Zupa szczawiowa z szczawiem prosto z łąki

Data: 10.06.2019 10:30

Autor: Fajerki

youtube.com

Szczaw to dla mnie niezaprzeczalnie smak wiosny. W sklepach, oprócz sezonowego, świeżego szczawiu, dostępny jest także szczaw w wersji mrożonej i konserwowej, ale to już nie to samo. Bardzo znanym i lubianym daniem z kwaśnych

liści jest oczywiście zupa szczawiowa.

Maksymalna ilość szczawiu w potrawie powinna wynosić 90 gram i należy do niej zawsze dodawać jajko, śmietanę lub mleko. Zupa szczawiowa nie bez powodu podawana jest z jajkiem i śmietaną. Zawarty w tych produktach wapń

neutralizuje bowiem w pewnej mierze działanie kwasu i pozwala na zminimalizowanie szkodliwego wpływu szczawiu

np. na ściany żołądka.

Przepis na zupę szczawiową:

– 100 – 200g wołowiny rosołowej

– 1 marchewka

– 1 pietruszka

– 1/4 korzenia selera

– szczaw

– 4 kulki ziela angielskiego

– 2-3 łyżki śmietany 18%

– 1 jajko

– 2 liście laurowe

– lubczyk

– sól, pieprz do smaku

– do podania – jajka ugotowane na twardo

– 3 średnie ziemniaki

Mięso umyć, wrzucić do garnka i zaleć zimną wodą. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, obrane i umyte warzywa,

gotować na wolnym ogniu. Podczas gotowania gdy pojawią się szumowiny zebrać łyżką cedzakową lub sitkiem.

Gdy warzywa będą miękkie wyjąć z wywaru, przestudzić, pokroić w drobną kostkę. Wywar przecedzić dodać szczaw, pokrojone warzywa, chwilę gotować. W między czasie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę, zalewamy

gorącą wodą i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie (gotowane ze szczawiem długo są twarde).

Ziemniaki sprawdzamy, nie mogą się rozpadać – dodajemy do zupy – bez wody w której się gotowały.

Do miseczki dajemy żółtko, śmietanę i odrobinę zupy. Dokładnie mieszamy, wlewamy do zupy, wsypujemy odrobinę

lubczyku suszonego. Należy uważać przy tym, aby śmietana się nie zważyła.

Zupę zagotowujemy do wrzenia. Kiedy zupa zacznie się gotować, zdejmujemy ją z ognia i doprawiamy do smaku solą

oraz pieprzem. Zupa szczawiowa najsmaczniejsza jest z jajkiem ugotowanym na twardo. Do talerza wkładamy jajko

przekrojone na pół i zalewamy zupą. Smacznego.

#gotowanie #kuchnia #zupa #fajerki #przepisy

@Thanos

10.06.2019 11:04

@lisq, ja tam wole z mrówkami: ot, zawsze jakies urozmaicenie :D

@lisq

10.06.2019 23:03

@zakowskijan72, akurat nie, chcialem zwrocic uwage na 'wazenie', ale widze ze nic Ci nie umknie :P

@zakowskijan72

11.06.2019 00:30

@lisq, po co szukać głęboko w tekście śmietany która nie potrafi obsługiwać wagi, skoro już w tytule jest babol. "Z szczawiem"? No jak to brzmi? Oczywiście w tym wypadku dodajemy samogłoskę, by to jakoś brzmiało, i piszemy "zE szczawiem".

https://poradnia-jezykowa.uni.lodz.pl/faq/z-czy-ze/

https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/ze-i-z;12186.html