Smak dzieciństwa – Proziaki – sodowe chlebki z Podkarpacia

Data: 12.06.2019 16:05

Autor: Fajerki

youtube.com

“Proziaki, chleb sodowy – placki mączne z dodatkiem “prozy” (sody oczyszczonej) pochodzące z Podkarpacia, znane też w innych częściach Polski”, tak podaje Wikipedia. Moja babcia pochodzi z lubelskiego i czasami przebywając u niej na wakacjach, też robiła takie “proziaki”. Piekła na piecu, układała na fajerkach, smak pamiętam do dziś. Zastanawiam się czy na pewno proziaki pochodzą z Podkarpacia. W gruncie rzeczy nie jest ważne skąd pochodzą – ważne że są dobre. Polecam wypróbowanie tego przepisu

Składniki:

– 500 g mąki pszennej

– 2 małe jajka lub 1 duże

– 250 ml kefiru

– pół łyżeczki soli

– 1 łyżeczka sody

– 1 łyżeczka cukru

Wszystkie składniki wymieszać, następnie zagnieść na jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość 1,5 – 2cm, wykrawać krążki, zostawić na ok 30 minut do wyrośnięcia. Patelnię lekko rozgrzać, układać placki i opiekać z obu stron na rumiano. Można zjadać na ciepło, zimno, z dżemem lub masłem.

Smacznego. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#kuchnia #gotowanie #przepisy #gotujzlurkerem #jedzenie #kuchnia

Brak komentarzy