#LadnaChinka z kanału #LiziqiChannel w odcinku z dziką różą w roli głownej

Data: 28.08.2020 18:21

Autor: ziemianin

youtube.com

#Chinka #liziqichannel #liziqi #ciekawostki #ciekawostkikulinarne #aktualnosci #codziennaprasowka #informacje #wiadomosci #LadnaChinka #kuchnia #gotowanie #pieczenie #przepisykulinarne

Konfitura z płatków róży, kurczak wędzony różą, korzeń lotosu nadziewany kleistym ryżem i konfiturą z płatków róży, wino różane, ciasto francuskie różane i wiele innych specjałów

#LadnaChinka z kanału [#LiziqiChannel](/t/LiziqiChannel) w odcinku z dziką różą w roli głownej

Ładna Chinka #liziqi z kanału #liziqichannel w tym odcinku w roli głównej "zongzi"

Data: 28.06.2020 11:51

Autor: ziemianin

youtube.com

#ladnachinka #liziqichannel #podroze #kuchnia #chinskakuchnia #ciekawostki #aktualnosci #codziennaprasowka #informacje #wiadomosci #zongzi

Ładna Chinka #liziqi z kanału #liziqichannel w tym odcinku pichci między innymi "zongzi"

Czym jest zongzi?

Zongzi czyli ryżowa paczuszka / pieróg / kluska. Ludzie tradycyjnie zawijają zongzi w liście trzciny, lotosu lub banana, tworząc kształt piramidy. Liście nadają również specjalny aromat i smak lepkiemu ryżowi i nadzieniom. Wybór wypełnień różni się w zależności od regionu. Północne regiony Chin preferują słodkie zongzi w stylu deserowym, z nadzieniem z pasty fasolowej, daktyli i orzechów. Południowe regiony Chin preferują pikantne zongzi z różnymi nadzieniami, w tym marynowanym boczkiem wieprzowym, kiełbasą i solonymi jajami kaczymi.

Zongzi są uważane za symbol szczęścia, ponieważ wymowa zong jest bardzo podobna do wymowy zhong (中). Ta postać ma pozytywną konotację, używaną w słowach takich jak 中奖 (zdobycie nagrody, wygrana).

Ładna Chinka [#liziqi](/t/liziqi) z kanału [#liziqichannel](/t/liziqichannel) w tym odcinku w roli głównej "zongzi"

#ladnachinka Liziqi - Skąd się wziął „olej rzepakowy”, który spożywamy na co dzień?

Data: 21.06.2020 20:03

Autor: ziemianin

youtube.com

#ladnachinka #liziqichannel #podroze #kuchnia #chinskakuchnia #ciekawostki #aktualnosci #codziennaprasowka #informacje #wiadomosci

Życie Chińczyków jest nierozerwalnie związane z „ryżem chai, olejem, solą, sosem, herbatą, octem”

Skąd wziął się „olej rzepakowy”, który spożywają na co dzień?

#ladnachinka Liziqi – Skąd się wziął „olej rzepakowy”, który spożywamy na co dzień?

Chinka #liziqi sadzi, zbiera i przetwarza bawełne

Data: 22.01.2020 19:30

Autor: ziemianin

youtube.com

#aktualnosci #codziennaprasowka #informacje #wiadomosci #ciekawostki #liziqi #liziqichannel #ladnachinka #bawelna #chiny

Chinka [#liziqi](/t/liziqi) sadzi, zbiera i przetwarza bawełne

Jak powstaje bawełna?

Jest kapryśna. Wymaga wysokiej temperatury, wilgotności przy jednoczesnym dużym nasłonecznieniu oraz dobrej pogody podczas zbiorów. Wymaga też cierpliwości. Kiełkuje około tygodnia po zasianiu, kwitnie po średnio dwóch i pół miesiąca, a jej owoc dojrzewa przez kolejne półtora do blisko trzech miesięcy. Jej sezon wegetacyjny trwa zatem łącznie do pół roku.

Bawełnę, znaną na świecie od co najmniej siedmiu tysięcy lat, wylansowały Indie. To właśnie one przez stulecia miały monopol na jej uprawę i eksport do Turcji, Chin, czy na Bliski Wschód, skąd Arabowie w pierwszych wiekach naszej ery zaczęli dostarczać ją do krajów basenu Morza Śródziemnego. Przez Mediolan i Florencję, nowe ośrodki jej handlu, trafiła do północnej Europy, a stamtąd, wraz z pierwszymi osadnikami, do Ameryki, która dziś jest jednym z jej głównych producentów.

Długość włókien bawełny sięga od 9 milimetrów do nawet sześciu centymetrów w przypadku cenionej bawełny egipskiej, czy greckiej. Im dłuższe włókna, tym niższe koszty przetwarzania, a więc większa gwarancja jakości przędzy i tkaniny. I taka też trafia do najbardziej renomowanych producentów bawełny.

Zbiera się ją na ogół mechanicznie, po czym oczyszcza z nasion, liści i zanieczyszczeń i selekcjonuje. Krótsze włókna idą do produkcji waty, czy innych podstawowych produktów, a włókna dłuższe, pakowane w pokaźne bele trafiają do zgrzebienia, czyli rozczesania, niezbędnego do rozpoczęcia procesu przędzenia. Jeśli producent stawia jednak na bawełnę wysokiej jakości, wcześniej jest ona jeszcze czesana, co nadaje jej – tak jak w przypadku włosów – miękkość, sprężystość i połysk. Rozprostowane i równo ułożone włókna tworzą wówczas gładka taśmę , z której następnie tworzy się tak zwany niedoprzęd, w przędzalni zaś z niedoprzędu uzyskuje się przędzę.

