Syrop z pędów sosny - lecznicze zioła

Data: 03.05.2019 15:56

Autor: Fajerki

youtube.com

Syrop z sosny warto mieć pod ręką, gdy nastanie czas przeziębień. Jednym z najlepszych środków na ból gardła jest sosna, a dokładnie syrop z jej młodych pędów. Warto już wiosną pomyśleć o jesiennych niedyspozycjach zdrowotnych, ponieważ najlepszy syrop z sosny robi się w maju. Pędy sosny najlepiej zbierać na przełomie kwietnia i maja. Muszą to być jasnozielone przyrosty z brązową, lepką łupinką. Przycinamy je sekatorem albo bardzo ostrym nożem. Najbardziej soczyste mają długość do 12 centymetrów. Dłuższe będą miały już mniej soku. Pędy najlepsze na syrop i miód będą lepkie, warto więc pamiętać o tym, żeby zbierać je w rękawicach. Nie zbierajmy wszystkich pędów z jednej sosny, a wybierajmy najbardziej soczyste z kilku drzew. Bardzo ważne aby oszczędzić czubki młodych sosen czyli tzw. stożek wzrostu.

Syrop z sosny warto zażywać przez cały rok, poprawia on odporność i wzmocnia organizm. Ma również działanie wykrztuśne i bakteriobójcze. W dodatku jest niezwykle łatwy w przygotowaniu.

Dolegliwości na które najlepiej go stosować:

– gdy pojawiają się pierwsze oznaki przeziębienia

– na kaszel lub chrypę

– na zapalenie gardła i oskrzeli

– na ból gardła

– na grypę

– na katar

– na ogólne osłabienie organizmu

– na dreszcze

Przeciwwskazaniem do stosowania syropu sosnowego jest astma i krztusiec.

Składniki:

– 1 kg pędów sosny

– 800 g cukru

Młode pędy sosny wystarczy tylko oczyścić z ewentualnych owadów, ale nie myć ich!

Oczyszczone pędy (można pociąć na mniejsze kawałki) układać warstwami w słoju, każdą warstwę przesypać cukrem (3cm pędów – 4 łyżki cukru) i ugnieść np. pałką lub tłuczkiem. Na koniec całość mocno docisnąć. Przykryć pokrywką, ale nie zakręcać do końca, można założyć gęstą gazę i obwiązać gumką.

Słój odstawić na słoneczny parapet na okres 2 – 6 tygodni w dobrze nasłonecznione miejsce. Co kilka dni można przemieszać zawartość słoja, aby cukier lepiej się rozpuścił, można też ugnieść zawartość (nacisnąć z góry tłuczkiem).

Ważnym elementem jest obserwacja pędów i sprawdzanie, czy puściły sok. Jeśli tak, można przelać syrop do mniejszych słoiczków i odstawić do piwnicy. Napój może stać w chłodnym miejscu nawet kilka lat, nie tracąc cennych właściwości odżywczych. Jeśli nie chcemy, żeby syrop zaczął fermentować, zamiast nakrętki w pierwszej fazie, możemy użyć gazy. Poza tym, na samej górze powinien znaleźć się cukier.

Kiedy pędy puszczą już sok, a syrop nabierze herbacianego koloru, można zawartość przecedzić przez gazę, dokładnie wyciskając syrop z pędów.

Gotowy syrop przelać do wyparzonych słoiczków lub buteleczek, zakręcić.

Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.

Uwagi:

Biały cukier można zastąpić cukrem trzcinowym, miodem lub ksylitolem

Po wyciśnięciu syropu z pędów nie wyrzucajcie ich, można przygotować z nich nalewkę.

Na zdrowie.

#kuchnia #przepisy #zdrowie #ziola

@Demostenes

04.05.2019 18:35

Sosna w medycynie ludowej była stosowana od wieków jako środek silnie odkażający, przeciwpasożytniczy i przeciwzapalny, pomagający w leczeniu trudno gojących się ran, wyprysków czy wrzodów.

Do sporządzania preparatów wykorzystywano dziegieć sosnowy, otrzymywany w wyniku suchej destylacji drewna.

@Cpp17

03.05.2019 19:05

@Fajerki, piłem, polecam