10

Autor: arti

Ma tu ktoś konto na wykopie ????

Pytam dlatego, ze jeden z użytkowników zrobił eksperyment i wytrwał w abstynencji alkoholowej 8 miesięcy stwierdzając znaczną poprawę samopoczucia i ogólnego samoogarnięcia. Może ktoś z was (jeśli ma tam konto) zapytać w którym miesiącu eksperymentu poczuł istotną zmianę ? A może namówicie go do założenia konta na lurku? Będę wdzięczny.

8 miesięcy abstynencji w 5-cio litrowym słoiku ;)

user: ATAT-2

#wykop #alkohol #abstynencja

Data: 16.10.2019 18:06

Autor: reflex1

Kolejny alko od Davidoffa. Tym razem wódka Beluga, czyli Bieługa.

Podstawą destylatu jest słód pozyskiwany w wyniku całkowicie naturalnej fermentacji pszenicy. Dodawane są do niego tak niezwykłe składniki, jak ostropest plamisty, miód i ekstrakt z owsa. Po trzykrotnej destylacji wódka filtrowana jest przez filtry z kwarcowego piasku i srebra. Dzięki dość nietypowemu jak na wódki procesowi leżakowania (od 30 do 90 dni w zależności od rodzaju), Beluga osiąga idealnie zbalansowany smak.

#pijzlurker #alkohol

Poseł Sachajko: Państwo nie może rolnikom zabraniać produkcji alkoholu! Stop hipokryzji!

Data: 06.10.2019 17:32

Autor: ziemianin

swiatrolnika.info

#codziennaprasowka #informacje #wiadomosci #swiatrolnika #rolnictwo #alkohol #bimber #samogon #ksiezycowka #polityka

"Mówmy głośno o tym, że to państwo chce mieć na wszystko monopol. Z jednej strony mówią, że to rozpije społeczeństwo a z drugiej pozwala na potężne reklamy wysokoprocentowych trunków. Hipokryzja i kłamstwo na każdym kroku" – stwierdził Jarosław Sachajko, przewodniczący sejmowej komisji rolnictwa.

Poseł Sachajko: Państwo nie może rolnikom zabraniać produkcji alkoholu! Stop hipokryzji!

"Dlaczego rolnicy nie mogą produkować alkoholu? Bo państwo chce mieć monopol. Dlaczego rolnicy mieliby więcej zarabiać, jak to państwo będzie więcej zarabiało, a później to państwo będzie przeznaczało je, na przepraszam, fanaberie. Musimy mówić o alkoholu. Potrzeba głębokiej zmiany w reklamie alkoholu, czyli wprowadzić zakaz reklamy alkoholu. Tak samo powinno zakazać się reklamy suplementów i leków, bo jesteśmy nakręcenie na kupowanie suplementów i leków poprzez te reklamy. Powinna być znacząco wyższa akcyza na piwo i tanie wina. Rozpijanie społeczeństwa jest niegodne, a państwo z tego korzysta"

– uważa poseł Sachajko z Kukiz'15, kandydat do Sejmu z list PSL.

Z kolei minister Ardanowski mówił ostatnio, że należy podjąć kroki normalizujące tę sytuację. Jak dodał, nie chodzi o legalizację sławetnego bimbru, bo w grę wchodzą często wyśmienitej jakości produkty alkoholowe, które nierzadko są także produktami lokalnymi.

Eksperci: nie ma bezpiecznej dla zdrowia dawki alkoholu

Data: 02.10.2019 18:43

Autor: ziemianin

naukawpolsce.pap.pl

#codziennaprasowka #informacje #wiadomosci #zdrowie #naukawpolsce #alkohol

Nie ma czegoś takiego, jak bezpieczna dawka alkoholu; niemal każda jest toksyczna dla naszego organizmu – twierdzą eksperci różnych specjalności. Alkohol grozi marskością wątroby i zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory. Nie jest prawdą, że chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi.

