Pizza Margherita kończy 131 lat, ale jej sprzedaż spadła o 50%

Data: 20.06.2020 22:08

Autor: ziemianin

ansa.it

#aktualnosci #codziennaprasowka #informacje #wiadomosci #pizza #PizzaMargherita #kuchnia #jedzenie #rocznica

Gorzkie urodziny “świętuje” pizza Margherita, która ma już 131 lat. Sprzedaż spadła o prawie o połowę z powodu pandemii koronawirusa oraz długiego okresu zamknięcia, który sprawił, że ​​ich efekty są odczuwalne nawet w pierwszej fazie ponownego otwarcia. Narażając przyszłość 63 tysięcy pizzerii i około 200 tysięcy pracowników. Tak wynika z analizy stowarzyszenia rolników Coldiretti.

wymagany włoski lub tlumacz

Pizza Margherita kończy 131 lat, ale jej sprzedaż spadła o 50%

Pizza Margherita – historia

Coldiretti chciało hucznie uczcić tę wyjątkową rocznicę, ale byłoby to niewłaściwe z powodu pandemii koronawirusa. Organizacja rolnicza przypominała za to okoliczności narodzin najsłynniejszej pizzy na ziemi. Było to w czerwcu 1889 roku, Kiedy listem szef działu usług stołowych Real Casa Camillo Galli wezwał szefa kuchni Raffaele Esposito z pizzerii Brandi do Palazzo di Capodimonte, letniej rezydencji rodziny królewskiej, aby poprosić go o przygotowanie słynnej pizzy na Cześć Jej Wysokości, Królowej Margherity.

Tak narodziła się najbardziej znana z neapolitańskich pizz, zwieńczona pomidorami, mozzarellą z mleka krowiego, świeżą bazylią, solą i olejem – pizza Margherita.

Kluczowy dzień dla włoskiej gastronomii: od tego czasu, jak informuje Coldiretti , obrót pizzą na świecie przekroczył 100 miliardów euro, potwierdzając się jako skarb Made in Italy i symbol sukcesu diety śródziemnomorskiej.

Nieprzypadkowo UNESCO w 2017 roku ogłosiło sztukę pizzerii jako niematerialne dziedzictwo ludzkości. Przez 131 lat życia pizza Margherita nie zmieniła swojego smaku.

Pizza Margherita – kryzys wywołany pandemią koronawirusa

Pierwsza faza zagrożenia koronawirusem, zgodnie z analizą Coldiretti, doprowadziła do spowolnienia produkcji we Włoszech. W okresie przed Covid-19, tylko we Włoszech, wypiekano około 8 milionów sztuk pizzy przy użyciu 200 milionów kilogramów mąki, 225 milionów kilogramów mozzarelli, 30 milionów litrów oliwy z oliwek i 260 milionów litrów sos pomidorowego. .

Według Coldiretti koronawirus praktycznie zmniejszył sprzedaż o połowę , co zagraża przyszłości 63 000 pizzerii i około 200 000 pracowników. Organizacja podkreśliła, że ​​po pierwszych otwarciach wielu uciekło się najpierw do dostawy do domu, a następnie na wynos, aby nie przegapić symbolu Made in Italy. Na przykład w Neapolu po ponownym otwarciu dostarczono 60 000 sztuk pizzy w jeden wieczór z czego większość stanowiła właśnie pizza Margherita.

Coldiretti, świętując urodziny pizzy Margherita, przypomniał również, że Amerykanie spożywają najwięcej pizzy na świecie, średnia dla Amerykanina wynosi 13 kg. Włosi prowadzą w Europie z 7,6 kg rocznie, przed Hiszpanami (4,3), Francuzami i Niemców (4,2), Brytyjczykami (4), przy Belgami (3,8), Portugalczykami (3.6 ) i Austriakami, którzy przy 3,3 kg pizzy na mieszkańca rocznie zamykają ranking.

Biorąc pod uwagę wszystkie trudności związane z pandemią koronawirusa, rok 2020 jest historycznym rokiem dla pizzy: Associazione Verace Pizza Napoletana dała zielone światło dla korzystania z piekarnika elektrycznego, rejestrując go w Rejestrze Kwalifikowanych Dostawców. Dlatego prawdziwa neapolitańska pizza Margherita może być również przygotowywana z piekarnika elektrycznego.

@Macer

21.06.2020 09:23

@ziemianin, o co chodzi z tymi ceremoniami, margherita to nie pizza sama w sobie tylko podstawa do robienia pizzy, polprodukt