5 Naturalnych środków wzmacniających odporności organizmu

Data: 24.06.2020 00:38

Autor: ziemianin

naturalnews.com

#aktualnosci #codziennaprasowka #informacje #wiadomosci #zdrowie #WitaminaC #Cynk #Jezowka #Echinacea #Lukrecja #czosnek #sokjezowkipurpurowej

Nie wiemy, czy istnieje choroba covid-19 wywołana przez SARS-CoV-2.

Nie wiemy nawet, czy istnieją wirusy. Pojawiają się informacje, że to nie są wirusy, tylko egzosomy, czyli pęcherzyki na komórkach.

Jednak wielu mądrych lekarzy używa określenie "wirusy", stąd my też używamy.

Podstawową sprawą z każdą chorobą to silny, mocny organizm, czyli system odpornościowy.

5 Naturalnych środków wzmacniających odporności organizmu

Oto pięć z wielu naturalnych wzmacniaczy odporności, które mogą pomóc chronić przed infekcją i chorobami:

Witamina C

Witamina C jest cenna za swoje właściwości wzmacniające organizm. Uważana jest za silny przeciwutleniacz. Stwierdzono, że ta substancja wzmacnia komórki i tkanki przeciwko patogenom oraz stymuluje produkcję przeciwciał, zwalczając choroby.

W rzeczywistości, ostatnie badanie opublikowane w Journal of Orthomolecular Medicine wykazało, że wysokie dawki witaminy C są skuteczne przeciwko grypie, wysoce zakaźnej chorobie układu oddechowego, która powoduje objawy podobne do objawów tzw. covid-19.

Witaminę C można znaleźć w owocach cytrusowych, ale można ją również spożywać jako suplement.

Cynk

Cynk jest niezbędnym minerałem odpowiedzialnym za regulację funkcji odpornościowych i ochronę ich przed spadkiem związanym z wiekiem. Stwierdzono również, że wspiera szereg ważnych funkcji organizmu, w tym rozwój komórek oraz syntezę białek i DNA.

Według wyników wielu badań nad cynkiem, niedobór cynku, często prowadzi do osłabienia immunologicznego, zmniejszonej obrony przed infekcją i wyższych wskaźników zachorowalności. Ze względu na ważną rolę w zdrowiu immunologicznym, badania zalecają suplementację cynku.

Cynk można znaleźć w wielu produktach spożywczych, w tym w: owocach morza, chudym mięsie, nasionach, roślinach strączkowych, orzechach, jajach.

Jeżówka

Echinacea to zioło stosowane w tradycyjnej medycynie w leczeniu przeziębienia i innych drobnych infekcji. Większość badań nad echinaceą, koncentruje się na jej wpływie na przeziębienie i znacznie mniej badań przeprowadzono na innych potencjalnych właściwościach leczniczych.

Oprócz swoich właściwości przeciwwirusowych, zioło działa również stymulująco na komórki odpornościowe, co zwiększa ich zdolność do zwalczania patogenów i infekcji.

Lukrecja

Korzeń lukrecji jest często stosowany w leczeniu przeziębienia, stanów zapalnych i infekcji dróg oddechowych, takich jak zapalenie oskrzeli. Badania wykazały również, że lukrecja może chronić przed infekcjami drobnoustrojowymi i wirusowymi.

Badanie z 2003 roku wykazało, że wysokie dawki wyciągu z lukrecji, wyeliminowały wirusa ostrej niewydolności oddechowej (SARS) w zainfekowanych komórkach małpy. Naukowcy odkryli również, że ekstrakt z lukrecji jest silniejszy niż rybawiryna, lek przeciwwirusowy stosowany w leczeniu SARS.

Czosnek

Czosnek jest niezastąpiony za swoje silne właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Związki organiczne, które się w nim znajdują to: allicyna, alliina i ajoen, czynią go skutecznym środkiem antyseptycznym przeciwko zakaźnym patogenom, takim jak wirus grypy.

Czosnek najlepiej spożywać na świeżo, ponieważ jego związki aktywne są silniejsze w tym stanie. Można również przyjmować go w bardziej skoncentrowanych dawkach jako suplement ziołowy.

Silny układ odpornościowy jest pierwszą linią obrony organizmu przed infekcjami i chorobami.

Oprócz przyjmowania zdrowszych nawyków, takich jak produkty od rolnika, mniejsze porcje obiadów-śniadań, ćwiczenia, wystarczająca ilość snu, wymienione substancje pomagają utrzymać nasz organizm w zdrowiu, wzmocnią nasz układ obronny.

Brak komentarzy