Eksperci: nie ma bezpiecznej dla zdrowia dawki alkoholu

"Szczególnie u kobiet w ciąży nie ma czegoś takiego, jak bezpieczna dawka alkoholu" – przekonywał dziennikarzy dr hab. Przemysław Biliński ze Szpitala im. M. Kopernika w Łodzi. Ostrzegał, że kobieta, która sięga po alkohol w czasie ciąży, wpływa na zdrowie dwóch kolejnych pokoleń, zarówno swego dziecko, jak i wnuka.

całość tekstu na stronie źródła

Data: 05.09.2019 08:50

Autor: Alojz

Czy Finowie piją dużo wódki ?!

Odruchowo, człowiek powie że tak. Statytstyki mówią że Finowie są w średniej europejskiej.

Ale co ciekawe, w Finlandii 80% morderstw jest popełnianych pod wpływem alkoholu.

Jak to wytłumaczyć ? Szacuje się że 2,2% mieszkańców tego kraju

ma uszkodzony gen, co powoduje że podczas po spożyciu alkoholu sataja się bardziej impulsywni w działaniu.

Tu artykuł o tym

https://www.straitstimes.com/world/europe/gene-mutation-behind-reckless-drunkenness-of-folk-in-finland-study

#ciekawostki #alkohol #finlandia

Znamy listę piw zawierających glifosat! Podejrzany o rakotwórczość w 19 na 20 marek browarów!

Data: 22.08.2019 10:09

Autor: ziemianin

swiatrolnika.info

#codziennaprasowka #wiadomosci #ciekawostki #piwo #wino #alkohol #browar

"Przeprowadzone w USA testy wykazały, że 19 z 20 badanych marek piw i win zawierało glifosat, włącznie z markami ekologicznymi. Glifosat jest głównym środkiem popularnego herbicydu, Roundupu, i podejrzewany jest o wywoływanie nowotworów"

Znamy listę piw zawierających glifosat! Podejrzany o rakotwórczość w 19 na 20 marek browarów! A co z polskimi alkoholami? Sprawdziliśmy!

Nie tylko większość piw, ale także wina znanych marek zawierają środek o nazwie Roundup nazywany częściej glifosatem. Tak wynika z raportu amerykańskiej grupy PIRG ds. Nadzoru Publicznego. Nie inaczej wyglądają niemieckie badania. Jak zatem stoi browar polski na tle zachodnich?

O jakie piwa i wina chodzi?

 "Grupa amerykańskich rzeczników testowała pięć win i piętnaście piw. Wśród testowanych marek piwa znalazły się najlepiej w USA sprzedające się: Budweiser, Coors, Miller Lite, Sam Adams, Samuel Smith Organic i New Belgium. Badane marki win obejmowały Beringer, Barefoot i Sutter Home. Spośród łącznie 20 badanych marek, glifosat stwierdzono w 19 z nich – w tym w 3 z 4 ekologicznych"

Wina:

– Sutter Home Merlot: 51.4 ppb

– Beringer Founders Estates Moscato: 42.6 ppb

– Barefoot Cabernet Sauvignon: 36.3 ppb

– Inkarri Malbec, Certified Organic: 5.3 ppb

– Frey Organic Natural White: 4.8 ppb

Piwa:

– Tsingtao Beer: 49.7 ppb

– Coors Light: 31.1 ppb

– Miller Lite: 29.8 ppb

– Budweiser: 27.0 ppb

– Corona Extra: 25.1 ppb

– Heineken: 20.9 ppb

– Guinness Draught: 20.3 ppb

– Stella Artois: 18.7 ppb

– Ace Perry Hard Cider: 14.5 ppb

– Sierra Nevada Pale Ale: 11.8 ppb

– New Belgium Fat Tire Amber Ale: 11.2 ppb

– Sam Adams New England IPA: 11.0 ppb

– Stella Artois Cidre: 9.1 ppb

– Samuel Smith’s Organic Lager: 5.7 ppb

Czy glifosat jest nadmiernie demonizowany?

