Puszyste ciasto śliwkowe pod bezową pierzynką - Szybki i łatwy przepis :)

Data: 05.10.2019 11:16

Autor: Fajerki

youtube.com

I'm back (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)

W sezonie śliwkowym moja rodzina domaga się ciasta ze śliwkami, zresztą kto go nie lubi. Niezwykłe ciasto ze śliwkami pod bezową pierzynką z kroplami rosy, zrobisz raz a domownicy będą się domagać ciągle. Ten deser ze śliwkami jest tak pyszny, że po prostu nie można się od niego oderwać. Ma trzy najważniejsze zalety: smaczne, proste i niedrogie! Wadą tego ciasta jest to, że szybko znika ze stołu.

Polecam wypróbowanie tego niezwykłego ciasta.

Do upieczenia formy kwadratowej o boku 26cm.

Ciasto:

– 600 g śliwek

– 8 żółtek jaj

– 110g mąki

– 100g cukru

– 50ml ciepłej wody

– 30g mąki ziemniaczanej

– 10g olej roślinny

– 8g cukier waniliowy

– 5g proszku do pieczenia

Beza:

– 6 białek (ok 140g)

– 140g cukru

– 30g mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Śliwki kroimy na pół, wyjmujemy pestki, odkładamy.

Do miksera wlewamy żółtka, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy na najwyższych obrotach 6-7 minut do momentu aż nie będzie wyczuwalny cukier. Wlewamy olej, miksujemy, po chwili wlewamy ciepłą wodę.

Łączymy mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiewamy do masy jajecznej – dalej mieszamy łopatką. Tak przygotowaną masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę ciasta układamy połówki śliwek skórką do dołu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 35 minut.

Pod koniec pieczenia ubijamy białka stopniowo dodając cukier, na końcu wsypujemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijamy.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy ubitymi białkami. Temperaturę zmniejszamy do 150 stopni, pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. W trakcie studzenia na powierzchni powstaje niezwykle dekoracyjny efekt rosy.

Smacznego ʕ•ᴥ•ʔ

#gotujzlurkerem #gotowanie #kuchnia #ciasto #sliwki

Brak komentarzy