Mazurek Wielkanocny

Data: 05.04.2019 09:10

Autor: Fajerki

youtube.com

Niestety, mazurek nie ma korzeni w tradycji polskiej. Okazuje się, że wypiek ten pochodzi prawdopodobnie z Turcji. W naszym kraju zaczęto go zaś regularnie wypiekać w XVII wieku. Od początku jednak ciasto stanowiło symbol zakończenia Wielkiego Postu, a więc czasu poprzedzającego Wielkanoc. Dawniej był on nagrodą dla tych, którzy wytrzymali czterdzieści dni wstrzemięźliwości od spożywania potraw mięsnych i deserów. Z jego przygotowywaniem wiązał się więc cały rytuał. Dziś, nie pamięta się już o tej tradycji. Oczywiście, mazurek wciąż jest typowym ciastem świątecznym, jednak mało kto zna jego historię i rozumie znaczenie. Niezmiennie jednak przykłada się dużą uwagę do dekorowania tegoż wypieku, który ma nie tylko wyśmienicie smakować, ale również być ozdobą suto zastawionego stołu. Polecam wypróbowanie i zachwycanie się mazurkiem Wielkanocnym.

Składniki:

– 250g mąki krupczatki

– 125g masła

– 2 żółtka + 1 jajko

– 1 łyżka cukru pudru

Pomada śmietanowa:

– 1 cukier waniliowy

– 1 szk. cukru

– 1/2 szk. śmietany 30%

Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Odłożyć na 30 minut do godziny w chłodne miejsce, może być lodówka. Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, wykroić kółko, z pozostałych skrawków uformować wałeczek, obłożyć dookoła na ciasto. Nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec 15-20 minut.

Przygotowanie pomady: Do garnka wsypać cukier, cukier waniliowy, zalać śmietaną. Doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 10 minut, mieszając. Po zdjęciu z ognia przez chwilę ucieramy drewnianą łyżką. Pomadę wylać na upieczone ciasto, po stężeniu pomady udekorować dowolnie.

Smacznego.

#wielkanoc #gotowanie

@kosmitolog

05.04.2019 10:33

@Fajerki, Skąd wziąć taką białą czekoladę w paskach? Odkrawa się jakoś na gorąco z tabliczki czy można kupić przygotowaną?

@Fajerki

05.04.2019 10:41

@kosmitolog, Bierzesz jakiś kształt ( w tym przypadku był tekturowy rulon) polewasz to gorącą czekoladą. Czekasz aż zastygnie i zdejmujesz :p Nazywa się to "temperowanie czekolady" i fajne ozdoby można w ten sposób zrobić

@kosmitolog

05.04.2019 10:42

@Fajerki, O kurde, dzięki (ʘ‿ʘ)