A to dopiero początek. Kolejnymi etapami są bowiem skręcanie przędzy, by ją wzmocnić i nadać jej ciągłość. Jej wygląd można jeszcze wówczas zmienić przez zmianę wielkości i kierunku skrętu. Przez zwiększenie liczby skrętów otrzymuje się przędzę gładszą, zaś przez obniżenie – miękką i puszystą. Kolejnym etapem jest połączenie nitek przędzy. Tkaninę utkaną z podwójnie skręconych dwóch nici oznacza się jako 2-ply lub double-ply, z trzech: 3-ply, z czterech: 4-ply. Im większa cyfra, tym lepiej, co tłumaczy terminologię stosowaną przy opisach koszul najwyższej jakości. Tak otrzymana przędza wysyłana jest do tkalni.

Zanim surowa tkanina powędruje do prania, wybielania, farbowania, czy drukowania, trafia jeszcze do wykończenia. Usuwa się z jej powierzchni luźne drobne włókna, a czasem – w przypadku najlepszych manufaktur – nakłada się na nią specjalną powłokę uszlachetniającą, dzięki czemu powstała z niej koszula nawet po wielu praniach zachowuje ona oryginalną biel, sprężystość i delikatny jedwabisty połysk. Tak, jak jest to w przypadku naszego dostawcy, blisko dwustuletniej austriackiej manufaktury Getzner, której klientami, obok Wólczanki, są także domy mody Givenchy, Brioni, Kenzo, czy Giorgio Armani. Produkując blisko dziesięć tysięcy różnych wzorów rocznie, jest jednym z najbardziej kreatywnych i uznanych producentów tkaniny bawełnianej na świecie. Uszyte zgodnie z dochowaniem zasad kunsztu krawieckiego koszule linii Lambert cechuje najwyższa, gwarantowana przez markę Getzner jakość i perfekcyjne wykonanie, przy nowoczesnym, zgodnym z trendami kroju i kolorystyce.

Kumys i jagnięcina. Ładna Chinka Liziqi w kuchni.

Data: 05.11.2019 16:24

Autor: ziemianin

youtube.com

#ciekawostki #codziennaprasowka #informacje #wiadomosci #gotowanie #jedzenie #liziqi #ladnachinka #liziqichannel #chiny #podroze #dziwniesatysfakcjonujace

Kumys i jagnięcina. Ładna Chinka Liziqi w kuchni.

Kumys to mleczny napój alkoholowy powstający w wyniku fermentacji alkoholowej cukru mlecznego. Kumys jest alkoholem musującym, zawiera, prócz zmniejszonej ilości cukru i produktów jego fermentacji inne składniki mleka. Kumys jest tradycyjnym napojem koczowniczych ludów centralnej Azji.

Ładna Chinka długo nie wytrzymała i musiała coś ugotować z pędów bambusa.

Data: 13.08.2019 16:25

Autor: ziemianin

#ciekawostki #ladnachinka #LiziqiChannel #codziennaprasowka #wiadomosci #chiny #gotowanie #kuchnia #syczuan #jedzenie #dziwniesatysfakcjonujace

Ładna Chinka długo nie wytrzymała i musiała coś ugotować z pędów bambusa.

Lato to sezon na przetwarzanie słodkich pędów bambusa. Zrobiłam marynowane pędy bambusa. Ślimaki rzeczne i kości wieprzowe są duszone przez wiele godzin, aby stworzyć wyśmienity bulion. Garść makaronu ryżowego, kilka plasterków warzyw, marynowane pędy bambusa i fasolkę szparagową, kawałki grzyba „ucho z drewna” i suszoną rzodkiewkę daikon. Tuż przed podaniem posyp smażonymi orzeszkami ziemnymi i skórką tofu i dodaj łyżkę oleju chili. Kwaśna, ostra, pikantna, przepyszna i gotowana na parze – w ten sposób powstaje miska Liuzhou „Luosifen”, legendarnej kuchni, która została wymieniona jako jedno z niematerialnych dziedzictwa kulturowego Chin.

Tym razem ładna Chinka Liziqi nic nie gotuje, ale za to haftuje. Coś dla płci pięknej.

Data: 13.08.2019 16:20

Autor: ziemianin

youtube.com

#ciekawostki #ladnachinka #LiziqiChannel #codziennaprasowka #wiadomosci #chiny #haftowanie #rekodzielo #syczuan #dziwniesatysfakcjonujace

Tym razem ładna Chinka Liziqi nic nie gotuje, ale za to haftuje. Coś dla płci pięknej.

Jeden ścieg i jedna linia to podstawa, a jedna to kultura.

Na haftowanych tysiącletnich zwyczajach Syczuanu i Chongqing

Zima nadchodzi do wiosny, kolejny rok!

Tysiąclecie płynie, a piękno haftu wciąż istnieje!

Niech więcej ludzi wie o doskonałej tradycyjnej kulturze Chin