"Kontrowersje wokół tego herbicydu wynikają z kilku powodów. Po pierwsze, powszechne jest przekonanie, że jest on szkodliwy dla zdrowia ludzi i zwierząt, w szczególności, że może wywoływać nowotwory. Po drugie, część ruchów obrońców przyrody obawia się jego wpływu na środowisko. Trzecią istotną kwestią jest fakt, że glifosat został wyprodukowany i opatentowany przez Monsanto – koncern biotechnologiczny, znienawidzony przez działaczy anty-GMO"

A jak wyglądają marki browarów popularnych w Polsce? Lepiej nie wiedzieć czy przeciwnie?

"W niemieckim piwie wykryto pestycydy! To glifosat, składnik środka chwastobójczego uznany za „potencjalnie rakotwórczy”. Badania przeprowadził Instytut Ochrony Środowiska w Monachium. Zbadano 14 najpopularniejszych marek na rynku niemieckim. Glifosat wykryto w każdym!"

"Polscy piwosze mogą nadal spokojnie raczyć się naszymi piwami"

– uspokajał Paweł Kwiatkowski, rzecznik prasowy Kompanii Piwowarskiej (piwa Tyskie, Lech, Żubr, Dębowe, Wojak, Redds, Gingers, Grolsch, Pilsner Urquell, Książęce, Kozel).

 "Dostawy słodu i chmielu zaopatrzone są w certyfikaty wystawiane przez dostawców, w których oznaczane są poziomy różnych substancji potencjalnie szkodliwych – np. metali ciężkich, mykotoksyn oraz pozostałości pestycydów. Certyfikaty te opracowuje się na podstawie badań wykonywanych przez wysoko specjalizowane i uprawnione laboratoria zewnętrzne na zamówienie dostawców. Certyfikaty nie wykazują obecności żadnych z tych substancji"

– jeśli nawet byłyby obecne, to w ilościach poniżej poziomu wykrywalności.

Także zostajemy przy swoim i pamiętajmy, nie wszystkie polsko brzmiące nazwy browarów są nadal polskie!

12 mitów na temat whisky, piwa i wina

Data: 11.08.2019 17:43

Autor: ziemianin

menshealth.pl

#ciekawostki #codziennaprasowka #wiadomosci #zdrowie #piwo #wino #alkohol #whisky #zprzymruzeniemoka

Weekendowy wieczór przy drinku z przyjaciółmi może być dobrą okazją, aby popisać się wiedzą na temat właśnie pitego alkoholu. Oto garść mitów na temat popularnych trunków, których znajomość pozwoli Ci zrobić dobre wrażenie na wszystkich gościach.

12 mitów na temat whisky, piwa i wina

3 mity na temat whisky


Każda whisky smakuje inaczej. Różnorodność świata whisky jest ogromna. Na końcowy smak trunku mają wpływ m.in. kraj i region, z jakiego whisky pochodzi. Różnorodność gatunków, marek, sposobów serwowania może wprawić w zdumienie.

  1. Whisky to męski trunek

Szkocka to trunek dla ludzi o otwartym umyśle, niezależnie od szerokości geograficznej czy płci. Każda kobieta z pewnością odnajdzie w różnorodnej ofercie whisky tę ulubioną. Np. Ballantine’s Finest – można w niej odnaleźć delikatną równowagę aromatów i ciekawe nuty wanilii, owoców i miodu.

  1. Whisky dojrzewa w butelce

Zabutelkowana whisky ma już postać ostateczną i przechowywanie jej w butelce nie wpływa na dalsze starzenie się whisky. Celebrujmy zatem miłe chwile z whisky i nie odkładajmy ich na później!

  1. Whisky ocenia się zmysłem smaku

Whisky oceniamy głównie zmysłem węchu. Przed wypiciem powąchaj trunek. Przeciętnie człowiek rozróżnia około 32 zapachów, a Master Blender potrafi zidentyfikować ich ponad 80! Opisowi smaku towarzyszyć może wrażenie słodyczy, kwaśności, goryczy i słoności.

