Data: 02.03.2020 20:23

Autor: Starszyoborowy

Szakal złocisty jest mniejszy od wilka, ale większy od lisa. Samce ważą od 7 do 15 kg, samice są nieco mniejsze. Osobniki żyją samotnie lub w parach, rzadziej tworzą grupy składające się z kilku osobników. Pojawił się w Polsce około pięciu lat temu.

Szacuje si ę, że obecnie szakale mogą powodować większe straty niż ataki watah wilków.

#polska #las #zwierzeta

Brak komentarzy