Chinka #liziqi sadzi, zbiera i przetwarza bawełne

Data: 22.01.2020 19:30

Autor: ziemianin

youtube.com

#aktualnosci #codziennaprasowka #informacje #wiadomosci #ciekawostki #liziqi #liziqichannel #ladnachinka #bawelna #chiny

Chinka [#liziqi](/t/liziqi) sadzi, zbiera i przetwarza bawełne

Jak powstaje bawełna?

Jest kapryśna. Wymaga wysokiej temperatury, wilgotności przy jednoczesnym dużym nasłonecznieniu oraz dobrej pogody podczas zbiorów. Wymaga też cierpliwości. Kiełkuje około tygodnia po zasianiu, kwitnie po średnio dwóch i pół miesiąca, a jej owoc dojrzewa przez kolejne półtora do blisko trzech miesięcy. Jej sezon wegetacyjny trwa zatem łącznie do pół roku.

Bawełnę, znaną na świecie od co najmniej siedmiu tysięcy lat, wylansowały Indie. To właśnie one przez stulecia miały monopol na jej uprawę i eksport do Turcji, Chin, czy na Bliski Wschód, skąd Arabowie w pierwszych wiekach naszej ery zaczęli dostarczać ją do krajów basenu Morza Śródziemnego. Przez Mediolan i Florencję, nowe ośrodki jej handlu, trafiła do północnej Europy, a stamtąd, wraz z pierwszymi osadnikami, do Ameryki, która dziś jest jednym z jej głównych producentów.

Długość włókien bawełny sięga od 9 milimetrów do nawet sześciu centymetrów w przypadku cenionej bawełny egipskiej, czy greckiej. Im dłuższe włókna, tym niższe koszty przetwarzania, a więc większa gwarancja jakości przędzy i tkaniny. I taka też trafia do najbardziej renomowanych producentów bawełny.

Zbiera się ją na ogół mechanicznie, po czym oczyszcza z nasion, liści i zanieczyszczeń i selekcjonuje. Krótsze włókna idą do produkcji waty, czy innych podstawowych produktów, a włókna dłuższe, pakowane w pokaźne bele trafiają do zgrzebienia, czyli rozczesania, niezbędnego do rozpoczęcia procesu przędzenia. Jeśli producent stawia jednak na bawełnę wysokiej jakości, wcześniej jest ona jeszcze czesana, co nadaje jej – tak jak w przypadku włosów – miękkość, sprężystość i połysk. Rozprostowane i równo ułożone włókna tworzą wówczas gładka taśmę , z której następnie tworzy się tak zwany niedoprzęd, w przędzalni zaś z niedoprzędu uzyskuje się przędzę.

A to dopiero początek. Kolejnymi etapami są bowiem skręcanie przędzy, by ją wzmocnić i nadać jej ciągłość. Jej wygląd można jeszcze wówczas zmienić przez zmianę wielkości i kierunku skrętu. Przez zwiększenie liczby skrętów otrzymuje się przędzę gładszą, zaś przez obniżenie – miękką i puszystą. Kolejnym etapem jest połączenie nitek przędzy. Tkaninę utkaną z podwójnie skręconych dwóch nici oznacza się jako 2-ply lub double-ply, z trzech: 3-ply, z czterech: 4-ply. Im większa cyfra, tym lepiej, co tłumaczy terminologię stosowaną przy opisach koszul najwyższej jakości. Tak otrzymana przędza wysyłana jest do tkalni.

Zanim surowa tkanina powędruje do prania, wybielania, farbowania, czy drukowania, trafia jeszcze do wykończenia. Usuwa się z jej powierzchni luźne drobne włókna, a czasem – w przypadku najlepszych manufaktur – nakłada się na nią specjalną powłokę uszlachetniającą, dzięki czemu powstała z niej koszula nawet po wielu praniach zachowuje ona oryginalną biel, sprężystość i delikatny jedwabisty połysk. Tak, jak jest to w przypadku naszego dostawcy, blisko dwustuletniej austriackiej manufaktury Getzner, której klientami, obok Wólczanki, są także domy mody Givenchy, Brioni, Kenzo, czy Giorgio Armani. Produkując blisko dziesięć tysięcy różnych wzorów rocznie, jest jednym z najbardziej kreatywnych i uznanych producentów tkaniny bawełnianej na świecie. Uszyte zgodnie z dochowaniem zasad kunsztu krawieckiego koszule linii Lambert cechuje najwyższa, gwarantowana przez markę Getzner jakość i perfekcyjne wykonanie, przy nowoczesnym, zgodnym z trendami kroju i kolorystyce.

Ładna Chinka Liziqi znowu gotuje, tym razem smaczne potrawy z lotosu.

Data: 12.07.2019 21:22

Autor: ziemianin

youtube.com

#chiny #kuchnia #gotowanie #chinka #liziqi #ciekawostki #codziennaprasowka

Ładna Chinka Liziqi znowu gotuje, tym razem smaczne potrawy z lotosu.

To kolejny sezon kwitnienia dla lotosu. Znalazłam kwiaty lotosu, liście, kłącza i korzenie i zrobiłam kilka przyjemnych letnich potraw. Resztę korzeni lotosu wykorzystałam do przygotowania deseru dla mojej babci – lotoso w proszku ze słodkimi kwiatami i orzechami osmantusa. To, w połączeniu z łykiem herbaty lotosowej, sprawi, że będziesz tak szczęśliwy, że będziesz wzdychać o przemijalności lata.

Ładna Chinka robi lody jagodowe z mlekiem jajecznym

Data: 02.07.2019 21:55

Autor: ziemianin

youtube.com

#chiny #liziqi #przepisy #kuchnia #lody #LiziqiChannel #vblog #youtube

Ładna Chinka robi lody jagodowe z mlekiem jajecznym

Od końca wiosny do szczytu lata próbowałam innego sposobu zachowania świeżych owoców. Zwykle co roku robiłam staromodne popsicles (lodowe lizaki, lody na patyku). W tym roku zdecydowałam się zrobić różnego rodzaju pyszne, słodkie lody z jagodami, jajkiem i mlekiem. Ten przepis jest prosty i smaczny, ale jest za dużo cukru i energii. Starsi nie mogą jeść za dużo. A także ty! Odłóż lody!

Ładna Chinka Liziqi znowu coś gotuje.

Data: 24.05.2019 20:00

Autor: ziemianin

youtube.com

#Liziqi #Chiny #Syczuan #chinka #kuchnia #przepisy #rzemioslo

Ładna Chinka Liziqi znowu coś gotuje.

Zielone wino śliwkowe, zielona śliwka, solona zielona śliwka, chrupiąca śliwka, śliwkowe mięso, raz w roku, musi to zrobić!

Chińska vlogerka Liziqi, kręci piękne filmy z chińskimi przepisami w wiejskiej prowincji Syczuan, para się też rzemiosłem. Super relaksujące.

Naturalna, zdrowa żywności, którą pozyskuje i przygotowuje do spożycia Pani Liziqi, można powiedzieć z darów matki Ziemi.

Wystarczy sięgnąć po dary natury by odżywiać się zdrowo, zamiast faszerować się chemią zawartą w przetwarzanych produktach spożywczych oferowanych w sieciach supersklepów.

Oczywiście potrzebny jest wkład pracy, zbieranie, uprawa, zrobienie danego produktu czy potrawy, jednak uważam, że dla zdrowia i smaku warto.