Niekoniecznie z lodem. Szkoci twierdzą, że każdy sposób na konsumpcję whisky jest dobry. Dodana do szklanki odrobina wody uwolni ukryte w whisky aromaty i smaki – pokaże jej pełne oblicze.

Zbyt duża ilość lodu – wręcz przeciwnie – schłodzi nasz trunek, zatrzyma aromaty i utrudni nam rozpoznanie whisky. Gdy pijesz młody blend, jak Ballantine’s Finest, i lubisz whisky „on the rocks”, jedna lub dwie kostki lodu będą idealne.

5 mitów na temat piwa


Piwo ma doskonałe właściwości odżywcze, zawiera około 40 związków mineralnych oraz potrzebnych witamin. Dodatkowo jest izotonikiem, czyli idealnym napojem do picia po treningu. Musimy przywrócić mu dobre imię.

  1. Piwo tuczy

Kufel piwa to ok. 200 kcal (dla porównania – kieliszek czystej wódki to ok. 250 kcal). Samo piwo pite z umiarem wcale nie tuczy. Tyjemy od podjadania przy piciu, bo ten napój pobudza apetyt. Więc ostrożnie z czipsami.

  1. Ciemne piwo ma więcej kalorii

Akurat. Kalorie w różnych piwach pochodzą głównie z alkoholu. Im piwo mocniejsze, tym bardziej kaloryczne.

  1. Piwo z butelki smakuje lepiej

Puszka lepiej chroni piwo, ponieważ izoluje je od światła. Dlatego piwo w puszce dłużej zachowuje swój smak. To ma znaczenie, gdy piwo stoi na oświetlonej półce w sklepie.

  1. Im zimniejsze piwo, tym lepsze

Serwowanie lodowatego piwa (w temperaturze bliskiej zeru) mija się z celem, bo przestajemy czuć jego smak. Piwa jasne podaje się w temperaturze od 4 do 7 st. C, piwa ciemne nawet w 16 st. C.

  1. Piwo ogłupia

Wcale nie. Naukowcy udowodnili, że picie 1-6 piw tygodniowo obniża ryzyko wystąpienia demencji starczej.

4 mity na temat wina


Nie musisz być wybitnym znawcą wina, aby cieszyć się jego smakiem, ale warto znać trochę faktów i nie ulegać rozpowszechnionym mitom. Dzięki temu łatwiej Ci będzie wybrać w sklepie coś odpowiedniego i niekoniecznie najdroższego.

  1. Im starsze wino, tym lepsze

Powyższe jest prawdą w odniesieniu do 1% światowej produkcji. 85% win znajdujących się na półkach sklepowych jest przeznaczonych do szybkiego wypicia. Po kilku latach tracą swoje walory smakowe.

  1. Tylko kiepskie wina mają zakrętkę

Obecnie coraz częściej producenci dobrych win do korkowania butelek używają zakrętek. Zakrętki okazały się bowiem szczelniejsze niż korki z tworzywa.

  1. Wino z siarczynami szkodzi

Związki siarki od wieków są używane do konserwacji wina i nie ma w tym nic podejrzanego. Dopuszczalna ilość siarczynów w winie wynosi 10mg/l i jest absolutnie bezpieczna dla zdrowia.

  1. Medal na butelce świadczy o jakości wina

Wiele tzw. międzynarodowych konkursów to zwykła lipa i medal (których tam przyznają setki) pełni tylko funcję marketingową. Za nieliczne miarodajne specjaliści uważają Decanter World Wine Awards i International Wine Challenge.

Data: 11.08.2019 14:02

Autor: drewniany

Proponuję pewien eksperyment.

Wziąć dwa piwa identycznego gatunku i producenta np. Łomża jasne pełne, z tym że, jedno zwykłe a drugie bezalkoholowe.

Bezalkoholowe rozmieszać ze spirytusem (najlepiej chemicznie czysty etanol) tak, aby uzyskać stężenie jak w normalnym piwie.

Teraz wystarczy porównać smak i przekonać się czy piwo bezalkoholowe to tak jak twierdzą producenci "prawdziwe piwo tylko bez alkoholu".

#piwo #eksperyment #nauka #pijzlurker #alkohol

Data: 03.08.2019 12:36

Autor: Alojz

Mówi się że po wypiciu pół litra wódki umiera kilka ( set, tysięcy?) szarych komórek w mózgu.Z drugiej strony, skoro te komórki były tak głupie że dopuściły do tego że, człowiek wypił te pół litra wódki.Wiec można to zaliczyć do selekcji naturalnej szarych komórek w mózgu.

#sobotnieprzemyslenia

#alkohol

Data: 29.07.2019 18:23

Autor: FiligranowyGucio

Instytut Psychologii Zdrowia

Założenia i misja

Podstawowym celem działalności Instytutu jest innowacyjne stosowanie wiedzy i metod psychologicznych do rozwiązywania problemów osobistych i zdrowotnych. Od początku naszej działalności szczególną uwagę poświęcalismy osobom które miały w dzieciństwie lub aktualnie mają "cięzkie życie" w rodzinach z powodu, nadużywania i uzależnienia od alkoholu a także, tym którzy cierpią z powodu przemocy w rodzinie… http://psychologia.edu.pl/o-nas/misja.html

Wykłady profesora Jerzego Mellibrudy

http://psychologia.edu.pl/filmy-wideo.html

https://www.youtube.com/user/ipzptp

Jerzy Mellibruda (ur. 22 lipca 1938) – profesor w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej, doktor habilitowany, psycholog, specjalizujący się w problematyce uzależnień, autor licznych prac z dziedziny psychologii, w tym szczególnie problemów alkoholowych…

https://pl.wikipedia.org/wiki/Jerzy_Mellibruda

#psychologia #terapia #nauka #alkohol #przemoc #ludzie

Piwo zmieniło Polskę

Data: 13.06.2019 12:56

Autor: Starszyoborowy

wgospodarce.pl

Polacy są narodem, który najbardziej w Europie docenia wkład browarów w promocję odpowiedzialnej konsumpcji napojów alkoholowych – wynika z badań organizacji Brewers of Europe. Aż 79,5 proc. z nas uważa, że umiarkowane i odpowiedzialne spożywanie piwa jest częścią naszej kultury i stylu życia.

#polska #alkohol #piwo

Estoński rząd planuje obniżenie akcyzy na alkohol o 25 proc.

Data: 29.05.2019 16:41

Autor: Starszyoborowy

wnp.pl

Nowy centroprawicowy rząd Estonii planuje obniżyć od lipca akcyzę na alkohol. Może to wpłynąć na działania nowo powstającego lewicowego rządu Finlandii, który zamierzał zaostrzyć stawki. Szybką reakcję zapowiedział również minister finansów Łotwy.

#estonia #alkohol #podatki

Data: 23.05.2019 08:40

Autor: Lukmar

Wczoraj impreza firmowa, a teraz jade na kolokwium. Zastanawiam sie czy obejdę sie delikatnym kacem czy on dopiero przyjdzie xd

Plan był zeby sie oszczedzac bo kolos ale przegrałem z open barem. Nawet mi siebie nie żal xd

Kurde, chyva jednak jestem jeszcze pijany skoro pisze o tym na mirko xD

#gownowpis #studbaza #alkohol

Data: 07.04.2019 10:08

Autor: Starszyoborowy

Każdego dnia 3 mln osób kupuje w Polsce wódkę w małych butelkach o pojemności 100-200 ml tzw. małpek – wynika z badania firmy Synergion. Rocznie jest to ponad 1 mld małych butelek.

http://wgospodarce.pl/informacje/62112-rocznie-sprzedaje-sie-ponad-miliard-malpek

#alkohol #polska